Autor Wątek: Method feeder XXL i elektronika  (Przeczytany 5355 razy)

Offline Długi94

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 7
Method feeder XXL i elektronika
« dnia: 15.02.2022, 16:56 »
Coraz więcej widzę wędkarzy nad wodą korzystających z dużych podajników do methody takich XXL w które wchodzi na prawdę dużo towaru i kulki 16mm i większe i do tego wędki karpiowe i sygnalizator wolny bieg w kołowrotku, w sumie to bardziej przypomina karpiarstwo, co o tym myślicie? Klasyczny zestaw karpiowy skuteczniejszy? Bo śmiem wątpić, dodam że nie jestem wogle karpiarzem i wiem o tym tyle co z filmów na YT i obserwacji kolegów na łowiskach

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Method feeder XXL i elektronika
« Odpowiedź #1 dnia: 15.02.2022, 17:13 »
Łowię tak osobiście,to kompromis jak dla mnie między wędkarstwem karpiowym a feederem ,mam do tego przeznaczone  kije z Koruma 11ft 1,75lbs i baitrunery ,używam dużej metody ESP 56gr albo dużego podajnika do -robaków z Drenana, plus materiały PVA- worki,siatka  ,czasami zestaw helikopterowy ,powiem szczerze ,że mi się podoba ten sposób łowienia na alarmach i jest to skuteczna również forma łowienia :beer:,zachęcam do spróbowania samemu ;)

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #2 dnia: 15.02.2022, 17:19 »
Zadałeś takie pytanie na które chciałbym ci odpowiedzieć, ale najzwyczajniej w świecie nie potrafię bo musiałbym poświęcić z pół dnia na pisanie...Określ wody w jakich chcesz łowić i na jakie ryby masz zamiar się nastawiać.

Offline KapitanNadwaga

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #3 dnia: 15.02.2022, 17:22 »
Stosuje taką metodę z powodzeniem co do tego czy jest skuteczniejsza to długa historia, jak zawsze wszystko zależy od warunków w jakich wędkujesz. Dodatkowo kto jest, a kto nie karpiarzem to męcząca sprawa, zasiadka wędki karpiowe i sygnalizatory, a co jeśli ktoś używa mocniejszego feedera zamiast karpiówki to już nie karpiarz. Wracając do tematu takiego zestawu używam jako drugiej wędki, która jest takim szperaczem z dużą kulką taką okazją na bonusa. Oczywiście stosuje też zwykły zestaw z bezpiecznym klipsem i też przynosi efekty. Prawda jest taka, że jak ryba żeruje to oba działają dobrze, gdy z braniami jest gorzej pewnie któraś ma przewagę ale ja mam za mała wiedzę i doświadczenie by wydawać sądy. Dużo też zależy od wody w jakiej łowisz od dna na jakim kładziesz zestaw.

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #4 dnia: 15.02.2022, 17:23 »
Coraz więcej widzę wędkarzy nad wodą korzystających z dużych podajników do methody takich XXL w które wchodzi na prawdę dużo towaru i kulki 16mm i większe i do tego wędki karpiowe i sygnalizator wolny bieg w kołowrotku, w sumie to bardziej przypomina karpiarstwo, co o tym myślicie?

No... tym bardziej że metodę wymyślili właśnie "karpiarze" :P
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline Długi94

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #5 dnia: 15.02.2022, 17:25 »
A można by tak zrobić na wędce typu feeder tylko trochę sztywniejszej do 100g czy musi być karpiówka?

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 15.02.2022, 17:26 »
Jeśli tylko są wyniki - a są na 100% tylko kaliber ryby w tym przypadku jest już większy i nie boimy się ryb 20-30+ to każda wariacja danych technik wędkowania będzie dobra. Bardzo dobrze, że metoda weszła do karpiarstwa z dużymi kulkami, tylko czekać na podajniki które z powodzeniem pomieszczą kulasa 24mm czy bałwanka 2x16/2x18 itp. Nie trzeba będzie targać pontonu czy łódki, wystarczą kije karpiowe, 2 sygnałki, paczka mixu i jazda nad wodę. Widzę w takim łowieniu duży potencjał przy stalkingu karpiowym, bo jednak taki pellet 4mm + method mix będzie dużo szybciej pracował a co za tym idzie dużo szybciej wabił ryby, i można przerzucać co te 15-20min ciągle nęcąc za jednym razem. Aż się sam zaczynam nad tym zastanawiać, mieć jeden taki kij 11ft 2.25lbs, okuma 8k i żyłka 0.35 ;D Jest w tym szaleństwie potencjał :)
Dzierżno uzależnia

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 15.02.2022, 17:37 »
A można by tak zrobić na wędce typu feeder tylko trochę sztywniejszej do 100g czy musi być karpiówka?
Nie musisz od razu kupować wędziska karpiowego ,ja bym zaczął od większego podajnika przygodę i spróbuj co i jak,jeżeli ci się spodoba takie łowienie ,wtedy można pomyśleć o innym patyku :beer:

Offline KapitanNadwaga

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 15.02.2022, 17:59 »
Dodam, że też używałem podajników esp, tych 70g xxl, są spoko ale jeden mi się rozwalił. W tym sezonie będę sprawdzał tanie zamienniki od mistralla: https://allegro.pl/oferta/koszyk-mistrall-method-feeder-50g-lx-duzy-op-1szt-10996554809 ,które zakupiłem na ten sezon, nie tylko ze względu na cenę lecz także mniejszą wagę przy tej samej wielkości. Dodatkowo podajniki https://allegro.pl/oferta/koszy-koszyczek-podajnik-method-feeder-arc-xl-40g-11236339570 , tylko tutaj kulki 16-20mm raczej nie będą już tak dobrze pasować raczej 12mm będą wchodzić w grę.

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #9 dnia: 15.02.2022, 18:00 »
Łowię tak od dawna, mój sprzęt i zestawy ewoluują, a ostatnia konfiguracja do łowienia powiedzmy do 40-50m to karpiówka 10ft 3lb z kołowrotkiem 5000 (waga ok.420-460g), żyłką 0,30mm i podajnikiem XL 50-70g. Nigdy nie nazywałem się karpiarzem (bo czasu, cierpliwości no i szczypty snobizmu nie mam :P), co nie znaczy, że nie mogę stosować technik używanych w karpiowaniu. Tego typu łowienie daje nam szereg możliwości w porównaniu z typowym, delikatniejszym łowieniem na metodę. Można stosować większe przynęty i haczyki, mixy z grubymi frakcjami (pellety +4mm, kruszone kulki, ziarna itp), łowienie z siatkami pva i oczywiście mocniejsze zestawy. No i sygnalizacja typowo karpiowa, czyli alarm, hanger i chillout ;).
PS. nie zaczynajmy tylko kolejnej gównoburzy, typu wyższość karpiowania nad feederem :beg:.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #10 dnia: 15.02.2022, 18:16 »
Coraz więcej widzę wędkarzy nad wodą korzystających z dużych podajników do methody takich XXL w które wchodzi na prawdę dużo towaru i kulki 16mm i większe i do tego wędki karpiowe i sygnalizator wolny bieg w kołowrotku, w sumie to bardziej przypomina karpiarstwo, co o tym myślicie? Klasyczny zestaw karpiowy skuteczniejszy? Bo śmiem wątpić, dodam że nie jestem wogle karpiarzem i wiem o tym tyle co z filmów na YT i obserwacji kolegów na łowiskach

No to Cię zaskoczę: Esp 56g i Mikado xl 70g używam permanentnie przy łowieniu leszczy ,wędką 3.9m 100cw. Podajniki działają bardzo dobrze nawet przy 40cm drobiazgu.
Hak 6 i dwie kulki 16 nie stanowią problemu.

Offline tomasz 38

• Ekspert

Offline KapitanNadwaga

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 15.02.2022, 18:21 »

No to Cię zaskoczę: Esp 56g i Mikado xl 70g używam permanentnie przy łowieniu leszczy ,wędką 3.9m 100cw. Podajniki działają bardzo dobrze nawet przy 40cm drobiazgu.
Hak 6 i dwie kulki 16 nie stanowią problemu.
Chciałbym dopytać montujesz zestaw na sztywno czy przelotowo?

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #13 dnia: 15.02.2022, 18:24 »
Robię półprzelot,tzn . jakieś 20 cm za podajnikiem daję stoper,ale na ogół łowię na sztywno.

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 15.02.2022, 18:28 »
Michał ,przy dużych podajnikach stosujesz przypony z plećki czy żyłka :beer: