Autor Wątek: Lekki i mocy kołowrotek z wolnym biegem  (Przeczytany 9079 razy)

Offline Marian1981

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
Odp: Lekki i mocy kołowrotek z wolnym biegem
« Odpowiedź #45 dnia: 01.06.2023, 21:10 »
Celowowałem w mniejszy model tak jak pisałem miał być Avenger bf 4000.
Wiem ze różne opnie itd ale nie wytrzymalem i kupilem model prologic commander 6000 w cenic 130 pln sklep Warszawa-kawał maszynki chyba troche pojechałem z tą wilekością(ale tu nie mamy wyboru) do moethody na komercje.
Pierwsze wrażenie bardzo dobre znacznie lepsze niż Avenger BF.
Bardzo dobrze wykonany, kolory super(zieleń i czerń czad). Wszystko dobrze spasowane, lekko się kręci. Duży masywny knob, szpule różne. Wg mnie nie jest to quick drag, jest szybki ale nie az tak.
Generlanie mialem odesłać bo troche za duży ale bardzo mi się podoba i troche szkoda w tej cenie odsyłać.
Jak zostawię to testy w weekend na komercji dam znać.

Jedyny minus to klip ale na szczescie jest przykręcany(śrubka) wiec można szybko wymienić.

Zapasowa szpula jest większej pojemności i wg mnie innej wielkości wkładki posiada. Co ciekawe na stronie producenta moc hamulca jest 11 kg na pudełku 9 kg.
Tak samo waga na stronie 375g, na pudełku 410g. Na stronie "Fast drag system" a u nas opisany jako QD.

Offline Miwol

• Ekspert
  • Reputacja: 136
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 02.06.2023, 11:50 »
@Marian1981 Jak możesz, to daj znać, jaka jest realna waga tego Commandera. W Drapieżniku jest napisane 410 g, a u innych 375 g i zastanawia mnie ta różnica. Czekam na wyniki testów.

Podoba mi się ten kołowrotek ze względu na duży nawój. Zastanawiam się, czy nie będzie za ciężki pod Magmę Duo 3.6.
Pozdrawiam,
Michał

Złów i wypuść

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #47 dnia: 02.06.2023, 12:48 »
Z Prologica najlepiej według mnie chodzi model element BF ,gdybym miał brać dla siebie zapewne to byłby ten młynek ,najlepsza praca ,najmniej luzów ,poza tym widziałem gdzieś te młynki na Promce poniżej 200 Zł :beer:

Offline Marian1981

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 02.06.2023, 14:19 »
Kołowrotek waży 440g(domowa waga), sprawdziłem na wadze pocztowej byłem przekonany że źle waży i 440g więc trochę szok. Rozumiem, że to nie jest kołowrotek spiningowy ale to jest przegięcie. Na stronie 375g na pudle 410g a w rzeczywiści 440g.

Offline Cobi92

• Ekspert
  • Reputacja: 173
« Odpowiedź #49 dnia: 02.06.2023, 14:58 »
Kolega zajrzał do jednego z moich Avengerów, w którym po 4 czy 5 użyciach wyjechała mi szpula razem z trzpieniem, w środku podzespoły niskiej jakości, słabo spasowane. Sama konstrukcja też nie jest podobno zbyt dobrze przemyślana. Udało się to naprawić, ale lepiej nie pokładać w tym sprzęcie zbyt dużych oczekiwań i mocno przemyśleć zakup
Lepiej 3 razy złowić i wypuścić niż raz zjeść ;)

Offline Festusus

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 29
« Odpowiedź #50 dnia: 02.06.2023, 19:16 »
Kolega zajrzał do jednego z moich Avengerów, w którym po 4 czy 5 użyciach wyjechała mi szpula razem z trzpieniem, w środku podzespoły niskiej jakości, słabo spasowane. Sama konstrukcja też nie jest podobno zbyt dobrze przemyślana. Udało się to naprawić, ale lepiej nie pokładać w tym sprzęcie zbyt dużych oczekiwań i mocno przemyśleć zakup

Dzięki za opinię. Już miałem to kupować, bo teraz fajne promocje są na ten sprzęt.
Grzegorz

Non omnis moriar

Offline Marian1981

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 02.06.2023, 19:39 »
Koledzy wrzuci ktoś na wagę inne modele, ciekawi mnie czy tylko ten model waga z czapy. Dobra spakowałem kręcioł do odesłania.

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #52 dnia: 02.06.2023, 20:49 »
Koledzy wrzuci ktoś na wagę inne modele, ciekawi mnie czy tylko ten model waga z czapy. Dobra spakowałem kręcioł do odesłania.
element bf 428gr idealnie co na opakowaniu. Inne modele będą ważyć pewnie zgodnie z informacja i te modele niższe pewnie tak samo (etykiety, opakowania często mają błędy)

Offline Marian1981

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: 22.06.2023, 19:07 »
Kupiłem mniejszy młynek-dam quick runshift 4 4000(lubę testować na sobie).
Dam czy Prologic to jeden dystrybutor i jest to praktycznie to samo przynajmniej wg schematu(wygląd też podobnie).
Praca na sucho tak jak Proglogic jest więcej niż ok. Rozmiar 4000 i jego deklarowana waga jest jest ok 330g.
Szpula identyko jak jak do modelu dam impressa fs 4000.
Wg mnie to jest dobra ścieżka nowości podobnych do siebie w roznych kolorach i z rozną ilościa łożysk itd robią tak widące firmy.
Klips jest plastikowy w metalowej szpuli, jednak można wymienić na gumowy(przykrecamy).
Jak będzie się sprawdzał na bieżaco dam znać.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #54 dnia: 22.06.2023, 21:17 »
Prologica młynki raczej na pewno robi DAM ,obyś był zadowolony przyjacielu z tego modelu :beer:

Offline key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 68
« Odpowiedź #55 dnia: 22.06.2023, 22:15 »
Nie wiecie jaką rozmiarówkę ( średnicy ) ma OkumaPulzar 6000 i 7000 .
Mam 4000 i jest deko mała jak na moje potrzeby :).
Szkoda że nie ma 5000 tego modelu, bo nie powiem złego słowa na mój kręciolek.

Offline Marian1981

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 20.07.2023, 20:01 »
Aktulanie dwa razy na rybach, karpie i amury w przedziale 4-7 kg swobodnie holowane.
Wg mnie model dam quick runshift 4 4000 spokojnie poradzi sobie z większymi rybami.
Plastikowy klips odkręciłem i powiekszyłem otwór, zamontowałem gumowy kupiony na olx(3,5mm wchodził w fabryczzny otwór ale nachodził na szpule lekko).
Żyłka ułożona dobrze, wolny bieg można ustawić praktycznie bez oporu to duży plus.
Hamulec przedni radzi sobie bardzo dobrze, plynnie oddaje żyłkę.
Średnica szpuli 51mm.
Lekki luz na korbie przeszkadz tylko w domu podczas kręcenia przy kompie, nad wodą nie.