Autor Wątek: Pomoc w wyborze kołowrotków  (Przeczytany 4967 razy)

Offline mklipes

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Pomoc w wyborze kołowrotków
« dnia: 09.05.2022, 10:23 »

Witam, potrzebuję zakupić 2 tanie a dobre (wiem wiem pojęcie względne ) kołowrotki do spławika z hamulcem przednim..

Zależy mi aby szpula pomieściła 150m żyłki 0.24mm

Patrzyłem na kołowrotki By Dome Power Fighter 5000 .
Tanie,
polecane ale z tego co widzę niedostępne .

Dodatkowo mam pytanie. Jeśli łowię na ciężką  przystawkę  spławikową lepszy kołowrotek z płytką czy głeboką szpulą ?

Bardzo proszę o podawanie konkretnych modeli .

Z góry dziękuję. Pozdrawiam

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Pomoc w wyborze kołowrotków
« Odpowiedź #1 dnia: 09.05.2022, 10:28 »
Jak chcesz tanio i dobrze to tylko RYOBI ECUSIMA, w tej cenie nie ma nic lepszego.
Przykładowa aukcja: https://allegro.pl/oferta/kolowrotek-ryobi-ecusima-4000-dragon-5-lat-gwar-11170123799
Warto poczytać opinie kupujących.
Sławek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline xjakub

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #3 dnia: 09.05.2022, 11:10 »
Ja polecam kołowrotek MAPa

https://sklepdrapieznik.pl/z-przednim-hamulcem/21627-kolowrotek-map-carptek-acs-4000fd.html

Dwie szpule, fajny klips.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Offline mklipes

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 09.05.2022, 11:33 »
Zależy mi na mocno budżetowej konstrukcji . Taniej a dobrej.

Forum, Youtube przerzucane na bieżąco. Wiem że polecane są okumy , czy wspomniany By Dome o którym wspomniałem w pierwszym poście . Ale tyle sprzętu tu polecany ten tu tamten tu jeszcze inny że nie wiadomo co wybrać stąd prośba o poradzenie konkretnych modeli , które nie rozlecą się po jednym sezonie albo nawet przed jego końcem :)

Cena max 150 pln za jeden
pojemność żyłka 0.24 150m
solidny hamulec przedni

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #5 dnia: 09.05.2022, 11:39 »
Dodatkowo mam pytanie. Jeśli łowię na ciężką  przystawkę  spławikową lepszy kołowrotek z płytką czy głeboką szpulą ?

Może być głęboka. Łowiąc z płytką nie zauważyłem żadnych plusów przy tej metodzie. A dzięki moim błędom w nawoju miałem tylko kłopoty, ale to subiektywne.
Używam Ryobi Amazon - już 6 czy 7 sezon, przy czym tylny hamulec. Zestawy od 10 do 20 gramów obciążenia. Na przemian z Ryobi Tresor - on też na przepływankę. Ze stajni Ryobi raczej możesz spokojnie wybierać. Wielkość 2500 i 2000.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #6 dnia: 09.05.2022, 11:44 »
Zależy mi na mocno budżetowej konstrukcji . Taniej a dobrej.
Jak tak to tylko Ryobi Virtus są różne wielkości. Katuję 4 lub 5 sezon  wielkość 4000 i złego słowa nie mogę powiedzieć tylko polecić.

Offline TS89PL

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #7 dnia: 09.05.2022, 11:54 »
Jak chcesz tanio i dobrze to tylko RYOBI ECUSIMA, w tej cenie nie ma nic lepszego.
Przykładowa aukcja: https://allegro.pl/oferta/kolowrotek-ryobi-ecusima-4000-dragon-5-lat-gwar-11170123799

Zgadzam się, ja przez ostatnie kilkanaście lat głównie spinningowałem. Ryobi Zauber, Arctica, Ecusima to bardzo dobre kołowrotki w swojej klasie cenowej. Na 2022 wyszły nowe modele więc poprzednie można dorwać w dobrych cenach.

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #8 dnia: 09.05.2022, 12:04 »

Zgadzam się, ja przez ostatnie kilkanaście lat głównie spinningowałem. Ryobi Zauber, Arctica, Ecusima to bardzo dobre kołowrotki w swojej klasie cenowej. Na 2022 wyszły nowe modele więc poprzednie można dorwać w dobrych cenach.
Ja za swój dałem 99 zł i jestem w szoku jak to chodzi, dodam że przy spinningu to dopiero kołowrotek dostaje w dupę, a jak ktoś potrzebuje pod spławik to maszyna nie do zajechania.
Sławek

Offline mklipes

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 09.05.2022, 12:33 »
Widzę koledzy wyżej polecają Ryobi Virtus lub Ryobi Ecusima.
A kołowrotki Okumy np ?

Jeszcze jedno pytanko . Jak mówiłem kołowrotków potrzebuję do ciężkiej przystawki.
Poławiane ryby duże leszcze , jazie, klenie, Czasem brzana.
Jeszcze pytanko odnośnie mocy hamulca podawanej przez producenta. Zwracać mocno na to uwagę ?

Offline TS89PL

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #10 dnia: 09.05.2022, 12:51 »
Kołowrotki Ryobi są znane i sprawdzone przez spinningistów w tym przeze mnie. Rozmiar 4000 można robić sandaczową orkę na Wiśle i kołowrotek daje radę a jak coś jest nie halo to masz 5 lat gwarancji.
Co do mocy hamulca to nie będziesz szedł z kołowrotkiem 2000 na Wiślanego feedera w nurcie. Rozmiar 4000-5000 maks 6000 powinien wystarczyć w większości przypadków. Jeśli ma to być przystawka ze spławikiem to nie będziesz podpinać pół kilogramowej betoniarki do splawikówki.
Czy w takim wypadku moc hamulca jest ważna? Jeśli dobierasz sprzęt zgodnie z jego przeznaczeniem to wszystko od wędki przez kołowrotek do żyłki powinno się zgrywać.

Offline mklipes

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 09.05.2022, 13:30 »
Kurczę dopiero się zorientowałem ,że ta Ecusima ma składaną korbkę co mnie osobiście nie odpowiada :(

Offline vckat

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 09.05.2022, 17:50 »
W tym budżecie wybierz coś z ryobi w rozmiarze 5k. 2k,3k, a nawet 4k moim zdaniem nawet do wędki 10ft pasują jak drzwi do lasu
GDZIE JEST RTĘĆ! GDZIE SĄ DZIECI Z MICHAŁOWA?! PINIĘDZY NIE MA I NIE BĘDZIE! JA WAM WÓJTA NIE WYBIERAŁEM.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 09.05.2022, 19:41 »
W tym budżecie wybierz coś z ryobi w rozmiarze 5k. 2k,3k, a nawet 4k moim zdaniem nawet do wędki 10ft pasują jak drzwi do lasu

Chyba raczysz kpić. Ecusima 3000 od 4000 różnią się tylko rozmiarem szpuli a i to nieznacznie, 3000 pasuje jak ulał do kija 10ft jak i 11ft, mieści ok 200m żyłki 0.25, 3000 ma szpulę minimalnie szerszą jak Robinson Method Master QD405.
Dzierżno uzależnia

Offline robson

• Ekspert
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #14 dnia: 09.05.2022, 19:51 »
Czy cały czas mowa o kołowrotku do przystawki spławikowej? Bo w takim razie i kije 10 ft i kołowrotki 4000 i więcej nieszczególnie tu pasują.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.