Autor Wątek: Trójnóg, podpórki rzeczne  (Przeczytany 9019 razy)

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 374
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Trójnóg, podpórki rzeczne
« Odpowiedź #45 dnia: 12.11.2023, 14:46 »
Pierwszą, którą zaproponowałeś podpórkę z miejsca bym odpuścił. Zaznaczasz, że musi być solidna i wytrzymała, a pierwszą rzeczą, która już budzi spore wątpliwości, jest system regulacji odległości stopki (miejsca, w które wchodzi dolnik) od szczytu podpórki. Śrubka (najprawdopodobniej M4) jest wkręcana w plastik, a co za tym idzie - duże ryzyko zniszczenia gwintu we wspomnianej "przesuwce". Czyli za mocno nie dokręcisz, a z biegiem czasu gwint może się wytrzeć.
Te ostatnie, "sumowe" podpórki budzą największe zaufanie. Widać solidne wykonanie, newralgiczne miejsca można spróbować wyłożyć pianką - ot chociażby ze zwykłego kawałka gąbki.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2285
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 12.11.2023, 15:45 »
Mam coś, czego nikt Ci nie poleci, a mnie się świetnie sprawdziło, choć na rzece łowiłem całe dwa razy, raz z tym.
https://allegro.pl/oferta/podporka-do-lowienia-z-plazy-jaxon-130-cm-pz-pof-11026104647?
Są też dłuższe wersje.

Mało miejsca zajmuje, działa jak tripod, regulujesz wysokość osadzenia dolnika wędki. I masz przede wszystkim wysoko stojącą wędkę. Więc wierzchołek 360 i tak będzie wyżej, niż postawiona na tripodzie 390 ;)

Tylko musi być odpowiedni brzeg, by to wbić.

Edit: Nawet nie spojrzałem na Twoje propozycje :D
Martinez, tam praktycznie żadne siły nie działają. Nie chce mi się włazić na strych i patrzeć, co ja konkretnie mam za firmę i czy tam to siedzi w plastiku. Ale to na samym tarciu praktycznie się trzyma. Mocno tego dokręcać nie trzeba. Przynajmniej w mojej wersji.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2285
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #47 dnia: 12.11.2023, 16:25 »
Dobra, czego się dla Kolegów nie robi ;)

W mojej jest to osadzone w metalu.
Tylko co to była za firma... Nie pamiętam, gdzie to kupowałem.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Tombo

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 12
« Odpowiedź #48 dnia: 12.11.2023, 17:26 »
kupowałem różne podpórki, tańszy triod
albo kamienisty brzeg uniemożliwił ustawienie solidnie, albo łowienie przy samej wodzie i faszynie z kamieni, ten tańszy tripod był czasami za niski, za mały i niestabilny.

Zakup tripoda z koruma sprawił rozstawienie dużo szybsze i bezproblemowe, jest leciutki, można go złożyć jedną ręką.
Mam starsza wersje, wędki opieram o ziemię (nie używam dolnych uchwytów na dolnik) fakt górny buzbar się rusza przy zdejmowaniu jednej z wędek, ale ta nowsza wersja jest stabilniejsza ( nie wiem jak z wagą)

podsumowując to jeden z najlepszych zakupów, zaskoczyła mnie niska waga i to ze sie chowa w pokrowiec razem ze sztycą i buzbarem bez problemu.

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 922
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #49 dnia: 12.11.2023, 18:38 »
Pisałem Marcinowi na PW, ale może komuś się przyda.

Do podpórki dolnej, polecam taki kielich od Koruma:

https://sklepdrapieznik.pl/83429-uchwyt-korum-angle-tilt-butt-cup-standard.html

W przedniej mam taką nasadkę od Matrixa:

https://allegro.pl/oferta/matrix-flexi-rod-rest-12183172579

Do tego oczywiście podpórki Prologic Power Bankstick ze świdrem i chyba jak dla mnie, nie ma lepszego seta pod feeder (oprócz dobrego rod poda), jeśli łowię na jedną wędkę.

https://sklep-karpiowy.pl/rod-pody-tripody/7802-prologic-telescopic-power-bankstick-110-180cm-54366-5706301543653.html

A nowy rod pod Koruma jest sztosem, choć jednocześnie ideałem też nie, ale mimo wszystko go polecam. Swoje kosztuje, ale zawsze można zaczekać na jakieś promki, a inwestycja w tego poda może okazać się na lata. Ja swój egzemplarz delikatnie stuningowałem, a także dostosowałem do połowu jedną, centralnie ustawioną wędką ;).

https://sklepdrapieznik.pl/85144-korum-deluxe-river-tripod-k0360054.html

Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline tranzystor

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #50 dnia: 11.01.2026, 21:01 »
A jak stuningowałeś tego tripoda?

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 208
« Odpowiedź #51 dnia: 11.01.2026, 23:01 »
Kiedyś medytowałem nad trójnogiem ale po spotkaniu ze sporym rzecznym karpiem tą myśl porzuciłem, nie będę "stulał" jaki był duży bo po pół godziny holu się spiął niedobry.

To co poleca Mostek jest najlepsze jeśli nie ma kamieni - a jeśli są no cóż solidne długie karpiowe podpórki (te bez świdra na ostrzu) są najlepsze minusem jest spora ilość straconych nerwów i słów niegodziwych żeby to jakoś między kamienie wbić.
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.