Autor Wątek: Waga karpia /przyrost  (Przeczytany 23128 razy)

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Waga karpia /przyrost
« Odpowiedź #30 dnia: 14.02.2022, 13:39 »
Jeżeli ktoś pisze że od wiosny do jesieni karp urosnoł 15cm - to dla mnie głupota.
Ale jeżeli rośnie w ciągu dwóch lat 15 cm to jest real.

I uwierz czytam - może ty nie chcesz zrozumieć co inni piszą.

Czy coś jeszcze w temacie ???
Drobnostka co prawda ale karp 4.5kg będzie miał około 50 cm długości. Dobrze myślę? Moja dłoń ma jakieś 20 cm czyli ryba "dłoniak" będzie miała pomiędzy 15 a 20 cm. Popraw mnie jeśli się mylę. W dwa lata urósł około 30-35 cm czyli 15cm rocznie. Zwróciłem Ci uwagę, że zbiornik był młody i dostępność pokarmu naturalnego w pierwszym roku była mała. Dojrzały zbiornik z dobrze rozwiniętą roślinnością i dostępnym pokarmem zwierzęcym spokojnie zapewni podobny wzrost.

Z Twoich obliczeń wychodzi że karp 30 cm waży około 4.5kg Nie łowię karpi i nie wiem ale wstawiasz dużo zdjęć i potwierdzisz czy to prawda :P

Cieszę się, że czytasz ale to nie jest kwestia chęci zrozumienia tego co jest napisane. Skup się na łowieniu ryb ;)

Jeżeli ktoś pisze że od wiosny do jesieni karp urosnoł 15cm - to dla mnie głupota.

Głupota bez dwóch zdań bo ten urósł a nie "urosnoł"

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 14.02.2022, 14:04 »

Drobnostka co prawda ale karp 4.5kg będzie miał około 50 cm długości. Dobrze myślę? Moja dłoń ma jakieś 20 cm czyli ryba "dłoniak" będzie miała pomiędzy 15 a 20 cm. Popraw mnie jeśli się mylę. W dwa lata urósł około 30-35 cm czyli 15cm rocznie. Zwróciłem Ci uwagę, że zbiornik był młody i dostępność pokarmu naturalnego w pierwszym roku była mała. Dojrzały zbiornik z dobrze rozwiniętą roślinnością i dostępnym pokarmem zwierzęcym spokojnie zapewni podobny wzrost.

Z Twoich obliczeń wychodzi że karp 30 cm waży około 4.5kg Nie łowię karpi i nie wiem ale wstawiasz dużo zdjęć i potwierdzisz czy to prawda :P

Cieszę się, że czytasz ale to nie jest kwestia chęci zrozumienia tego co jest napisane. Skup się na łowieniu ryb ;)

Głupota bez dwóch zdań bo ten urósł a nie "urosnoł"

Nie wiem z kąd te osobiste wycieczki... ale nie mam zamiaru ci tłumaczyć twojego toku myślenia ...

Ja napisałem:
Jeżeli ktoś pisze że od wiosny do jesieni karp wydłużył się ( lepiej ci) 15cm - to dla mnie głupota.

Ze strony profesjonalistów - wszak innych informacji nie przyjmujesz...

http://karp-ruszow.pl/blog/jak-dlugo-rosnie-karp/

Duże karpie, dojrzałe płciowo, zazwyczaj nie młodsze, niż czteroletnie (mogą być pięcioletnie, a nawet dziesięcioletnie), uprawiają „sex” w miesiącu maju. Polega to na tym, że samica wydala ikrę, a samiec pokrywa ikrę mleczem.
– Po kilku dniach pojawia się wylęg karpia. Ważne jest, aby duże ryby (samice i samce) zostały oddzielone od wylęgu, gdyż wylęg zostałby zjedzony przez duże ryby.
– Przez okres około sześciu tygodni rybka rośnie do wielkości ok. 2-3 cm i wadze 1 gram. Jest to narybek letni tzw. Lipcówka.
– Od jesieni do października rybka rośnie i osiąga wielkość 3-5 cm, a wagę 20-50 gram. Jest to narybek jesienny.
– W okresie zimowym ryba nie żeruje, nie rośnie, a nawet maleje tkanka tłuszczowa, czyli traci na wadze.
– W drugim roku życia karp osiąga wagę od 150 do 350 gram. Jest to kroczek.
– W trzecim roku kroczek o wadze 150 gram (w kwietniu) może osiągnąć do jesieni (październik) wagę od 1,1 do 1,3 kg, a kroczek o wadze 350 gram (w kwietniu) wagę od 1,5 do 2 kg.

Czy coś jeszcze w temacie
Maciek

Offline zwykly_michal

• Ekspert
« Odpowiedź #32 dnia: 14.02.2022, 14:28 »
Ja napisałem:
Jeżeli ktoś pisze że od wiosny do jesieni karp wydłużył się ( lepiej ci) 15cm - to dla mnie głupota.

Później zgadzasz się, że "dłoniak' który urósł przez dwa lata do 4.5kg to jak najbardziej prawdziwa informacja. Prosiłem o komentarz ale to nie pasuje do Twojej wersji wydarzeń. Dalej czekam na odpowiedź. 8)

– W trzecim roku kroczek o wadze 150 gram (w kwietniu) może osiągnąć do jesieni (październik) wagę od 1,1 do 1,3 kg, a kroczek o wadze 350 gram (w kwietniu) wagę od 1,5 do 2 kg.

Jaką długość ma kroczek 150-350g? Jaką długość ma karp 1.1-1.3kg? Czekam na odpowiedź 8)

Nie przyjmuje innych informacji bo tylko informacje od ludzi z wykształceniem kierunkowym lub conajmniej killkuletnim doświadczeniem praktycznym mają wartość merytoryczną. Nie dyskutowałbym o tym co piszesz o łowieniu ryb bo wstawiasz takiej zdjęcia, że lepszych dowodów nie trzeba. Dla mnie jesteś jednym z aurytetów :beer:

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #33 dnia: 14.02.2022, 15:22 »
Ja napisałem:

Później zgadzasz się, że "dłoniak' który urósł przez dwa lata do 4.5kg to jak najbardziej prawdziwa informacja. Prosiłem o komentarz ale to nie pasuje do Twojej wersji wydarzeń. Dalej czekam na odpowiedź. 8)

Jaką długość ma kroczek 150-350g? Jaką długość ma karp 1.1-1.3kg? Czekam na odpowiedź 8)

Nie przyjmuje innych informacji bo tylko informacje od ludzi z wykształceniem kierunkowym lub conajmniej killkuletnim doświadczeniem praktycznym mają wartość merytoryczną. Nie dyskutowałbym o tym co piszesz o łowieniu ryb bo wstawiasz takiej zdjęcia, że lepszych dowodów nie trzeba. Dla mnie jesteś jednym z aurytetów :beer:

Odpuść sobie wkręcaj się dalej.
Nie masz pojęcia o tym co piszesz - kolejny internetowy znawca.
Życze słońca w uprawianiu głupoty.
A na pytania z cyklu czy pada deszcz.... sam sobie odpowiedz w słoneczny dzień.

I wymagaj od siebie pytań z kapelusza.
Karp dwu letni 4,5 kg
Ile ma długości karp  350gr.
Złoty strzał. :-X

Bez odbioru.
Maciek

Offline zwykly_michal

• Ekspert
« Odpowiedź #34 dnia: 14.02.2022, 15:29 »
Nie odpowiadasz bo wyjdzie na to, że się mylisz? Dyskusja z Tobą od początku nie miała sensu bo nic nie wnosisz w tym konkretnym temacie. Podajesz informacje które przeczą temu co piszesz.

Napisane w Twoim ojczystym języku a Ty nawet nie potrafisz przeczytać;

Później zgadzasz się, że "dłoniak' który urósł przez dwa lata do 4.5kg to jak najbardziej prawdziwa informacja. Prosiłem o komentarz ale to nie pasuje do Twojej wersji wydarzeń. Nigdzie nie napisałem, że dwuletni :P

Karp dwu letni 4,5 kg

Bez odbioru.

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #35 dnia: 14.02.2022, 15:43 »
Nie odpowiadasz bo wyjdzie na to, że się mylisz? Dyskusja z Tobą od początku nie miała sensu bo nic nie wnosisz w tym konkretnym temacie. Podajesz informacje które przeczą temu co piszesz.

Napisane w Twoim ojczystym języku a Ty nawet nie potrafisz przeczytać;

Później zgadzasz się, że "dłoniak' który urósł przez dwa lata do 4.5kg to jak najbardziej prawdziwa informacja. Prosiłem o komentarz ale to nie pasuje do Twojej wersji wydarzeń. Nigdzie nie napisałem, że dwuletni :P

Karp dwu letni 4,5 kg

Bez odbioru.

Szkoda słów :beer:.
Dla tego nie odpowiadam.
Przyrost karpia zamieścilem.
Zmień lekarza i nie wypisuj głupot.
Skoro jesteś tak mądry , inteligentny - po co tracisz czas pisząc.

Gdzie ja przyznałem że dwu latek ma 4,5 kg ...
Karp dwu latek 4.5 kg - to chore co masz w głowie.
Maciek

Offline zwykly_michal

• Ekspert
« Odpowiedź #36 dnia: 14.02.2022, 15:49 »
Szkoda słów :beer:.
Zmień lekarza i nie wypisuj głupot.

To są skutki zmiany lekarza. Chcesz namiary? ;)

Wybrałem tylko co jest potrzebne do odpowiedzi.

zarybienie karpiem kroczkiem, czyli takie dłoniaczki . Największy złowiony karp po 2 l miał 4,56kg,

:bravo:
I to jest real.
Aż mnie ściska mieć taki stawik - gratz :thumbup:

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2235
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #37 dnia: 14.02.2022, 15:50 »
Panowie, no doprawdy. Miarkujcie się.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #38 dnia: 14.02.2022, 16:01 »
Zacytujmy cały post....
A nie wyjęty fragment z kontekstu...

Cyt."Ja mogę podzielić się tylko swoimi obserwacjami ze swojego stawu, który wykopałem, więc na pocz. był stan 0 ryby, staw goły, bez roślinności, woda ustała się od jesieni do wiosny i wiosną zarybienie karpiem kroczkiem, czyli takie dłoniaczki. Do tego kilka amurów, tołpyg, karasi, linów (te ryby wpuszczane mniejsze, takie po 10-12cm). Karmione 2 razy w tygodniu zbożem (przenżyto, pszenica), kukurydza. Po 2 latach pojawiła się roślinność przybrzeżna jak i wodna, pięknie zaczęły kwitnąć grążele. Największy złowiony karp po 2 l miał 4,56kg, tołpyga blisko 6 kg, amur 3.5kg. Liny w takim środowisku rosły najmniej, bo wpuszczane takie 10-12cm po 2 latach były dłoniaczkami, najokazalszy miał pod pod 25cm."

A więc..
350gr kroczek to ryba dwu letnia....
Przez kolejne dwa lata przybrała na wadze do 4,5kg.
Przy bardzo dobrym jak widać karmieniu i żerowaniu.
Czyli karp 4 letni waży 4.5 kg dla mnie to real.

A nie karp w ciągu dwóch od poczęcia rośnie do 4.5kg przecież to chore.

A nie realne jest by ryba w ciągu jednego sezonu urosła o 15cm.
W  hodowli karpi liczy się masa , zależy to wielorodności gatunków karpi. Są różne gatunki i różne kształty.
Maciek

Offline zwykly_michal

• Ekspert
« Odpowiedź #39 dnia: 14.02.2022, 16:13 »
Wyjąłem z kontekstu to co pasuje do Twojej wypowiedzi, reszta nie ma znaczenia w tym przypadku. Jeżeli ktoś jest zainteresowany kliknie w odnośnik powyżej cytatu.

Cały czas pytam o długość ryby o takiej masie. Łowisz karpie to będziesz wiedział.

A więc..

Podaj jaką długość ma kroczek i karp o masie 4.5kg W końcu tyle przyrósł przez dwa lata.

W  hodowli karpi liczy się masa , zależy to wielorodności gatunków karpi. Są różne gatunki i różne kształty.

Ludzie często mylą pojęcia gatunku i rasy. Wszystkie karpie to jeden gatunek a różne rasy hodowlane czyli królewski, pełnołuski czy jakie tam jeszcza są. Na pewno będą różnice w przyrostach rocznych.

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #40 dnia: 14.02.2022, 16:24 »
Wyjąłem z kontekstu to co pasuje do Twojej wypowiedzi, reszta nie ma znaczenia w tym przypadku. Jeżeli ktoś jest zainteresowany kliknie w odnośnik powyżej cytatu.

Cały czas pytam o długość ryby o takiej masie. Łowisz karpie to będziesz wiedział.

A więc..

Podaj jaką długość ma kroczek i karp o masie 4.5kg W końcu tyle przyrósł przez dwa lata.

Ludzie często mylą pojęcia gatunku i rasy. Wszystkie karpie to jeden gatunek a różne rasy hodowlane czyli królewski, pełnołuski czy jakie tam jeszcza są. Na pewno będą różnice w przyrostach rocznych.

Już ci pisałem nie rozumiesz trudno.

A jeśli cie ciekawią długości karpi w stosunku do wagi to polecam dwie drogi...
Jedna to sam spróbuj złowić .... jeśli nie potrafisz złowić to trudno ....wtedy pozostają ci dywagacje internetowe i męczejie buły w klawiature lub udaj się gdzieś gdzie sprzedają lub hodują karpie i niech ci odpowiedzą na twe zagwozdki które cie trapią.
Ja ci nie pomoge bo nie łowie takich ryb jak już to nie mierze i waże.
Maciek

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 340
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #41 dnia: 14.02.2022, 16:44 »
Drobnostka co prawda ale karp 4.5kg będzie miał około 50 cm długości. Dobrze myślę?

Podrzucę tak na szybko te co znalazłem i były ważone i mierzone, może Wam się przyda w dywagacjach. Ile miały lat nie wiem :)

Offline zwykly_michal

• Ekspert
« Odpowiedź #42 dnia: 14.02.2022, 17:06 »
A jeśli cie ciekawią długości karpi w stosunku do wagi to polecam dwie drogi...
Jedna to sam spróbuj złowić .... jeśli nie potrafisz złowić to trudno ....wtedy pozostają ci dywagacje internetowe i męczejie buły w klawiature lub udaj się gdzieś gdzie sprzedają lub hodują karpie i niech ci odpowiedzą na twe zagwozdki które cie trapią.
Ja ci nie pomoge bo nie łowie takich ryb jak już to nie mierze i waże.

Nie interesuje mnie łowienie zwierząt hodowlanych więc ta droga odpada. Tam gdzie łowię nie ma karpii.

Z linki którą wrzuciłeś wynika, że będzie miał ponad 50 cm, kroczek około 20 cm. Tyle miały przyrosnąć w dwa lata. Jeśli masz kalkulator to policz sobie (50-20)/2= :P

Offline piotrrd

• Ekspert
  • Reputacja: 81
« Odpowiedź #43 dnia: 14.02.2022, 17:55 »
Tak wygląda karp z naturalnego tarła 2020.
Podhaczony 2021 (wrzesień) a więc około 12-15cm

Woda bez ingerencji w zarybienia itp.

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #44 dnia: 14.02.2022, 19:26 »

Ehhh i po co dyskutować jak to nie ma sensu, bo każdy ma swoją rację...
Piszę Ci jak jest. Zbiornik żyźny to i ryba szybko rośnie, a karp najszybciej przybiera na wadze i wzroście między 30, a 60 cm. Powyżej 60 cm zauważyłem stagnację w tempie przyrostu.
Na komercji ryby może wolniej rosną na długość, ale zdecydowanie szybciej nabierają masy, bo nie muszą tracić siły na żerowanie na naturalnym pokarmie tylko wsysają proteinę, gdzie na zestaw ludzie sypią wiadro kuku + pół kilo proteiny.

U mnie na płytkim zalewie po zalaniu po 10 latach ludzie łapali karpie po 15 kg, a obok mam gliniak o głębokości 4m i zbiornik ma jakieś 70 lat regularnie zarybiany i największy karp złapany to 12 kg... tam w ogóle ryba nie rośnie.