Autor Wątek: Nietypowe zalewajki  (Przeczytany 6796 razy)

Offline rudziutki1987

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 32
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Nietypowe zalewajki
« dnia: 07.02.2022, 16:25 »
Panie i panowie pytanie mam. Czy szanowne grono wędkujących zalewało kiedykolwiek zanętę coca-colą / fantą / sprite / browarem (!? :P) / lub innym wynalazkiem a nie wodą z jeziora?
Wysłane z mojego NOKIA 3310 przy użyciu Tapatalka

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Nietypowe zalewajki
« Odpowiedź #1 dnia: 07.02.2022, 16:50 »
Sumienie mi nie pozwoli na używanie piwa do namaczania zanęty :( To może mieć sens w przypadku jakiegoś pszeniczniaka z mocnym aromatem. Lagery mają mało wyraźną nutę smakowo-zapachową i efekt może być niezauważalny.

Reszty wymienionych nawet nie dotykam.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 07.02.2022, 16:52 »
Zalewam robaki coca colą ,w tym sezonie zrobię pellet 2mm pod metodę z colą ,a zanętę robiłem z mlekiem kokosowym dla przykładu ;)

Offline rudziutki1987

« Odpowiedź #3 dnia: 07.02.2022, 16:58 »
Zalewam robaki coca colą ,w tym sezonie zrobię pellet 2mm pod metodę z colą ,a zanętę robiłem z mlekiem kokosowym dla przykładu ;)

Jakie efekty po zastosowaniu mleka? Robaki od tego cukru dostają ADHD i lepiej się wiją... ;D

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 07.02.2022, 17:00 »
Mleko kokosowe daje kapitalny aromat i smugę w wodzie warto się zainteresować ,co do coca coli i topionych w niej robaków miałem sporo brań na nie ,więc w niczym mi to nie przeszkadza :beer:

Offline rudziutki1987

« Odpowiedź #5 dnia: 07.02.2022, 17:32 »
Kiedyś dodałem MAGGI (przyprawa w płynie) do zanęty ale u mnie nie zdało to egzaminu muszę kiedyś jeszcze spróbować na innym zbiorniku.

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #6 dnia: 07.02.2022, 18:20 »
Syropy owocowe, ciemne piwo, mleko kondensowane, Maggi, może coś bym jeszcze znalazł co stosowałem i działało odpowiednio.
Panowie, policzmy głosy:

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #7 dnia: 07.02.2022, 18:26 »
Olej ze szprotek.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 07.02.2022, 19:08 »
A mleko sojowe ,ktoś przerabiał ;)

Offline rudziutki1987

« Odpowiedź #9 dnia: 07.02.2022, 19:10 »
A mleko sojowe ,ktoś przerabiał ;)
Mi przez głowę przeszło kiedyś sos sojowy ale nie miałem okazji sprawdzić :-\

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 577
« Odpowiedź #10 dnia: 07.02.2022, 19:25 »
Panie i panowie pytanie mam. Czy szanowne grono wędkujących zalewało kiedykolwiek zanętę coca-colą / fantą / sprite / browarem (!? :P) / lub innym wynalazkiem a nie wodą z jeziora?

Jeśli używasz konopii i robisz je samodzielnie w domu, to posiadasz najlepszy atraktor do rozrabiania zanęt. Zwykła woda po gotowaniu konopii (ten tłusty, brązowy wywar) dodana do zanęty pięknie ja aromatyzuje i natłuszcza.

Ja stosuje jeszcze taki wariant, że przed dodaniem wody z konopii do zanęty, rozpuszczam w niej 3 kostki ochotki z tabliczki jaka można kupić w sklepach akwarystycznych do karmienia w akwarium.

Jak robaki się rozpuszcza to przez około 10 sekund mieszam wszystko spieniaczem do kawy. Taka "mikstura" towarzyszy mi przez okrągły rok na rybach. Na wyniki nie narzekam.

Dobrze też sprawdza się woda z puszki z kukurydza.

Jeśli łowisz na wodach stojących odradzam olej rybny. Fizycznie i aromatycznie bardzo "dociąża" miks, i nie zauważyłem by niósł jakieś większe korzyści.

Eksperymentowanie generalnie odradzam, bo jaki jest sens wyważać otwarte drzwi?

Jeśli nie dysponujesz wodą z konopii, to warto zwrócić wzrok w stronę firmy Sensas i ich produktów z serii Aromix. Zarówno wersja czerwony robak, ochotka jak i konopie bardzo dobrze mi się sprawdzały, i delikatnie doklejały miks. Są bardzo ekonomiczne w użyciu. Polecam :)
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 07.02.2022, 19:26 »
Trzeba będzie potestować i  z mlekiem sojowym w takim razie ,czemu nie :beer:

Offline rudziutki1987

« Odpowiedź #12 dnia: 07.02.2022, 19:39 »

Jeśli używasz konopii i robisz je samodzielnie w domu, to posiadasz najlepszy atraktor do rozrabiania zanęt. Zwykła woda po gotowaniu konopii (ten tłusty, brązowy wywar) dodana do zanęty pięknie ja aromatyzuje i natłuszcza.

Ja stosuje jeszcze taki wariant, że przed dodaniem wody z konopii do zanęty, rozpuszczam w niej 3 kostki ochotki z tabliczki jaka można kupić w sklepach akwarystycznych do karmienia w akwarium.

Jak robaki się rozpuszcza to przez około 10 sekund mieszam wszystko spieniaczem do kawy. Taka "mikstura" towarzyszy mi przez okrągły rok na rybach. Na wyniki nie narzekam.

Dobrze też sprawdza się woda z puszki z kukurydza.

Jeśli łowisz na wodach stojących odradzam olej rybny. Fizycznie i aromatycznie bardzo "dociąża" miks, i nie zauważyłem by niósł jakieś większe korzyści.

Eksperymentowanie generalnie odradzam, bo jaki jest sens wyważać otwarte drzwi?

Jeśli nie dysponujesz wodą z konopii, to warto zwrócić wzrok w stronę firmy Sensas i ich produktów z serii Aromix. Zarówno wersja czerwony robak, ochotka jak i konopie bardzo dobrze mi się sprawdzały, i delikatnie doklejały miks. Są bardzo ekonomiczne w użyciu. Polecam :)

Konopie jak i wywar używam z powodzeniem i jestem z tego efektu bardzo zadowolony. Wodę z kukurydzy konserwowej sporadycznie stosuję. Z aromix'ów się wymiksowałem wolę naturę. Przyznam, że muszę przetestować opcję z kostką ochotki. Jutro lecę do sklepu :beer: :thumbup:

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
« Odpowiedź #13 dnia: 07.02.2022, 19:47 »
W kwesti ekonomicznego podejścia polecam.
Nuty owocowe sok truskawkowy z gesty nie sieka z biedry.
Rozrabiam z wodą zalewam pellety.
A by uzyskac chmure o mlecznej nucie polecam mleko w proszku , rozrabiam z wodą miksturą zalewam pellet. Wychodzi petarda ala live system z ccmora.
Z rybnych nut pisane już było olej plus szprotki z puszki. Puche wywalam mixuje olej z rybami i do mixu.
Trzy nuty sprawdzone dające ryby.

Kolejny temat odpowiednik płynnej kukurydzy np cc more.
Puszka kuku ale musi być z wodą. Mixujesz całość wychodzi ci gotowy extrakt przydatny do mixy lub dipowania pelletu. Jeśli posiadasz jakieś amino wyjdzie gotowy stymulator apetytu.

Co do ochotki. Kupiona w gazecie .... mielisz blenderem na papke dodajesz amino i wychodzi ekstrakt ochotkowy.

Kolejne rozwiązanie zblendowana kukurydza z puchy z wodą pkus amino plus drożdże w proszku wychodzi epidemia. Można dodawać do pelletu lub jako liguid.

I bardzo skuteczne połaczenie blendowana kukurydza z puchy z wodą plus amino plus mleko w proszku plus ztarty na pył migdał.

Maciek

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 07.02.2022, 19:52 »
Czekałem Maćku,aż podzielisz się swoją kuchnią i doświadczeniami :beer: :thumbup: