Autor Wątek: Łódka zanętowa w przedziale 1-2 tyś zł  (Przeczytany 9001 razy)

Offline Łowca42

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
Łódka zanętowa w przedziale 1-2 tyś zł
« dnia: 20.07.2022, 17:35 »
Cześć, czy zakup łódki zanętowej w kwocie do 2 tyś zł ma sens czy lepiej sobie darować.
Łódka ma wywozić towar i zestawy przeważnie dla 2 wędkarzy.
Ma posiadać pomiar gps i mocny akumulator.

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Łódka zanętowa w przedziale 1-2 tyś zł
« Odpowiedź #1 dnia: 20.07.2022, 18:55 »
Ha...ha... 2tyś ale eur. Z takim parametrami.
Maciek

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #2 dnia: 20.07.2022, 19:22 »
Cześć, czy zakup łódki zanętowej w kwocie do 2 tyś zł ma sens czy lepiej sobie darować.
Za tą kasę się raczej nie uda. Najtaniej wyjdzie Boatman Actor GPS za 2450zl - starsza wersja, który posiada Aku. 10Ah, ale na dwóch łowiących raczej trzeba dokupić zapas Aku. za 300zl. Taniej tylko z drugiej ręki.

Wysłane z mojego RMX2155 przy użyciu Tapatalka

Sławek

Offline Mariusz Wu

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 43
« Odpowiedź #3 dnia: 20.07.2022, 19:27 »
Za tą cenę to tylko jakiś wynalazek z Aliexpress dostaniesz ale to strata kasy. Kumpel się kilka lat temu napalił że koniecznie musi mieć łódkę, zamówił na Aliexpress. Już początek zwiastował że nie był to udany zakup. Przesyłkę wyczaili celnicy i przyszedł mu kwitek na kilka stów do zapłaty dodatkowo ( nie pamiętam czy cło czy VAT) . O ile pływało to całkiem sprawnie to już echosonda pokazałaby ryby nawet  wannie. Dokładność pseudoGPS była taka że gołym okiem było widać że łódka płynie w zupełnie innym kierunku niż poprzednio. Testowaliśmy też metodą przywiązania żyłki i potem mierzenia na kijkach. Na dystansie 130 metrów ów GPS potrafił się mylić o 30 metrów. Tak do końca to nie wierzę czy to był naprawdę GPS a nie jakiś elektrogadżet dla naiwnych. A na koniec koledze zamarzyły się lepsze osiągi łódki, dał ją jakiemuś domorosłemu elektronikowi do przerobienia i zwrotnie otrzymał łódkę dla której jedyny napęd stanowić mogły już tylko żagle :D
Nie wypada śmiać się z Ukraińców że mają prezydenta komika w sytuacji gdy ma się prezydenta klauna

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 20.07.2022, 20:01 »

W tej cenie możesz zbudować świetny zestaw rzutowy o zasięgu 120m a nawet dalej i jeszcze Ci zostanie na ładnych pare kilo dobrych kulek.
Łódka zanętowa,niestety x3 min.

Offline Łowca42

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: 21.07.2022, 01:24 »
Dzięki, więc zostaje tylko Boatman actor gps za 2500zł, budżet przekroczony o 500zł, będziemy kupować z kolegą więc po połowie jeszcze nie tak tragicznie.
Echo sondy nie potrzebujemy, jestem ciekaw czy pod koniec roku będą jakieś promocje na te łódki zanętowe?

Offline plompek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
« Odpowiedź #6 dnia: 21.07.2022, 06:30 »
Wg mnie ważniejszy jest sonar niz gps bo po co komu wywozić w punkcik np daleko łódką zestaw w miejsce jak nie wie sie jak ukrztałtowane jest dno, położy sie zestaw a okaże sie że łowimy na ostrym spadku gdzie wszystkie kulki i kukurydza sturlają się w dół w zupelnie inne miejsce. No chyba że łowi sie na zbiorniku gdzie zna sie jak i gdzie dno sie układa. A co do baterii boatman to u mnie pływania jest duuuuzo i sam sie zdziwiłem ile fabryczna bateria daje rade

Offline Łowca42

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #7 dnia: 21.07.2022, 11:51 »
Przeważnie jak jest sonar to jest i gps bo to już wyższe modele, ale założenie jest takie że na prywatach puszczam łódkę zanętową a na pzw ponton służy, ale rzeczywiście sonar by się przydał...nie wierzę żę monopol na dobre łódki ma tylko boatman, nie ma rzeczywiście nic tańszego godnego uwagi?

Offline plompek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
« Odpowiedź #8 dnia: 21.07.2022, 14:14 »
W tej cenie ciężko o coś co ma boatman, ostatnio porównywałem z kolegą i jego też jeszcze większym chińczykiem i to była masakra jak silniki sie męczyły z małą ilością zanęty, aż żal było patrzeć jak to pływa a jak była fala to nawet pływać nie chcialo, nie wspominając już o pseudo echo bo roślinność przy brzegu cały czas brało za ryby i nie pokazywało struktury dna. Chyba nie ma nic poza boatmanem no chyba że jakaś używka na olx moze by sie trafiła jakaś customowa zrobiona

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 21.07.2022, 14:55 »
Jako sonar do łódki można zastosować z powodzeniem deepera, uchwyt kosztuje ok 200zł.
Dzierżno uzależnia

Offline Łowca42

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #10 dnia: 21.07.2022, 22:40 »
Dokładnie i taniej wyjdzie, zastanawiam się czy wziąć Boatman actor czy actor plus? Warto dopłacać czy dać sobie spokój, bo różnica w cenie jest ok. 700zł, choć w wersji Plus jest akumulator 10 Ah.

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #11 dnia: 21.07.2022, 22:44 »
Jako sonar do łódki można zastosować z powodzeniem deepera, uchwyt kosztuje ok 200zł.
I tracić zasięg po 100 metrach? 🙂 Dwa razy już chińskie łajby ściągałem innym z wody.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2241
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 22.07.2022, 07:02 »
I tracić zasięg po 100 metrach? 🙂 Dwa razy już chińskie łajby ściągałem innym z wody.
A łódką sterujesz przez deepera?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #13 dnia: 22.07.2022, 07:40 »
Wielokrotnie było pisane na forum w temacie łódki.
Prawda jest taka jaka kasa taka łódka.
Obserwuje na łowiskach różne łódki... OD chinoli po konkretne maszyny. Nie ma co demonizować chińskich konstrukcji ( mówię tutaj o gotowych konstrukcjach typu vega boat ) co do reszty typu boatman , viking - przecież do tego wszystkie części są z chin nie ma co się czarować. Nawet sławna łódka tolsona ( zresza ta sama obudowa co infinity i była dna karp) to również chinczyk...
W kwestii elektroniki Panowie nie czarujmy się że echo w budowane w pilot to formuła 1 .... to żart. Ale prawda jest taka że te echa to mniej więcej to samo co te sądki do rzucania kijem.... tam niema filozofii. Taka sama sytuacja jest z gps.
Krótko mówiąc moim zdaniem można temat łódek porównać do tematu kołowrotków. Kogo na co stać to ma i tyle.
Maciek

Offline Cobi92

• Ekspert
  • Reputacja: 173
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 22.07.2022, 07:45 »
Deeper + łódka zanętowa to rozwiązanie średnie - wiem z autopsji. Posiadam chińczyka z Aliexpress z wbudowanym GPS i ogólnie na niego nie narzekam : pływa, skręca, towar zabiera i zrzuca, bateria całkiem pojemna (9600) mimo, że nie jest najnowsza, GPS podaje odległość od nadajnika (mierzyłem kilkukrotnie i nie ma przekłamania, a co ważne zawsze mierzy równo) więc mogę spokojnie wozić w nęcone miejsca po prostu płynąc na azymut na daną odległość. Niby ma funkcję zapamiętywania pozycji i automatycznego pływania, ale czasem działa czasem nie. Kupiłem używkę i sprzedawca zaznaczał że coś nie halo z GPS, rozebrałem pilota i wygląda jakby był kiedyś zalany więc może stąd problemy. Wracając do używania z Deeperem: zasięg kończy się przy jakiś 40-50m, dodatkowo średnio działa płynąc z pełną prędkością. Najlepiej sprawdza się w dryfie, wtedy pomiary są płynne i wyraźne :P Nie mam tego specjalnego uchwytu, 200zł trochę mi szkoda, a jakoś tak czasu brak by zrobić coś swojego więc ciągnę go łódką na plecionce co jest patentem średnim.

Ogólnie mogę polecić tego chińczyka, sam dałem za używkę 550zł, widziałem że chodzą po 600-800zł, a nowe to jakieś 1400zł. Da się je obecnie kupić w Polsce na Allegro, chyba widziałem też na shopee
Lepiej 3 razy złowić i wypuścić niż raz zjeść ;)