Pytanie co się dzieje zanim linka zostanie uwolniona i następne co robi kij w fazie lotu koszyka. Szybko gaśnie czy może dynda się we wszystkie strony świata ?
To zależy, jeśli kij, linka i zestaw poruszają się w jednej płaszczyźnie to miękki kij oczywiście "dynda" bardziej niż kij sztywniejszy ale na kierunek lotu zestawu nie ma to najmniejszego znaczenia bo dynda tylko w tej płaszczyźnie. Natomiast jeśli rzucający robi kijem szlaczek podczas zarzutu albo zestaw przed zarzutem wesoło się huśta to miękki kij może się wychylać w każdą stronę i z utrzymania kierunku zarzutu nici.
Dobrze myślę?
Można teoretyzować bez końca. Najlepiej pójść i sprawdzić, wyrobić swoje zdanie i wybrać to co bardziej odpowiada.
Dla mnie łowienie barbelkami stało się katorgą.
Jak już napisałem do takiego pasywnego łowienia, rzadkie przerzucanie zestawu, hole tylko większych ryb jest ok.
Jednak kilkaset zarzutów, prędkość, celność kontrola podczas holu to zdecydowanie mocny Feeder. Co do brań to raczej nie ma to znaczenia na rzece. Ważniejszą kwestią jest to, że miększa szczytówka lepiej amortyzuje napór wody (pracuje pod jej naporem) gdzie przy sztywniejszych w szczycie korumach zrywało koszyk z miejsca.
Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka