Autor Wątek: Moja Metoda - sprzęt i problemy  (Przeczytany 5769 razy)

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2244
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Moja Metoda - sprzęt i problemy
« Odpowiedź #15 dnia: 02.08.2022, 08:32 »
90 m to już spory dystans. Kij c.w. 170 g i plecionka 0,08 - 0,10. Podajnik najlepiej 70-80G.

Można też użyć podajnika mniejszego, jak z Prestona large o wadze 60 gramów. Polecam też filmy o zarzucaniu na dalekie dystanse, mój znajomy dzięki nim zwiększył zasięg o 20-30 metrów. Plecionka jak najbardziej zalecana w połączeniu ze strzałówką :)

Daj znać jak ci idzie :)

Takiej wielkości są właśnie podajniki Zhibo. Michał i Zbyszek używają takich o ciężarze 80 g.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2079
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #16 dnia: 02.08.2022, 08:44 »
Nie trzeba jednak iść w większą wagę, o to mi chodzi. Bo te podajniki są w wersji 90 gramów również :) Często mniejszy podajnik i mniejsza waga pozwala na lepsze osiągi niż coś cięższego. Nie upieram się, podaję to jako opcję do rozważenia.
Lucjan

Offline Mariusz Wu

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 43
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 02.08.2022, 09:19 »
No chyba że coś się wymknie prawom fizyki jak wczoraj mój spomb i osiągnie odległość o jaką bym się nigdy nie podejrzewał. Szkoda tylko że rekord ów osiągnięty po tym gdy puścił krętlik. Nisko przelatujący obiekt do tego stopnia przeraził gościa co pływał na desce sup że ewakuował się w pokładu :D Pewno myślał że ruscy atakują :D
Nie wypada śmiać się z Ukraińców że mają prezydenta komika w sytuacji gdy ma się prezydenta klauna

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #18 dnia: 02.08.2022, 09:23 »
O tak. Takie sytuacje często przeczą prawom fizyki.
Ja kiedyś pięknie posłałem na drugą stronę rzeki wobler za 80 zł. Przy zarzucie zaczepiłem za krzak za sobą, zerwałem żyłkę... a on poleciał hen hen...
Teraz wyjaśnijcie mi, jak to się, kurwa, stało >:O :D
Krwawy Michał

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #19 dnia: 02.08.2022, 09:35 »
Żyłka odwijająca się z kołowrotka nie stawia oporu i zestaw poleci dalej? Miałem tak samo z wagglerem kiedy poleciał na wyspę gdzie normalnie łowiłem sporo przed :) Dołożyłem kilkanaście metrów i tak sobie to tłumaczę.

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
« Odpowiedź #20 dnia: 02.08.2022, 10:19 »
Tak jak napisałem, technikę mam słabą. Sam widzę, że wykonuję dużego loba, chyba macham też zbyt gwałtownie bo 0.25 zerwałem dwukrotnie z podajnikiem 50g.
Spróbuję na początek plecionka 0.10 i poszukam podajników 70g.
Dzięki za podpowiedzi.
Przy wielu mocnych rzutach żyłka 0,25 a nawet 0,28 strzela w nieokreślonym momencie - raczej szybciej niż później. Moim zdaniem wycienianie zestawu nie ma żadnego logicznego uzasadnienia. Też zaczynałem od cienkich strzałówek i plecionek. Plecionką 0,08 i 0,12 a newet 0,14 uzyskuje podobne odległości a w przypadku zaczepów , wielkich ryb lub dłuższej eksploatacji różnica jest diametralana. Więc proponuje plecionkę nie cieńszą niż 0,12 a strzałówkę nie cieńszą niż 0,30 na fg knocie. Ja od dwóch sezonów stosuję 0,35 fox exocet mono. Przechodzi bezgłośnie i jest bardzo trwała. Takim zestawem łowię zarówno płocie, leszcze jak i 20 kilogramowe karpie.

Offline Adrian

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #21 dnia: 02.08.2022, 10:45 »
Tak jak napisałem, technikę mam słabą. Sam widzę, że wykonuję dużego loba, chyba macham też zbyt gwałtownie bo 0.25 zerwałem dwukrotnie z podajnikiem 50g.
Dzięki za podpowiedzi.
Przy wielu mocnych rzutach żyłka 0,25 a nawet 0,28 strzela w nieokreślonym momencie - raczej szybciej niż później. Moim zdaniem wycienianie zestawu nie ma żadnego logicznego uzasadnienia. Też zaczynałem od cienkich strzałówek i plecionek. Plecionką 0,08 i 0,12 a newet 0,14 uzyskuje podobne odległości a w przypadku zaczepów , wielkich ryb lub dłuższej eksploatacji różnica jest diametralana. Więc proponuje plecionkę nie cieńszą niż 0,12 a strzałówkę nie cieńszą niż 0,30 na fg knocie. Ja od dwóch sezonów stosuję 0,35 fox exocet mono. Przechodzi bezgłośnie i jest bardzo trwała. Takim zestawem łowię zarówno płocie, leszcze jak i 20 kilogramowe karpie.
Możesz polecić konkretną plecionkę? Z góry dzięki!

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 906
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #22 dnia: 02.08.2022, 11:03 »
Motyw o plecionce i strzałówce zrobił się podobny do wątku ze spodem, w którym Zbyszek polecał pletkę 0,16 i przypon koniczny bodajże 0,30-0,55mm. Mam taki zestaw do spodowania i oczywiście plecionka jest zaklipowana za metalowy klips szpuli. Przy mocnych rzutach dużą rakietą, pomimo amortyzacji wędki przy uderzeniu spomba o wodę, mam mimo wszystko mieszane uczucia czy aby po jakimś czasie plecionka nie strzeli przy załamaniu na klipsie i pożegnam się z rakietą. Mam się tym martwić czy może zastosować patent z gumką na szpuli (np. taką pasmanteryjną, okrągłą 1mm gr., dużo wytrzymalszą niż te z Rossmana)?
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #23 dnia: 02.08.2022, 11:06 »
Fish, po co w ogóle zadajesz to pytanie? Jeśli masz takie obawy, to po prostu załóż tę gumkę i problem z głowy. Jeśli coś wtedy strzeli, to gumka, którą sobie założysz nową. Przy okazji masz wtedy tę odrobinę amortyzacji między plecionką a klipsem i cała siła nie idzie na klips i całą konstrukcję kołowrotka. Co mnie osobiście boli, jak o tym myślę.
;)
Krwawy Michał

Offline fishunter1990

• Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 02.08.2022, 11:13 »
Jeśli masz takie obawy, to po prostu załóż tę gumkę i problem z głowy. Jeśli coś wtedy strzeli, to gumka, którą sobie założysz nową.
Nie stosuję od lat :P.

Offline Mariusz Wu

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 43
« Odpowiedź #25 dnia: 02.08.2022, 13:37 »
Jeśli coś wtedy strzeli, to gumka, którą sobie założysz nową.

Beztroskie masz podejście do kwestii pękniętych gumek :D
Nie wypada śmiać się z Ukraińców że mają prezydenta komika w sytuacji gdy ma się prezydenta klauna

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #26 dnia: 02.08.2022, 13:58 »
:D
Krwawy Michał

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #27 dnia: 02.08.2022, 21:29 »
Dzięki za podpowiedzi.
Możesz polecić konkretną plecionkę? Z góry dzięki!
Mikado octa braid

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #28 dnia: 02.08.2022, 21:32 »
Motyw o plecionce i strzałówce zrobił się podobny do wątku ze spodem, w którym Zbyszek polecał pletkę 0,16 i przypon koniczny bodajże 0,30-0,55mm. Mam taki zestaw do spodowania i oczywiście plecionka jest zaklipowana za metalowy klips szpuli. Przy mocnych rzutach dużą rakietą, pomimo amortyzacji wędki przy uderzeniu spomba o wodę, mam mimo wszystko mieszane uczucia czy aby po jakimś czasie plecionka nie strzeli przy załamaniu na klipsie i pożegnam się z rakietą. Mam się tym martwić czy może zastosować patent z gumką na szpuli (np. taką pasmanteryjną, okrągłą 1mm gr., dużo wytrzymalszą niż te z Rossmana)?
Na zestawie do spomba mam od połowy zeszłego sezony plecionke 0,18 mikado octa braid. Mimo ,że od kwietnia spombuję minimum 3 kg towaru a od maja 5 kg to nie zerwałem żadnego spomba. Za to pękły mi druty w dwóch oryginalnych spombach ;)

Offline fishunter1990

• Ekspert
« Odpowiedź #29 dnia: 02.08.2022, 21:40 »
Dzięki Zbyszek za wskazówki :thumbup: :beer:. Ja przy plecionce 0,16mm i użyciu Spomba L oraz Boppera XL, chyba jednak założę tą gumkę. Trza będzie się przemóc ;).