Autor Wątek: Method feeder - pierwsza wędka  (Przeczytany 2049 razy)

Offline Maćko44

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Method feeder - pierwsza wędka
« dnia: 21.06.2022, 16:35 »
Czołem!

Przymierzam się do zakupu pierwszej wędki do method feeder. Z racji tego, że nastawiam się raczej na liny, leszcze, płocie i mniejsze karpie celuję w picker. Łowiska to nieduże jeziora i komercje.

Założenia:
- długość 3m (z postów kolegów z forum wnioskuję, że to długość optymalna na start i niewielkie zbiorniki),
- raczej skład trzyczęściowy z racji wielkości auta,
- cena do 240 zł.

Z polecanych na forum wędek widziałem kij jaxon genesis pro method feeder 3m, 15-45 g. Czy to odpowiedni wybór dla nowicjusza w tej metodzie (cw, długość, akcja)? Ewentualnie czy możecie coś polecić innego?

Jeżeli chodzi o kołowrotek widziałem ciekawą propozycję OKUMA CARBONITE XP FEEDER CBV 40FD (rozmiar 4000 wydaje się być sensowny). I tu też pytanie, czy warto jednak szukać czegoś z wolnym biegiem (nie używałem dotąd takich kołowrotków)?

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 235
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Marcin

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline szulmar

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
Odp: Method feeder - pierwsza wędka
« Odpowiedź #3 dnia: 21.06.2022, 18:36 »
Możesz pomyśleć też o Green Point Method Feeder 20-60 w długości 300 lub 330. To jest dokładnie to samo co Genesis.

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
« Odpowiedź #4 dnia: 21.06.2022, 18:45 »
Tak dla jasności, weź 3,30 jak pojedziesz gdzieś gdzie trzeba dalej machnąć nie będzie to problemem ;) są to 3 składy, więc wygodnie się je wozi. Kołowrotek jest ok. Wolny bieg daje Ci pewien komfort pod względem odjazdu ryby, bo pozwala jej od razu wyciągać żyłkę, parę razy uratowało mnie przed utratą wędki. Na początku wolny bieg jest nawet fajną opcją, ale z czasem i tak się z niego wyrasta jak już masz połapaną dobrze metodę ;) Jak kolega wspomniał Jaxon Green Point MF 20-60 = Genesis Pro MF 20 - 60g. Na start na pewno nie będziesz narzekał, kij nawet po 170 złotych idzie wyrwać, więc w budżecie się zmieścisz :)
Plum

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #5 dnia: 21.06.2022, 19:38 »
Tak się czasami zastanawiam czy to umiłowanie krótkich składów wśród niektórych kolegów to bardziej wygodnictwo czy realna potrzeba. Bo oczywistym jest że jak się jeździ na ryby samochodem dwudrzwiowym to trzeba się trochę nagimnastykować z wyciąganiem i układaniem majdanu ale to tylko kilka minut roboty - ale cholera może raz w życiu taki samochód nad wodą widziałem...

I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline azga

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 21.06.2022, 19:44 »
Tak się czasami zastanawiam czy to umiłowanie krótkich składów wśród niektórych kolegów to bardziej wygodnictwo czy realna potrzeba. Bo oczywistym jest że jak się jeździ na ryby samochodem dwudrzwiowym to trzeba się trochę nagimnastykować z wyciąganiem i układaniem majdanu ale to tylko kilka minut roboty - ale cholera może raz w życiu taki samochód nad wodą widziałem...

To w zależności czym się jeździ, ja mam 2 składowe 10 ft, bo mi większy pokrowiec do auta nie wchodzi, musiałbym składać siedzenia :D urok małych aut ;)
Plum

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #7 dnia: 21.06.2022, 20:06 »
To w zależności czym się jeździ, ja mam 2 składowe 10 ft, bo mi większy pokrowiec do auta nie wchodzi, musiałbym składać siedzenia :D urok małych aut ;)

W sumie przy dobrej technice zarzutu i stosunkowo małym zbiorniku to 10ft wystarczy - zresztą trójskład 4.20 jest chyba podobnej długości po złożeniu jakby było trzeba.
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline maximgtf

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 26
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 21.06.2022, 21:18 »
Ja niecierpię trójskładów! Tylko wędki powyżej 330 mam w trójskładzie. Szybkość rozkładania i praca wędki przeważają nad długością transportową :) Na pierwszą wędkę Genesis Jaxona lub następca Green Point lub Mikado Black Draft którego mam i w necie nie widziałem ani jednego posta negatywnego. Kołowrotek Spro Passion 740 (też mam) i karpie do 4kg na luziku wychodzą. W/w mikado da się daleko rzucić jak na pickera, szczytówki dostępne w serwisie producenta, na płoteczki też super kij.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #9 dnia: 21.06.2022, 21:31 »
Kołowrotek dobrze wybrany. Do wędki 3,00 m m mógłby być ciut mniejszy ale nie ma tej marki, ten też przypasuje.
Przy metodzie, czy ogólnie przy feederze łowi się z klipem, więc wolny bieg nie ma zastosowania, chyba, że łowi się przy samym brzegu bez klipa. Wówczas wystarczy poluzowanie hamulca kołowrotka i dobre podpórki.
Wędka 3,0 m dobra na odległości 20 - 30 , na większe już 3,3 m, z kołowrotkiem też 4000

Pozdrawiam,
Tomek

Offline Maćko44

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #10 dnia: 22.06.2022, 08:44 »
Dzięki wszystkim za sensowne porady, w szczególności te wyczerpujące! 

Jaxon green point method feeder mnie przekonuje, szczególnie CW, które wydaje się być w miarę uniwersalne. Cena też jest niczego sobie.

Zastanawiam się jeszcze trochę nad długością - 300 czy 330. Kolega azga chyba dobrze doradza by 330 brać. Pytanie czy ta długość nie będzie przeszkadzać wykonywać też krótszych rzutów (nie rzucałem nigdy gruntówką, feederem)?

Pytanie też o koszyczki. Kupić 20g i 35g na start?

Offline Nextion

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #11 dnia: 22.06.2022, 08:45 »
Nie będzie żadnych problemów z rzutami blisko. Kup sobie koszyki 20g do łapania pod nogami i 30g to dalszych rzutów - więcej Ci nie trzeba ;)

Offline azga

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 22.06.2022, 08:53 »
Na luzie ogarniesz i krotki dystans, do metody 3,3 są chyba najbardziej uniwersalne ;)
Plum

Offline szulmar

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #13 dnia: 22.06.2022, 10:21 »
Kup koszyczki Zhibo 30gr. Nimi najlepiej się rzuca tą wędką. Nie będą się przesuwać po dnie, będą lepiej latać niż 20gr przy wietrze.