Autor Wątek: Koledzy, jak wrażenia po konferencji Wody Polskie Nasze Łowiska?  (Przeczytany 109250 razy)

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
Odp: Koledzy, jak wrażenia po konferencji Wody Polskie Nasze Łowiska?
« Odpowiedź #180 dnia: 24.01.2022, 15:27 »
I z tego co tam się orientuję, to dziś za tą Fundacją stoją ludzie, którym zależy na zmianach bez jakiejś wiodącej roli PZW w zakresie tychże zmian. Są tam m.in. ichtiolodzy z tytułami, przedstawiciele organizacji ekologicznych zajmujących się ochroną wód, hydrobiolodzy, urzędnicy którym nie podoba się obecna wizja wędkarstwa i podejście do ryb, właściciele portali wędkarskich, youtuberzy, osoby które systematycznie łowiły zagranicą i widziały na własne oczy jak można skutecznie zarządzać wodami i masa innych osób.

I to ze strony tych osób wyszedł postulat jednej składki? Czy to autorski pomysł Wód Polskich?
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #181 dnia: 24.01.2022, 15:33 »
Arku własnie czego kolwiek dowiedziałem się od ciebie.
Idąc dalej dlaczego przedstawiam.... ja chce wiedzieć.
Co ta fundacja ma za cel.
Co za osoby za nią stoją.
Prosze o program co chcą zmienić.
Jaki mają pomysł na naprawe sytuacji.

Mityczne wypisywanie po koleji zanani , nie znani z oglądanie , urzędnicy....etc jak dla mnie nie ma sensu.

Jako wędkarz chce wiedzieć co sie kroi...

I na koniec jeśli te informacje poznamy i większości będzie się to podobało. To niech wtedy reprezezentują wiekszość wędkarzy.

Obecnie 10 tyś łapek moim zdaniem średnio stanowi większość.

Maciek

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #182 dnia: 24.01.2022, 15:41 »
I z tego co tam się orientuję, to dziś za tą Fundacją stoją ludzie, którym zależy na zmianach bez jakiejś wiodącej roli PZW w zakresie tychże zmian. Są tam m.in. ichtiolodzy z tytułami, przedstawiciele organizacji ekologicznych zajmujących się ochroną wód, hydrobiolodzy, urzędnicy którym nie podoba się obecna wizja wędkarstwa i podejście do ryb, właściciele portali wędkarskich, youtuberzy, osoby które systematycznie łowiły zagranicą i widziały na własne oczy jak można skutecznie zarządzać wodami i masa innych osób.

I to ze strony tych osób wyszedł postulat jednej składki? Czy to autorski pomysł Wód Polskich?

Przecież 99% próśb polskich wędkarzy do urzędników, to prośba o jedną składkę. Jak można zignorować takie prośby, przy całej rzeszy potencjalnych wyborców? Przecież tacy urzędnicy jak Pan Wrona są tam od zawsze ;) Oni w ministerstwie i w WP dobrze wiedzą jak to wygląda. A jak np. jednocześnie zmniejszyć pozycję negocjacyjną PZW, które będzie niczym lew stać w opozycji do tej propozycji? Właśnie tak. Bardzo prosto. Problem w tym, że ta składka jest nierealna na wodach oddanych komuś w dzierżawę/użytkowanie. Podam przykład. Jak Ty mi wydzierżawisz sad, to jednocześnie w umowie karzesz mi sprzedawać jabłka stamtąd po dwa złote za kilogram?  Tak to nie działa. W swoim sadzie możesz robić z jabłkami co tylko zechcesz, natomiast po to dajesz ten sad komuś do używania, aby miał z niego jabłka i na nich mógł jeszcze zarabiać. I tak właśnie w Polsce wygląda dziś system użytkowania rybackiego wód należących do Skarbu Państwa.

Offline selektor

• Ekspert
« Odpowiedź #183 dnia: 24.01.2022, 15:55 »

Mityczne wypisywanie po koleji zanani , nie znani z oglądanie , urzędnicy....etc jak dla mnie nie ma sensu.

I na koniec jeśli te informacje poznamy i większości będzie się to podobało. To niech wtedy reprezezentują wiekszość wędkarzy.

Nie jestem w tej Fundacji, więc Ci nie odpowiem. Ogólnie nie obraź się, bo to nie jest żaden przytyk, czy coś w tym stylu, ale mam gdzieś Twoje żądania w tym temacie. Natomiast jeżeli według Ciebie wyznacznikiem bycia "reprezentatywną" fundacją lub stowarzyszeniem, jest ilość łapek na Facebooku, to jest to trochę śmieszne. Sam pomagałem zakładać fundacje ratujące dzieciom życie, które składały się z kilku osób, a które uratowały już kilka istnień ludzkich. I co wówczas miały one się pytać takich jak Ty, czy mogą ratować życie innym, czy nie i czy mają one Twoje poparcie, aby móc zbierać kasę na to ratowanie ? Bądźmy realistami. Napisałem Ci już wcześniej, że na całym świecie jest tak, że nikt nie musi pytać Ciebie o zgodę, aby zajmować się tematyką wędkarstwa. Sam możesz sobie założyć nawet 3-osobowe stowarzyszenie i żądać zmian. Możesz też założyć fundację. Możesz też robić to wszystko samodzielnie. Nikt tu nigdy nie będzie reprezentował wszystkich wędkarzy z całej Polski i świata :beer: Jak Ty uważasz, że wszyscy muszą mieć czyjąś zgodę, to jest to trochę.... odrealnione.

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #184 dnia: 24.01.2022, 16:03 »

Nie jestem w tej Fundacji, więc Ci nie odpowiem. Ogólnie nie obraź się, bo to nie jest żaden przytyk, czy coś w tym stylu, ale mam gdzieś Twoje żądania w tym temacie. Natomiast jeżeli według Ciebie wyznacznikiem bycia "reprezentatywną" fundacją lub stowarzyszeniem, jest ilość łapek na Facebooku, to jest to trochę śmieszne. Sam pomagałem zakładać fundacje ratujące dzieciom życie, które składały się z kilku osób, a które uratowały już kilka istnień ludzkich. I co wówczas miały one się pytać takich jak Ty, czy mogą ratować życie innym, czy nie i czy mają one Twoje poparcie, aby móc zbierać kasę na to ratowanie ? Bądźmy realistami. Napisałem Ci już wcześniej, że na całym świecie jest tak, że nikt nie musi pytać Ciebie o zgodę, aby zajmować się tematyką wędkarstwa. Sam możesz sobie założyć nawet 3-osobowe stowarzyszenie i żądać zmian. Możesz też założyć fundację. Możesz też robić to wszystko samodzielnie. Nikt tu nigdy nie będzie reprezentował wszystkich wędkarzy z całej Polski i świata :beer: Jak Ty uważasz, że wszyscy muszą mieć czyjąś zgodę, to jest to trochę.... odrealnione.
Arku czuły punkt....
Po co te tyrady , po co te opisy.
Czy ja cie o to pytam , NIE i tyle.
O co pytam napisałem nie rządam nigdzie tego nie napisałem.
Poraz kolejny kto pyta nie błądzi.

Co do meritum sprawy w srodowisku chodzą opinie iż prezes z południa chce być prezesem drugiego pzw.... mają przejmowac wody a instrumentem miały być wody.
A tu wody walneły wymyk i sami wdrożyli ten pomysł.
Katalizatorem tego tematu jest fundacja .... i z tąd moje pytania.
Prosze o info by było jasno i przejżyście.
Co do osoby kierującej napewno nikt nie chciałby być w związku o strukturze grupy specjalnej w której był wodzirejem.
Ale to historia na osobną opowieść zupełnie jak to że kwas zaczoł się po spince o stanowisko dyrektora okręgu.
Maciek

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #185 dnia: 24.01.2022, 16:15 »
Przecież 99% próśb polskich wędkarzy do urzędników, to prośba o jedną składkę. Jak można zignorować takie prośby, przy całej rzeszy potencjalnych wyborców? Przecież tacy urzędnicy jak Pan Wrona są tam od zawsze ;) Oni w ministerstwie i w WP dobrze wiedzą jak to wygląda. A jak np. jednocześnie zmniejszyć pozycję negocjacyjną PZW, które będzie niczym lew stać w opozycji do tej propozycji?
Czyli na razie wpływ Fundacji jest ukryty, bądź nie ma go wcale, bo żadnych postulatów ekologicznych, hydrologicznych, itp. tam nie ma, a przynajmniej nikt ich publicznie nie prezentuje. Idzie akcja urabiania wędkarzy i nacisk na PZW.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #186 dnia: 24.01.2022, 16:27 »
Przecież 99% próśb polskich wędkarzy do urzędników, to prośba o jedną składkę. Jak można zignorować takie prośby, przy całej rzeszy potencjalnych wyborców? Przecież tacy urzędnicy jak Pan Wrona są tam od zawsze ;) Oni w ministerstwie i w WP dobrze wiedzą jak to wygląda. A jak np. jednocześnie zmniejszyć pozycję negocjacyjną PZW, które będzie niczym lew stać w opozycji do tej propozycji?
Czyli na razie wpływ Fundacji jest ukryty, bądź nie ma go wcale, bo żadnych postulatów ekologicznych, hydrologicznych, itp. tam nie ma, a przynajmniej nikt ich publicznie nie prezentuje. Idzie akcja urabiania wędkarzy i nacisk na PZW.

Taak..... a na spotkaniach w wodach polskich rozmawiają o fundacji wspomórzmy kogoś... zostali zaproszeni przy tym nowym departameńcie do rozmów.
Także na poważnie ciekawi mnie co jest grane.
Bo na razie sprawa wygląda tak że w pierw była kampania demaskuja , informacyjna w tematach pzw i za ta wiedze Arku bardzo ci dziękuje. W kolejnym etapie gdy pzw zostało zdemaskowane i obnażone a za to ludzie wam są wdzięczni nastąpił sprytny plan rozmów w wodach.
Mi to nie przeszkadza każdy z nas wie jaki jest syf nad wodami ale dalsza część panowie.... no będźmy poważni.
Może by ciemnemu ludowi coś więcej przekazać.
Maciek

Offline selektor

• Ekspert
« Odpowiedź #187 dnia: 24.01.2022, 16:47 »
Nie wiem co na co dzień dzieje się w tej Fundacji, bo nie jestem jej członkiem. Natomiast wiem kto tam z nimi współpracuje. Tyle. Pomogłem im m.in. ze startem, bo mnie o to poproszono. Lucjan mnie poprosił. A pomagam wielu ludziom w całej Polsce, obojętnie czy są w PZW czy poza nim, o ile widzę w tym sens i mam na to wolny czas. Przecież pomagam też ludziom zmieniać PZW.  Uważam, że obecnie wędkarstwo w Polsce, to jest jakaś patologia i trzeba robić wszystko, aby ten stan zmienić, bo ja nie mam czasu, tak jak co niektórzy, aby dalej żyć marzeniami o czasach PRL i nie robiąc nic liczyć, że się to wszystko zmieni. A żyjemy w czasach polskiego boomu wędkarskiego, gdy sklepy wędkarskie w Polsce potrafią mieć rocznie milionowe obroty. A ja chcę łowić ryby. Chcę je łowić często będąc już na tych rybach, a nie "raz do roku" na bezrybnych wodach, bo nie mam zbyt dużo wolnego czasu na wędkarstwo. Nie interesują mnie więc prywatne wojenki prezesów fundacji, ani też wewnętrzne walki w PZW itp.

Czemu wielu z Was się wydaje, że wszystko musi się "rozbijać" o PZW, jeżeli chodzi o zmiany, że trzeba mieć zgodę PZW, trzeba być w PZW itp. Może są ludzie w Polsce, którzy stoją na stanowisku, że więcej zmian zrobią poza PZW i to PZW nie jest im wcale do szczęścia potrzebne. Jednakże, aby przejmować wody w Polsce od Skarbu Państwa, trzeba mieć na to kasę. Truizm. Na obecny majątek PZW przez dziesiątki lat społecznie pracowały miliony Polaków, choć znaczną część tego majątku PZW dostało w gratisie od komunistycznego państwa. Małe fundacje nie są dziś w stanie konkurować w tym zakresie z PZW. Nie twórzcie więc swoich "internetowych wizji", tego jak w Polsce wygląda system zarządzania wodami oraz tego, że ktoś chce założyć drugie PZW i chce być jego prezesem ;D   

Taak..... a spotkaniach w wodach polskich rozmawiają o fundacji wspomórzmy kogoś... zostali zaproszeni przy tym nowym departameńcie do rozmów.
Także na poważnie ciekawi mnie co jest grane.
Bo na razie sprawa wygląda tak że w pierw była kampania demaskuja , informacyjna w tematach pzw i za ta wiedze Arku bardzo ci dziękuje. W kolejnym etapie gdy pzw zostało zdemaskowane i obnażone a za to ludzie wam są wdzięczni nastąpił sprytny plan rozmów w wodach.
Mi to nie przeszkadza każdy z nas wie jaki jest syf nad wodami ale dalsza część panowie.... no będźmy poważni.
Może by ciemnemu ludowi coś więcej przekazać.

Przecież na takie spotkanie może przyjść każdy. Sam mogłeś przyjść, jakbyś się tym interesował. Skoro nikt spoza fundacji się nie stawia na spotkania i nie dyskutuje z urzędnikami nad zmianami w zakresie stricte wędkarstwa, to ta fundacja jest temu winna? ;D Ostatnio przecież przyszedł ktoś z PZW na posiedzenie komisji w ministerstwie w sprawie rybactwa (a więc nie tylko wędkarstwa) i się skompromitował nie potrafiąc przedstawić swojego stanowiska, ba nie potrafiąc sklecić poprawnie zdania w języku polskim ;D Zadam Ci pytanie. Czemu nikt z PZW zwykle nie stawia się na takie spotkania, a stawia się taka fundacja?

Nie wiem jak dokładnie wyglądają prace fundacje, bo w niej nie jestem, ale naprawdę zaimponowała mi lista osób, która współpracuje z prezesem tej fundacji. I bardziej imponują mi te osoby, niż ktokolwiek z ZG PZW :beer:

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #188 dnia: 24.01.2022, 16:55 »
:bravo: :thumbup:
Co do pzw może dziady nie wiedziały... może specjalnie nie byli  - ja nie znam ich polityki.

Miło by było gdyby ta lista osób została upubliczniona.
Maciek

Offline selektor

• Ekspert
« Odpowiedź #189 dnia: 24.01.2022, 17:13 »
Ja nie sądzę, że kiedykolwiek ona powstanie z uwagi na to, że nie każdy specjalista z danej branży, urzędnik, wykładowca, robotnik, właściciel firmy, strażnik itp. będzie chciał angażować się publicznie w wojenki PZW kontra reszta świata. Nie cały wędkarski świat opiera się przecież o PZW, a PZW dziś zachowuje się tak, jakby był całym wędkarskim światem. Poza tym nie pomagałbym im w starcie, jakbym chciał widzieć jeszcze bardziej ogołocone wody, aniżeli te które tu już mam ;) Tak jak pisałem, tam są naprawdę mądre głowy w różnych dziedzinach i tak mi się po prostu wydaje, że po cichu robią swoje. Niekoniecznie to musi być korzystne dla samego PZW :beer:

Ja tam się cieszę, że jest coraz większa świadomość wędkarska i parcie na zmiany. Mam np. olbrzymi szacunek dla Lucjana, w zakresie tego co robi na rzecz zmian w PZW :bravo: Choć mało osób w Polsce rozumie w ogóle skalę tego co robi, co zrobił i ile czasu oraz kasy poświęca temu, aby wprowadzać te zmiany, to i tak uważam że już zrobił kawał dobrej roboty...i to w wielu miejscach w Polsce. Tam w Opolu jest jeszcze wielu takich jak on. Może kiedyś uda im się przejąć władzę w PZW. Oby tak było.   

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #190 dnia: 24.01.2022, 17:21 »
Ja nie sądzę, że kiedykolwiek ona powstanie z uwagi na to, że nie każdy specjalista z danej branży, urzędnik, wykładowca, robotnik, właściciel firmy, strażnik itp. będzie chciał angażować się publicznie w wojenki PZW kontra reszta świata. Nie cały wędkarski świat opiera się przecież o PZW, a PZW dziś zachowuje się tak, jakby był całym wędkarskim światem. Poza tym nie pomagałbym im w starcie, jakbym chciał widzieć jeszcze bardziej ogołocone wody, aniżeli te które tu już mam ;) Tak jak pisałem, tam są naprawdę mądre głowy w różnych dziedzinach i tak mi się po prostu wydaje, że po cichu robią swoje. Niekoniecznie to musi być korzystne dla samego PZW :beer:

Ja tam się cieszę, że jest coraz większa świadomość wędkarska i parcie na zmiany. Mam np. olbrzymi szacunek dla Lucjana, w zakresie tego co robi na rzecz zmian w PZW :bravo: Choć mało osób w Polsce rozumie w ogóle skalę tego co robi, co zrobił i ile czasu oraz kasy poświęca temu, aby wprowadzać te zmiany, to i tak uważam że już zrobił kawał dobrej roboty...i to w wielu miejscach w Polsce. Tam w Opolu jest jeszcze wielu takich jak on. Może kiedyś uda im się przejąć władzę w PZW. Oby tak było.

:bravo: :thumbup:

Nie będę wiecej pytał .... bo jak widze tylko ty co kolwiek powiesz.
Z tym że takie podejście było ćwiczone kilkadziesiąt lat i powstało sobie państwo.
Nauczeni pzw i syfem jakie wytworzyli , miło by było dożyć czasów przejżystych , jasnych i bez zabajania.
Teraz jak czytam mamy mistyczną ekipe pełną autorytetów z tym że bez nazwisk ... i trudno co kolwiek odczytać intencji tych ludzi i co sobą do końca reprezentują.

Abstrahując od sytuacji z fundacji myślę że pzw wyczekuje ...obrało taktyke dużego , z którym trzeba osobno rozmawiać....
Czas pokaże co będzie...
Maciek

Offline selektor

• Ekspert
« Odpowiedź #191 dnia: 24.01.2022, 17:34 »
W różnych kulturach euroazjatyckich jest bardzo podobne przysłowie, że im większe jest drzewo, tym większy cień rzuca. Natomiast Mao kiedyś powiedział, że nie ma budowania bez burzenia ;)

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #192 dnia: 24.01.2022, 17:58 »
W różnych kulturach euroazjatyckich jest bardzo podobne przysłowie, że im większe jest drzewo, tym większy cień rzuca. Natomiast Mao kiedyś powiedział, że nie ma budowania bez burzenia ;)

I tą sekwencją zakończmy ten fragment dysputy.
Niewątpliwie dziady z pzw poczują oddech na plerach.
A akcja celowana w punkt media potrafią czynić cuda.
Maciek

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
« Odpowiedź #193 dnia: 24.01.2022, 18:01 »
Z doświadczenia wiem jedno nie ma róży bez kolców ,zobaczymy co to będzie w praniu :beer:

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
« Odpowiedź #194 dnia: 24.01.2022, 18:50 »

Okrutny jesteś :) :thumbup: