Autor Wątek: Tripod do feedera  (Przeczytany 12946 razy)

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
  • Ulubione metody: waggler method
Tripod do feedera
« dnia: 06.12.2014, 22:15 »
Zastanawiam się nad zakupem tripoda do feedera na rzekę. Nie jestem zadowolony z żadnych klasycznych podpórek. Teraz wędki stawiam na zwykłych podpórkach na sztycy 1,8 m. Wciąż jednak zmagam się z ich stabilnością, a raczej jej brakiem. Na podłożu piaszczystym potrafią się nieźle położyć, na kamienistym nie można ich dobrze wbić. Podpórki, które są chyba najpowszechniejsze w moim regionie to takie jak na zdjęciu na dole. Nie lubię nimi łowić, bo wkłada się w nie wędkę i nie ma niemożliwość szybkiego zacięcia (najpierw trzeba wyjąć wędkę, potem dopiero można zaciąć). Jakie macie doświadczenia z tripodami i jaki sprzęt byście polecali? Powinien być stabilny i nie przenosić drgań z jednej wędki na drugą (czy to w ogóle możliwe?). Czy w łowieniu nie przeszkadza niezbyt duża odległość wędek od siebie?
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Tripod do feedera
« Odpowiedź #1 dnia: 06.12.2014, 22:55 »
Ja mam taki z Koruma. 44 funty. Nie jest idealny ale spełnia swoją rolę dość dobrze. Jedyny duży problem to brzeg obniżający się, trudno go wtedy umocować. Jest tez lekki problem z braniem na jednej wedce  - i drganiami przenoszonymi na drugą...
Ale co najważniejsze - można zamontować alarmy. Jak dla mnie idealna opcja. Do wszelkich róznych technik gruntowych na rzekach...
https://www.tackleuk.co.uk/Shop/Search/tripod/Brands/Korum
Lucjan

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 06.12.2014, 23:18 »
Jedyną stabilną opcją to niestety są nieśmiertelne 4 okraczki!!! :-X Po 2 na każdy kij. Ja również walczę z dostosowaniem tego tematu!! A to z powodu że często łowię z główki !! A wiadomo że tam kamień na kamieniu! Korzystam z fotela Elektrostatyk do którego własnym sumptem dorobiłem podporę pod dolniki feederów! A blanki jednak opieram na pojedyńczej solidnej sztycy z podwójnym motylkowym podparciem!! Niestety wiadomo że przy braniu na jednej  :-X nie uniknione jest drganie drugiej wędki!!Moje podparcie dolników na fotelu niewiele odbiega od orginalnej przystawki do fotela Korum!! Jeśli komuś naprawdę będzie zależało to z fotografuję moją przeróbkę samodziełkę!!!
Arek

Offline piotr82

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #3 dnia: 07.12.2014, 10:11 »
Opcja sumowa firmy balck cat tylko  niestety bardzo droga :/
http://www.ebay.de/itm/Black-Cat-Godzilla-Tripod-Rodpod-Wallerangeln-High-Pod-Wels-Rod-Pod-Waller-/310684135392
ewentualnie jakiś rod pod surfcasting

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #4 dnia: 07.12.2014, 10:14 »
Coś takiego na Alledrogo za 100kę można wyrwać!!
Arek

Offline piotr82

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #5 dnia: 07.12.2014, 10:21 »
niestety tego nie  :P

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #6 dnia: 07.12.2014, 10:25 »
No wiadomo że podobny ;)
Arek

Offline maniek

• Ekspert
  • Reputacja: 56
« Odpowiedź #7 dnia: 07.12.2014, 10:31 »
ja mam Koruma i jestem z niego zadowolony jest przedewszystkim lekki i dobrze wykonany ;D

Offline mirek

• Ekspert
  • Reputacja: 80
« Odpowiedź #8 dnia: 07.12.2014, 15:30 »
Sklep drapieżnik.pl oferował taki tripod jaki zamieścił Luk.Nie dawno sprzedali ostatnia sztukę,ale można zamówić.Sam taki kupuję na wiosnę,nic mnie nie łączy z tym sklepem oprócz zakupów. :)

Offline Hassan

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #9 dnia: 07.12.2014, 18:34 »
TF Gear Force 8 Competition Tripod za 50 funciaków.

Offline Logarytm

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 07.12.2014, 23:35 »
Dziękuję za odpowiedzi. Widzą, że dominują raczej pozytywne opinie. Pewnie zdecyduję się na coś jeszcze przed rozpoczęciem sezonu. Zastanawiam się jeszcze nad tym, co napisał Maniek, że tripod Koruma jest lekki - czy nie stanowi to jednak o jego niestabilności? Czy nie powinien on właśnie sporo ważyć, żeby dobrze trzymać wędki?  Luk napisał, że ma taki tripod 44 funty - to jakieś 20 kilogramów by było. To raczej sporo.
Arunio, no właśnie ja też mam ten problem, że często łowię z główki i nie mogę dobrać żadnych podpórek. Myślę że również tripod słabo się sprawdzi na tych bardziej kamienistych główkach. Nie mniej jednak, będzie chyba najbardziej uniwersalny na potrzeby.
Darek
Lub po polsku:

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #11 dnia: 08.12.2014, 00:18 »
Logarytm - pisałem o cenie - 44 funty ;) ten tripod z Koruma jest lekki i i stabilny w większości wypadków. Na pewno trzeba używac wolnego biegu lub skręconego hamulca.
Mariusz z którym łowiłem brzany ma tripod morski. Jest on większy i mocniejszy, dodatkowo ma hak aby podwieszać worek z piaskiem do uzyskania większej stabilności. Niestety wiekszość morskich tripodów nie ma możliwości mocowania alarmów i t jest dużym problemem, na dodatek sa długie i ciężkie.

Wszystko ma swoje wady i zalety... Ten z Koruma jest na pewno wystarczający na rzeki ale nie nadaje sie na łowienie na plaży. Na kamieniach wystarczy odpowiednio ustawić ten tripod i zablokować większymi kamolami i po sprawie. Można ciekawie regulować nachylenie wędek.
Lucjan

Offline Petrosbike

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 6
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #12 dnia: 08.12.2014, 00:21 »
Ja używam do trójnoga na którym wkręcam podpórkę feederową jako stabilizatora woreczek z mocnego płótna a w środku śrut mysliwski nr 4  co mi po kaczkach pozostał. Stabilność 100%. Woreczek wieszam na haczyku w osi trójnoga. Koszt niewielki efekt wielki.

Offline Logarytm

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 09.12.2014, 22:01 »
Logarytm - pisałem o cenie - 44 funty ;)
Widać funt funtowi nierówny. :D Pisałem o potrzebie dużego ciężaru, ponieważ kiedyś, jak przestałem wędkować na czas jakiś, to hobbystycznie zacząłem trochę fotografować. A w fotografii, do lustrzanki, dobry statyw to ciężki statyw. Więc przez analogię myśląc o triopodzie pomyślałem, że jak ma być stabilny, to musi być ciężki. :)

Ja używam do trójnoga na którym wkręcam podpórkę feederową jako stabilizatora woreczek z mocnego płótna a w środku śrut mysliwski nr 4  co mi po kaczkach pozostał. Stabilność 100%. Woreczek wieszam na haczyku w osi trójnoga. Koszt niewielki efekt wielki.

Też jakoś tak będę kombinował, choć może nie ze śrutem, bo nie posiadam, ale znajdzie się jakiegoś żelastwa do wora.  ;)
Darek
Lub po polsku:

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 09.12.2014, 22:50 »
Też kiedyś myślałem o statywie fotograficznym i,żeby doczepić buzzer karpiowy,ale zrobiłem sobie rodpod,który można też ustawić prawie pionowo i da się łapać nad rzeką.
Stare zdjęcie,bo mam jeszcze krótsze tylne nogi i da się bardziej pionowo ustawić
zamiast dolnych widełek są do łapania w rzece zamontowane kółeczka,żeby wędek nie zabrało. Dodatkowo zawsze mocuję rodpod śledziem lub kamieniem do ziemi.