Autor Wątek: Odlewanie ciężarków do bombki  (Przeczytany 1525 razy)

Offline mdziam78

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 20
Odlewanie ciężarków do bombki
« dnia: 24.05.2022, 18:39 »
Cześć,
Czy ktoś z was próbował użyć formy z piasku kinetycznego do odlewania ciężarków?
Widziałem film jak ktoś ozdoby z cyny odlewał właśnie w piasku. Nie była to na bank masa odlewnicza. Widziałem jak ktoś w jakiejś mieszance piaskowej robił stalowe odlewy.

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Odlewanie ciężarków do bombki
« Odpowiedź #1 dnia: 24.05.2022, 23:32 »
Cześć,
Czy ktoś z was próbował użyć formy z piasku kinetycznego do odlewania ciężarków?
Widziałem film jak ktoś ozdoby z cyny odlewał właśnie w piasku. Nie była to na bank masa odlewnicza. Widziałem jak ktoś w jakiejś mieszance piaskowej robił stalowe odlewy.

Zależy co chcesz odlewać w piasku kinetycznym. Mimo, iż to głównie zwykły piasek, to zawiera też polimer, który pewnie ma mniejszą temperaturę zapłonu.

Na szybko znalazłem tylko to:

Temperatura zapłonu to >200⁰C. Niestety nie jest to zbyt dokładne.

Czyli cyna, która topnieje w temperaturze 230 kilku stopni, utrzymywana blisko temperatury topnienia pewnie nie zrobi dużo złych i brzydkich rzeczy. Jeśli jednak chciałbyś do odlewów użyć np: ołowiu ( 327⁰C), to przewiduje porażkę.

Oczywiście, z czystego obowiązku, przypominam, że opary cyny jak i ołowiu są toksyczne.

I nie jest to ekonomicznie zasadne.
Marcin

Offline Tadek

• Ekspert
  • Reputacja: 194
    • kanał YT
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #2 dnia: 25.05.2022, 05:08 »
Na YT, na kanale Primanki autor robi formy z poxiliny i odlewa czeburaszki.

"Nie zna życia ten, kto nie zjadł zimnego bigosu i nie popił go maślanką." - Piekło Dantego.

Kanał YT https://www.youtube.com/@czlowiek-z-wedka/videos

Offline mdziam78

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 20
« Odpowiedź #3 dnia: 25.05.2022, 07:43 »
O tej temperaturze zapłonu wogóle nie pomyślałem, ale przyznam też, że nie miałem na myśli piasku kinetycznego ze sklepu tylko własnej produkcji: piasek kwarcowy+mąka+woda+płyn do naczyń.
Odnośnie ekonomicznego aspektu - dwa ciężarki kosztują 15pln więc jak w ogrodzie roztopię ołowiu na 20 ciężarków to chyba nic się nie stanie.

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #4 dnia: 25.05.2022, 09:05 »
Kup zestaw do montażu pellet wagglera oraz oliwki mikado po złotówce. Będziesz mógł bombke podmieniać na sinka oraz pw.

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #5 dnia: 25.05.2022, 12:21 »
Tak jak grzegorz88 napisał, przecież do bombki nie musisz  stosować markowych in line czy podobnych, zakładasz stoper oliwka przelotowa stoper, bądź oliwkę do przywieszki i masz bombkę za 1,5-2zł. Teraz przelicz to na czas, który masz poświęcić na naukę i zabawę (wiem, że to w pewnych okolicznościach może dać satysfakcję), ale wg mnie to wyważanie otartych drzwi, może poświęć ten czas na topienie ołowiu, na to na czym się znasz by zakupić te oliwki?

Offline Cobi92

• Ekspert
  • Reputacja: 173
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 25.05.2022, 12:34 »
Nie tak dawno obskoczyłem jedne zawody z dobrym wynikiem mając do dyspozycji tylko jedną bombkę zrobioną z przelotowej oliwki z igielitową rurką o wadze 25g . Koszt całe 2 zł, a uratowało mi to łowienie, bo na metodę nie działo się zupełnie nic :D Potem zrobiłem sobie w domu nieco zmodyfikowaną wersję, w której zastąpiłem igielitową rurkę, zwykłą rurką antysplątaniową przyciętą na jakieś 5-6cm. Wystarczyło tylko nieco rozwiercić oliwkę :)
Lepiej 3 razy złowić i wypuścić niż raz zjeść ;)

Offline Krążek

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 25.05.2022, 20:55 »
własnie robię dokładnie tak samo :) ... mozna jeszcze kupić taśmę ołowianą i owinąć rurkę, zalać klejem na gorąco i tez da radę ;)
Nie wszystko co się opłaca warto
Nie wszystko co warto się opłaca.