Autor Wątek: Kołowrotek + Wędka Method Feeder/Feeder do 600 zł, długość 330/360 (Dwuskład)  (Przeczytany 1794 razy)

Offline Marcin9393

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 8
Witam serdecznie,

Drodzy koledzy mam do was małe pytanie. Na chwilę obecną wędkuję dwoma wędziskami 3,3m, Robinson Stinger Method Feeder 3,3 ( Kołowrotek Sherman Pro oraz Nevis).

Ostatnio zastanawiałem się nad zmianą sprzętu na 1  wędkę wyższej klasy. Bardzo lubię metodę drgającej szczytówki i celuję w kije, które są bardzo czułe i fajnie wskazują nawet delikatne brania.

Szukam jakiegoś zestawu, który wybaczy trochę błędów i pozwoli na miękki i przyjemny hol ryby, jednocześnie dając lekką nadwyżkę na dystans rzutowy w stosunku do powyższych robinsonów.

Kołowrotek na który byłbym zdecydowany to Okuma Custom Black Feeder (dobór wersji zależnie od wędki).

Jako kije ciekawią mnie bardzo trzy sztuki.
1. Mikado Katsudo Method Feeder 3/3,30m
2. Tubertini ATRAX 11FT 3,30m
3. Delphin Opium Feeder V2 3,30m

I tu pytanie. Czy zmieniając wędki robinsona na te kije, odczuwalny jest mocny przeskok jakości, który da bardziej precyzyjne wskazania i zabawę z holu? Dodatkowo może polecacie jakieś wędziska (najlepiej dwuskładowe) nad którymi warto się zastanowić?

Z góry dzięki za porady :).

Offline Ronin

• Użytkownik
  • **
  • Ulubione metody: feeder
Odpowiedz na twój problem jest wędka Browning Jens Koschnik.
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zniży Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem!!!

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
Daiwa N Zone. Są trzy serie tych wędek. Budżetowa, średnia i premium. Różnią się tylko jakością użytego węgla w blankach i pewnie też przelotkami. Wizualnie wszystkie wyglądają podobnie. W każdej serii jest duży wybór długości i parametrów wędzisk.
Np taka...
https://sklepdrapieznik.pl/feedery-i-pickery/70783-daiwa-n-zon-mini-method-feeder-335-50g.html

Offline Marcin9393

• Nowy użytkownik
  • *
A cóż to za cudo. Słyszałem prędzej o wędkach browninga, ale takowej nie rozważałem. Czy mógłbyś powiedzieć mi coś więcej o tym kiju? Konkretny model, długość? Daiwa N'zone, troszkę oglądałem materiałów z tym kijem. Czy te dwa wędziska to spory przeskok jakości między tymi stingerami? Są faktycznie czulsze i bardziej finezyjnie i parabolicznie pracują? Nie ukrywam, że łowię na jeziorach gdzie często przyłów to leszcz 500-600g i Karasie +- 1kg. Czy na tych rybkach te wędeczki nie będą pracować za sztywno? Zaznaczę, że czasami na moich łowiskach zdarzają się bonusy... takim stingerkiem w zeszłym roku udało mi się wyholować karpia 10kg, chciałbym być też gotów na taką ewentualność.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
Daiwa NZON S albo nowości Browninga (z upustem 15% w "Drapieżniku"): Koschnick Silverlite 3.5 m/50 g lub Xenos Advance 3.3 m/70 g.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Katsudo nie da aż tyle frajdy z holu tych najmniejszych ryb, jest to głęboki progres, karp 10kg jeszcze nie dał rady zrobić z niego paraboli, Daiwy N'zon mini w łapach nie miałem, są za to filmy na YT Natura Fishing, tam Mateusz Przebięda pokazuje go, ostatni film zrobił o bombce i właśnie tego kija tylko 10ft używał, i o ile kijek własnie pracuje pod mniejszymi rybami też jako typowy głęboki progres o tyle na filmie karp ok 7-8kg wygiął go w chińskie osiem i ewidentnie było widać, że jest brak kontroli nad rybą, nie było jej czym docisnąć bo kij pracował już w samym dolniku tam gdzie jest kołowrotek, więc wychodzi na to że N'zon mini wystarcza na ryby tak do 5kg. Jest jeszcze jeden zawodnik w dwuskładzie który jest pomijany w budżecie powyższych wędek, mianowicie Preston Ignition. Mam długość 10ft i tym kijem można dłubać drobnicę na metodę i czuć każdą rybkę na kiju by za chwilę zaciąć rybę dwucyfrową i Ignition pozwoli nam na spokojny w pełni kontrolowany hol, takie 6-7kg to formalność i można targać siłowo.
Dzierżno uzależnia

Offline Papi_feeder

• Ekspert
  • Reputacja: 60
  • Ulubione metody: method feeder
(...) Jest jeszcze jeden zawodnik w dwuskładzie który jest pomijany w budżecie powyższych wędek, mianowicie Preston Ignition. Mam długość 10ft i tym kijem można dłubać drobnicę na metodę i czuć każdą rybkę na kiju by za chwilę zaciąć rybę dwucyfrową i Ignition pozwoli nam na spokojny w pełni kontrolowany hol, takie 6-7kg to formalność i można targać siłowo.

Potwierdzam. Model zajefajny, mam 3.3 i tak mi się fajnie nim łowi, że dla niego kupiłem nowy pokrowiec :)
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray

Offline logan

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
Zastanów się poważnie nad Daiwą Nzon S, ja mam 3,3m, 80 c.w. i pracuje już przy drobnicy (leszcze, karasie). Moim rekordem na tym kiju jest amur 86 cm., karp prawie 70cm i nie było problemu wyholować.

Offline Marcin9393

• Nowy użytkownik
  • *
Witam Ponownie,

Na bieżąco zapoznawałem się z wszystkimi odpowiedziami. Na chwilę obecną najbardziej skłaniam się ku Koschnick Silverlite, jednak jestem również zaintrygowany tym Prestonem. Z filmów wygląda na raczej "twardszą" wędkę, gdzie Koschnick gnie się jak plastelina, co w zasadzie mi się podoba, gdyż chyba bez problemu pokaże nawet najdelikatniejsze brania. Mam tak na prawdę dwa ostatnie pytanka.

Czy do tych kijków ładnie wagowo i dystansowo spasuje Okuma Custom Black Feeder (4000/5000)? Sporo czytałem o tym kołowrotku, wygląda na solidny, lekki osprzęt.

Czy ten Preston dzieli trochę delikatności z Silverlitem? Cena jest troszkę mniejsza i jeśli miałby mieć porównywalną czułość to warto się nad nim zastanowić, bo z tego co wiem Preston to też dobra firma.

Dzięki wszystkim za dotychczasowe rady.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Brania pokazują szczytówki i to nie ma nic wspólnego z pracą i delikatnością bądź nie kija. Na metodę nawet małe wzdręgi czy leszczyki robią wystarczajaco mocne brania, żeby było je widać na szczytówce 2oz, to nie klasyk i brania jakby chciały a nie mogły.
Dzierżno uzależnia

Offline kolunio21

• Ekspert
  • Reputacja: 34
Od siebie mogę polecić daiwę n zon s do 50g w dwu składzie. jak dla mnie świetny kijek i przy drobnicy i większych rybek się nie boi :)
Do tego jakiś fajny lekki kołowrotek i zestaw jak ta lala, ja przy daiwę mam podpięty kołowrotek daiwę fuego 4000lt i jak dla mnie jest mega zestaw :)