Autor Wątek: Sprzęt na żywca  (Przeczytany 5407 razy)

Offline Dario1906

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
Sprzęt na żywca
« dnia: 08.05.2022, 18:54 »
Siemanko wszystkim może ktoś polecić jakąś wędkę i kołowrotek na żywca zbiornik nieduży. Budżet nie wysoki chciałem spróbować. Szukałem a nie mogłem znaleźć ciekawego tematu

Offline elopento

• Ekspert
  • Reputacja: 75
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Sprzęt na żywca
« Odpowiedź #1 dnia: 08.05.2022, 18:57 »
Nada się i zwykły kij spiningowy-duży spławik typu bombka, stalka ,kotwiczka i wszystko , ale to metoda dla mięsiarzy :facepalm:
DAM Quick Shadow + Mikado Apsara Clasic 3,9 match

Offline plompek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
« Odpowiedź #2 dnia: 08.05.2022, 19:15 »
Nada się i zwykły kij spiningowy-duży spławik typu bombka, stalka ,kotwiczka i wszystko , ale to metoda dla mięsiarzy :facepalm:
No z tym że to metoda dla mięsiarzy to troszke przesada i wrzucanie wszystkich do jednego wora.
U siebie w duzej grupie znajomych łowimy na naszych stawach dzikich na żywca i żeby "nie szkodzić ekosystemowi" bierzemy płotki ze stawu gdzie jest ich multum bo jest za mało drapieżnika i nimi łowimy tam gdzie są już większe sztuki i wszystkie ryby wypuszczamy jakie złowimy i na dodatek specjalnie nie czekamy z zacinaniem żeby głęboko ryby nie połknęły.
A co do sprzętu to nada sie każdy kij czy to mocniejsza spinningowa wędka czy to jakaś karpiówka, raczej bym odradzał feedery bo mają za miękkie szczytówki do zacinania

Offline Petryk_05

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
« Odpowiedź #3 dnia: 08.05.2022, 20:41 »

Pieprzenie głupot, większość sumiarzy łowi na żywca bo po prostu jest to bardzo dobra i skuteczna metoda. Wcale nie obchodzą się gorzej z rybami niż np. karpiarze.
To nie metoda jaką stosujesz, a Twoje wewnętrzne podejście i charakter definiuje jak traktujesz złowione ryby.
Rekordy:
Boleń 62 cm (PZW)
Jaź 37 cm (PZW)
Karp 73 cm (Francja)/ 39 cm (PZW)
Kleń 52 cm (PZW)
Leszcz 61 cm (PZW)
Lin 46 cm (PZW)
Okoń 30 cm (PZW)
Płoć 36 cm (PZW)
Sandacz 65 cm (PZW)
Szczupak 66 cm (PZW)
Sum 167 cm (Francja)/ 140 cm (PZW)
Wzdręga 31 cm (PZW)

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #4 dnia: 08.05.2022, 20:57 »
Na wody stojące lub wolno płynące tak jak koledzy pisali - wystarczy mocniejszy (i dłuższy) spinning lub dowolne wędzisko gruntowe z pustą szczytówką - może być nawet zgrabniejszy teleskopik, kołowrotek dowolny w rozmiarze 3000+, osprzęt i tyle.

A kwestie etyczne tej dotyczące tej metody połowu pozostawiam do osobistego rozważenia - metoda jest prawnie dozwolona.
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline cthulhu

• Ekspert
  • Reputacja: 218
« Odpowiedź #5 dnia: 08.05.2022, 21:13 »
Prawnie dozwolona, ale nigdy nie wiesz co się uwiesi na haku jeśli chodzi o szczupaki. Za gówniarza pamiętam te odjazdy na wolnym biegu i odczekanie spalenia fajki by ryba się zacięła, a potem rozbebeszanie małych pistoletów bo za bardzo się zażarły. Odradzam tego typu łowienie. Lepiej szukać duże mamuśki przy pomocy spina i dużych przynęt.

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 08.05.2022, 21:25 »
Prawnie dozwolona, ale nigdy nie wiesz co się uwiesi na haku jeśli chodzi o szczupaki.

Dlatego na żywca nie łowię :) A na martwą rybkę na Wiśle raz na ruski rok - jakoś nie mam serca mordować uklejek.
I need a Barbel !!!

Offline cthulhu

• Ekspert
  • Reputacja: 218
« Odpowiedź #7 dnia: 08.05.2022, 22:05 »
Prawnie dozwolona, ale nigdy nie wiesz co się uwiesi na haku jeśli chodzi o szczupaki.

Dlatego na żywca nie łowię :) A na martwą rybkę na Wiśle raz na ruski rok - jakoś mi nie mam serca mordować uklejek.
Na martwe uklejki tylko miętusy łowię. Zaopatruje mnie w nie dzieciak, który ma niezłą frajdę w ich łowieniu na bacika podczas gdy ja łowię na grunt na Dunajcu. Z pstrykami w lebek nie mam problemu. Zawsze to lepsza opcja niż kupowanie mrożonych potem ze sklepu. A jeśli chodzi o miętusy to byłem na nich 7 razy w tym roku i niestety żaden nie siadł. Tak samo u znajomych nie widziałem by ktoś coś złowił. Dziwna akcja. Zaczęliśmy podejrzewać suma o ich wyżerkę, którego jest w rejonie Tarnowa na potęgę.

Offline Grzech

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #8 dnia: 08.04.2023, 17:01 »
Cześć,
Chcę połączyć łowienie na żywca/trupka z łowieniem karpi.
Czy prologic c series ab, dwuskład 3.65m i 3,25lb to będzie dobry wybór?
Do kijka podepnę okumę travertine 55.

Offline Grzech

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 09.04.2023, 11:01 »
Hejka,
Minęło kilkanaście godzin więc odświeżam, i formułuję pytanie trochę inaczej.
Czy ww. Prologic to ogólnie dobra wędka? Czy nada sie do żywca/trupka i na zasiadki karpiowe?
Pozdrawiam Grzech

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 09.04.2023, 11:07 »
Prologic to znana marka karpiowa ,robią solidne patyki,ten kijek się nada na karpie czy na żywca bez problemów ;)

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 09.04.2023, 11:21 »
Czy ww. Prologic to ogólnie dobra wędka? Czy nada sie do żywca/trupka i na zasiadki karpiowe?

Ogólnie to że są święta to życzę Ci takiego karpia/drapieżnika który by przetestował ten kijek :) Jeśli akcja/wygląd/wykończenie Ci pasuje to będziesz z tego kija zadowolony.
I need a Barbel !!!

Offline Grzech

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 09.04.2023, 12:34 »
Dziękuję.
Szukam wędki uniwersalnej i budżetowej, Prologic wpisuje się doskonale w te założenie.
Długość 3.6 pozwoli łowić blisko i dalej, kwestia zasadnicza to sztywność, lubię wędki progresywne, takie zboczenie spiningowe i mam nadzieję, że ta wędka nie jest kluchą.
U mnie nie ma gdzie obejrzeć, a odsyłanie jest trochę upierdliwe. Stąd moje pytania.
Najlepszego
Grzech

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 09.04.2023, 13:51 »
Masz tutaj recenzję tego kija tylko o krzywej ugięcia 3,5 lb. Trójka będzie bardziej "miętka w kroku" ale to są karpiówki więc kije tak czy siak mocarne.

Na twoim miejscu bardziej bym się "bał" sztywnej pały niż kluski :)
I need a Barbel !!!

Offline TOmaSZ93

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
« Odpowiedź #14 dnia: 09.04.2023, 17:00 »
Jak dla mnie 2.5lbs to max na żywca/trupa chyba że chcesz jeszcze sumy łowić to zrób jak piszą.
C&R