Autor Wątek: Zanęta do Methody na jesień  (Przeczytany 27280 razy)

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Zanęta do Methody na jesień
« Odpowiedź #15 dnia: 24.09.2015, 13:23 »
Rzeczywiście, Swim Stim może służyć do większej ilości zastosowań. Ja jednak do metody wolę MMM. Swim Stim o wiele mocniej pracuje. MMM nie pracuje praktycznie w ogóle. Przy łowieniu linów czy karpi wśród dużej ilości drobnicy jest to dla mnie zaletą. Taka typowo denna zgaszona zanęta. Po drugie Swim Stim łatwo przemoczyć. Chwila nieuwagi i zanęta zbyt mocno klei się do podajnika i nie obsypuje się tak ładnie, jak MMM. Dlatego właśnie na głębszą wodę mieszam MMM ze SS lub innymi bardziej spoistymi zanętami.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 24.09.2015, 13:46 »
Dla wielu z nas nawet SS to wydatek! A gdzie tu jeszcze mieszanie z MMM? ???
Arek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #17 dnia: 24.09.2015, 14:32 »
Zależy ile się używa zanęty na rok. Mnie 2 paczki wystarczają na cały sezon. Ale jeśli ktoś używa więcej, to jak najbardziej jest to wydatek.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 24.09.2015, 14:44 »
Ja łowię na miks oparty na MMM. Na jedną sesję w zanęcie do wody wrzucam max 10 zł, a i tak przeważnie sporo mi zostaje do zamrożenia. Jest to znacznie mniej niż u osób, które kupują jakieś dziadostwo trapera i całą paczkę walą do wody. Jeszcze z gliną, ziemią, pinką, pieczywkiem, atraktorem, liquidem i eksplodującym różową bździną proszkiem od sensasa.
MMM NIE jest drogi. Jest to jedna z droższych zanęt, ale po zrobieniu z niej miksu i stosowaniu go przy metodzie wychodzi tanio. I tyle w temacie.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #19 dnia: 24.09.2015, 14:57 »
Ja uważam, że MMM jest drogi, ale dzięki podajnikowi robi się tańszy. Przy miksach zaś można dodatkowo zejść z kosztów, podnosząc natomiast jakość zanęty.

Ale ostatnio - wpadły mi w ręce zanęty z Dragona. Za kilową paczkę prawie 2 funty. Cena z Polski praktycznie. I powiem szczerze - że za cholerę nie ma co porównywać. 2 kilogramy kosztowałyby 4 funty - tyle co MMM po odliczeniu kosztu podajnika, a różnica w jakości potworna.

Ja wiem,że boli taki wydatek Arek, nawet mnie :D Ale właśnie można tutaj zaoszczędzić, co się wydać może dziwne. Zwłaszcza przy Metodzie, która jest bardzo oszczędną techniką, można nawet nazwać ją eko :D Ale łowienie na rzekach to większe wydatki, stąd może Twoje obiekcje. Zawsze można mielić pellety samemu - i robić swój własny miks!
Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #20 dnia: 24.09.2015, 15:01 »
To fakt. Do rzeki MMM bym nie wrzucił!
Arek, próbowałeś mielić Aller Aqua? Są po 6-8 zł za kilo, a to wysokiej klasy karma dla ryb. U mnie na Zalewie sprawdza się gorzej od MMM, ale był jeden dzień, w którym na MMM nic nie brało, a na AA wyjąłem 3 karpie.
Krwawy Michał

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #21 dnia: 24.09.2015, 15:13 »
Tak robię Michał od 2 sezonów! Allerów używam od trzech!  Fakt że nieopatrznie wkleiłem swoje spostrzeżenia w niestosownym dziale. Za to przepraszam! Moje ich zastosowanie jeszcze potwierdziło się jak odkrył je Luk po pobycie w kraju ,jeśli się nie mylę po zlocie na Lubniewicach! Stosuję jeszcze najtańsze mączki rybne ,zwane paszą zwierzęcą które też tu nie zdobyły zaufania. A jeśli się nie mylę równie jeden z większych łowców na forum (Grzesiek imię , bo nick inny) je stosuje w swoich mieszankach z dużym powodzeniem! Niejednokrotnie łowne przepisy przedstawił!
Arek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #22 dnia: 24.09.2015, 15:22 »
No i super :)
Krwawy Michał

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #23 dnia: 24.09.2015, 15:44 »
Wracając do głównego tematu wątku...ja zacząłem dodawać do mojej letniej zanęty DIP ochotka i zamieniłem pellet feed na halibutowy.
Jak na razie to jedyne zmiany. Chociaż sam miks też u mnie "ewoluował" i ostatnia porcja była robiona bardziej rybnie. Duża w tym "zasługa" kruszonego pelletu z Lorpio, który mieliłem zamiast pelletów truskawkowych i scopex.
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #24 dnia: 24.09.2015, 15:52 »
Prawdę mówiąc method to u minie raczej jedynie komercja i to nie często. Ale powiem że osobiście jeśli już to robotę dają pellety zanętowe śmierdzące. Kuku,miód czy inne słodkości raczej bez szału!
Arek

Offline Nathaniel

• Ekspert
  • Reputacja: 32
« Odpowiedź #25 dnia: 24.09.2015, 17:41 »
Pisałeś też, że Sonu jest zbyt drogi. Nie do końca tak jest. Cena za 2 kilo jest ta sama, natomiast MMM ma podajnik w środku, warty 1/3 zanety. Ponadto MMM ma wersję ciemną (Dark), podobno mniej kaloryczną - idealną na zimę właśnie, której nie trzeba przyciemniać. DB jest równie dobry, czasami lepszy, jednak wychodzi niestety drożej. Najlepsze są Swim Stimy, tak dla mnie też najlepsze z zanęt, po prostu killery - zmielone drobno i pozwalające na o wiele większy wachlarz zastosowań. Szkoda, że paczki są kilowe i kosztują tyle (ta sama cena co u innych firm za 1 kg).
To między innymi sprawiło, że zaczałem sam robić swój miks, aby tyle nie płacić :D
Steve Ringer pomagał przy dwukilowej paczce DB - odpowiedniku MMM. Jest tak dobra jak Sonu, jednak nie ma podajnika - tutaj chyba Sonubaits poszedł na promocję. DB mógłby dorzucić do paczki opakowanie haków :D
Zanęty DB są tańsze niż SONUBAITS ,a to z tego względu ze DB jest dostępne w sklepach stacjonarnych a Sonubaits tylko w internecie.Sonu kosztuje 50-55 zł w necie a DB 38zł w stacjonarnym wiec korzystam z DB.Pozdro :D

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #26 dnia: 24.09.2015, 17:54 »
Ja płacę 38 i kupuję zawsze kilka plus inne rzecz, więc na paczce za przesyłkę można doliczyć zr 2 zł. W stacjonarnym mam po 42.
Krwawy Michał

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #27 dnia: 24.09.2015, 18:00 »
Zanęty DB są tańsze niż SONUBAITS ,a to z tego względu ze DB jest dostępne w sklepach stacjonarnych a Sonubaits tylko w internecie.Sonu kosztuje 50-55 zł w necie a DB 38zł w stacjonarnym wiec korzystam z DB.Pozdro :D

Na serio? Nie wiedziałem... U mnie DB i Sonu są w tej samej cenie, Bait-tech też, Sensas podobnie. Zmowa cenowa :D
Lucjan

Offline Ziemek89

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #28 dnia: 24.09.2015, 18:48 »
Panowie stoje przed wyborem zanęty na jesienne sesje na mojej komercji. Łowisko z duża populacją karpia i amura (od wigilijnych po okazy ponad 20 kg). Woda 10 h średnia głebokość 2 m, namułek 20-30 cm. Zestawy lokuję głownie 30-40 m od brzegu ale zdarza się też że rzucam bardzo blisko. Wędkuję głowie na metode podajnikami 30-40 g. Moja dotychczasowa zanęta to miks 50/50 MMM z kruszonymi peletami i mielonymi konopiami oraz pellet zanętowy 2 mm także z Sonu. W Czerwcu, Lipcu i Sierpniu super sesje zawsze kilka rybek meldowało się na macie a we Wrześniu załamanie. 5 sejsii z jedną rybą w podbieraku. Muszę zachęcić jakoś te cyprinusy do wspólpracy. Popowiedzcie jaką zanęte wybrać z Sonu. Myślę o Match Method Dark lub Spicy Meaty Method Mix?

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
« Odpowiedź #29 dnia: 24.09.2015, 18:51 »
A ja wolę sam goły MMM.
Nie robię mixu ani nic.
Cena? Wysoka. Ale choć to dziwne schodzi mi go znacznie mniej niz np. Trapera czy innego badziewia.

Mario
Mazovia Fishing Team