Autor Wątek: Waga karpia /przyrost  (Przeczytany 23252 razy)

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 391
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Waga karpia /przyrost
« Odpowiedź #15 dnia: 14.02.2022, 08:30 »
Karpie mają maxymalnie 10 lat a udało mi się złowić 10kg więc ta tabelka nie jest miarodajna

Żyją zdecydowanie dłużej jak 10 lat :)

Karpie w jego stawie mają max 10 lat, czytaj ze zrozumieniem.
Dzierżno uzależnia

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2237
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 14.02.2022, 08:33 »
Karpie mają maxymalnie 10 lat a udało mi się złowić 10kg więc ta tabelka nie jest miarodajna

Żyją zdecydowanie dłużej jak 10 lat :)

W stawie u kolegi były wpuszczone max 10 lat temu ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline furgon

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #17 dnia: 14.02.2022, 09:35 »
Tak, doczytałem. Moja wina :) Czyli dobrze karmione

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #18 dnia: 14.02.2022, 09:53 »
https://undercarp.pl/portal/jak-dlugo-i-ile-rosnie-karp/
https://www.topagrar.pl/articles/aktualnosci/produkcja-karpia-czyli-co-warto-wiedziec-o-hodowli-tych-ryb/
https://polskikarp.wp.pl/od-ikry-do-karpia-tak-wyglada-hodowla-najsmaczniejszej-polskiej-ryby

Dobry towar he... zwłaszcza ten z Genesis carp..... :-X

Zastanawiam się po co wierzyć opowiadaczą - wpierw sprzedawca towaru wszelkiej maści paszy - ona musi być cudowana , łowna , kaloryczna
Właściciel wody - tak.... u mnie pływają wielkie potwory

W pl - jest to samo - te dwa żródła nie są zabardzo wiarygodne w kwestii wielkości ryb w danej wodzie - waga wszystko w realu porządkuje ... z 20plus robi się natstka plus ( tak... tak po tarle schudł)

Zarzucasz motov8 , że pisze głupoty a wrzucasz link który wstawiłem na poczatku i dwa o hodowli karpia. Słabe jak na kogoś kto stawia zarzuty innym.

Zastanów się jak można nazwać to co sam wypisujesz i przetłumacz na język polski po admini poddali się dawno temu.

Offline Długi94

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #19 dnia: 14.02.2022, 10:52 »
Spokojnie panowie to było luźne pytanie, w 2016r były wypuszczane około 2 kilogramowe więc nie mogę mieć teraz więcej niż 10 lat

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #20 dnia: 14.02.2022, 11:02 »
Sory ale piszesz głupoty.
:facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm:

Widzę, łowię, więc wiem ile rośnie na PZW. U nas handlówka 35 cm (wiosna) na PZW dobija na jesień do 50 cm, ale zbiornik płytki do 1,3 metra i do tego "żyzny".
Obok na łowisku specjalnym ten sam karp ma zerowe przyrosty, ale czynniki są dwa: przerybienie, średnia głębokość 4 metry, podłoże gliniaste, bez zarośli.

To co wkleiłeś to są bzdury. Hodowlane karpie są karmione jak najtańszym kosztem, głównie zbożem (mało kto stosuje 5x krotnie droższe pellety od zboża, gdzie większość hodowców ma swoje pola lub dobre ceny od rodziny, znajomych), więc mają one słabe, przeciętne przyrosty. Ten sam karp na PZW urośnie znacznie szybciej jak będzie miał przynajmniej dobre warunki.

Teraz zadam Ci pytanie: dlaczego na dzierżnie dużym są tak duże ryby?

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2237
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #21 dnia: 14.02.2022, 11:04 »

Obok na łowisku specjalnym ten sam karp ma zerowe przyrosty,

Stawiam tezę, że jest to niemożliwe. Przyrosty może mieć ewentualnie mniejsze.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #22 dnia: 14.02.2022, 11:07 »
Stawiam tezę, że jest to niemożliwe. Przyrosty może mieć ewentualnie mniejsze.
Ciężko nam to stwierdzić, bo na 2 hektary jest wpuszczane 2,5 tony ryby i ciężko złowić ryby z danego roku jak łowisz ubiegłoroczne karpiki po 35 cm z rozwalonymi pyskami.
Przyrosty jak są to są bardzo minimalne. Widać to choćby jak wyszczuplone są te ryby, gdzie na PZW w lato już te karpie są mega ubite.

Offline zwykly_michal

• Ekspert
« Odpowiedź #23 dnia: 14.02.2022, 11:25 »
Może są niedożywione i przyrosty są mizerne. Muszą przybierać na wadze z racji wieku.

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #24 dnia: 14.02.2022, 11:35 »
Sory ale piszesz głupoty.
:facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm:

Widzę, łowię, więc wiem ile rośnie na PZW. U nas handlówka 35 cm (wiosna) na PZW dobija na jesień do 50 cm, ale zbiornik płytki do 1,3 metra i do tego "żyzny".
Obok na łowisku specjalnym ten sam karp ma zerowe przyrosty, ale czynniki są dwa: przerybienie, średnia głębokość 4 metry, podłoże gliniaste, bez zarośli.

To co wkleiłeś to są bzdury. Hodowlane karpie są karmione jak najtańszym kosztem, głównie zbożem (mało kto stosuje 5x krotnie droższe pellety od zboża, gdzie większość hodowców ma swoje pola lub dobre ceny od rodziny, znajomych), więc mają one słabe, przeciętne przyrosty. Ten sam karp na PZW urośnie znacznie szybciej jak będzie miał przynajmniej dobre warunki.

Teraz zadam Ci pytanie: dlaczego na dzierżnie dużym są tak duże ryby?

To i ja zapytam - a jaki wiek mają karpie z dzierżna - może wiesz ???

Adrem to czy i jak ryba rośnie - a chodzi tu o karpia to zależy od wielu czynników.
I takie pisanie że karp wpuszczony na wiosnę do stawu i wyjęty na jesień ma przyrost 15 cm - możesz pisać zwykłemu michałowi...
Jeśli operacje zarybienia robicie co roku - to z kąd wiedza że ryby nie zostaja z roku na rok... spuszczacie wode na jesieni... doprowadzając do nędzy dno...

Znam kilku hodowców i moge podzielićsię wiedzą jaką mnie obdażyli...
Pogoda - wszystko zależy od pogody , od temperatury - w jakiej jest chów.
Idąc dalej w zależności od zbiornika , od dopływu wody na zbiornik.
Idąc dalej od pokarmu co żre. I nie jest tak do końca że tylko zboże - więkość hodowców wali pasze - jeżeli sąwarunki do żarcia bo jak nie żre to potrafi przybrać 0,5kg za sezon - tak było w tamtym roku.
Z tego co ja wiem to do końca wyśrodkowanie danych w celu osiągnięcia sukcesu jest ciężkie. To nie maszyna do robienia śrubek tylko przyroda.
Dając linki dałem obraz jak to działa. Co do aqua - to specyficzna woda - i gadałem z chłopakami którzy tam łowią - karpie są wielkie ale hodowane latami  liczone w dziesięcioleciach.
W pl karp ma to do siebie że nabiera do 12kg potem cześć dochodzi do nasty kg a nieliczne do ponad 20kg... dlaczego nie wiadomo - natura.

Najlepszym rozwiązaniem jest rozmowa z hodowcami - oni wam to wyjaśnią. Dlaczego jeśli ryba nie żre daje się jej towar na przeczyszczenie... jak żre sypie się wysoce kaloryczny pokarm ..., etc
Maciek

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #25 dnia: 14.02.2022, 11:37 »
https://undercarp.pl/portal/jak-dlugo-i-ile-rosnie-karp/
https://www.topagrar.pl/articles/aktualnosci/produkcja-karpia-czyli-co-warto-wiedziec-o-hodowli-tych-ryb/
https://polskikarp.wp.pl/od-ikry-do-karpia-tak-wyglada-hodowla-najsmaczniejszej-polskiej-ryby

Dobry towar he... zwłaszcza ten z Genesis carp..... :-X

Zastanawiam się po co wierzyć opowiadaczą - wpierw sprzedawca towaru wszelkiej maści paszy - ona musi być cudowana , łowna , kaloryczna
Właściciel wody - tak.... u mnie pływają wielkie potwory

W pl - jest to samo - te dwa żródła nie są zabardzo wiarygodne w kwestii wielkości ryb w danej wodzie - waga wszystko w realu porządkuje ... z 20plus robi się natstka plus ( tak... tak po tarle schudł)

Zarzucasz motov8 , że pisze głupoty a wrzucasz link który wstawiłem na poczatku i dwa o hodowli karpia. Słabe jak na kogoś kto stawia zarzuty innym.

Zastanów się jak można nazwać to co sam wypisujesz i przetłumacz na język polski po admini poddali się dawno temu.

W sumie nie wiem o co ci chodzi ten sam link  - co ty , fakt dobrze obrazuje temat.
Marketing jest wszędzie - jak myślisz po co powstal ten film... - sam sobie odpowiedz.

A propos głupot ....
Cyt."Na PZW karp rośnie około 1-1,5kg na rok, na komercji ten przyrost może być 2-3x większy, bo jest wrzucany dobrej jakości towar w sporej ilości."

Bo to dla mnie głupota. i tyle.

Weśmy to rozumowanie uroczysko - jak wielu twierdzi najlepsza woda karpiowa w polsce. Na wekendzie walą w sezonie do 3 ton towaru. Ryb tysiące dużych 15 kg setki - tak twierdzą właściciele.
Weś ostatnie 5 lat goście znają te ryby jak swoje psy zdjęcie znaki szczególne.
I to woda na południu gdzie jest ciepło - nie zbiornik , nie jezioro - tylko staw.
5 lat temu karpie ważyły 15kg... to według tego myślenia 1,5kg x 3 = 4,5 kg na rok x 5 lat = 37,5 kg powinny ważyć ....
A ważą tyle....
Także spokojnie to natura a nie tuczarnia... Wpierw pomyśl potem pisz.
Maciek

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 340
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #26 dnia: 14.02.2022, 11:54 »
Ja mogę podzielić się tylko swoimi obserwacjami ze swojego stawu, który wykopałem, więc na pocz. był stan 0 ryby, staw goły, bez roślinności, woda ustała się od jesieni do wiosny i wiosną zarybienie karpiem kroczkiem, czyli takie dłoniaczki. Do tego kilka amurów, tołpyg, karasi, linów (te ryby wpuszczane mniejsze, takie po 10-12cm). Karmione 2 razy w tygodniu zbożem (przenżyto, pszenica), kukurydza. Po 2 latach pojawiła się roślinność przybrzeżna jak i wodna, pięknie zaczęły kwitnąć grążele. Największy złowiony karp po 2 l miał 4,56kg, tołpyga blisko 6 kg, amur 3.5kg. Liny w takim środowisku rosły najmniej, bo wpuszczane takie 10-12cm po 2 latach były dłoniaczkami, najokazalszy miał pod pod 25cm.

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #27 dnia: 14.02.2022, 12:21 »
Ja mogę podzielić się tylko swoimi obserwacjami ze swojego stawu, który wykopałem, więc na pocz. był stan 0 ryby, staw goły, bez roślinności, woda ustała się od jesieni do wiosny i wiosną zarybienie karpiem kroczkiem, czyli takie dłoniaczki. Do tego kilka amurów, tołpyg, karasi, linów (te ryby wpuszczane mniejsze, takie po 10-12cm). Karmione 2 razy w tygodniu zbożem (przenżyto, pszenica), kukurydza. Po 2 latach pojawiła się roślinność przybrzeżna jak i wodna, pięknie zaczęły kwitnąć grążele. Największy złowiony karp po 2 l miał 4,56kg, tołpyga blisko 6 kg, amur 3.5kg. Liny w takim środowisku rosły najmniej, bo wpuszczane takie 10-12cm po 2 latach były dłoniaczkami, najokazalszy miał pod pod 25cm.

:bravo:
I to jest real.
Aż mnie ściska mieć taki stawik - gratz :thumbup:
Maciek

Offline zwykly_michal

• Ekspert
« Odpowiedź #28 dnia: 14.02.2022, 12:39 »
I takie pisanie że karp wpuszczony na wiosnę do stawu i wyjęty na jesień ma przyrost 15 cm - możesz pisać zwykłemu michałowi...

Dziękuję za wyróżnienie :beer:

Rozumiem, że jesteś ichtiologiem albo przynajmniej hodowcą z wieloletnim doświadczeniem i wypowiadasz się jako autorytet. Niestety nie jestem jednym ani drugim ale w swoim życiu spędziłem lata na studiowaniu biologii i nauk pokrewnych. Szególnie interesowała mnie ichtiologia ale jako hobby a nie kierunek studiów. Mogę skromnie napisać, że rozumiem procesy zachodzące w przyrodzie. Wszystkie organizmy rosną szybciej na początku swojego życia a pózniej tempo spada. Bardzo powszechne zjawisko i nie ma przesady w tym co pisze motov8. Podobne obserwacje ma carl23 ale pewnie wiesz lepiej. Zwróć uwagę, że carl23 pisze o zbiorniku w którym roślinność i bentos (wszystkie organizmy żyjące na dnie np ochotki, ślimaki itp) rozwinęły się w drugim roku. Posadzone w pierwym roku miały mniejsze znaczenie.

Przyrosty zależą od wielu czynników min; rasy, odżywiania, temperatury wody (karpie pochodzą z rejonów o wyższych temperaturach rocznych), konkurencji pokarmowej (im więcej ryb tym trudniej dostać się do pożywienia), rodzaju paszy i dostępności pokarmu naturalnego. Tabelka z linku który obaj podaliśmy pokazuje, że przyrost 15 cm nastąpi po dwóch latach ale to są dane uśrednione na podstawie wieloletnich obserwacji w zbiornikach o różnym charakterze.

A propos głupot ....
Cyt."Na PZW karp rośnie około 1-1,5kg na rok, na komercji ten przyrost może być 2-3x większy, bo jest wrzucany dobrej jakości towar w sporej ilości."

Bo to dla mnie głupota. i tyle.

Jeżeli czegoś nie rozumiesz nie znaczy, że jest głupie. Nie rozumiem fizyki jądrowej i mam mówić, że to jest głupie? W linku który sam wstawiłeś przyrost pomiędzy 4 a 5 rokiem życia wynosi 1.5kg ale to dane uśrednione i przyrosty mogą być nawet większe. Wypowiedź motov8 nie jest precyzyjna bo musiałby podać uzasadnienie bo sam nie masz w zwyczaju weryfikacji danych. Czytasz w ogóle co wstawiasz?

Często piszesz, że nie rozumiesz co ktoś ma na myśli. Jeżeli to coś z mojego postu chętnie wyjaśnię bo nie mam nic ujmującego w zadawaniu pytań.

:bravo:
I to jest real.
Aż mnie ściska mieć taki stawik - gratz :thumbup:

Pisałeś wcześniej, że to niemożliwe żeby przyrosty były tak duże. Czytasz w ogóle to co piszesz?

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #29 dnia: 14.02.2022, 13:23 »
Jeżeli ktoś pisze że od wiosny do jesieni karp urosnoł 15cm - to dla mnie głupota.
Ale jeżeli rośnie w ciągu dwóch lat 15 cm to jest real.

I uwierz czytam - może ty nie chcesz zrozumieć co inni piszą.

Czy coś jeszcze w temacie ???
Maciek