Autor Wątek: Fotel Caperlan vs Elektrostatyk F5R  (Przeczytany 16988 razy)

Grzes77

• Gość
Fotel Caperlan vs Elektrostatyk F5R
« dnia: 23.09.2015, 07:21 »
Sporo osób wysłało mi pytania odnośnie fotela Caperlan, kosztuje prawie 390zł, dużo to i mało, zależy jak spojrzeć. Jeśli sprzęt byłby tandetny, to kasy szkoda, jeśli dobry, to pieniądze zainwestowane elegancko. W większości pytania dotyczą samego fotela, dodatki trochę mniej interesują Was. Zrobiłem fotkę w warsztacie (sorry za nieład, bo wycinam płyty i robię mebelki pod siebie ;)), by porównać najbardziej popularny nad naszymi wodami fotel Elektrostatyka z Caperlanem, to chyba najlepsze rozwiązanie, widać różnicę. Jak znajdę trochę czasu (mam nadzieję, że jeszcze w tym sezonie), to nagram materiał porównawczy tych dwóch modeli złożonych kompletnie, jak się prezentują stojąc przy sobie. Najczęstsze pytanie, to czy Caperlan jest wygodny, siedząc przez chwilę wydaje się, że tak, dziś sprawdzę go nad wodą i jutro wieczorem coś dodam od siebie w tym temacie. Temat wydaje mi się potrzebny, bo sporo osób się przymierza i waha z zakupem. Ci, którzy użytkują ten fotel, też mile widziani do dyskusji ;).

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Fotel Caperlan vs Elektrostatyk F5R
« Odpowiedź #1 dnia: 23.09.2015, 07:26 »
Grześ czekamy na dalsze spostrzeżenia :)
Zbyszek

Offline JahJah

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 58
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 23.09.2015, 07:42 »
:thumbup:
Pozdrawiam. Łukasz

Offline pankowaty

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #3 dnia: 23.09.2015, 08:01 »
To ja od siebie dorzucę, że fotel jest wygodny. Siedzi mi się na nim dobrze, pomimo braku regulacji oparcia.  Nawet na nocce mi to nie przeszkadzało. Po pewnym czasie zaczynam jednak zauważać pewne wady. Ramię feederowe - zauważyłem, że na plastikowym elemencie łączącym jeden element teleskopowy z drugim pojawiło się pęknięcie. Bardzo możliwe, że przesadziłem z siłą podczas dokręcania,ale znaczy to, że trzeba uważać z tym elementem. Druga rzecz też dotyczy ramienia. Przednia rolka, po zamontowaniu niemal leży na ramieniu. Poradziłem sobie z tym kupując 10cm przedłużkę do podpórki.
Generalnie jestem jednak zadowolony. Jeśli nie będziecie korzystać z tacki, to bardzo fajnie usztywnia plecy, jeśli jest schowana z tyłu fotela :-)

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 23.09.2015, 08:30 »
Mam od dobrych kilku lat Elektrostatyka i złego słowa nie dam na to urządzenia powiedzieć . Fotel Caperlana wygląda lepiej , osprzęt :thumbup: itp. Ale...jak widać na załączonym obrazku wszystkie elementy mają o połowę mniejsze fi od F5R . Po drugie , pełna dyskwalifikacja ( jak dla mnie) brak regulacji oparcia . Mimo to czekam na wyniki testu .

Grzes77

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23.09.2015, 08:53 »
Mam od dobrych kilku lat Elektrostatyka i złego słowa nie dam na to urządzenia powiedzieć . Fotel Caperlana wygląda lepiej , osprzęt :thumbup: itp. Ale...jak widać na załączonym obrazku wszystkie elementy mają o połowę mniejsze fi od F5R . Po drugie , pełna dyskwalifikacja ( jak dla mnie) brak regulacji oparcia . Mimo to czekam na wyniki testu .

Ta regulacja, to zależy do czego nam potrzebna. Elektrostatyk F5R nawet z regulacją na nockę się nie nadaje, bo ma za krótkie oparcie i rano głowa boli, nawet jak się w nocy trunków nie spożywało ;). Zapewniam Cię, że Caperlan ma optymalnie ułożone oparcie, siedziałem  co prawda krótko, ale wygodnie, dziś sprawdzę dłużej.

Jeśli chodzi o te plastiki w rozsuwanym ramieniu, to tak myślałem, że po jakimś czasie mogą pękać, więc ja ten fotel sobie raz dostosuję pod dwa kije, które będą tylko na nim użytkowane i nie zamierzam kręcić tym więcej. Po złożeniu zmieści mi się to ramie razem z parasolem w pokrowcu, już sprawdzałem. Już mnie nosi nad wodę, ale muszę do 14 z synem posiedzieć, potem spadam nad pobliską zaporówkę ;).

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 23.09.2015, 09:06 »
Zależy do czego ta regulacja potrzebna ? I jeszcze nie nadaje się na nockę ? My mówimy o tym samym fotelu ? Ale o gustach się nie rozmawia  :)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #7 dnia: 23.09.2015, 09:10 »
Ja bez regulacji bym nie kupił fotela. Z kolei regulacja w Elektrostatyku jest lekko wkurzająca, bo w jednym ustawieniu jest za duży pion, w kolejnym za duży poziom, przynajmniej dla mnie. Chciałbym sobie to idealnie po środku ustawić, a się nie da. Ale to jest tylko trochę za bardzo, więc spoko.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 23.09.2015, 09:13 »
Ja bez regulacji bym nie kupił fotela. Z kolei regulacja w Elektrostatyku jest lekko wkurzająca, bo w jednym ustawieniu jest za duży pion, w kolejnym za duży poziom, przynajmniej dla mnie. Chciałbym sobie to idealnie po środku ustawić, a się nie da. Ale to jest tylko trochę za bardzo, więc spoko.

Wiem o czym mowa , wtedy można to trochę podregulować stopkami .

Offline Czarek

• Ekspert
  • Reputacja: 88
  • FKM
    • Galeria
    • FKM
« Odpowiedź #9 dnia: 23.09.2015, 09:19 »
Zaczynam właśnie używać f5r i jak na razie - odpukać - jest dobrze. Domówiłem tylko na Alle.. rączki z pianki. Tak dla komfortu jesienią.
Pozdrowienia
Czarek FKM

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 23.09.2015, 09:20 »
Rączki z pianki ? Daj linka  :)

Grzes77

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 23.09.2015, 09:21 »
... z kolei regulacja w Elektrostatyku jest lekko wkurzająca, bo w jednym ustawieniu jest za duży pion, w kolejnym za duży poziom, przynajmniej dla mnie. Chciałbym sobie to idealnie po środku ustawić, a się nie da ...

Właśnie i mi o to chodzi, no ale syn kiedyś będzie na nim siedział jak hrabia, no i ja pewnie na jakieś spontany go jeszcze zabiorę. Siedzisk różnego typu mam 6 i zastnawiam się nieraz po co ;).
Z tymi gustami Jedrula, to święte słowa, mało tego nawet nam często się zmieniają, w tym sezonie dla przykładu ślinię się na jakiś gadżet, a w drugim bym go nie kupił, to jest to ;).

Grzes77

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 23.09.2015, 09:27 »
No i jeszcze jedna jak dla mnie wada Elektrostatyka, nakrętki się odkręcają i gubią, ja w 2 sztukach eelktrostatyka przez 5 lat użytkowania wymieniłem chyba z 6 - 7 nakrętek, bo się rozkręcają, pół biedy jak znajdziemy, albo jak wracamy z ryb, gorzej, gdy zajedziemy nad wodę, wyciągamy fotel, a tam nakrętki brakuje i podłokietnik, lub inny element nam "się buja". Zobaczymy jak będzie w Caperlanie ;).

P.S. Wczoraj siadałem naprzemiennie kilka razy na obu i może to z "podniety nowym sprzętem", ale wygodniej mi się siedzi na Caperlanie. Do tego jest spasowany i cichy, a Elektrostatyk trzeszczy. Może spowodowane jest to, że mam go 6-7 lat i ze starości już trzeszczy materiał ;).

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 23.09.2015, 09:30 »
Bo z nakrętkami w tym fotelu jest jak z kobietami , trzeba o nie dbać i często albo przynajmniej dwa razy dziennie ''dokręcać ''  ;) - szczególnie po rozłożeniu i złożeniu  :D :D :D

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 23.09.2015, 09:36 »
Ten ma regulalcję i cenowo też przyzwoicie

https://www.decathlon.pl/fotel-morphoz-id_8239241.html

Nie piszą tylko jaka waga a to przecież największa wada F5R przez którą zaczynamy szukać alternatywy