Autor Wątek: Do poławiaczy kleni na chleb ....  (Przeczytany 9216 razy)

Offline Piotr Bogdanowicz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Do poławiaczy kleni na chleb ....
« dnia: 12.03.2022, 16:57 »
Panie i Panowie :D :)
Pytanie laika, dziś byłem nad jedną Śląską rzeczką miała być bolonka ale wyszedł jak ostatnimi czasy spin.
Do rzeczy maszerując sobie brzegiem tak kminiłem
Klenie na chleb ale dlaczego tostowy a nie normalny ??? mam dojście w sklepie do okruchów z maszyny krojącej chleb na tydzień dostaję około 1,5 kg tego wszystkiego co się wykruszy nada się to do nęcenia kleni czy bardziej chodzi o to że chleb tostowy jest biały ? :facepalm: :D
Pozdrawiam Piotr

Offline LUKAPIO

• Ekspert
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Do poławiaczy kleni na chleb ....
« Odpowiedź #1 dnia: 12.03.2022, 17:35 »
Nada się ale tostowy jest lepszy ze względu na strukturę i smak. Jest słodszy, a zwykłe chleby są kwaśne i dlatego mniej smaczne. Aczkolwiek ja skutecznie łowię na skórkę zwykłego chleba płotki i wzdręgi :)
Profil na Instagramie: lukapio_fishing
Profil na Facebooku: Lukapio Fishing

Offline Sc102

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #2 dnia: 12.03.2022, 18:22 »
Swego czasu łowiłem na skórkę chleba klenie z powierzni. Przednia zabawa, póki kaczki cię nie namierzą. I potem trzeba szukać nowej miejscówki. Ale kaczki cię wszędzie znajdą 😄

Offline LUKAPIO

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 12.03.2022, 18:29 »
To dobry sposób na poławianie w lato drobnicy, która pływa stadami. Większy kawałek chleba rzuca się na powierzchnię a drobnica go sobie "ciumka" 😅 wtedy leciutki spławik, grunt na 20 cm i skórka od chleba lub mały robaczek na haczyku 😃

Offline klamson95

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #4 dnia: 12.03.2022, 21:15 »
Moim zdaniem zwykły chleb jest bardziej selektywny na większe sztuki, od tego tostowego.

Online Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #5 dnia: 12.03.2022, 21:50 »
Do nęcenia będzie w sam raz. Na hak lepszy jest tostowy pszenny bo nie tyle ma lepszy smak co lepiej trzyma się haczyka. Zwykły chleb też byłby ok, ale taki prawdziwy, robiony na zakwasie. 

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #6 dnia: 13.03.2022, 01:05 »
Nada się ale tostowy jest lepszy ze względu na strukturę i smak. Jest słodszy, a zwykłe chleby są kwaśne i dlatego mniej smaczne. Aczkolwiek ja skutecznie łowię na skórkę zwykłego chleba płotki i wzdręgi :)

Chleb na zakwasie będzie lepszy i nie każdy tostowy jest słodkawy. Gotowana pszenica sprawdza się na płocie a kilkudniowa z kwaśnym zapachem tylko klenie. Analogicznie powinno być z chlebem.

Offline Mikołaj Burkiewicz

• Ekspert
  • Reputacja: 116
« Odpowiedź #7 dnia: 15.03.2022, 13:32 »
Panie i Panowie :D :)
Pytanie laika, dziś byłem nad jedną Śląską rzeczką miała być bolonka ale wyszedł jak ostatnimi czasy spin.
Do rzeczy maszerując sobie brzegiem tak kminiłem
Klenie na chleb ale dlaczego tostowy a nie normalny ??? mam dojście w sklepie do okruchów z maszyny krojącej chleb na tydzień dostaję około 1,5 kg tego wszystkiego co się wykruszy nada się to do nęcenia kleni czy bardziej chodzi o to że chleb tostowy jest biały ? :facepalm: :D

Może być każdy chleb. Metoda wzięła się z Anglii gdzie ciężko o inny chleb więc tak się przyjeło.

Offline mrucin

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #8 dnia: 15.03.2022, 14:03 »
Też ostatnio próbowałem łowić na chleb tostowy.
Miałem taki problem, że jak go za bardzo nie ugniotłem to spadał. Natomiast jak już był na haku przez dłuższy czas to robił się tak zbity, żę przy zacięciu i tak nie byłby w stanie wbić się w pysk ryby.
Czy podwieszanie takiej ugniecionej bryłki na włosie byłoby lepsze?
Testował ktoś takie rozwiązanie?

Offline LUKAPIO

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 15.03.2022, 14:54 »
Miałem taki problem, że jak go za bardzo nie ugniotłem to spadał. Natomiast jak już był na haku przez dłuższy czas to robił się tak zbity, żę przy zacięciu i tak nie byłby w stanie wbić się w pysk ryby.

Nie ma żadnych przeciwwskazań by zakładać na włos, najlepiej w postaci krążków :)

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #10 dnia: 15.03.2022, 16:12 »
Możesz jak najbardziej na włosie podać chleb tostowy, ja używam do tego strzykawki z odciętym dziobem, nabijasz kilka razy kromkę i ściskasz tłokiem. Można też używać gumek silikonowych do chleba tostowego, jak kto woli. Ale w mojej sprawdzonej nad wodą opinii, skórki zwykłego chleba działają zdecydowanie lepiej na zimowe klenie.

Wysłane z mojego RMX2155 przy użyciu Tapatalka

Sławek

Offline Maciej Dobosiewicz

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #11 dnia: 15.03.2022, 16:25 »
Łowicie panowie w toni? Na jakiej głębokości mniej więcej? Czy to stricte na klenie czy płocie też się zdarzają ?

Bombay

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 15.03.2022, 22:08 »
Łowicie panowie w toni? Na jakiej głębokości mniej więcej? Czy to stricte na klenie czy płocie też się zdarzają ?
Większa skuteczność ma przepływanke jeśli chodzi o chleb. Wbrew pozorom trudno kupić dobry chleb na haczyk, ostatnio kupiłem z piekarni z wiochy obok i straciłem tylko paliwo i czas. Chleb tostowy jest najlepszym rozwiązaniem, tylko jest potrzebny duży hak 2-4 z grubego drutu. Zawsze gruntuje tak by przynętę toczyła się po dnie tzn. gdy śrucina sygnalizacja dotknie dna to podnoszę grunt o o 3-5cm i odradzam jakieś cuda na kiju pod tytułem chleb na włosów itd. . To wszystko nie ma większego znaczenia bo liczy się tylko miejsce.

Offline TS89PL

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #13 dnia: 09.05.2022, 19:52 »
Jeśli chodzi o łowieniem kleni na chleb to polecam pooglądać materiały Kacpra Góreckiego.
Ja dawno temu łowiłem na Wiśle nabijając koszyk rozmoczoną białą bułka a na gumkę na przyponie zakładałem miąższ albo skórkę na grot haczyka.
Klenie na skórkę od chleba można łowić bez nęcenia z powierzchni tak jak na wiśnie, mirabelki czy koniki polne.