Autor Wątek: Korum Neoteric vs Barbel Rod  (Przeczytany 2520 razy)

Offline TS89PL

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 6
Korum Neoteric vs Barbel Rod
« dnia: 19.04.2022, 09:08 »
Cześć,

Szybki temat. Na drapieżniku jest promka na sprzęt Korum.
Zamierzam uzbroić się na wiślany białoryb i myślałem o wędkach
Korum Barbel Rod 12ft 2.5lb oraz 2.0lb ale w oko wpadł mi też Neoteric 2.2lb bo jest niewiele droższy.
Moja Wisła to kawałek od Kazimierza Dolnego do Dęblina koszyki myślę maks 150g plus towar na 40-60m maks.
Które kijki byście bardziej polecali?

Gdzieś tu na forum czytałem że facet rzucał barbelem 1.75 koszykiem ponad 200g ale nie bardzo chce mi się wierzyć że było to komfortowe, celne i powtarzalne łowienie a na takich rzutach mi zależy.

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
Odp: Korum Neoteric vs Barbel Rod
« Odpowiedź #1 dnia: 19.04.2022, 09:57 »
Korum barbel 2.5 lb ma 13ft.

Offline TS89PL

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 19.04.2022, 10:10 »
Korum barbel 2.5 lb ma 13ft.
Na D mają ten model w długości 12 i 13ft. Zastanawiam się tylko czy potrzebuje takiego mocnego kija który producent opisuje do 200g.
Ten Neoteric ma wyrzut do 150g ale tyle plus towar rzuca podobno nieźle.
Dla mnie to była by uniwersalna gruntówka i pod dzwonek i pod sygnalizator.

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 906
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #3 dnia: 19.04.2022, 11:42 »
Barbel 2,5lb to mocny kijek, ale nie pałowaty. Ma spory CW, ale jednocześnie nie jest to kij na duże dystanse. Mam wersję 13ft i jest idealny na większą rzekę, natomiast 12ft spokojnie obsłuży mniejsze rzeki i wody stojące.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline TS89PL

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 19.04.2022, 12:50 »
Barbel 2,5lb to mocny kijek, ale nie pałowaty. Ma spory CW, ale jednocześnie nie jest to kij na duże dystanse. Mam wersję 13ft i jest idealny na większą rzekę, natomiast 12ft spokojnie obsłuży mniejsze rzeki i wody stojące.
Cześć, ja bialoryb łowię głównie na metodę i spławik mój najmocniejszy kij ma cw 80.
Chciałem jednak spróbować trochę cięższego łowienia na Wiśle, Wieprzu i mieć poprostu trochę mocniejsza uniwersalną gruntówkę.
Na Wiśle gdzie łowię maks uciąg to 150g i odległość 40-60m na Wieprzu tak daleko nie ma potrzeby rzucać.
Zamierzam kupić dwa kije i rozważam Barbel 2.5lb oraz 2.0lb lub dwa Neoteric 2.2lb oba kije po 12ft gdyż taka odległość jest dla mnie optymalna.
Na Wiśle łowię głównie leszcze, brzana trafia się rzadko. Na wodzie stojącej karpie maks 15kg.
Czyli Twoim zdaniem brać  Barbel 2.5lb do łowienia dalej w nurcie i 2.0lb gdzie ciągnie trochę mniej?

Offline Daavid

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 19.04.2022, 13:49 »
Dla mnie ten Korum to dość uniwersalna wędka. Dla przykładu jakbym miał łowić sandacze na trupka to ten kijek byłby na OK

Offline TS89PL

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 19.04.2022, 13:57 »
Dla mnie ten Korum to dość uniwersalna wędka. Dla przykładu jakbym miał łowić sandacze na trupka to ten kijek byłby na OK
Barbel 2.5lb czy Neoteric 2.2lb?

Offline Daavid

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 19.04.2022, 14:02 »
Tej drugiej nigdy nie miałem w ręce.

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 906
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #8 dnia: 19.04.2022, 14:31 »
Cześć, ja bialoryb łowię głównie na metodę i spławik mój najmocniejszy kij ma cw 80.
Chciałem jednak spróbować trochę cięższego łowienia na Wiśle, Wieprzu i mieć poprostu trochę mocniejsza uniwersalną gruntówkę.
Na Wiśle gdzie łowię maks uciąg to 150g i odległość 40-60m na Wieprzu tak daleko nie ma potrzeby rzucać.
Zamierzam kupić dwa kije i rozważam Barbel 2.5lb oraz 2.0lb lub dwa Neoteric 2.2lb oba kije po 12ft gdyż taka odległość jest dla mnie optymalna.
Na Wiśle łowię głównie leszcze, brzana trafia się rzadko. Na wodzie stojącej karpie maks 15kg.
Czyli Twoim zdaniem brać  Barbel 2.5lb do łowienia dalej w nurcie i 2.0lb gdzie ciągnie trochę mniej?
Brat ma wersję 2lb i powiem, że na warunki połowu jakie opisujesz, to wybrałbym 2,5lb. Mam jeszcze wariant pośredni, czyli Trilogy 2,2lb i być może ta byłaby idealna, ale to już inny temat i :money:. Zamów jedną sztukę Barbel 2,5lb, sprawdź czy Ci pasi i ewentualnie kup drugą identyczną, albo słabszą wersję.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline łowca

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 26
« Odpowiedź #9 dnia: 19.04.2022, 15:04 »
Na drapieżniku jest promka na sprzęt Korum.

A ja właśnie kilka dni temu nabyłem 2x Allrounder czuli jestem ponad stówkę w plecy >:(

Offline TS89PL

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 20.04.2022, 13:23 »
Ostatecznie zamówiłem Korum Neoteric 12ft 2.2lb a jeśli będą za delikatne na moją Wisłę to wejdę w Barbelki 13ft 2.5lb.
Myślę że nie będę zawiedziony tymi kijkami.
Pozdrawiam.

Offline linleszcz

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #11 dnia: 19.11.2022, 00:01 »
witajcie , pozwolę sobie odświeżyć temat
promka jest ponownie , i to słuszna linia naszej władzy .
Pytanie moje brzmi czy kijek nada sie do łowienia 50-70 m na metodę z pva ?

Offline linleszcz

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #12 dnia: 19.11.2022, 00:03 »
Oczywiście myslę tu o wersji 2,5 lb

Offline Ashaki Takado

• Reputacja: 50
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 19.11.2022, 07:57 »

Na drapieżniku jest promka na sprzęt Korum.

A ja właśnie kilka dni temu nabyłem 2x Allrounder czuli jestem ponad stówkę w plecy >:(

Zwróć i zamów drugi raz.

Offline koperek

• Reputacja: 52
« Odpowiedź #14 dnia: 05.01.2023, 20:06 »
Odświerzę kotleta bo promka na Korum znów się pojawiła.

Mam zamiar kupić kijek na bobrzańskie brzany. Do tej pory łowiłem je na feeder ale nadszedł już czas żeby wyposażyć się w bardziej specjalistyczny sprzęt. Tam gdzie łowię przy normalnym stanie wody wystarczy przeważnie 60-80gr koszyk + towar także wydaje się, że powinien wystarczyć kij nawet 1,75lb ale ja chciałbym mieć nieco zapasu mocy i celuje w 2lb. Niestety dostępny jedyny Neoteric ma 2,2lb a Big Water aż 2,25lb. Czy to nie będzie zbyt dużo jak na tak małe koszyki? Oczywiście są miejscówki gdzie potrzebny byłby i 100gr koszyk nie mówiąc o podniesionej wodzie ale to i tak daleko do możliwości ponad 2 funtowych wędek. Co radzicie? Czy Neoteric i Big Watery są warte dołożenia grosza ? Domyślam się, że są z lepszego szybszego węgla w porównaniu z Barbelami a Big Watery mają ponad to markowe przelotki Sea Guide.