Autor Wątek: Zanęcanie pelletem, ziarnem, pokruszonymi kulkami (method feeder - nie karpiowo)  (Przeczytany 11135 razy)

Offline lester

• Ekspert
  • Reputacja: 95
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Ja myślę o tym patencie by go wykorzystac wędkując w rzece.Zamiast pelletu dac np paste zrobiona z MMM od Sonu.Zawsze warto spróbować.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Kombinuj, kombinuj :D Pamiętaj że koszyk szybko dociera do dna, cone nie będzie. Przy małym uciągu będzie to jak najbardziej OK, bo lepiej aby towar był przy przynęcie a nie przy koszyku, który może płoszyć rybę...
Lucjan

Offline lester

• Ekspert
No dobra, ale jak Ty oblepiasz pastą przynętę łowiac w rzece to mniej wiecej jak długo pasta wytrzymuje?

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Zadaniem pasty jest utrzymanie się do czasu aż przynęta dotrze do dna, może ciut dłużej. Wtedy przynęta zaczyna smużyć dopiero, pasta i tak zostaje obok. Pasta plus przynęta mocno dociąża hak. W przypadku cone'a już tak nie będzie. Same pellety 2 mm szybko się rozbijają, podczas uderzenia o wodę część się rozleci i popłynie z prądem. O ile przy spokojnej wodzie, wolnopłynącej, to jest OK, to przy szybszej rzece już nie, bo nęcisz stanowiska w dole a nie swoje. Dlatego lepiej będzie chyba zainwestować W PVA na mocniejszy uciąg

Sam mikropellet nie skleja się dobrze, jak łowie pelletami i Metodą zawsze coś się wzbija do góry podczas uderzenia. Pasta to już inna konsystencja, szybciej tonie i dłużej się rozpada. Może zrobić coś w rodzaju zbitej masy pelletów halibutowych 2 mm? Są bardziej klejące i rozpadałyby się wolniej? :-\
Lucjan

Offline lester

• Ekspert
Myślałem że ta pasta działa dłużej i smuzy jak zanęta z koszyka.Coś czuję że skończe z pelletem w siatce :D

Offline Czarek

• Ekspert
  • Reputacja: 88
  • FKM
    • Galeria
    • FKM
  • Ulubione metody: method feeder
Dzisiaj traciłem  podajnik Prestona wg. pomysłu Andy Findlaya. Do pelletu właśnie. Nazywa się "pellet feeder small 20g", ale są różne wielkości.
Patent Grzes77 przypomina.

Pozdrowienia
Czarek FKM

Offline MichalZ

• Ekspert
  • Reputacja: 38
    • https://posciel.to
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Klasyczny koszyk do feedera bez obciążenia lub z obciążeniem takim aby po napełnieniu nie przekraczał znacząco cw. Ja używam właśnie taki sposób bez różnicy czy łowię na koszyk czy method feeder. Mam rozmieszany miks i ziarna osobno. Napełniam koszyk pelletami,ziarnami co tam sobie wymyślimy i zamykam go miksem. Wyrzut na klipie w miejsce jakie chcemy, liczę do 10sek i dynamicznie podciągam 3-4razy. Koszyczek wraca pusty.Są różne koszyki o różnej objętości i bez obciążeń. Musisz poszukać.

Robię tak samo. W jednej misce mam mieszankę pelet kuku konopia chlebek fluo czasem dodaje robaka parzonego lub gnojaka cietego a w drugiej zanety sypka. zamykam zaneta koszyczek w środek mieszankę, U mnie się to sprawdza. taka sama mieszankę daje jak lowie tyczka zanety dosłownie na 3 kulę a reszta to mieszanka grubsza.
Michał