Autor Wątek: Nowe feedery Drennan Acolyte  (Przeczytany 33892 razy)

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Nowe feedery Drennan Acolyte
« Odpowiedź #90 dnia: 28.02.2016, 12:49 »

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #91 dnia: 11.03.2016, 15:59 »

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #92 dnia: 13.03.2016, 16:53 »
Alan w akcji.
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #93 dnia: 22.03.2016, 22:16 »
W najnowszym numerze "Angling Times" zamieszczono (s. 46 - 47) recenzję feedera Acolyte Plus 12'

http://freepdfmagazines.org/9182-angling-times-22-march-2016.html

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #94 dnia: 23.03.2016, 04:28 »
Ja powiem o swoim odczuciu po targach Big One. Zdecydowanie Acolyte są na silnej pozycji, w ścisłej czołówce, jeżeli chodzi o stosunek jakości do ceny. Porównując Daiwę, Browning, Garbolino i takiego Prestona, zdecydowanie lepiej wypadają z najdroższych serii Acolyte'ki własnie.

Najbardziej zawiodłem się na Browningu i serii Sphere. Za 300 funtów spodziewałem się czegoś lepszego, przyznam, że myśłałem, że zaskoczony będę 'nieziemsko', a tu taki zawód . Nie wierzę, że ktoś, kto miałby dwa kije o tym samym przeznaczeniu, zdecydowałby się na Browninga. Sphere za 300 funtów - Acolyte za 180, powinno być na odwrót ;)

Ogólnie wystarczają mi kije serii 7 - ale Acolyte, zwłąszcza w tylu odsłonach, to teraz coś co człowiek pragnie mieć, ponieważ to naprawdę piękno i gracja ;)

W najnowszym numerze "Angling Times" zamieszczono (s. 46 - 47) recenzję feedera Acolyte Plus 12'

Problem Angling Times'a polega na tym, że Mark Sawyer zachwala wszystko :D Cokolwiek dostanie - pisze pochlebne recenzje. To chyba taka polityka gazety, bo jest wszystko co dobre, a brakuje minusów. Jakiejkolwiek tyczki, wędki by nie próbował Mark, jest 'najlepsza' w swoim segmencie ;D
Lucjan

Offline jaasieek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
  • Feeder Fans
« Odpowiedź #95 dnia: 23.03.2016, 07:10 »
Zastanawiam się czy wersja Plus będzie sie sprawdzać na zbiornikach komercyjnych, gdzie często trafiają się okazy powyżej 5kg.

Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #96 dnia: 23.03.2016, 08:39 »
Ja powiem o swoim odczuciu po targach Big One. Zdecydowanie Acolyte są na silnej pozycji, w ścisłej czołówce, jeżeli chodzi o stosunek jakości do ceny. Porównując Daiwę, Browning, Garbolino i takiego Prestona, zdecydowanie lepiej wypadają z najdroższych serii Acolyte'ki własnie.

Najbardziej zawiodłem się na Browningu i serii Sphere. Za 300 funtów spodziewałem się czegoś lepszego, przyznam, że myśłałem, że zaskoczony będę 'nieziemsko', a tu taki zawód . Nie wierzę, że ktoś, kto miałby dwa kije o tym samym przeznaczeniu, zdecydowałby się na Browninga. Sphere za 300 funtów - Acolyte za 180, powinno być na odwrót ;)

Ogólnie wystarczają mi kije serii 7 - ale Acolyte, zwłąszcza w tylu odsłonach, to teraz coś co człowiek pragnie mieć, ponieważ to naprawdę piękno i gracja ;)

Problem Angling Times'a polega na tym, że Mark Sawyer zachwala wszystko :D Cokolwiek dostanie - pisze pochlebne recenzje. To chyba taka polityka gazety, bo jest wszystko co dobre, a brakuje minusów. Jakiejkolwiek tyczki, wędki by nie próbował Mark, jest 'najlepsza' w swoim segmencie ;D

Aż dziwi taka cena za Sphere. W przeliczeniu Sphere powenien być właśnie od 180 funciaków (bomb w drogim sklepie kosztuje 908 zł, feeder 3.3 do 70  kosztuje 950 zł) Dystrybutor sam sobie w kolano strzela taką ceną. W Polsce Acolyte zaczyna się od 180 funtów (1070 zł za 10 ft plus lub ultra).

Lucjan masz pomysł na biznes :) kupić w Polsce 10 Sphere za 180 funtów i sprzedać za 230.
Marcin

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #97 dnia: 23.03.2016, 08:43 »
Bez urazy ale kto w UK kupi kij Browninga ? Jak żyje nie widziałem jednej osoby która by na różdżki tej firmy łowiła.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #98 dnia: 23.03.2016, 10:42 »
Kije nie są złe - ale jeżeli ktoś porówna korki w Acolyte i piankę docinaną w dolnikach Sphere, z widocznym blankiem - to raczej już po tym tylko wyciągnie łapki po Acolyte...

Nie wiem jaka jest polityka Browninga - pickery są tańsze, dłuższe feedery o 120 funtów droższe. Prawdopodobnie każda seria ma być droższa - ale o ile rozumiem HYbrida - w miarę cenowo akceptowalne, udane modele - to Sphere to już odjazd cenowy. Nie chodzi mi tutaj o to, że kije są złe, bo nie są - raczej, że nie są warte swoich pieniędzy. Porównując serie Prestona i Drennana mamy podobny przedział jakość/cena - ale już przy Browningach jest odjazd.

Jednak - Drennan odszedł od kijów odległościowych (feederów), skupił się na wędkach do 3.60 metra - Browning zaś jest mocny w dłuższych kijach - 3.90 i 4.20 metra. Mimo wszystko trudno przekonać ludzi do takiej ceny - odpowiedniki Sphere z Prestona o długościach 4.20 metra (Dutch Master) są o 100 funtów tańsze.

Lucjan

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #99 dnia: 23.03.2016, 10:43 »
Problem Angling Times'a polega na tym, że Mark Sawyer zachwala wszystko

Jak na Sawyera, przywołana recenzja jest bezlitośnie ostra: autor wyraża zdziwienie, że dolna przelotka nie została inaczej ulokowana, co jego zdaniem zwiększyłoby i tak imponujący potencjał rzutowy wędziska :)

I wouldn’t use it with small hooks and light lines, as I feel it had a little too much stifness toward the end of the carrier section for gossamer gear, but as it wasn’t designed for that anyway, it’s hardly a criticism. I am, though, surprised that Drennan hadn’t moved the butt guide further down the blank, even if it meant losing a guide further up (think carp rod) as this may have added even more casting prowess

Offline Lug (Darek Jagodziński)

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Ulubione metody: slider
« Odpowiedź #100 dnia: 23.03.2016, 10:53 »
Kije nie są złe - ale jeżeli ktoś porówna korki w Acolyte i piankę docinaną w dolnikach Sphere, z widocznym blankiem - to raczej już po tym tylko wyciągnie łapki po Acolyte...

Nie wiem jaka jest polityka Browninga - pickery są tańsze, dłuższe feedery o 120 funtów droższe. Prawdopodobnie każda seria ma być droższa - ale o ile rozumiem HYbrida - w miarę cenowo akceptowalne, udane modele - to Sphere to już odjazd cenowy. Nie chodzi mi tutaj o to, że kije są złe, bo nie są - raczej, że nie są warte swoich pieniędzy. Porównując serie Prestona i Drennana mamy podobny przedział jakość/cena - ale już przy Browningach jest odjazd.

Jednak - Drennan odszedł od kijów odległościowych (feederów), skupił się na wędkach do 3.60 metra - Browning zaś jest mocny w dłuższych kijach - 3.90 i 4.20 metra. Mimo wszystko trudno przekonać ludzi do takiej ceny - odpowiedniki Sphere z Prestona o długościach 4.20 metra (Dutch Master) są o 100 funtów tańsze.

Lucjanie te ceny Browninga są z kosmosu. Ja za swojego Sphere dałem 1060 zł czyli tyle samo co kosztuje Drennan Acolyte 10 ft. Raczej dla mnie wykonanie tych dwóch kijków jest bardzo dobre gdzie Sphere ma lepsze przelotki no i inny typ szczytówek. Pamiętam jak pojawiły się w UK kołowrotki Sphere. Chcąc kupić na EBay zapłaciłbym w przeliczeniu 1200 zeta za model 930. po miesiącu były już w Polsce z ceną około 600 zł. Coś nie tak z tymi cenami. Zresztą Daiwa w swoich wyrobach też ma taką politykę. Tournament Pro Leger 11 ft ma cenę sugerowaną 385 funciaków a ja kupiłem za 1560 zł.
Darek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #101 dnia: 23.03.2016, 12:31 »
To fakt, mają oni politykę ceny katalogowej, a sklepy sprzedają po swojemu.

Ja nie poczułem specjalności Sphere'ów, może nad wodą  jest to lepiej widoczne? W sumie Daiwa Tournament tez jest droga, lekka, na dobrych częściach, ale wyglądem nie powala.  Acolyte strasznie cieszą oko, a pickery to w ogóle poezja.

Ale dodam, że na stoisku Garbolino, były dwie ciekawe serie - Precision i Tectra. Jedna za 50 funtów, drugie za ponad 100. Oglądasz, macasz, wyginasz - i wszyscy mówią to samo - lepszy jest Precision :) Dziwią się dopiero jak widzą metkę. Tak więc czasami do danej serii produktów trzeba dobudować pewną 'ideologię' - ludzie wtedy 'rozumieją', że taką wartość te kije powinny mieć. A czy Tectra okaże się lepsza? Może... :)

Ja tam jestem zdania, że wszyscy producenci i tak nas 'rąbią' na kijach, i to zdrowo. Bo co takiego ma Daiwa Tournament, że kosztuje 400 funtów? Nie złowisz wcale większej ilości ryb na nią, to już chyba po prostu... moda i potwierdzenie 'statusu', nieprawdaż? :D

Jak na Sawyera, przywołana recenzja jest bezlitośnie ostra: autor wyraża zdziwienie, że dolna przelotka nie została zamontowana niżej, co jego zdaniem zwiększyłoby i tak imponujący potencjał rzutowy wędziska :)

Modus, to dość ostra uwaga jak na niego, choć różnie można to odebrać :) Kiedyś czytałem dokładnie jego opisy, teraz jednak muszę brać zdrową poprawkę, po kilku recenzjach, gdzie okazało się, że odbieram rzeczywistość strasznie inaczej, mając coś w rękach. W sumie to on jest jak typowy Angol. Bo jak Angol mówi, że coś jest 'quite well' - to dla takiego Polaka oznacza to 'dobrze'.  A tutaj mamy często do czynienia z tym, że miły i uprzejmy Anglik daje do zrozumienia, że coś jest do bani :D
Mark na pewno tak pisze recenzje, aby klient kupił dany towar, chcą być dla firm OK. Większość jednak czytelników chciałaby aby podać jasno i przejrzyście wszelkie za i przeciw.

Lucjan

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #102 dnia: 23.03.2016, 12:50 »
Na Zlocie Portalu będzie krótki Sphere to sobie sprawdzisz na żywo jak ten kijek pracuje. Co prawda nie miałem okazji łowić Acolyte, ale nie mogę sobie wyobrazić co więcej w kwestii kontroli nad rybą może dać niż Sphere.
Zresztą mnie Browning przypadł do gustu, Acolyte jak widzę na filmach i zdjęciach też bym chętnie przytulił. Ale za 300 funtów raczej bym kupił 6 Maximów lub Selektorów.
Marcin

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #103 dnia: 23.03.2016, 12:56 »
Na zlocie zrobimy w ogóle 'rod park' - i porównamy wiele kijów :D Jest propozycja aby ludzie zabrali z soba 'cos więcej' - właśnie aby porównać sprzęt. Mateo pojawi się ze swoim Acolyte... :)
Lucjan

Offline Lug (Darek Jagodziński)

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Ulubione metody: slider
« Odpowiedź #104 dnia: 23.03.2016, 13:46 »
To fakt, mają oni politykę ceny katalogowej, a sklepy sprzedają po swojemu.

Ja nie poczułem specjalności Sphere'ów, może nad wodą  jest to lepiej widoczne? W sumie Daiwa Tournament tez jest droga, lekka, na dobrych częściach, ale wyglądem nie powala.  Acolyte strasznie cieszą oko, a pickery to w ogóle poezja.

Ale dodam, że na stoisku Garbolino, były dwie ciekawe serie - Precision i Tectra. Jedna za 50 funtów, drugie za ponad 100. Oglądasz, macasz, wyginasz - i wszyscy mówią to samo - lepszy jest Precision :) Dziwią się dopiero jak widzą metkę. Tak więc czasami do danej serii produktów trzeba dobudować pewną 'ideologię' - ludzie wtedy 'rozumieją', że taką wartość te kije powinny mieć. A czy Tectra okaże się lepsza? Może... :)

Ja tam jestem zdania, że wszyscy producenci i tak nas 'rąbią' na kijach, i to zdrowo. Bo co takiego ma Daiwa Tournament, że kosztuje 400 funtów? Nie złowisz wcale większej ilości ryb na nią, to już chyba po prostu... moda i potwierdzenie 'statusu', nieprawdaż? :D

Czy statusu? Raczej tak nie jest. Jednak lubię takowe kije choć jak zapewne widziałeś w swoim opisie tej Daiwy są słowa krytyczne. Za tą cenę powinna być lepiej wykonana. Szczerze to dla mnie seria Acolyte jest poza zasięgiem jakichkolwiek wędzisk poza tonkinowymi ;) Zapewne na zlocie będą Acolytki 3 m to porównamy ze Sphere (jak oczywiście nie sprzedam jej wcześniej) :)

Darek