Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2022  (Przeczytany 254108 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Wyniki nad wodą 2022
« Odpowiedź #885 dnia: 04.07.2022, 08:00 »
Gratuluję wyników! Brendas, ważne, że zakombinowałeś i ryby weszły :thumbup:

U mnie kolejna wieczorna sesja, tym razem bez białych, tradycyjnie więc było. Za dnia były zawody, więc jak przyjechałem przed 19-tą to nikogo nie było, co sprzyjało mi bardzo. Zanęcenie dwóch miejscówek spombem z Koruma, koko dżambo i do przodu. I znowu dzień konia, ryba doskonale współpracowała. Wpadło 7 brzan, dwa klenie, dwa leszcze i gruntowa płoć pod 32 cm.

Co ciekawe podczas sprzątania garażu znalazłem całe opakowanie pelletu pikantna kiełbasa 12 mm, ma z 6 lat a może więcej. W środku jeszcze igła i dwa przypony, ech... I zdziwko, po założeniu o wiele szybsze brania niż przy kulkach. Miałem na nie 4 brzany i leszcza. Jak się okazuje pellety starzeją się jak wino, są coraz lepsze z czasem. Prawda jest jednak taka, ze rozmiar 12 mm idealnie się wpisywał w łowienie brzan i kleni, teraz do wyboru jest albo malutki pellet albo spora kobyła 14 mm.

Lucjan

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 194
« Odpowiedź #886 dnia: 04.07.2022, 08:46 »
Brzanowego "holokaustu" ciąg dalszy ;) Gratulacje! :bravo: :bravo: :bravo:

Tak sobie pomyślałem że wędkarze (szczególnie "grunciarze") popadają w dwie skrajności - jedni zaczynają uważać ryby za jakiś krytyków kulinarnych bardziej wybrednych od Gesslerowej a drudzy wychodzą z założenia że "jak ma wziąść to weźmie" nie przejmując się specjalnie ani nęceniem ani przynętą. A przecież brzana i karp to ryby praktycznie wszystkożerne i jak się człowiek przyłoży do znęcenia ich na łowisko to wezmą na wszystko co im się źle nie kojarzy i przypomina pokarm który zwykle pobierają (czy to naturalny czy dostarczony przez "uczynnych" wędkarzy).

A te "długie lance"* które Luk złowiłeś niejedną pewnie przykrą przygodę miały z dużymi przynętami więc nie dziwota że mniejsze pellety i kulki którymi inni wędkarze je nęcili biorą pewnie i bez certolenia się.

Tak przynajmniej to sobie tłumaczę... :-[

* - https://pl.wikipedia.org/wiki/Torpeda_Typ_93
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #887 dnia: 04.07.2022, 09:00 »
Dzięki! Problem w tym, że często za dnia ryba nie chce dużych przynęt, dlatego pellet 14 mm jest tu stanowczo zbyt duży. Sprawdzałby się na podniesionej wodzie, ale znów szybko się wymywa. Dlatego rozmiar 12 mm jest idealny. Mi sprawdzał się też doskonale przy Metodzie.

Uważam, że dziś producenci brzanowych przynęt  z UK popełniają ten błąd, że nie mają rzeczy właśnie w tym rozmiarze. Jest jakaś mania na przynęty duże, i tradycyjna wielkość to właśnie 15 mm. Przy czystej wodzie to za dużo. Zaś lepiej działać będzie to nocą, zwłaszcza od drugiej połowy sierpnia, gdy noc jest dłuższa i brzana staje się aktywniejsza.

Jest dziś pellet karpiowy 11 mm Skrettinga , który można poddać obróbce (jak obrabiają pikantną kiełbasę na przykład), stworzyć do tego przypony z włosem na którym jest gumka. Brak dziurki jest pewnym plusem, gdyż powoduje wolniejsze wymywanie się pelletu. Podstawą jest sprawienie aby pellet ten się nie rozpuszczał zbyt szybko, więc panierka musiałaby być dość konkretna.. Ciekawe czy ktoś tu coś kombinował?
Lucjan

• Ekspert
« Odpowiedź #888 dnia: 04.07.2022, 11:09 »
Uważam, że dziś producenci brzanowych przynęt  z UK popełniają ten błąd, że nie mają rzeczy właśnie w tym rozmiarze. Jest jakaś mania na przynęty duże, i tradycyjna wielkość to właśnie 15 mm.

Polemizował bym ;) Błąd popełniają wędkarze a producenci i tak zarobią 8) Jak to szło...

1) Jeśli klient płaci to ma rację.
2) Jeśli klient nie ma racji patrz punkt pierwszy.

Bo o ile konserwatyzm ma duży sens w kwestiach które podlegają stałym "regułom", to wędkarstwo do nich nie należy. Ty Lucjan pokombinowałeś, zhakowałeś system i kosisz takie ilości wąsatek że "sąsiedzi" pewnie z zazdrości zielenieją i pod nosem "bloody polack" mamroczą. Ja niestety w tamtym roku nie miałem okazji sprawdzić w praktyce tego czego się od Ciebie nauczyłem. Bo myślę że koncertowo raz po raz psułem sobie łowisko stosując jasną zanętę  i w dodatku nie tylko dodając do zanęty kukurydzę ale płatki owsiane (działa na górnym Sanie czy Dunajcu ale tam nie ma ławic krąpi, leszczyków i uklei).

I potem taki debil (czyli ja) się dziwi czemu na pellet halibutowy łowi wszystko (nawet krąp desperado się trafił ???) oprócz brzan... :facepalm:
I need a Barbel !!!

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #889 dnia: 05.07.2022, 19:21 »
Dawno nic nie zamieszczałem,to chociaż dwa słowa:
Ostatnimi czasy zmiana taktyki łowienia: Metoda i daleko.Brań mało,ale za to nie mam drobnicy. Dziś takie leszczyki +/-45 cm,jeden rocznik. Nie to,na co nastawiam się,ale przynajmniej ćwiczę hol w zielu i mam już pewne wnioski.

Online Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #890 dnia: 05.07.2022, 19:58 »
Gratulacje Michał, kombinowałes i przynajmniej co drugi leszcz na brzegu

Wysłane z mojego RMX2155 przy użyciu Tapatalka

Sławek

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #891 dnia: 05.07.2022, 20:36 »
:bravo:

Ja jutro zaczynam kolejną zasiadkę z 2 nockami.
Po raz 4 w sezonie celem coś większego, czyli ryba 15 kg+.
Zobaczymy jak będzie. Plan jest, miejscówka dobra. ;)
;)

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #892 dnia: 05.07.2022, 21:37 »
:bravo:

Ja jutro zaczynam kolejną zasiadkę z 2 nockami.
Po raz 4 w sezonie celem coś większego, czyli ryba 15 kg+.
Zobaczymy jak będzie. Plan jest, miejscówka dobra. ;)
Pogoria czy Dziećkowice?

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #893 dnia: 05.07.2022, 21:41 »
Komercja.
Dziećkowice już nie dla mnie. Za dużo lat.
A znałem te wodę "trochę". ;)
;)

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 389
  • Rafał
« Odpowiedź #894 dnia: 06.07.2022, 15:31 »
Poniedziałek praktycznie na zero na no killu - linek i karaś, dzisiaj niewiele lepiej bo amurek 1.5kg o 5 rano ALE jest to moja pierwsza ryba na PW :D o 9 się zwinąłem bo nic więcej nie uderzyło. Jutro za to Rybołówka i polowanie na potwory ;D
Dzierżno uzależnia

Offline boguss1982

• Ekspert
  • Reputacja: 64
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #895 dnia: 06.07.2022, 15:51 »
Dzisiaj , tzn. 06.07.2022r  kolejna próba łowienia na metodę i ... udało się wreszcie , pierwsza ryba na metodę zaliczona. Oprócz tego jeszcze 2 leszczyki ok 1,5 kg.  Zacząłem wierzyć w metodę na pobliskich wodach.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
« Odpowiedź #896 dnia: 06.07.2022, 16:01 »
Sandacz na metodę to oczywiście przyłów. Ale reszta już nie. I nie ma cudów - metoda działa wszędzie ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline boguss1982

• Ekspert
  • Reputacja: 64
    • Galeria
« Odpowiedź #897 dnia: 06.07.2022, 16:12 »
Sandacz na metodę to oczywiście przyłów. Ale reszta już nie. I nie ma cudów - metoda działa wszędzie ;)

Przyłów jak najbardziej. Ale chyba tym bardziej cieszy taka ryba jako pierwsza na metodę , daje 100% bonusu do wiary :)

• Ekspert
« Odpowiedź #898 dnia: 06.07.2022, 17:15 »
Tak jak koledzy przed paroma miesiącami tłumaczyli takiemu jednemu tumanowi (czyli mnie) porządny pellet, porządna przynęta, rzuty w punkt i wcześniej czy później każdy na metodę coś złowi.

Szczere gratulacje z powodu utraty "metodowego dziewictwa" boguss1982 :bravo:
I need a Barbel !!!

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 389
  • Rafał
« Odpowiedź #899 dnia: 07.07.2022, 19:55 »
Dzisiaj prawie cały dzień na komercji, liny, leszcze, nawet boleń na metodę na salmona duo ??? i na koniec truskawka na torcie, na początku myślałem że leszcza ze środka ciągnę  a pod brzegiem przewiózł mnie jak szmatę przez 20min ;D 10.50kg, mata ma 90cm więc musiał mieć koło metra :o
Dzierżno uzależnia