Autor Wątek: Co pomiędzy karpiówką a feederem  (Przeczytany 3927 razy)

Offline KrzysztofeM

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Odp: Co pomiędzy karpiówką a feederem
« Odpowiedź #15 dnia: 13.04.2022, 05:54 »
Seria by Dome master carp (starsza seria),a dokładnie 3.60 100g. Masz ogromny zapas mocy i zasięg 80m. bez większego problemu.
Nic innego nie potrzebujesz.

Napisz do kolegów: Tomba,Ledi lub Adam M.
To Ci pokażą jakie rybska na tą wędkę wyciągają.
Też uważam, podobnie jak Michał, że do "metoda na grubo" wędki By Dome z Haldorado są idealne.
By Döme TEAM FEEDER Master Carp Pro 360H to mój ulubiony kij na grube komercje. Te 80 m dystansu to na plecionce, na żyłce trochę mniej. Ale moc jest, limituje mnie tylko wytrzymałość linek i przyponu. Dobra sygnalizacja również mocnych brań mniejszych rybek.
Cena, niestety poszybowała już ponad 400 zł. Barbelki są tańsze ale to jednak karpiówki i łowienie z sygnalizatorem a nie z drgającą szczytówką. Inna metoda połowu, co nie każdemu może odpowiadać.
Ledi 12 kupił nowszą i droższą wersję tego kija. Ja zresztą też :D. Ale chyba wystawił na forum sprzedaż poprzedniej wersji. Warto.
Kołowrotek to poleciłbym:
By Dome TEAM FEEDER Power Fighter 5000 lub 6000, jeśli potrzebujesz większej ilości, grubszej żyłki. Tanie, wytrzymałe kołowrotki o świetnych parametrach rzutowych. Albo droższe By Döme TEAM FEEDER Fine Carp 5000 lub 6000, lepsze pod paroma względami ale właściwości rzutowe ciut słabsze.
Odradzam montowania na tym kiju ciężkich kołowrotków LC/LCS.
O wędkę już napisałem bo nowa niestety już ponad 400zl. Kołowrotków niestety nie mają w hurtowni i nie wiadomo kiedy będą. Polecono mi bliźniaczą wersję KOŁOWROTEK NEVIS METHOD FEEDER 6000. Wiesz coś więcej na temat tego sprzętu?

Korumy oglądałem tylko spotkałem się z opinią że to już nie będzie wędka feederowa a bliżej jej do karpiówki i jedynie wędkowanie z sygnalizatorami się na niej sprawdzi :|

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka
Który kołowrotek chcesz kupić? Bo https://angryfish.pl/wedkarstwo-feederowe/kolowrotek-by-dome-team-feeder-carp-fighterlcs6000 wygląda, że jest dostępny, TEAM FEEDER FINE CARP 5000 faktycznie niedostępny. Weź Power Fightera za niewielkie pieniądze. Naprawdę fajny. Nevisa nie miałem.
To jest wersja LCS a pisałeś że do tych kijów odradzasz wersję LCS

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 13.04.2022, 05:55 »
Który kołowrotek chcesz kupić? Bo https://angryfish.pl/wedkarstwo-feederowe/kolowrotek-by-dome-team-feeder-carp-fighterlcs6000 wygląda, że jest dostępny, TEAM FEEDER FINE CARP 5000 faktycznie niedostępny. Weź Power Fightera za niewielkie pieniądze. Naprawdę fajny. Nevisa nie miałem.

Ten co go podlinkowałeś występuje jeszcze jako Flagman S-Power Feeder, ja mam 2 takie w rozmiarze 5000 z wb ;)
Dzierżno uzależnia

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #17 dnia: 13.04.2022, 07:26 »
Wielkie dystanse nie są mi potrzebne. Z reguły łowię okolice 30m żeby spokojnie dostrzelic pelletem 8mm.
Jakieś konkretne modele z korumy ?

Najprościej to dobrać sobie model samemu - Korum oprócz krzywej ugięcia podaje maksymalny ciężar wyrzutu.
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #18 dnia: 13.04.2022, 08:33 »
Jeśli brzanówka, to celowałbym w Korum Barbel o C.W. 2-2,5lb (mam m.in. 1,75lb, 2,2lb i 2,5lb). Ewentualnie karpiówka 2,5-3lb (do ciężkiej metody +60g i ryb +5kg w łowisku z zaczepami).
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 13.04.2022, 20:49 »
[/quote]
Ale ten, do którego linkuję nie jest LCS.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
« Odpowiedź #20 dnia: 13.04.2022, 21:30 »
Co pomiędzy karpiówką a feederem

Odpowiedź jest prosta - By Dome Master Carp, tylko i wyłącznie :)

Wysłałem PW.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline KrzysztofeM

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #21 dnia: 13.04.2022, 21:43 »
[/quote]Nie wiem czy ja źle widzę ale u mnie pokazuje w nazwie LCS

Offline Orsi

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 11
« Odpowiedź #22 dnia: 14.04.2022, 13:10 »
Wcale nie musisz rezygnować z feedera, mój zestaw to Nevis vanity carp feeder 390/130 + by dome fine carp 6000(tanszą opcją może być Master carp pro) do tego strzałówka z plecionki i żyłka 0.28. Samym zestawem można machnąć ponad 100m, spomb w rozmiarze medium lata bardziej do 80/90. Zapas mocy ogromny, rzucanie celne i bezpieczne. Ugięcie na większych rybach określiłbym jako granicę między parabolą a progresją, zwyczajnie potrafi się głęboko ugiąć. Karpie powyżej dychy holuje się naprawdę przyjemnie, czuć że ma się władze nad rybą, a największą rybą był jesiotr 28kg spod brzegu - 15 min zabawy, kilka odjazdów i rybka gotowa do podebrania.

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #23 dnia: 14.04.2022, 19:34 »
Nie wiem czy ja źle widzę ale u mnie pokazuje w nazwie LCS

[/quote]

Faktycznie, nie zauważyłem, że podlinkowany ma w opisie LCS. Tego nie miałem. Na oko wygląda, jak Power Fighter z wolnym biegiem dlatego trochę droższy i cięższy. Szpule wyglądają identycznie, cena nadal atrakcyjna, myslę, że mozna się na niego skusić.
Te które raczej odradzam to ciężkie kołowrotki z dużymi szpulami typu Long Cast o wadze ponad 0,5 kg. Nie osiągałem większego dystansu, niz na mniejszych kołowrotkach.
By dome fine carp 6000, jak pisałem, mieści tylko 125 m żyłki 0,28 mm, dokładnie tyle, co Power Fighter 5000 podczas, gdy fine carp 5000 - ponad 150 m 0,28 mm.
TEAM FEEDER MASTER CARP PRO 6000 też wygląda ciekawie. Nie miałem go nigdy w ręku ale ktoś na forum go miał i chwalił.
Reasumując. Do Twoich potrzeb do tego kija wziąłbym:
Z niedostępnych
1. Power Fighter - ze względu na stosunek jakość/cena
2. Fine carp 5000 - ze względu na jakość i możliwość nawinięcia nawet 140 m żyłki 0,30 mm
Z dostępnych
TEAM FEEDER CARP FIGHTERLCS6000 - wygląda podobnie jak Power Fighter, nadal korzystna cena lub TEAM FEEDER MASTER CARP PRO 6000.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #24 dnia: 14.04.2022, 19:41 »
Dzierżno uzależnia

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #25 dnia: 14.04.2022, 19:59 »
To jasne, że nie trzeba się ograniczać do kołowrotków By Dome ale ten kołowrotek mnie akurat nie przekonuje. Pojemność szpuli 100 m żyłki 0,28 mm to trochę mało, jak na duże karpie. To zadanie mnie zaskoczyło "Super twarda, powlekana szpula posiada rowki, które zapobiegają skręcaniu się żyłki". Co ma piernik do wiatraka? Czy inaczej, nie widzę związku przyczynowo-skutkowego.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Orsi

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 11
« Odpowiedź #26 dnia: 14.04.2022, 20:00 »
Nie wiem czy ja źle widzę ale u mnie pokazuje w nazwie LCS

Faktycznie, nie zauważyłem, że podlinkowany ma w opisie LCS. Tego nie miałem. Na oko wygląda, jak Power Fighter z wolnym biegiem dlatego trochę droższy i cięższy. Szpule wyglądają identycznie, cena nadal atrakcyjna, myslę, że mozna się na niego skusić.
Te które raczej odradzam to ciężkie kołowrotki z dużymi szpulami typu Long Cast o wadze ponad 0,5 kg. Nie osiągałem większego dystansu, niz na mniejszych kołowrotkach.
By dome fine carp 6000, jak pisałem, mieści tylko 125 m żyłki 0,28 mm, dokładnie tyle, co Power Fighter 5000 podczas, gdy fine carp 5000 - ponad 150 m 0,28 mm.
TEAM FEEDER MASTER CARP PRO 6000 też wygląda ciekawie. Nie miałem go nigdy w ręku ale ktoś na forum go miał i chwalił.
Reasumując. Do Twoich potrzeb do tego kija wziąłbym:
Z niedostępnych
1. Power Fighter - ze względu na stosunek jakość/cena
2. Fine carp 5000 - ze względu na jakość i możliwość nawinięcia nawet 140 m żyłki 0,30 mm
Z dostępnych
TEAM FEEDER CARP FIGHTERLCS6000 - wygląda podobnie jak Power Fighter, nadal korzystna cena lub TEAM FEEDER MASTER CARP PRO 6000.
[/quote]

Gdy przygotowywałem się do kupna tych kołowrotków (fine carp) pojawiały się głosy że różna pojemność to błąd i w realu mieszczą mniej więcej 125m żyłki 0.28