Autor Wątek: Gumki Guru  (Przeczytany 3288 razy)

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Gumki Guru
« dnia: 06.12.2014, 14:34 »
Planuję zakupić te gumki!! Sprzedawca podaje że zdadzą egzamin do przynęt od4 nawet do 16mm. Jakieś recenzje??? :-\   Guru Micro Bait Bands, 100szt, opaski silikonowe
Arek

Offline promek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 18
Odp: Gumki Guru
« Odpowiedź #1 dnia: 06.12.2014, 18:03 »
Mam gotowe przypony Guru z tymi gumkami ( chyba to te same gumki ). Stosowałem je parę razy do pelletu 8mm . Oceniam je jako przyzwoite. Do pelletów 8 - 12mm powinny się sprawdzić z mniejszymi i większymi średnicami może być różnie. Po pewnym czasie trochę skręcają się w "ósemkę" ale to zbytnio nie przeszkadza, są dosyć miękkie i wydają się być dosyć wytrzymałe.

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 06.12.2014, 18:43 »
Dzięki promek!! Wiem że cena może niezbyt wielka ale pytam bo nie wiem czy wybrać w tej cenie mini +small Drennana czy właśnie te Guru!! :-\
Arek

Offline Maciek

• Ekspert
  • Reputacja: 74
  • Dzień bez wędkowania jest dniem straconym.
« Odpowiedź #3 dnia: 06.12.2014, 19:18 »
Witam , do mnie w czwartek przyszły Drennanowskie micro i minni  i muszę powiedzieć że do pelletu 8mm spokojnie wystarczy mikro .Wykonałem kilka prób (naciągałem palcami :P) i za każdym razem było coraz łatwiej ,czyli jak by gumeczki lekko się rozciągały ,ale nawet po kilkunastu próbach mocno trzymały pellet.Nie wiem jak Guru ale Drennan dużo ładniej docina swoje gumki od Prestona( strasznie po skosie) które zakupiłem kilka tygodni temu.Myślę że rybą nie będzie to przeszkadzać  ;) ;)
Maciek

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 06.12.2014, 19:22 »
Powiem, że są bardzo wytrzymałe i naprawdę się sprawdzają przede wszystkim pod względem wytrzymałości, co do rozciągliwości to nie mogę potwierdzić, że do 16 mm, bo takowych pelletów nie używam. Na 10mm jest spoko i ma jeszcze zapas a stwierdzam to na podstawie tego, że przy tym rozmiarze pelletu po zdjęciu z niego gumka wraca do swojego pierwotnego rozmiaru. Na pewno przyda się do zakładania tych gumek na pellet Twój przyrząd z Kongera. Używam też Gumek latexowych Extra Grip do przynęt z Drennana, tylko te gumki są mniej uniwersalne(4 rozmiary wielkości).
Robert

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #5 dnia: 06.12.2014, 19:35 »
Gumki powinny być OK - polecam trzymanie ich w zamkniętym opakowaniu, z dala od słońca. Bo na poczatku są super - najgorsza jes'próba czasu'... ;)
Lucjan

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 11.08.2015, 11:02 »
Koledzy małe pytanko odnośnie gumek. :-[
Od pewnego czasu używam Pellet  DB Robin Red i zaobserwowałem, że po czterech wypadach na ryby gumki się rozpuszczają ???jestem ciekaw czy zaobserwowaliście też takie przypadki, zaznaczę, że przy stosowaniu innych pelitów (suchych) nie zaobserwowałem tego faktu. Ciekawi mnie czy tylko gumki Guru się rozpuszczają od tego ekstraktu zawartego w pelecie.
Robert

Offline Maciek

• Ekspert
  • Reputacja: 74
  • Dzień bez wędkowania jest dniem straconym.
« Odpowiedź #7 dnia: 11.08.2015, 13:53 »
Drennanowskie nie rozpuszczają się od pelletu ,ale zaczynają mi już murszeć .Wiązane były w grudniu ,więc wychodzi na to że ich okres przydatności przy częstym używaniu to jakieś 6-7 miesięcy.
Maciek