Autor Wątek: Daiwa Ballistic Ex Lt 4000D-C  (Przeczytany 4306 razy)

Offline Bolo

• Ekspert
  • Reputacja: 101
Daiwa Ballistic Ex Lt 4000D-C
« dnia: 09.03.2022, 18:32 »
Witam
Prośba o opinie Daiwy Ballistic Ex Lt 4000D-C może ktoś miał styczność

Z góry dzięki :)
W życiu pewne są tylko dwie rzeczy, jest to śmierć i podatki

Pozdrawiam
Sławek

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Daiwa Ballistic Ex Lt 4000D-C
« Odpowiedź #1 dnia: 09.03.2022, 20:52 »
Potężna przekładnia najwyższej jakości w lekkiej obudowie z kompozytu.
Na forum jest recenzja Ballistic LT, możesz dowiedzieć się to i owo.
Wersja EX to nic innego jak model bazowy z dołożonymi, „brakującymi” łożyskami.
Zarówno ja, jak i bliscy koledzy, z którymi wędkuję, używamy Ballistic’ów o różnych wielkościach, w różnych konfiguracjach i w różnych metodach (pw,sb,feeder). Zresztą sporo forumowiczów również posiada, bardziej popularna jest wersja „zwykła”, ale obydwie wersje to generalnie to samo (nie mylić z MQ!). Nawet po kilku sezonach nie widać oznak użytkowania w mechanizmach.
Czesiek

Offline Wiecho

• Ekspert
  • Reputacja: 402
  • Nie znoszę chamstwa i prostactwa
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 10.03.2022, 09:58 »
Posiadam ten model i używam go do lekkiego i średniego feedera. Jestem bardzo zadowolony. Praca maślana, powiedział bym że  nieco przewyższa pod tym względem nawet stellę 18 4000FJ ale to tylko moja opinia. Zresztą wiadomo że frezowane przekładnie Daiwy znane są z doskonałej pracy. Nawój doskonały, dobry hamulec. Mnóstwo wysokiej jakości łożysk  ( w odróżnieniu od shimano gdzie jakość  łożysk to bolączka ostatnich modeli  z TP włącznie).  Lekki i mocny. Mam go od połowy ub, sezonu i jak dotąd nie doszukałem się niczego do czego można by się przyczepić, Dokupiłem bez kłopotu zapasową szpulkę.
Jest jedną z perełek w mojej kolekcji. Bardzo lubię ten młynek.
Wiesiek

Offline Bolo

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 10.03.2022, 18:32 »
Super dziękuje panowie pod komercje na metodę do aventusa 11"  rozmiar 4000 lt  będzie pasować ?

Czesiu tak czytałem dlatego zwrócił moją uwagę, zastanawiałem się też nad tdr 4000 ale ona jest większa od 4000 lt i stąd moje pytanie

update ;)
Doczytałem sobie resztę opinii, komentarzy pod recenzją balistica i chyba wybór padł przyklepany !! :)
Jak czas pozwoli jutro podjadę do sklepu pomacać bydlaka 8)

Pozdrawiam
Sławek

Offline Wiecho

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 10.03.2022, 19:21 »
TDR 4000 to raczej duża maszyna odpowiadająca wielkością LT 6000.  Jak już TDR to brałbym model 3000. Do metody i kijka 11ft z pewnością ballistic 4000 da radę. Moi koledzy używają ballistików  do PW i wytaszczyli sporo karpi 10+.
Wiesiek

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 11.03.2022, 06:10 »
Średnice szpul:
1. Daiwy z LT w nazwie:
-4000 51mm
-5000 54mm
-6000 57mm
2. Daiwy bez LT w nazwie (np TDR, BG…):
-3000 54mm
-4000 57mm

Używam Ballistic’ów 4000 pod feederami 10 i 11ft. Spokojnie dają radę, nic złego się nie dzieje, mechanizmy nadal w świetnym stanie.
Nie wiem jaką budowę ma Aventus, wielkość i rozmieszczenie przelotek. Zapewne jednak model 4000 lub 5000 będzie pasował.
6000 to już raczej dla wędzisk 12ft, no chyba że coś krótszego ze sporym potencjałem rzutowym i dużymi przelotkami.

Nowe Ballistici w sklepie, czy też wyjęte wprost z pudełka potrafią całkiem nieprzyjemnie pracować :facepalm:  Fabryka smaruje grubo, ale jakieś takie mają środki, że nieładnie młynek pracuje.
Sporo nowych maszyn wymyłem z fabrycznego smalcu i posmarowałem po swojemu, no i to faktycznie jest zmiana i wówczas czuć jakość ;)
Czesiek

Offline Bolo

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 11.03.2022, 16:58 »
Właśnie wróciłem ze sklepu, w plecionie nie mieli na sklepie stacjonarnym, dopiero na spójni coś znalazłem. Zawsze miałem większe młynki w rozmiar 4000 – 5,500 to była norma pod klasyka na Wisłę czy sumowe młynki no ale to już inna bajka, do metody też używam raczej w starym rozmiarze 4000.  Możecie się tylko domyślić jakie było moje zdziwienie jak podał mi do ręki to maleństwo porównał bym do 2,500 – 3000 w starej wielkości. Pomyślałem tylko, na karpie to gówienko ???. Do porównania podał mi TDM i TDR 4000 oraz Sustain fj 4000 i poprosiłem o Ultegre fc 4000 xg do tego chłopak obok kręcił sobie TP 2500 przymierzyłem do balistica i za wiele wielkością od siebie nie odbiegały. 
Po za TP bo nim nie kręciłem, to u każdego z nich praca była zadowalająca i każdy szumiał przy szybszym kręceniu.  Różnice w pracy na sucho były marginalne deczko ciężej chodziła Ultegra ale lepiej niż TDM  no ale to młynki o 300-400 zł taniej. TDR 4000 do mnie nie przemówiła może jak by mieli 3000 i ta rączka grrrr obawiam się luzów, szkoda ze nie mieli Ultegry 5000xg . Co do Balistica to przy pierwszym zakręceniu kont rączki deczko mi nie przypasował może trzeba się przyzwyczaić wyczuć można delikatny opór w porównaniu z Sustainem, nie wiem, może kwestia ułożenia, dotarcia.

Mogę napisać tylko że mam mętlik w głowie oraz dopada mnie lekka obawa chodź  może nie potrzebnie z resztą, ale jednak, że może być ciut za mały i nie dać rady. Dość często bywam na Ruścu i tam karpie 4-8 kg to jest normą, czasem i po kilka sztuk się takich wycholuję     

Pozdrawiam
Sławek

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 11.03.2022, 17:56 »
Daiwy LT są odchudzone i filigranowe, ale takie właśnie mają być. Dobierając wielkość trzeba opierać się na średnicy szpuli.
Obudowy nie są duże, lecz skrywają potężne koła napędowe.
Dawna rozmiarówka Daiwy to skrajne niedoszacowanie, więc taki TDR 4000 to faktyczna wielkość 6000 w innych markach. Dopiero seria LT z powrotem zrobiła porządek w rozmiarach Daiwy.
Wielkość poławianych ryb odnosi się praktycznie tylko do hamulca, przy jego pomocy i przy pomocy wędziska odbywają się hole. Przekładnia zaś jest obciążana głównie przez zwijanie zestawów, dlatego kołowrotki pod intensywnym feederem nieraz szybko „padają”.
Ryby 4-8kg to nic nadzwyczajnego dla tego typu konstrukcji.
LT 3000, który mam pod PW, bez problemu i regularnie holowałem ryby 7-15kg i nie była to jedna ryba na dwa tygodnie ;) W tym sezonie planuję również dawać mu wycisk.
Bronię LT, bo to sprawdzone na wszelkie sposoby konstrukcje. Używam kilka sezonów i po drodze dokupiłem kolejne modele. Są lekkie, mocne i nie widać po nich zmęczenia. Ballistic to szczególnie dobra konstrukcja, bo kryje w środku topową, frezowaną przekładnię.
Może inni użytkownicy również wrzucą swoje opinie i doświadczenia.
Nie chodzi o przekonanie kogoś na siłę, ale o pełniejsze zobrazowanie sytuacji - duża i ciężka cegła to nie jedyna droga :)
Czesiek

Offline Bolo

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 11.03.2022, 19:22 »
Racjonalne wytłumaczenie więc nie pozostaje mi nic innego jak zaufać doświadczeniu :)

ps. Jak brał byś dla siebie to w którą wersje byś celował ?

Pozdrawiam
Sławek

Offline Bolo

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 13.03.2022, 12:17 »
Znalazłem ciekawy filmik od nośnie serwisu ballistica zaczyna się od 5:20 i interesuje mnie kwestia smaru i czy te ilości co gość nakłada są w porządku, biorąc pod uwagę to co mówił Czesiu że fabryka nie żałuje. Co mnie zastanowiło, gość używa praktycznie na wszystko jednego smarowidła po za jednym momentem gdy daje kilka kropli jakiegoś specyfiku. Nie ma sytuacji jak czasami czytam ze ten smar na to, tamten do tego itd.. 

Pytam ponieważ nabyłem używkę w dobrej cenie wersji LT 4000 D-C jak się sprawdzi następny może będzie EX :) 

Pozdrawiam
Sławek

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 13.03.2022, 15:27 »
Znalazłem ciekawy filmik od nośnie serwisu ballistica zaczyna się od 5:20 i interesuje mnie kwestia smaru i czy te ilości co gość nakłada są w porządku, biorąc pod uwagę to co mówił Czesiu że fabryka nie żałuje. Co mnie zastanowiło, gość używa praktycznie na wszystko jednego smarowidła po za jednym momentem gdy daje kilka kropli jakiegoś specyfiku. Nie ma sytuacji jak czasami czytam ze ten smar na to, tamten do tego itd.. 

Pytam ponieważ nabyłem używkę w dobrej cenie wersji LT 4000 D-C jak się sprawdzi następny może będzie EX :) 

Ja używam 3 różnych smarowideł do tej konstrukcji i z efektu jestem bardzo zadowolony.
Olej praktycznie tylko 1-2 kropelki, większość modeli Daiwy „nie lubi” oleju ;)
Oczywiście można serwis zrobić na jednym smarze i też nie będzie problemu- np w oparciu o jeden z Shimanowskich DG.
Smaru nie powinno być nie wiadomo jak dużo, wszelkie elementy cierne należy nimi pokryć, dokładnie też przesmarować przekładnie i inne zębatki. Jako, że trudno smary nałożyć precyzyjnie, to zawsze pracujące mechanizmy wypchną nadmiar gdzieś „na bok”.
W fabryce smarują nieraz całkiem sporo, bo też zapewne nikt precyzyjnie smalcu nie dozuje, więc rypną solidną porcję licząc, że się to odpowiednio rozprowadzi.
Przygotowując maszynę na połowy morskie czy oceaniczne warto jednak nawalić środka więcej, wysmarować wnętrze obudowy, a nawet zakleić nim śrubki i inne łączenia. Aczkolwiek powoli i ta praktyka odchodzi do lamusa, bo coraz to nowsze i tańsze konstrukcje są uszczelnione.
Czesiek

Offline Bolo

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 13.03.2022, 19:54 »
Jasna sprawa :thumbup:
Dzięki :)

Pozdrawiam
Sławek

Offline Wiecho

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 13.03.2022, 22:19 »
Na filmie facet obsługuje ubogi model ballistica produkowany dla Azji. Modele dostępne na naszym rynku mają o klasę lepszą  przekładnię z frezowanym kołem napędzającym.  A to przecież serce kołowrotka.  Nie widać  jakich smarów używa ale nie sądzę, że wszystko  traktuje tym samym smarem. Np do smarowania przekładek hamulca smar do kół zębatych się nie  nadaje. Choć kto go wie ? Strzykawką uzupełnia olej magnetyczny w uszczelnieniu magsealed. Nie zauważyłem, żeby mył części ze starego smaru, a to jest konieczne aby nowy smar dobrze przykleił się do smarowanej powierzchni.  Czyści je tylko papierowym ręcznikiem kuchennym.  Co do ilości smaru to nie ma sensu przesadzać. Pracuje tylko cienka warstewka na powierzchniach trących. Reszta jest i tak wyciskana na boki.  Nic nie daje a tylko dokłada roboty przy następnym serwisie kołowrotka.
Wiesiek

Offline Bolo

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 15.03.2022, 16:52 »
Dziś przyszedł okazuje się że to wersja „C” a nie „D-C, chodzi bardzo ładnie więc jak na razie nie potrzebuję zaglądania w bebechy.
Dzięki panowie za dobre rady :thumbup: :)

Pozdrawiam
Sławek

Offline Łowca42

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #14 dnia: 23.08.2022, 23:31 »
A ja mam pytanie czym różni się model Ballistic EX LT od zwykłego LT? Oraz czytając wasze cenne opinie który model wybrać pod feedera na komercje 3000 czy 4000?