Autor Wątek: Wędka na spławik Float  (Przeczytany 7596 razy)

Offline mklipes

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Odp: Wędka na spławik Float
« Odpowiedź #15 dnia: 01.04.2022, 01:17 »
A wie ktoś coś może o Konger ENDURA Float 360 /60, ewentualnie 390/60 nigdzie na sieci nie mogę znaleźć jakie ma ugięcie i akcje.

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 906
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #16 dnia: 01.04.2022, 07:24 »
Świetnym kijem pod ciężkie spławikowanie (lub lekki grunt) jest Korum Allrounder 12ft 1,5lb. Idealny pod karpie, ale i płocie +25cm dobrze na nim czuć. Na pewno nie jest kluskowaty i ma sporo mocy. Jedne z moich ulubionych patyków z kolekcji Korum 8).
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline mklipes

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 01.04.2022, 10:03 »
Rozważam teraz 2 opcje:

Konger Endura Float 3,90 / 60g

Mikado Da Vinci H-POWER 390 / 60g

Nigdzie nic na sieci nie mogę znaleźć . Pytanie tylko która z nich będzie z akcją i ugięciem szczytowym nie bujając się i nie sprężynując ? 

Offline mklipes

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 03.04.2022, 10:58 »
Nikt nie miał do czynienia z wyżej wymienionymi wędkami? Kurcze przerzucam internet i mega ciężko coś znaleźć mocniejszego od matcha ale nie feedera. O np tu mega wędka z akcja i ugieciem o jaką mi chodzi http://www.wedkarskisprzet.pl/product_info.php?products_id=8614 l. Ale to feeder i rękojeśc jakiej nie lubię dzielona jak w karpiowce.

Offline warcianin

• Ekspert
  • Reputacja: 39
« Odpowiedź #19 dnia: 03.04.2022, 12:09 »
Nikt nie miał do czynienia z wyżej wymienionymi wędkami? Kurcze przerzucam internet i mega ciężko coś znaleźć mocniejszego od matcha ale nie feedera. O np tu mega wędka z akcja i ugieciem o jaką mi chodzi http://www.wedkarskisprzet.pl/product_info.php?products_id=8614 l. Ale to feeder i rękojeśc jakiej nie lubię dzielona jak w karpiowce.

Masz Np daiwe
Konrad

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #20 dnia: 03.04.2022, 12:36 »
Z długości 12ft czy 13ft jest mały wybór.
To też nie są wędki z przeznaczeniem do ciężkiego łowienia.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2079
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #21 dnia: 03.04.2022, 12:41 »
Ja za bardzo nie rozumiem jak może być kij  do spławika o akcji szczytowej. Na pewno Dragon może mieć takie, bo swojego czasu dane mi było macać ich wędki i widać było że ktoś tam źle coś pozamawiał. Mieli pickery sztywne jak kij do szczotki.

Ogólnie jak masz większą rybę, to musisz ją amortyzować. Jak to ma się odbywać na kiju który nie amortyzuje? Wtedy masz problemy właśnie. Łowienie na rzece to cienka żyłka, to nie feeder, więc w takim przypadku właśnie rolą kija do spławika jest spora amortyzacja, i zazwyczaj będzie się on uginał mocno, do paraboli lub półparaboli, aby uchronić żyłkę przed zerwaniem. Dlatego tutaj posiadanie większej ryby oznacza dłuższą walkę i trzeba być uważnym. A ryba w rzece potrafi pójść w nurt i odjechać, i kij ma tu pomagać znacząco.

Wątpię abyś coś znalazł takiego u zachodnich producentów, bo kij do spławika ma typową akcję czy ugięcie. Zapewniam, ze jeśli do zwykłego kija typu float czy match walniesz żyłkę grubą, to można robić wiele rzeczy. Problemem jest jednak ilość brań :)
Lucjan

Offline mklipes

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 03.04.2022, 14:01 »
Używałem wędki dragona Team Dragon Silver Edition Float 10-35g  w 3m90. Świetna. Właśnie nie lejąca, nie sprężynująca. Uszkodziłem w garażu z własnej winy. Produkt już nie do kupienia a bym z chęcią kupił. Szukam czegoś podobnego i kicha. Albo delikatne i wiotkie matche albo karpiówki. Nic pośredniego. Kijów na macałem w sklepach od groma.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #23 dnia: 03.04.2022, 15:03 »
Gwoli jasności: "float" w nazwie nie oznacza jeszcze, że mamy do czynienia z wędką typu float, którą od klasycznej matchówki odróżnia mniejsza liczba przelotek (klasyczna matchówka 3.9 m ma standardowo 13 - 15) oraz ich większy rozmiar. Mnóstwo klasycznych matchówek (także kategorii lekkiej) ma "float" w nazwie.

Spławikówki o głębszym ugięciu (progres, semi-parabolik) wcale nie muszą być "lejące się" czy wolno gasnące - na rynku jest pełno szybkich i responsywnych semi-parabolików, o progresach nie wspominając, choć są to zwykle wędziska z nieco wyższej półki cenowej (wysokomodułowy grafit).

Ugięcie szczytowe nie jest pożądane przy spławikowym łowieniu większych ryb, bo wymusza użycie grubszych zestawów (ze względu na deficyt amortyzacji) - na dokładkę wędziska o ugięciu np. progresywnym szybciej zużywają rybią energię, przyczyniając się do krótszego holu.

Offline mklipes

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 04.04.2022, 01:39 »
Ok, ja to wszystko wiem, chodzi mi o znalezienie wędki, nie latającej jak krowi ogon w teście na sucho że człowiek machnie to się połowa wędki telepie a szybkiej akcji. Szybkiej ciętej gasnacej w moment ( z grubsza szczytówka jak match ma lub feeder tzn jak zapałka) ugięcie przechodzace że szczytowego w progres ale nie ja zasadzie że średnia rybka i od razu łuk z wędki jakbym rekina ciągnął. Tylko spokojnie że szczytowego progress. Sztyowo progres. Żadna pół parabola ani parabola

Offline a_men

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #25 dnia: 04.04.2022, 09:38 »
Wobec tego proponuję Sensas Extremadura Heavy. Poszło PW.

Offline mklipes

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 05.04.2022, 17:37 »
Pomóżcie znaleźć coś jako odpowiednik dla mikado Golden Bay  Feeder ale żeby nie było feederem. Mam ten feeder i zaadoptowany do takiego łowienia na spławik jak preferuje jest mega. Akcja fast i minimalne ugięcie. Szukam odpowiednika o takich parametrach który nie będzie feederem

Offline mklipes

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 19.04.2022, 09:12 »
Witam, może ktoś ma jeszcze jakieś propozycje ?

Offline TomKe

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #28 dnia: 19.04.2022, 10:17 »

Offline Mikołaj Burkiewicz

• Ekspert
  • Reputacja: 116
« Odpowiedź #29 dnia: 19.04.2022, 11:32 »
Obejrzyj sobie Daiwa Aqualite Sensor Float lub Power Float. To jest typowa wędka spławikowa. W porownaniu do matchówki ma mniej przelotek i są one większe.

Ja mam wersję sensor 4.2 do przepływanki z centerpinem. Jak dla mnie ideał. Wersja sensor jest delikatniejsza ale z jaziami powyżej 40 cm radzi sobie świetnie.