Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2022  (Przeczytany 260904 razy)

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Wyniki nad wodą 2022
« Odpowiedź #90 dnia: 30.01.2022, 08:38 »
Sławku fajny zestaw ;),lubię helikopter łowię nim na jeziorze sporo,ale mam pytanie nie stosowałeś zestawu paternoster z koszyczkiem u siebie
Nie stosowałem, Tomku helikopter mi sie sprawdza i ważne, praktycznie się nie plączę wcale. Klenie to płochliwe bestie , łowię oddając dalekie rzuty po to żeby być pewnym, że sam moim zachowaniem ich nie straszę. Często mimo uwagi nadepnie się na suchą gałąź i trzask itp, łowiąc na dalszych odległościach a nie pod nogami mam pewność, że nie będę sam ich płoszył.

Wysłane z mojego RMX2155 przy użyciu Tapatalka

Sławek

Offline Petryk_05

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
« Odpowiedź #91 dnia: 30.01.2022, 08:40 »
Sławku dziękuję za wyczerpującą odp.
Przepraszam za pomyłkę w imieniu, pisze z tel i na zmniejszonym źle przeczytałem, zamiast  awek przeczytałem arek.  🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️😬😬😬 Przepraszam za pomyłkę.
Rekordy:
Boleń 62 cm (PZW)
Jaź 37 cm (PZW)
Karp 73 cm (Francja)/ 39 cm (PZW)
Kleń 52 cm (PZW)
Leszcz 61 cm (PZW)
Lin 46 cm (PZW)
Okoń 30 cm (PZW)
Płoć 36 cm (PZW)
Sandacz 65 cm (PZW)
Szczupak 66 cm (PZW)
Sum 167 cm (Francja)/ 140 cm (PZW)
Wzdręga 31 cm (PZW)

Offline Awek

• Ekspert
« Odpowiedź #92 dnia: 30.01.2022, 08:47 »
Sławku dziękuję za wyczerpującą odp.
Przepraszam za pomyłkę w imieniu, pisze z tel i na zmniejszonym źle przeczytałem, zamiast  awek przeczytałem arek.  Przepraszam za pomyłkę.

Sławek

Offline Awek

• Ekspert
« Odpowiedź #93 dnia: 30.01.2022, 08:49 »
Co do stosowania koszyczków np. ze zmielonym chlebem w połowie zimowych kleni to chyba sam Bartek wypowiadał sie, że wypłukiwany chleb będzie bardziej odciągał w dół rzeki klenie niż je wabił, gość ma duże doświadczenie, może mieć rację. Sam nie używam koszyków, ciężarek i necenie z ręki sie sprawdza.

Sławek

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #94 dnia: 30.01.2022, 10:27 »
Sławku fajny zestaw ;),lubię helikopter łowię nim na jeziorze sporo,ale mam pytanie nie stosowałeś zestawu paternoster z koszyczkiem u siebie
Nie stosowałem, Tomku helikopter mi sie sprawdza i ważne, praktycznie się nie plączę wcale. Klenie to płochliwe bestie , łowię oddając dalekie rzuty po to żeby być pewnym, że sam moim zachowaniem ich nie straszę. Często mimo uwagi nadepnie się na suchą gałąź i trzask itp, łowiąc na dalszych odległościach a nie pod nogami mam pewność, że nie będę sam ich płoszył.

Racja Sławku :beer: ,jak działa helikopter dobrze,to nie ma co kombinować :)

Offline cthulhu

• Ekspert
  • Reputacja: 218
« Odpowiedź #95 dnia: 04.02.2022, 16:59 »
Koledzy od tych kleni a zauważyliście może jak zachmurzenie wpływa na brania? Czy jak jest słoneczna pogoda to są lepsze brania, czy raczej nie ma to znaczenia?

Offline Awek

• Ekspert
« Odpowiedź #96 dnia: 04.02.2022, 17:35 »
Koledzy od tych kleni a zauważyliście może jak zachmurzenie wpływa na brania? Czy jak jest słoneczna pogoda to są lepsze brania, czy raczej nie ma to znaczenia?
W słoneczne dni miewam mniej brań, ale biorą większe sztuki, w pochmurne zazwyczaj więcej brań. Ale czy jest to reguła?, raczej nie. Oczywiście zimą lepiej jak słońce świeci, jest zawsze cieplej siedzieć nad wodą i widoki są też super. Pomijając pogodę to kluczowy jest odpowiedni stan wody, czyli nie za wysoki i nie za niski, ale z tym to jak się trafi. Jutro jadę ale nie jestem optymistą, na tą chwilę mam  45 cm więcej wody niż ostatnio, oby coś opadła jeszcze przez noc.

Sławek

Offline cthulhu

• Ekspert
« Odpowiedź #97 dnia: 04.02.2022, 17:56 »
W słoneczne dni miewam mniej brań, ale biorą większe sztuki, w pochmurne zazwyczaj więcej brań. Ale czy jest to reguła?, raczej nie. Oczywiście zimą lepiej jak słońce świeci, jest zawsze cieplej siedzieć nad wodą i widoki są też super. Pomijając pogodę to kluczowy jest odpowiedni stan wody, czyli nie za wysoki i nie za niski, ale z tym to jak się trafi. Jutro jadę ale nie jestem optymistą, na tą chwilę mam  45 cm więcej wody niż ostatnio, oby coś opadła jeszcze przez noc.

Dzięki za odpowiedź. Właśnie jutro planuje pierwszy w tym roku wypad na klenie,....a nastawiałem się na niego już od dłuższego czasu. Natomiast widzę, że jutro i zachmurzenie i lekki deszcz jak również silniejszy wietrzyk zapowiadają. Brzmi pesymistycznie, ale i tak postaram się jechać.

Offline Awek

• Ekspert
« Odpowiedź #98 dnia: 04.02.2022, 18:00 »
Ja już byłem zimą w każdą pogodę, deszcz, śnieg, wichura, silny mróz, tym się nie przejmuje tylko stanem wody .

Sławek

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #99 dnia: 04.02.2022, 18:16 »
Jak mówi przysłowie w "mętnej wodzie łatwiej łowić ryby" pochmurne niebo nie rozświetla tak dna i ryby są mniej płochliwe. Ale przy kleniach kluczowe znaczenie ma uciąg w rzece

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Awek

• Ekspert
« Odpowiedź #100 dnia: 05.02.2022, 17:10 »
Kolejna zasiadka, oj dała mi w d., ciężki to był dzień, stan Wisły podniesiony, woda większa niż ostatnio o 60cm i ten jej kolor, taki mętny. Wiedziałem, że łatwo nie będzie, rzeka niosła krzaki, gałęzie i kępy traw, co chwila wpływało to w wędki i płątało obie na raz, aż dziw że nic nie urwałem. Przeniosłem sie o jakieś 10m żeby wyeliminować trochę to wpływanie krążących gałęzi w zestawy, ale pomogło tylko ciut. Ok 11:30 byly pierwsze dwa skubniecia a ok 12 tej mocne branie i jest wymeczony kleń, tym razem 40+ (42cm), cieszył bardzo, bo już miałem obawy, że zajde na zero. Do końca dnia już nic się nie działo, stan wody za mojego pobytu opadł o 22cm. Tym razem Wisła mocno utrudniła mi moje plany, ale jeszcze tam wrócę..

Sławek

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #101 dnia: 05.02.2022, 17:13 »
U mnie dzisiaj upragnione rozpoczęcie sezonu - pierwszy wypad w 2022 ;) Mimo paskudnej pogody oraz porywistego wiatru dochodzącego do 30km/h, udało się w 4h wypracować 3 karpie oraz 2 jesiotry. Ryby w granicach do 2-2.5 kg, jednak ogromnie cieszą przez fakt, że to dopiero początek lutego :)

Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #102 dnia: 05.02.2022, 17:56 »
Brawo Chłopaki :)
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline cthulhu

• Ekspert
« Odpowiedź #103 dnia: 05.02.2022, 18:25 »
Brawo panowie.
Awek widzę, że klenie w każdych warunkach kosisz :)

Mimo, iż pogoda dzisiaj była niezbyt łaskawa wybrałem się na Dunajec by również ich poszukać. Pomyślałem sobie, że pewnie i tak będzie lipa, ale przynajmniej zaliczę pierwszy wypad nad  wodę w tym sezonie, a przy okazji poćwiczę nakładanie chleba na haczyk. :P

Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to bardzo niski stan wody, co mnie mocno zdezorientowało bo nie za bardzo wiedziałem gdzie rzucać. Suma sumarum na długości ok. 300m przetestowałem 3 stanowiska, przy okazji poznając charakterystykę dna w miejscach, które z rewguły są sporo pod wodą. (obczaiłem fajne miejsce pod bolki)

Brań nie było, ale wcale się nie dziwę bo przygodę z kleniami na chlebek dopiero zaczynam, więc można powiedzieć, że na lajcie uczyć się jechałem. :)

Offline Awek

• Ekspert
« Odpowiedź #104 dnia: 05.02.2022, 18:43 »
Brawo panowie.
Awek widzę, że klenie w każdych warunkach kosisz :)

Mimo, iż pogoda dzisiaj była niezbyt łaskawa wybrałem się na Dunajec by również ich poszukać. Pomyślałem sobie, że pewnie i tak będzie lipa, ale przynajmniej zaliczę pierwszy wypad nad  wodę w tym sezonie, a przy okazji poćwiczę nakładanie chleba na haczyk.

Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to bardzo niski stan wody, co mnie mocno zdezorientowało bo nie za bardzo wiedziałem gdzie rzucać. Suma sumarum na długości ok. 300m przetestowałem 3 stanowiska, przy okazji poznając charakterystykę dna w miejscach, które z rewguły są sporo pod wodą. (obczaiłem fajne miejsce pod bolki)

Brań nie było, ale wcale się nie dziwę bo przygodę z kleniami na chlebek dopiero zaczynam, więc można powiedzieć, że na lajcie uczyć się jechałem. :)

Za próbę zlowienia zimowego klenia , od Artura wiedziałem, że Dunajec ma niski stan wody, co mnie zaskoczyło bo Wisła wysoka. Widać po twoich zdjęciach, że z wodą kiepsko, tak to jest, człowiek się nastawi a tu rzeka płata figle . Jak coś mogę doradzić to trzeba być nad wodą, aż trafi sie dzień, że się połowi i zapamiętać przy jakim stanie wody to było, wtedy ma się punkt odniesienia. Ja dziś wiedziałem że będzie ciężko,  ale dobrze, że nie na zero, to była moja czwarta zasiadka z rzędu i za każdym razem był kleń

Sławek