Autor Wątek: Finezyjny hol z dystansu 65-70 metrów  (Przeczytany 2176 razy)

Offline wes73

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 18
  • Ulubione metody: method feeder
Finezyjny hol z dystansu 65-70 metrów
« dnia: 13.05.2022, 09:39 »
Część Koledzy.

Zdaje sobie sprawę że podobnych wątków na forum jest sporo ale nie znalazłem wątku który byłby dla mnie pomocny.
Łowie tyko na łowiskach komercyjnych gdzie karp 10kg jest przyłowem.
Dlaczego taki dystans?
Odległość do 56 metrów obsługuje mega komfortowo Matrixem Horizon 10ft(small preston, żyłka .23 i jazda)
I do tej wędki chciałbym sie odnieść. Kij daje frajdę z łowienia karasi, idealnie amortyzuje odjazdy miśków i spokojne pozwala na hol 10kg(trzy już były na kiju) zapewniając przy tym wspaniałe doznania z holu(to mój cel)
Gdyby Matrix posiadał wędkę o takiej specyfikacji w 12ft(zakładany dystans)nie zawracał bym wam głowy.
Studiując internet i prowadząc rozmowy dochodzę do wniosku że tego typu wędziska występują tylko w 10 oraz 11ft.Dowodem najnowsza wersja Acolyte Commercial też występuje w 10 i 11ft.
Czy nie ma rynku wędki 12ft która pozwoli komfortowo i celnie łowić na takie odległości i jednocześnie być finezyjną przy holu.
Szukam kija do rekreacyjnego wędkowania a nie wyciągarki na zawody.
Ma być to mój kij docelowy na dystans od 56 do 70 metrów. Dalszy dystans obławiam Martixem Horizon dystans 13,1ft 130 gram i jest to armata do Dystansu i nie wymagam od tego kija finezji ( albo 90 metr albo finezja).
Nie jestem fanboyem matrixa. Budżet jest nieistotny. Ma to być kij dwuskładowy i spełniać moje oczekiwania.
Czy taki kij istnieje a ja nie potrafię go znaleźć?
Pozdrawiam Wiesław

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Finezyjny hol z dystansu 65-70 metrów
« Odpowiedź #1 dnia: 13.05.2022, 11:09 »
Czy nie ma rynku wędki 12ft która pozwoli komfortowo i celnie łowić na takie odległości i jednocześnie być finezyjną przy holu.

12' Drennan Acolyte Distance jest finezyjna przy holu i ma obsługiwać zapodany dystans (okolice 60 - 70 m).  Nie wiem, czy nadaje się do sprawnego holu karpia 10 kg, bo na łowieniu karpi się nie wyznaję, ale walorów amortyzacyjnych jej nie zabraknie.

Offline Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 159
« Odpowiedź #2 dnia: 13.05.2022, 11:25 »
Guru N-guage power feeder 12ft jest troszkę o tym kiju w internecie popatrz, poczytaj może się spodoba jak coś to zawsze kij możesz zwrócić.
- Arek -

Offline wes73

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #3 dnia: 13.05.2022, 11:36 »

12' Drennan Acolyte Distance jest finezyjna przy holu i ma obsługiwać zapodany dystans (okolice 60 - 70 m).  Nie wiem, czy nadaje się do sprawnego holu karpia 10 kg, bo na łowieniu karpi się nie wyznaję, ale walorów amortyzacyjnych jej nie zabraknie.

Kijek wygląda zacnie. Pytanie jak spisuje się na Polskich komercjach gdzie rybki są z reguły troszkę większe niż w krainie w której spożywają nagminnie Fish&Chips
Pozdrawiam Wiesław

Offline wes73

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: 13.05.2022, 11:39 »
Guru N-guage power feeder 12ft jest troszkę o tym kiju w internecie popatrz, poczytaj może się spodoba jak coś to zawsze kij możesz zwrócić.

W drodze na łowisko w najbliższy poniedziałek będę przejeżdżał przez Białystok. Dodam ja sobie do koszyka z odbiorem własnym i płatnością przy odbiorze. To pozwali mi pobawić sie kijem przed zakupem bez konieczności zakupu(przegadane z drapieżcami)

Ten N-guage to odpowiednik Nzone Z. Posiadam Nzone Z 12ft 80gram i dla mnie to sztywna pała.
Pozdrawiam Wiesław

Offline Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 159
« Odpowiedź #5 dnia: 13.05.2022, 13:17 »
To może Parabolixy z Mapa?
- Arek -

Offline wes73

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: 13.05.2022, 13:30 »

Parabolix Black SUV 12ft. Pytanie czy nie jest zbyt paraboliczny do dalekich i celnych rzutów?
Pozdrawiam Wiesław

Offline Miklas

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 21
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 13.05.2022, 21:23 »

Parabolix Black SUV 12ft. Pytanie czy nie jest zbyt paraboliczny do dalekich i celnych rzutów?
Bez problemu sobie poradzi i z dystansem 80m.
Polecam do takiego łowienia.

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
« Odpowiedź #8 dnia: 13.05.2022, 21:42 »
Finezja + dystans (IMO 70m to żaden dystans, ale nie będę się kłócił :D) = Royal Method feeder by dome
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline KamilR

• Ekspert
  • Reputacja: 154
« Odpowiedź #9 dnia: 13.05.2022, 22:37 »
Dwie wędki, które bym Ci Wiesław polecił już się pojawiły w propozycjach od kolegów.
Jakoś nic więcej do głowy mi nie przychodzi. Torunamenty Daiwy pewnie też by spełniły Twoje oczekiwania ale praktycznie nie dostępne i cena też sowita.
Także jak dla mnie pozostaje wybór pomiędzy Drennanem a Mapem.

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #10 dnia: 13.05.2022, 23:14 »
N-quage jest tańszy o trzy stówki od Nzona. Nie ma bata żeby przyklejacze naklejek z G sprzedali to samo taniej niż zdziercy ze Szkocji...
Jak wypuszczą "Power Aventusa" za 2kzl to uwierze, że to Nzone z innym napisem ;)

Jak masz fejsa to na MFP ktoś porównywał.
Ponoć Nquage daje radę, bo Nzone to szkoda Gadać.
Jak masz fundusz to możesz obadać Aventusa Distance 12ft, miększy od SLRa.

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #11 dnia: 14.05.2022, 00:31 »
Finezja + dystans (IMO 70m to żaden dystans, ale nie będę się kłócił :D) = Royal Method feeder by dome

Wszystko zależy  w jakich warunkach łowimy,nie mniej,chcąc łowić na 70m kijem 3.6m ,do tego dosyć delikatnym,bardziej parabolicznym niż progresywnym,to nie takie łatwe . Wiadomo,że mocnym kijem o dużej przelotce,z podajnikiem 60-70g,nie jest to tak trudne,ale autor wymaga finezji,dobrego czucia holu podejżewam ryb w przedziale 1-3kg,aniżeli większych,więc w grę wchodzi wędzisko dużo delikatniejsze ,a rolę dystansu,będzie musiał na swoje barki wziąć dobrze przemyślany zestaw,i odpowiedni kołowrotek. Nie będzie łatwo dobrać młynek do lekkiego kija,który pomoże pewnie doklipowywać na 70m.

Od siebie mogę polecić Mikado Katsudo slim 3.6 90g. To kij nijak się mający do ofert kolegów,bo tanszy jakieś 3x,ale jest rzutny,ma pracę w moim odczuciu,półparaboliczną,jest bardzo lekki (170g) i do tego ma  cieniutki blank. Przelotka startowa spora,20mm światlo,kolejne delikatniejsze. Mój tata,łowi nim klasykiem na 60m  (kołowrotek ninja Lt 5000) i czuć pięknie na tej wędce nawet średnie płoteczki. Podleszcze 0.5kg ,ładnie gną blank.
90g cw,wydaje się mocarną wartością,ale wcale tego nie czuć i wędka najlepiej czuje się z koszykami/podajnikami 40g. Metodą ,z dobrze dobranym zestawem,można spokojnie celować w 70m. Nie górna półka,ale polecam chociaż zerknąć. Jest też wersja 3.5m 90g method.
Niestety trójskład.

Offline wes73

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #12 dnia: 14.05.2022, 07:15 »
Koledzy

Bardzo dziękuję za propozycję.
Na polu bitwy najprawdopodobniej zostaje Map i Drennan ponieważ Turnament i Aventus 12ft jest aktualnie nie do kupienia i nie wiadomo kiedy będą dostępne.
Jeżeli piszę o "dystansie" do dla długo dystansowców powinienem przy mniejszych dystansach pisać "odległość" czy jak? (taki żarcik wiem o co kaman)
Wędka której szukam ma być przedłużeniem Matrixa 10f (praca) i pozwolić mi łowić dalej niż dotychczas.
Kolega z forum pożyczy mi na wyjazd Drennanna dystans 13ft (nie ta długość kija) ale będę miał okazje sprawdzić jak taki kij pracuje.
Aż kusi żeby zorganizować wypożyczalnie wędek z wysokiej półki. Bo czy podnosząc butelki z wodą na dwóch różnych kijach możemy rzeczywiście ocenić jak taki kij będzie pracował pod rybą?
Przygodę z feederem zaczynałem od Jaksona potem był Browning, Preston zaparkowałem na Matrixie.
Przy wydawaniu pewnej "określonej"(dla każdego innej) kwoty chodzi o to aby zrobić sobie "dobrze"
Z pełnego parabolika przeszedłem na wędzisko progresywne z którego jestem bardzo zadowolony.
Poszukiwanie kija o podobnych właściwościach ale dłuższego "jak widać na załączonym obrazku" nie jest proste.

Pozdrawiam Wiesław

Offline alex1897

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 12
« Odpowiedź #13 dnia: 14.05.2022, 09:26 »
A myślałeś nad powrotem do brawninga?
Sphera 12ft może być dobrym wyborem na twoje potrzeby

Offline wes73

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #14 dnia: 14.05.2022, 09:38 »
Nie wiem jak z mocą Sphere 360/80gr(niestety trzy składowa)
Na Siverlite holowałem karpia 6kg i wędka była wygięta pod kątem 90 stopni jakieś 30 cm od kołowrotka i stwierdziłem że jest idealna do białorybu na PZW a nie na komercję. Podobne obawy mam co do Sphere.
Pozdrawiam Wiesław