Autor Wątek: Kołowrotek karpiowy do 1500 zł  (Przeczytany 6041 razy)

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Kołowrotek karpiowy do 1500 zł
« Odpowiedź #45 dnia: 11.03.2023, 10:51 »
No to ja nie doczytałem , do karpiówki to bym odpuścił wszystkie te kołowrotki, one są pod feeder.
Do typowych karpiówek kupiłem ostatnio

Szukaj czegoś z okumy będzie tanio , albo Daiwa Shimano tylko modele coś w stylu Big Pit , Tdry sa do feederów.

Pozdrawiam Łukasz

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 11.03.2023, 12:02 »
No to ja nie doczytałem , do karpiówki to bym odpuścił wszystkie te kołowrotki, one są pod feeder.
Do typowych karpiówek kupiłem ostatnio
Szukaj czegoś z okumy będzie tanio , albo Daiwa Shimano tylko modele coś w stylu Big Pit , Tdry sa do feederów.

TDR Distance 25 QD jest do feedera, a Whisker 25 QD w ofercie karpiowej jest kompaktową pozycją pod krótsze wędziska karpiowe.
W środku praktycznie to samo, mogę poprzekładać dowolne elementy i wszystko będzie pasować i działać. Gdzie więc ta różnica? ;)
Aaa pojemność szpuli. Taka płytsza, „feederowa” to nawet koledze bardziej będzie na rękę, skoro nie potrzebuje 300m żyłki 0,35 :)
Czesiek

Offline Lukas 78

• Ekspert
« Odpowiedź #47 dnia: 11.03.2023, 12:31 »
Mając większa pojemność szpuli może użyć tego kija do wywózki , moim zdaniem nie ma sensu pchać się w karpiowkach w małe kołowrotki . Chyba ze ma kij w stylu Legalis allraund , to wtedy z mniejszym kołowrotkiem jest lżej i można pobawić się w spławik. Do kija 3ft 6000-8000 .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Pozdrawiam Łukasz

Offline lm

• Ekspert
  • Reputacja: 38
« Odpowiedź #48 dnia: 22.03.2023, 10:08 »
Wczoraj dotarł Whisker 25QD.

W zasadzie po trzech minutach wiedziałem, że zostanie odesłany:
- pomysł na wykończenie w czarnym macie na zasadzie dodatkowej powłoki fatalny, ten kołowrotek wygląda juz źle po wyjęciu z kartonika a co dopiero po jednym sezonie
- praca kołowrotka za 1300 zł mogłaby być lepsza, jakoś byłbym w stanie to przeboleć ale w ogóle nie umywa sie do Daiwa TDR

Wiem, że TDR Distance Feeder 25QD to ta sama baza co Whisker, ale liczę że wykończenie kołowrotka będzie takie samo jak w Daiwa TDR, zamawiam zobaczymy.
Jak to nie zagra, to zostanie Daiwa TDR 4012.

Pozdrówka.

Offline Zander 112

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #49 dnia: 22.03.2023, 16:52 »
Ja brałbym Shimano Ultegra Ci4+ 5500.

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #50 dnia: 22.03.2023, 17:00 »

Kurcze...z kołowrotkiem jest jak z babą...nie ważne jakby wywijała w łóżku, to najpierw musi sie podobać, inaczej niz z tego nie będzie ;).

Online Adrian

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #51 dnia: 22.03.2023, 17:03 »

Kurcze...z kołowrotkiem jest jak z babą...nie ważne jakby wywijała w łóżku, to najpierw musi sie podobać, inaczej niz z tego nie będzie ;).

Pięknie podsumowane :) :beer:

Offline Lukas 78

• Ekspert
« Odpowiedź #52 dnia: 22.03.2023, 17:12 »

Na plus kołowrotków to to ,że jak się nie podoba to możesz bez problemów odesłać ;D

Pozdrawiam Łukasz

Offline Zander 112

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #53 dnia: 22.03.2023, 17:49 »

Warto też spojrzeć na wnętrze, a Ultra Ci4+ bebechy ma nocne.

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #54 dnia: 22.03.2023, 18:25 »
Rozglądałem się teraz za kolejny kołowrotkiem do feedera. Miałem w rękach tdr'a, kręci bardzo fajnie. Jednak w tych pieniądzach (a nawet taniej) można wyhaczyć właśnie ultegre xtc. Cała reszta została już powiedziana przez Czesia, czy Zbyszka - Ultegra ma lepsze komponenty.

Kwestia do czego ma być to kołowrotek. Jeśli ktoś chce łowić na 50 metrach to faktycznie jest to przerost formy nad treścią i marnowanie potencjału ultegry. Osobiście szkoda było by mi wydawać klocka na tego typu łowienie i wziąłbym coś tańszego. Ale no każdy robi to co uważa za stosowne :P
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #55 dnia: 22.03.2023, 19:25 »
Rozglądałem się teraz za kolejny kołowrotkiem do feedera. Miałem w rękach tdr'a, kręci bardzo fajnie. Jednak w tych pieniądzach (a nawet taniej) można wyhaczyć właśnie ultegre xtc. Cała reszta została już powiedziana przez Czesia, czy Zbyszka - Ultegra ma lepsze komponenty.

Kwestia do czego ma być to kołowrotek. Jeśli ktoś chce łowić na 50 metrach to faktycznie jest to przerost formy nad treścią i marnowanie potencjału ultegry. Osobiście szkoda było by mi wydawać klocka na tego typu łowienie i wziąłbym coś tańszego. Ale no każdy robi to co uważa za stosowne :P

Czy ta dywagacja sprowadza się do tezy: Daiwa Basia ma lepsze bebechy od Ultegry CI4+, a CI4+ ma lepsze od TDR Distance?
Jeżeli odpowiedź brzmi tak, to chyba nie ma sie czym martwić?:)

L.M.

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #56 dnia: 24.03.2023, 15:39 »
Panowie, przyjechal TDR Distance.

Jeżeli chodzi o kręcenie, to nie widzę żadnej różnicy między Ci4+ a TDR Distance, co ciekawe TDR Distance kręci znacznie lepiej niż Whisker, który do tego wydawał dziwne nieregularne odgłosy.
Wizualnie TDR bije ze wszystkich stron Ci4+, i z całym szacunkiem dla bogatego wnętrza Ci4+, do łóżka idę z TDR Distance ;).

Dzięki za pomoc ;).