Autor Wątek: Zakup audio - stereo  (Przeczytany 4939 razy)

Offline demios

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Ulubione metody: method feeder
Zakup audio - stereo
« dnia: 10.02.2022, 16:16 »
Jako, że temat "jakiej muzyki słuchacie" liczy 400 stron, uznałem że być może znajdą się na forum miłośnicy dobrego brzmienia - znający się na zestawach audio.
Postanowiłem zrobić niespodziankę synowi na 18 urodziny i zakupić kolumny + ewentualnie w dalszej kolejności wzmacniacz. Napisałem ewentualnie bo ceny sprzętu audio mocno poszły w górę i zakup kompletu kolumny + wzmacniacz przekroczy zakładany budżet.  Założony budżet - 2.000 zł za 2 szt. kolumn, ponieważ zestaw ma być do stereo, pokój dość spory - 30 m2, więc kolumny podłogowe. Jako, że to prezent bardziej skłaniałbym się ku nowemu zestawowi. Wzmacniacz zostawiam na później. Młody słucha głownie rocka i rapu.
Oczywiście orientowałem się trochę w temacie i przeglądałem dedykowane fora, ale w dużej mierze na tego typu forach doradzają głównie handlowcy - posiadający w ofercie daną markę i niełatwo znaleźć obiektywne opinie. Więc, jeśli z któryś z kolegów dobrze czuje się w tym temacie to chętnie skorzystam z opinii.

Offline krzysztof4101997

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 12
Odp: Zakup audio - stereo
« Odpowiedź #1 dnia: 10.02.2022, 16:28 »
Kiedyś jak szukałem kolumn dla siebie często widywałem, że polecane były kolumny polskiej marki Pylon. Dużo sprzętu grającego jest w sklepie q21.pl
Ja tam kupowałem dla siebie i pisząc do nich maila uzyskałem fajny rabat

Offline demios

« Odpowiedź #2 dnia: 10.02.2022, 16:35 »
To prawda, Pylony są dość często polecane  w tym zakresie cenowym-  konkretnie model Pearl 25 i biorę je pod uwagę w swoich poszukiwaniach.  Sklep Q21 rzeczywiście ma w ofercie ten sprzęt, poleca go, ale nie mam pewności czy poleca bo go ma, czy poleca bo rzeczywiście gra dobrze. Na odsłuch niestety mam daleko. 

Offline krzysztof4101997

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #3 dnia: 10.02.2022, 16:43 »
Ja nie pytałem się sprzedawcy co polecają tylko przeglądałem różne fora. Wiem że te kolumny były chwalone. Ja sam wybrałem dali zensor 7. Było to pewnie już z 5 lat temu. Para kosztowała 4 tys i gdy skontaktowałem się ze sklepem zrobili mi rabat 1000. Można się z nimi fajnie targować. Wybierz coś, napisz na maila co Cię interesuje i myślę, że z ceny będziesz zadowolony.

Offline demios

« Odpowiedź #4 dnia: 10.02.2022, 16:52 »
Problem w tym, że tak jak napisałem na forach bardzo aktywni są właśnie handlowcy i ciężko odsiać ziarna od plew. Kiedyś rzeczywiście łatwiej było znaleźć neutralną i obiektywną opinię. Zensory to świetne kolumny i były swego czasu zdecydowanym liderem w swoim zakresie cenowym, więc wybór miałeś łatwy ;)

Offline krzysztof4101997

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: 10.02.2022, 16:53 »
https://www.avtest.pl/audio-video/wydania-2020/item/1130-audio-video-09-2020
W tym czasopiśmie jest recenzja ,, Pylon Audio Pearl 27
Głośnikowy majstersztyk za 2000 zł''.
Ojciec ma te wszystkie numery. Mogę jutro lub w sobotę porobić zdjęcia tego artykułu i Ci przesłać na maila. Będzie ponad 2 tys ale wierzę, że utargujesz do dobrej kwoty gdybyś się zdecydował na coś

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 10.02.2022, 16:56 »
Na forach typowo hi-fi znajdziesz setki ludzi którzy słyszą różnice po zamontowaniu "audiofilskiego" routera. Najlepiej wybrać się samemu do salonu i posłuchać, ale poczytać recenzję ale mieć z tyłu głowy, że sporo może być tam audiovoodoo. Ja szukając sprzętu kupiłem Monitor Audio Monitor 300 i Onkyo 3250, używam na codzien podłączonego do tv i się świetnie spisuje.

Jeśli szukasz czegoś kompaktowego możesz poszukać monitorów aktywnych to fajne rozwiązanie, ja mam do kompa bardzo budżetowe Presonus Eris 3.5 i grają świetnie. Przy wchodzeniu w audio nie wiem czy jest od razu sens wchodzić w takie budżety, może najpierw coś tańszego a później zmiana ? Najwięcej przyjemności jest w odrywaniu nowych rzeczy.

Offline demios

« Odpowiedź #7 dnia: 10.02.2022, 17:00 »
Czytałem trochę materiałów Pylonach - jedni chwalą, inni łapią się za głowę skąd te pochwały -  i tak to właśnie jest jak chcesz coś kupić poprzedzając to czytaniem recenzji :)
O rabat się nie martwię bo 300 zł przy kolumnach za 2000 zł dostanę na dzień dobry.

Offline Mario8

• Ekspert
  • Reputacja: 185
  • Ulubione metody: waggler method

Offline xjakub

• Reputacja: 15
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #9 dnia: 10.02.2022, 18:20 »
Ja parę lat temu miałem ten sam problem. Na szczęście pojeździłem po sklepach i odsłuchałem kilka kolumn. Budżet miałem podobny i zdecydowałem się na Polk S30. Audiofilem nie jestem słucham muzyki poważnej i rocka i jakoś na tych najbardziej mi się podobało. Do tego zakupiłem amplituner Pioneera i jestem zadowolony.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Offline ObraFMI

• Reputacja: 48
  • Mariusz
    • Próbnik
« Odpowiedź #10 dnia: 10.02.2022, 18:39 »
Trzeba jeszcze dodać, że można kupić sprzęt za pierdylion złotych, przywieźć do domu i być załamanym.
Warunki odsłuchowe pomieszczenia mogą spowodować, że lepiej zagra sprzęt za 1/4 tego pirdyliona  ???
Wiem o przez to przechodziłem   >:(
Nie płacę Pazernym Zabójcom Wód.

Offline Mario8

• Ekspert
  • Reputacja: 185
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #11 dnia: 10.02.2022, 18:47 »
Trzeba jeszcze dodać, że można kupić sprzęt za pierdylion złotych, przywieźć do domu i być załamanym.
Warunki odsłuchowe pomieszczenia mogą spowodować, że lepiej zagra sprzęt za 1/4 tego pirdyliona  ???

Są specjalne firmy które budują głośniki dostosowane do rodzaju muzyki i pomieszczenia .
Mój znajomy takie coś robił , ale kasa idzie na to konkretna 😉

Offline demios

« Odpowiedź #12 dnia: 10.02.2022, 19:01 »
Dzięki za porady. Wybór kolumn podłogowych podyktowany jest tym, że pokój ma 30 m2, więc tego typu kolumnie łatwiej wytworzyć jest odpowiednie ciśnienie akustyczne niż w przypadku monitorów. Poza tym sam układ pokoju determinuje bardziej takie rozwiązanie. Założony budżet jest raczej skromny i wycelowany w sprzęt budżetowy. Ceny niestety poszły mocno w górę a i z dostępnością jest kiepsko. Salony w Warszawie nastawione są bardziej na klienta z zasobniejszym portfelem więc sprzętem budżetowym raczej nie zawracają sobie głowy. Poza tym tak jak kolega wyżej zauważył odsłuch w przystosowanym do tego miejscu w salonie audio nijak się ma do odsłuchu w warunkach przeciętnego pokoju mieszkalno-uzytkowego.

Offline demios

« Odpowiedź #13 dnia: 10.02.2022, 19:04 »

Są specjalne firmy które budują głośniki dostosowane do rodzaju muzyki i pomieszczenia .
Mój znajomy takie coś robił , ale kasa idzie na to konkretna 😉
Nie ten, budżet, nie te potrzeby. 2 tys to kosztuje jeden kolec pod kolumnę Hi-end lub 10 cm przewodu głośnikowego. :facepalm:

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 10.02.2022, 19:05 »
Kolumny aktywne z bt  https://www.edifier.pl/product-pol-194-Edifier-R2850DB-bluetooth.html spore jak na niby podstawkowe bo 46cm, niskotonowy ma 22cm średnicy więc spokojnie wypełni basem te 30m2. Recenzje tych kolumn możesz poczytać na necie, są bardzo zachwalane ;)

lub jeszcze te, też aktywne i też dosyć potężne jak na niby podstawkowe http://microlab.com/pl/catalog/systemy-stereo/potaczenie-sieciowe/przewodowy/solo-9c/

Młody byłby na 100% bardzo zadowolony z takich kolumn ;)
Dzierżno uzależnia