Autor Wątek: Pellet 2 mm do podajnika kolor naturalny czy mieszanka kolorów (smaków)  (Przeczytany 8833 razy)

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: method feeder
Jaki kolor smak  peletu  sprawdza się Wam do podajnika, naturalny corse czy mieszanka różnych kolorów.
Zauważył ktoś różnice w branach na korzyść naturalnego  czy może lepiej zmieszać coppens, scretting czerwony halibut z betainą i corsem? Wchodzi tu też w grę widoczność pelletu w podajniku na dnie jak i kaloryczność. Może teraz na wiosnę lepszy będzie sam corse bez dodatków?
Paweł

Offline pitry1987

• Ekspert
  • Reputacja: 69
Ja lubię mieszankę. W 2021 od czerwca na tym jechałem do października i swoją rolę spełniało. Budziło to ciekawość rybek, bo i skretting i coppens jasne, czerwony mocno się odznaczał i na dokładkę czarny halibut i trochę green betainy. Myślę, że właśnie ta różnokolorowość dawała radę.
Teraz wydaje mi się, że raczej same coarse typu Solbaits czy Micros Ringersa. Aczkolwiek jutro jadę więc spróbuję zobaczyć jak Prestige FB da radę. Porównam z Solbaitsem i może jakieś wnioski się wysnuje, o ile ryba pellet będzie pobierać.
Bo rybka lubi pływać i to nie w patelnianym oleju 😃

Offline Nextion

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
Ja również mieszam pellety. Bazą jest skretting a do tego dodaję red i black halibut oraz betainę. Cały rok się sprawdza ;)

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
Ja teraz zamiast halibutów dorzucam teraz aller aqua. Jest też o wiele ciemniejszy od Skrettingów i Coppensów oraz mniej kaloryczny, z tego co czytałem, niż halibuty i betaina :)
Plum

Offline pitry1987

• Ekspert
  • Reputacja: 69
Ja teraz zamiast halibutów dorzucam teraz aller aqua. Jest też o wiele ciemniejszy od Skrettingów i Coppensów oraz mniej kaloryczny, z tego co czytałem, niż halibuty i betaina :)

Z betainą jest tak, że nasyca szybciej niż coarse ale w por do halibuta przyśpiesza trawienie ryb. Ja osobiście o tej porze roku nie dorzucam jej ale znam takich co się nie przejmują i dodają i też odławiają ryby.
Bo rybka lubi pływać i to nie w patelnianym oleju 😃

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266

Z betainą jest tak, że nasyca szybciej niż coarse ale w por do halibuta przyśpiesza trawienie ryb. Ja osobiście o tej porze roku nie dorzucam jej ale znam takich co się nie przejmują i dodają i też odławiają ryby.

Są ludzie, którzy obecnie świetnie sobie i bez pelletu radzą :) Myślę, że to też chyba często preferencje bardziej osobiste i nasza koncepcja w głowie. Nawet jak przyśpiesza trawienie to w tak zimnej wodzie metabolizm i same procesy są bardzo powolne. Tak sobie logicznie to składam, że zanim karp strawi i nawet zanim apetyt mu wzrośnie to też jest jakiś czas, o wiele dłuższy niż w wodzie ciepłej. Natomiast jeżeli dostaje mniej kalorii stoi dłużej obok, żeby się odpowiednio zapchać. U mnie z kolei jest 12% około betainy zmielonej w mojej zanęcie do miksu i jak się zrobi cieplej pewnie też zawita w mojej mieszance pelletowej.
Plum

Offline boruta

• Ekspert
Na wiosnę to z pelletem trzeba uważać, malutki podajnik albo najpierw nabijam mixu a potem dobijam drugi raz ze 30 ziaren pelletu.
Chyba że mam sporo brań i obcierek to i sam pellet podaje, ale byłem już 5 razy na rybach i tylko raz połowiłem 8 karpików max 60 cm.
Paweł

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
Od dawna mieszam kolory, smaki i wielkości. W ciepłych porach: Basa to Sretting 2 mm i Coppens 2,3 mm, trochę Green betaina 2 mm, Coppens Red Halibut 2 mm odrobiną Coppens 4 mm. W chłodniejsze dni Red Halibut zastępuję Sonu Bloodworm i nie dodaję 4 mm.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
Z 4-5 lat temu jeszcze mieszałem pellety kolorystycznie, teraz od dłuższego czasu tego nie robię. Bardziej zmieniam kolory przynęt + obserwacja łowiska oraz zmiana miejscówek żeby bardziej poznać łowisko i efekty same przyjdą .
Z poważaniem Marcin

Offline boruta

• Ekspert
Jak zmieszamy pellet 2 mm z 4 mm to będą się tak samo namaczać?
Paweł

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Jak zmieszamy pellet 2 mm z 4 mm to będą się tak samo namaczać?

Nie z 2mm zrobi ci sie ciapa zależy od producenta a 4 mm może byc nie gotowy.
Trza spróbować.....
Maciek

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
Jak już muszę używać czystego pelletu to z reguły jest to skretting 2.3mm z dodatkiem mojego własnego mixu. Zawsze mi się to sprawdzało. IMO mix kolorowych pelletów nie wygląda naturalnie.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline boruta

• Ekspert
Czysty pellet corse też nie wygląda naturalnie, ryba nic podobnego w środowisku wodnym nie znajdzie, a tym bardziej kolorowych kulek które na przynętę używamy.
Z mojej praktyki wynika że mieszanka kolorów pelletu na pewno jest skuteczna w sezonie letnim i nie odstrasza ryb, czasem dobrze się wyróżnić i podać rybie coś innego niż łowiący obok.
Robię większy zapas pelletu na sezon i chciałem poznać też zdanie innych. Zakupię kilka kilo pelletu w kolorze naturalnym a także w różnych smakach i zrobię dwie mieszanki. Jedną czystą a drogą z dodatkami.
Widziałem jak Steve Ringer dodaje kruszonych kulek do pelletu żeby zaciekawić ryby, Przemek Solski też to robił na którymś filmie, dodawał też chleb fluo. Mix peletów też powinien pełnić taką samą rolę i zaciekawić ryby rożnymi kolorami.
Paweł

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Dorzucę coś od siebie, mam zrobiną mieszankę 2:2:1 Skretting, Coppens coarse premium, Aller Primo dodatkowo zasypuje to method mixem tutti frutti mc karp. Póki co sprawdza się rewelacyjnie, nie dlatego że łowię tylko łowię kiedy inni nie łowią. Dodatkowo w trakcie łowienia gdy mam już jakiegoś "zużytego" waftersa - rozpada się, przemoczony - to rozkruszam go wprost do pelletu, 2-3 takie kulki wystarczą na 0.25L gotowej mieszanki, czy pomaga nie wiem, ale na pewno nie przeszkadza, tym bardziej że te cząsteczki zapewne zaczynają sie unosić w trakcie obsypywania.
Dzierżno uzależnia

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Przemek czy Steve tak robią bo niejako muszą, chcąc sprzedać towar...

Nie zapominajmy o naturalnych dodatkach. Siekana kukurydza, martwe czerwone mady, konopie, rzepik, i pszenica konopna to partykuły które zawsze mi towarzyszą nad wodą... Trzy, cztery rzuty koszykiem XL i mamy piękny dywan nad wodą. Poza walorami kolorystycznymi jest jeszcze aspekt smakowy i zapachowy. Mnie ta nuta kompozycyjna sprawdza się, i goszczą praktycznie wszystkie gatunki ryb.

Jest to trochę kłopotliwe bo trzeba sobie przygotować ziarna, mrozić robaki, wymaga to dodatkowej tacki przy krześle, ale moim zdaniem gra warta świeczki. Piszę oczywiście o wędkowaniu rekreacyjnym :)
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.