Autor Wątek: Zamienne szczytówki do Daiwa N'ZON S 11ft  (Przeczytany 2212 razy)

Offline kolunio21

• Ekspert
  • Reputacja: 34
  • Ulubione metody: method feeder
Zamienne szczytówki do Daiwa N'ZON S 11ft
« dnia: 10.01.2022, 18:44 »
Siemka, orientuje się ktoś może z jakiego kija można dopasować szczytówki 2oz ?
Oryginalne mam 53cm długości a średnica to 2.3mm.  w zestawie są 1oz i 1.5oz a przydała by się 2oz węglowa.
Z góry dziękuję 

Offline boguss1982

• Ekspert
  • Reputacja: 64
    • Galeria

Offline kolunio21

• Ekspert

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
Odp: Zamienne szczytówki do Daiwa N'ZON S 11ft
« Odpowiedź #3 dnia: 11.01.2022, 11:25 »
Oryginalne mam 53cm długości a średnica to 2.3mm.  w zestawie są 1oz i 1.5oz a przydała by się 2oz węglowa.
Z góry dziękuję

A tak z ciekawości jaki masz styl łowienia, że potrzebujesz 2oz do tego kija? Mam ten kijek i rozumiem, gdybyś delikatniejszych szukał, ale mocniejsze nie bardzo jestem w stanie sobie wyobrazić do czego, biorąc pod uwagę pracę całej wędki.

Offline kolunio21

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 11.01.2022, 15:22 »
Z góry dziękuję

A tak z ciekawości jaki masz styl łowienia, że potrzebujesz 2oz do tego kija? Mam ten kijek i rozumiem, gdybyś delikatniejszych szukał, ale mocniejsze nie bardzo jestem w stanie sobie wyobrazić do czego, biorąc pod uwagę pracę całej wędki.

Kijek będę używał typowo pod metodę z podajnikiem prestona 20/30g w rozmiarze L , wiem, że wystarczy w zupełności 1.5oz ale jakoś pewniej czuje się z trochę mocniejszą szczytówką 🙈.

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #5 dnia: 11.01.2022, 17:38 »
Kijek będę używał typowo pod metodę z podajnikiem prestona 20/30g w rozmiarze L , wiem, że wystarczy w zupełności 1.5oz ale jakoś pewniej czuje się z trochę mocniejszą szczytówką 🙈.

Jak zakupisz i w terenie obadasz, opisz wrażenia, bo przy takich gramaturach jak piszesz, to trochę zbędne, ale rozumiem obawy, wędka dość filigranowa, inna kwestia czy będzie to dobrze współgrało ze sobą i czy taki 20g podajnik nie będzie się przesuwał przy próbie napięcia żyłki.

Offline kolunio21

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 11.01.2022, 17:49 »

Jak zakupisz i w terenie obadasz, opisz wrażenia, bo przy takich gramaturach jak piszesz, to trochę zbędne, ale rozumiem obawy, wędka dość filigranowa, inna kwestia czy będzie to dobrze współgrało ze sobą i czy taki 20g podajnik nie będzie się przesuwał przy próbie napięcia żyłki.

Przeważnie używam 2oz szczytówek w innych kijach i jak na razie mi się nie zdarzyło przesunąć,
Z drugiej strony  mam 10ft atraxa i tam też najmocniejsza jest 1.5oz i śmiga podajnikami 30g L 🙂

Offline Mikon

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #7 dnia: 11.01.2022, 19:00 »
Samo oznaczenie szczytówki nie ma znaczenia jeśli chodzi o wagę rzucanego podajnika. Jeśli kij ma powiedzmy cw. 60g to tyle możesz rzucać nawet ze szczytówką 1oz , jeśli takowa jest w zestawie.