Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2022  (Przeczytany 254662 razy)

Offline elopento

• Ekspert
  • Reputacja: 75
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Wyniki nad wodą 2022
« Odpowiedź #765 dnia: 18.06.2022, 21:22 »
Ja dziś wybrałem się na leśne jezioro z pontonu - 6 szczupaków ( kaliber pistoletowy) 5 okoni i moja pierwsza wzdręga na spining ???
DAM Quick Shadow + Mikado Apsara Clasic 3,9 match

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #766 dnia: 18.06.2022, 22:00 »
Na wstępie gratulacje dla wszystkich łowców

Dzisiaj bardzo spontanicznie zebrałem się na ryby. W zasadzie to wogóle nie planowałem żadnego wypadu w dniu dzisiejszym, bo od północy na nogach, a na niedzielę zaplanowany wyjazd z Kiciusiem (Kotkoi) także pasowało by coś odpocząć... No ale jak to z planami bywa - poszły w łeb...
Chłopaki od rana już ćwiczyli PW, następny kumpel też wysyła zdjęcia... Jak tu usiedzieć?! Zmotywowali mnie tymi fotami i postanowiłem choć na 4h wyskoczyć na niedaleką komercję (w sumie wyszło 6h) pobawić się choćby karasiami na PW.
Nad wodą byłem przed południem, zatorbiłem się na stanowisko, rozłożyłem się i do boju!
Od mijanych wędkarzy zebrane info nie nastrajało optymizmem, ale obserwując wodę widziałem ryby przy powierzchni - może coś jednak z tego będzie? No i było! Ryby może nie jakieś ogromne, ale frajda była
Pierwszy melduje się karaś, zaraz 2 następne i w końcu pojechało z żyłką - melduje się największy koleś tego dnia - karpik 7,5 kg, a zaraz drugi około 3-4kg. I tak prawie cały czas - parę karasi i karpik, parę karasi i znowu karpik. Nawet sportowy amurek się trafił
Około 16 zaczęły się wycieczki z pytaniami dlaczego ja łowię, a oni nie. Wytłumaczyłem, ale jak popatrzyli jak trzeba czesto rzucać to odpuścili. Po 3 takich wizytach zrezygnowałem ale jestem zadowolony z tych parunastu karpi i karasi

Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline vckat

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #767 dnia: 18.06.2022, 22:02 »
Wiem, że nie ten dział ale wrzucam niedawne zdjęcia z pobliskiej Wisły. To kilka zdjęć tej samej ryby (źródło FB)

Widać trzaskowianka lejąca się hektolitrami do Wisły jej nie służyła
GDZIE JEST RTĘĆ! GDZIE SĄ DZIECI Z MICHAŁOWA?! PINIĘDZY NIE MA I NIE BĘDZIE! JA WAM WÓJTA NIE WYBIERAŁEM.

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #768 dnia: 18.06.2022, 22:28 »
Dlaczego ja nie zabrałem dzisiaj wędek to nie wiem. Pojechałem z dzieciakami nad rzekę.

To miejsce poprostu czuć rybą.

Szkoda, że mam tam 30 kilometrów.

Przynajmniej rodzinka wypoczęła, dzieciaki się wypływały...

Za to od 17 do 20 połowiłem na zbiorniku pod miastem. Tradycyjnie płynnym ruchem rozłożyłem sztycę teleskopowa i jak trzymałem ja prostopadle do brzegu usłyszałem głośne Pum!, po czym 2 z 3 części lotem nurkującym wylądowało w wodzie

Wracając jednak do łowienia.
Tradycyjnie: sąsiedzi jedną, ja 5. Na początku podleszcze weszły takie z 15cm. Sztuk 7. Później 4 sztuki w przedziale 30-46cm. Po raz pierwszy od 2 lat zabrałem 2 ryby do domu. Jutro wędzenie szynek, to sobie przygotowałem dwie ryby. Następnie odwiedziła mnie rodzina kaczek.
Jak rzuciłem 4 koszyki w celu podnęcenia, mamusia z 13 małymi wybrała sobie akurat to miejsce gdzie nęciłem za stołówkę.

Wody na metr, więc musiałem zwinąć zestaw na 30 minut, aż ferajna sobie odpłynie, bo co jak co, ale na kaczki się dziś nie nastawiałem. Ryby wróciły 15 minut po odpłynięciu tej szarańczy, ale meldowały się same karasie wielkości dłoni. Ale nasze, polskie, złote.
Marcin

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #769 dnia: 18.06.2022, 23:15 »
:bravo: Panowie
;)

Offline Shreku82

• Ekspert
« Odpowiedź #770 dnia: 19.06.2022, 05:05 »
Piękne miejsce Marcin

Patryk

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #771 dnia: 19.06.2022, 06:40 »
Marcin, super relacja :bravo:
Robert

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
« Odpowiedź #772 dnia: 19.06.2022, 15:50 »
Gratulacje panowie! @Katmay: Woda aż prosi się, aby zarzucić tam wędkę. Piękna przyroda.

W miniony czwartek wieczorem udało mi się wybrać na gliniankę, a której jedna z miejscówek była trochę nęcona mieszanką pęczaku z aromatem waniliowym, kukurydzy, pelletu 2mm oraz miksowanego chleba z różnymi ziarnami. Cel był połowić całkowicie na luzie i totalnie minimalne. Na plecy plecak a w rękę wędka. Mieszanka do nęcenia i przynęty mieściły się w małym plastikowym kuchennym pojemniku. Nęciłem co jakiś czas małą ilością wspomnianej mieszanki. Na haczyk pęczak albo kukurydza. Łowiłem w toni. No i udało się połowić na slidera płotki różnej wielkości, bez dużych okazów.

Dziś natomiast połowiłem na metodę na calkiem nowym miejscu. Przy okazji było testowanie nowego feedera Garbolino Synergy 3,3m oraz kołowrotka Shimano Nasci 4000. Do podajnika miks Skrettinga Coarse, Coppens Red Halibut oraz Skretting P1 Supra 2mm robiły robotę. Na włos różne kolory waftersów od Solbaits. Co ciekawe białe waftersy dawały dziś leszcze, natomiast żółte dawały karpie. Najmniej skuteczne były różówe waftersy salmon, które na innym łowisku w tamtym roku były bardzo skuteczne.

Podziękowania dla Shreka oraz Tomasz 38 za polecenie jakiś czas temu feedera Garbolino. Fajna wędka w zestawieniu z wymienionym kołowrotkiem.
Marcin

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 389
  • Rafał
« Odpowiedź #773 dnia: 19.06.2022, 16:48 »
Dojechać do Shreka i Koteła się nie udało ale zameldowałem się standardowo na no killu chwilę przed piątą, posiedziałem do 11. Efekt to 6 karpi, kilkanaście linów i kilkanaście karasi złocistych. Washtersy ES-Z od Dynamita zrobiły się selektywną przynętą na karpia, rolki z kołowrotków takie, że głowa mała ;D
Dzierżno uzależnia

Online Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 196
« Odpowiedź #774 dnia: 19.06.2022, 19:57 »
Dzień leszcza (no leszczyka raczej bo tylko kilka na oko 30cm przekroczyło) i kukurydzy. Pojechałem rano (trzecia nad ranem) nad zalew w Koprzywnicy bez białych robaków i bez większej nadziei na złowienie czegoś a tu miła niespodzianka. Po trzecim leszczu przestałem liczyć.

No i już nie jestem "metodową" dziewicą :-[ ;D Przyłożyłem się do techniki zarzutu oraz celności i efekty się pojawiły, niestety wszystkie małe i śluzem oblepione no ale na tym zbiorniku trudno czegoś większego oczekiwać - jest jakiś mały "no-kill" w Klimontowie i może się tam za tydzień wybiorę...
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #775 dnia: 19.06.2022, 20:16 »
Gratulacje Panowie pięknie łowicie :bravo:
Maciek

Offline Shreku82

• Ekspert
« Odpowiedź #776 dnia: 19.06.2022, 20:48 »
Dzisiaj wyskoczyłem wraz z Kiciusiem na Żabie Stawy z myślą o pobawieniu się karpikami na metodę oraz spróbowania PW na płytkiej wodzie.
No i tak. Pod względem towarzyskim było zajebiście. Piter przygotował wałówy na grilla dla połowy kompanii, także wurst i krupniok z kapustą dodawały energi w ten upalny dzień
Miejsce dobrane tak, że po 11 zaczął pojawiać się cień i dało się żyć, a chłodne napoje orzeźwiały Ja niestety za fajerą więc tylko 1 piwko, ale za to takie zimniutkie że hej
No dobra, wędkarsko wyszło trochę słabo, bo upał, wesele na łowisku dzień wcześniej i porządki w dniu dzisiejszym oraz hałas z tym związany zrobił swoje. Pomimo tego udało mi się wydłubać na metodę karpika,amura i płotkę, a na PW 4 amury do 5kg i kilkanaście nie wciętych brań amurowych.
Kiciuś tylko metoda, co dało mu 2 karasie, karpia, lina i czasami mnie posiadał na PW w efekcie czego stracił pelletwagglerowe dziewictwo  z czymś sensowniejszym niż płotka i trafił amurka około 3kg
Fajnie było, ale to co dobre szybko się kończy. Baterie podładowane to i można do kieratu wracać

Patryk

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #777 dnia: 19.06.2022, 21:23 »
:bravo: ;D
;)

Offline KotKoi

• Ekspert
  • Reputacja: 86
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #778 dnia: 19.06.2022, 21:24 »
Powitać Państwa
Patryk wszystko przedstawił w sumie....
Dodam jednak parę słów od siebie.
Towarzystwo przednie, to nie ma o czym mówić.
Samo Łowisko ma w swoją atmosferę (cisza spokój) itd...  .
Pellet Waglera spróbowałem dłuższą chwilę niż ostatnio.
Technika łowienia   .
Wyrwałem Amurka tą techniką, jak wyżej napisał Patryk!!!
Pozdrawiam serdecznie Shreka.
A wszystkim z nad wody gratuluję .
Na sam koniec łowienia, miałem spinkę Karkana Karpia 1,5kg przy samym podbierku. Na sam koniec łowienia!!! 

Czołem

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #779 dnia: 19.06.2022, 22:47 »
Fajnie chłopaki łowicie! Brawo.
Marcin