Autor Wątek: Picker na komercje  (Przeczytany 1430 razy)

Offline Dziok

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: method feeder
Picker na komercje
« dnia: 22.03.2022, 15:05 »
Witam,
łowię jakoś od ponad roku na metodę, więc jestem w stanie mniej więcej powiedzieć co mi odpowiada, trochę rzeczy też testowałem.
Szukam jakiegoś krótkiego kijka/pickera na komercję (bo je głównie obławiam). Aktualnie mam dwie daiwy ninja 3.3 80g i 3.6 40-120g.
Dużo częściej wyciągam ryby na tą krótszą ( może dziwna zależność ) i o wiele przyjemniej holuje mi się na nią ryby.
Chciałbym kupić sobie (jak narazie) jeden, kolejny kijek wraz z kołowrotkiem.
Podobają mi się miękkie kije, chciałbym, żeby miał zapas mocy na ryby też do 10kg. Do tego potrzebuję kołowrotka, mam aktualnie excelera 4000 i custom blacka 5000 i czuć jednak przesiadkę z baitfeederów.
Myślę mocno nad tubertini atrax 300cm 40g.
Koszyczków mam w planach używać 20-30g (doradzi ktoś jakieś fajne koszyki ,najlepiej z szybką wymianą?) do tej pory używałem głównie tych czeskich i mikado, ale bez szybkiej wymiany.

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
Odp: Picker na komercje
« Odpowiedź #1 dnia: 22.03.2022, 15:49 »
Podajniki rozsądne cenowo z szybką wymianą to Mikado Douglas QMF.
Miękki picker i z zapasem mocy pod 10kg...hmm. Nie wiem jaki budżet, w zasadzie obecne wędziska mają taką konstrukcję, że ogarną takie komercyjne ryby. Ja z kolei szukałem pod karpie mocniejszego pickera i w dobrej cenie w grudniu trafiłem na Flagmana Legenda Picker 60g 2,7m. Jest to progres więc hole karpi, a głównie je poławiam będzie pewniejszy, patrząc na niego-nie jest grubas, ale to, że nie jest to filigranowa różdżka do dłubania da się zauważyć, po solidnych chociażby przelotkach. Ja osobiście lubię flagmana, bo w niedużych pieniądzach ma przyzwoite wędki, z serii legend picker był 3ci, mam jeszcze 3.6 60G i 3.9 100g, te dwie ostatnie jako uzupełnienie arsenału na łowiska gdzie trzeba trochę zasięgu, bo głównie poławiam na wędki 3-3.3m, a krótsze i dłuższe do specyficznych zadań.

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #2 dnia: 22.03.2022, 15:59 »
Kolega ma Atrax pro i całkiem przyjemna wędka.
Miałem okazję porzucać, nie jest to kluska ale pod kilowym karpikiem pracuję bardzo fajnie.
Pomyślałbym też nad Nzone S.

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 22.03.2022, 16:02 »
10kg dla kija 10ft to nie problem jeśli nie musisz zatrzymać go w miejscu. Napisz jaki masz budżet z fajnych kijów w przystępnej cenie to Preston Monster, Daiwa Yank'N'Bank jeśli gdziekolwiek znajdziesz możesz brać od razu. Browning CK to świetne kije z zapasem mocy. Napisz jakimi funduszami dysponujesz.

Offline Dziok

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: 22.03.2022, 16:37 »
10kg dla kija 10ft to nie problem jeśli nie musisz zatrzymać go w miejscu. Napisz jaki masz budżet z fajnych kijów w przystępnej cenie to Preston Monster, Daiwa Yank'N'Bank jeśli gdziekolwiek znajdziesz możesz brać od razu. Browning CK to świetne kije z zapasem mocy. Napisz jakimi funduszami dysponujesz.

Chciałbym się zmieścić jakoś do 300zl, ale jeśli będzie trzeba dorzucić to dorzuce, ale 400 nie chce przekroczyć, a jaki młynek w polecanych? Bo raczej baitfeedera nie będę chciał tam pchać, muszę je sprzedać. Mam ofertę za 280-300 na tubertini atrax pro 3m 40g też, niby nowa.

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #5 dnia: 22.03.2022, 16:57 »
Jak gdzieś jeszcze dorwiesz, to Daiwa Windcast Picker też będzie świetnym wyborem. Kijek w budżecie około 300 zeta, ze sporym zapasem mocy. Nawet bonusiki 10+ mu nie straszne

Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
« Odpowiedź #6 dnia: 22.03.2022, 16:59 »
Zobacz na filmy z kijem który ja wczoraj kupiłem, Mikado Katsudo Slim Method Feeder. Pełna parabola, potężny zapas mocy i do 300zł znajdziesz spokojnie. Jak przyjdzie i w sobotę ryba dopisze na no killu to skrobnę recenzję.
Dzierżno uzależnia

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #7 dnia: 22.03.2022, 17:38 »
Nie miałem tego Atraxa ale chyba one mają jakiś całkiem spory zapas mocy, jak Ci pasuje to bierz. Z kołowrotków branym Fuego 4000 lub Nasci w tym samym rozmiarze. Jak taniej to nieśmiertelna Ninja.

Offline Dziok

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #8 dnia: 22.03.2022, 23:18 »
To już wszystkie opcje? A ten zemer iron feeder np? Z młynków coś fajnego jeszcze w cenie do jakichś 300 poza ninja?

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #9 dnia: 22.03.2022, 23:46 »
Widziałem Iron Feedera w akcji I dla mnie ten kijek ma "kwadratowe" ugięcie ;)

Możesz zerknąć na Preston Ignition, pokazywany był na którymś live z Feedersklepu, twierdzili ze blank ten sam co w Monsterze. Kruszyn łowi nimi i chwali.

Fajny młynek za trzy stówki to Daiwa Nzon lt(te z koleji poleca Kurzepa), w środku chyba siedzi Ninja, znajomemu po kilku wyjazdach zaczął szumieć, ale która daiwa nie szumi ;) ?