Tak tytułem wstępu Daiwa TDR i TDR Distance 25, oprócz nazwy i kolorków nie mają nic wspólnego

Łatwo zauważyć, że wszystkie „kompaktowe” Daiwy ze szpulami long cast (powiedzmy) mają także cyferki 25 w nazwie. Jest to nic innego jak skok osi głównej, a także wysokość szpuli (wysokość nawoju). Jeśli porównamy to z większymi kołowrotkami pod feeder, to szału nie ma, bo np LT 6000 mają 22-23mm. Poza tym wszystkie te Daiwy „25” są ze sobą spokrewnione, żeby nie powiedzieć identyczne pod kątem bebechów. Różne są ilości łożysk, dodatkowych szpul, niektóre mają uszczelnienie MagSealed, mniej lub bardziej poręczne korbki itd. W rodzinie „25” z Daiwy mamy więc takie modele jak: Tournament 25qd, TDR Distance 25qd, Cast’izm Feeder 25qd, Cast’izm 25qd, Whisker 25… i być może coś tam jeszcze

Szpula jak dla mnie nie jest super świetna, ma dużą średnicę, ale jej wysokość daje pewien niedosyt. Zestawy latają na tym dobrze, ale pewnej granicy się nie przekroczy. Koło napędu to „zwykły” odlew, jest za to bardzo duże, masywne, a spora powierzchnia cierna zębów daje moc i trwałość. Nie pamiętam czy wszystkie modele, ale większość ma korbkę na trzpień i różne patenty jej składania. Sprawia w ręce solidniejsze wrażenie niż konkurencyjna Ultegra Ci4+, aczkolwiek nie do końca tak jest

Rzeczona Ultegra ma z kolei wyższą szpulę i bardziej dopracowany posuw (redukcja obrotów ślimaka), więc trochę lepszy nawój- ułożenie linki na szpuli. Korbka jest wkręcana bezpośrednio w koło napędowe (ale składana), zaś samo koło napędu jest kute na zimno. 2 szpule w standardzie i po 2 komplety reduktorów typu shallow i super shallow, także nie wiem co Wy z tymi podkładami
Szpule:
- Daiwa „25” 65mm średnicy x 25mm wysokości nawoju
- Shimano 5500 63mm średnicy x 33mm wysokości nawoju
Osobiście jestem zwolennikiem Ultegry. Waga Daiwy 25 i shimanowskiej Ultegry jest zbliżona, moc/trwałość także chyba porównywalna, właściwości rzutowe - tutaj mały plus ma Ultegra. Kute koło napędu i wkręcana bezpośrednio korbka to dla mnie też atut, tak jak lepszy dostęp do części w wypadku Shimano. W obydwu markach można aplikować dodatkowe łożyska, jak i łatwo przerabiać hamulce- wydłużać i skracać zakres regulacji, zwiększać/zmniejszać płynność.
Gdybym wędkował więcej i częściej na dystansie, to zapewne miałbym i Daiwy i Shimano w stajni. W moim wypadku to niezbyt częste, więc na pokładzie tylko Ultegra Ci4