Jeżeli ktoś pisze że od wiosny do jesieni karp urosnoł 15cm - to dla mnie głupota.
Ale jeżeli rośnie w ciągu dwóch lat 15 cm to jest real.
I uwierz czytam - może ty nie chcesz zrozumieć co inni piszą.
Czy coś jeszcze w temacie 
Drobnostka co prawda ale karp 4.5kg będzie miał około 50 cm długości. Dobrze myślę? Moja dłoń ma jakieś 20 cm czyli ryba "dłoniak" będzie miała pomiędzy 15 a 20 cm. Popraw mnie jeśli się mylę. W dwa lata urósł około 30-35 cm czyli 15cm rocznie. Zwróciłem Ci uwagę, że zbiornik był młody i dostępność pokarmu naturalnego w pierwszym roku była mała. Dojrzały zbiornik z dobrze rozwiniętą roślinnością i dostępnym pokarmem zwierzęcym spokojnie zapewni podobny wzrost.
Z Twoich obliczeń wychodzi że karp 30 cm waży około 4.5kg Nie łowię karpi i nie wiem ale wstawiasz dużo zdjęć i potwierdzisz czy to prawda 
Cieszę się, że czytasz ale to nie jest kwestia chęci zrozumienia tego co jest napisane. Skup się na łowieniu ryb 
Jeżeli ktoś pisze że od wiosny do jesieni karp urosnoł 15cm - to dla mnie głupota.
Głupota bez dwóch zdań bo ten urósł a nie "urosnoł"
Nie wiem z kąd te osobiste wycieczki... ale nie mam zamiaru ci tłumaczyć twojego toku myślenia ...
Ja napisałem:
Jeżeli ktoś pisze że od wiosny do jesieni karp wydłużył się ( lepiej ci) 15cm - to dla mnie głupota.
Ale jeżeli rośnie w ciągu dwóch lat 15 cm to jest real.
I uwierz czytam - może ty nie chcesz zrozumieć co inni piszą.
Ze strony profesjonalistów - wszak innych informacji nie przyjmujesz...
http://karp-ruszow.pl/blog/jak-dlugo-rosnie-karp/Duże karpie, dojrzałe płciowo, zazwyczaj nie młodsze, niż czteroletnie (mogą być pięcioletnie, a nawet dziesięcioletnie), uprawiają „sex” w miesiącu maju. Polega to na tym, że samica wydala ikrę, a samiec pokrywa ikrę mleczem.
– Po kilku dniach pojawia się wylęg karpia. Ważne jest, aby duże ryby (samice i samce) zostały oddzielone od wylęgu, gdyż wylęg zostałby zjedzony przez duże ryby.
– Przez okres około sześciu tygodni rybka rośnie do wielkości ok. 2-3 cm i wadze 1 gram. Jest to narybek letni tzw. Lipcówka.
– Od jesieni do października rybka rośnie i osiąga wielkość 3-5 cm, a wagę 20-50 gram. Jest to narybek jesienny.
– W okresie zimowym ryba nie żeruje, nie rośnie, a nawet maleje tkanka tłuszczowa, czyli traci na wadze.
– W drugim roku życia karp osiąga wagę od 150 do 350 gram. Jest to kroczek.
– W trzecim roku kroczek o wadze 150 gram (w kwietniu) może osiągnąć do jesieni (październik) wagę od 1,1 do 1,3 kg, a kroczek o wadze 350 gram (w kwietniu) wagę od 1,5 do 2 kg.
Czy coś jeszcze w temacie