Panowie jak ktoś chce łódkę dobrą i niezawodną to Prolam czeka z ofertą, wersja podstawowa (golas) 3800-3900 zł. Z GPS i echo ceny znacznie w górę. Wszystko zależy oczywiście od budżetu lub naszych potrzeb, napiszę na swoim przykładzie. Po co mi full wersja łódki jak jażdże na jedne i te same wody, znam je od lat, głębokości, dno itp., czarów tam nie ma bo to komercje jakich wiele. Po co mi gps jak moim Boatmanem (wersja podstawowa) wywożę w miejscówki używając lornetki, zazwyczaj pod przeciwległy brzeg z dokładnością myślę, że lepszą albo porównywalną jak z gps (azymut łatwo sobie znaleźć o znacznikach na żyłce itp. nie wspominając, sposobów jest wiele). Wiem że to chinol ale z serwisem w Polsce, drugi sezon używam i sobie chwalę, nigdy nie była na serwisie, jak czytam grupę na FB to aż się dziwię ile ludzie mają problemów, często śmiesznych, czasem ją tam gdzieś ściąga na lewo wywożąc, czasem zgubi na chwilę zasięg przy dużym wietrze jak wywożę na ponad 200m, ale zawsze sobie to tłumaczę tym, że jest to sprzęt budżetowy więc nie ma co od niego za dużo wymagać. Ale najważniejsze że do dziś działa, wywozi towar i wraca, dając przewagę nad tymi łowiącymi z rzutu bo nie dadzą rady łowić na takiej odległości. Zresztą ci co jeżdżą na komercję, na te większe zbiorniki, to widzą jak ryby są nauczone sypania towaru na znacznych odległościach właśnie przez karpiarzy wywożących łódkami. Ja polecam łódkę Boatman - wersja podstawowa, w tej cenie trudno o lepszy sprzęt.