Autor Wątek: Tragedia nad Odrą. Zatruta rzeka i masa martwych ryb  (Przeczytany 117747 razy)

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Tragedia nad Odrą. Zatruta rzeka i masa martwych ryb
« Odpowiedź #375 dnia: 18.08.2022, 15:24 »

Ratunku... Przeczytałem pierwszy akapit tego czegoś. :facepalm:

A Ty się dobrze zastanów, jaki wpływ ma narodowość na wartość merytoryczną hipotezy naukowej. Już abstrahując od faktu, że w Polsce odrę zatruto, nie w Niemczech. Chyba że dałeś się przekonać od razu Swoim idolom światopoglądowym i nawet na mapę nie spojrzałeś, gdzie doszło do zatrucia, a gdzie Odra graniczy z Niemcami.

Miałem się tu więcej nie wypowiadać bo przekonanie kogoś kto ogląda tvn, czyta wyborczą i Onet to jak kopanie się z koniem!

W krótce więcej informacji: link do https://twitter.com/moskwa_anna/status/1560245200735313921?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1560245200735313921%7Ctwgr%5E89a6ff93631e391ad90fe7ab4581850e8a4e05f1%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwiadomosci.wp.pl%2Fto-moglo-zatruc-odre-minister-moskwa-podala-najnowsze-wyniki-badan-6802746494995136a
Tak? To przekonaj mnie że słowa wiceprezesa Wód Polskich Krzysztofa Wosia są czymś innym niż kontynuacja Pisowskiej propagandy i odwracaniem kota za ogon.
A co ten pan właśnie powiedział na posiedzeniu komisji w sprawie katastrofy na Odrze?
Że to urzędnicy Wód Polskich poinformowali PZW o sytuacji na rzece Odrze.

Czytaj ze zrozumieniem co napisałem w pierwszym zdaniu.
Napisałeś, że tak twardo i ślepo stoisz w swoim punkcie widzenia, że żadne logiczne argumenty strony przeciwnej nie ruszą stygmatów twojej wiary, oraz że żadna dyskusja nie ma sensu, ponieważ nie jesteś w stanie nikogo przekonać do swojej jedynej i słusznej idei?

Tak twardo stoisz w tym postanowieniu, że postanowiłeś zignorować całą moją wypowiedź, w której to przekazałem, że obsadzona przez pisowskich partyjnych kolegów organizacja jaką są Wody Polskie słowami pana Krzysztofa Wosia już stoi na stanowisku, że to ONA POINFORMOWAŁA PZW O SYTUACJI NA ODRZE.
Marcin

Offline vckat

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #376 dnia: 18.08.2022, 15:26 »
Miałem się tu więcej nie wypowiadać bo przekonanie kogoś kto ogląda tvn, czyta wyborczą i Onet to jak kopanie się z koniem!

Kolega ma podwójnego pecha: hipotezę dotyczącą złotych alg jako pierwsi ogłosili naukowcy z Niemiec, a dokładniej z samego Berlina, zaś informowały o tym w szczególności TVN24, Gazeta oraz Onet:

https://tvn24.pl/swiat/sytuacja-w-odrze-co-moglo-doprowadzic-do-wyginiecia-ryb-naukowcy-z-niemiec-wskazuja-na-toksyczne-algi-6073688

https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,127561,28799365,katastrofa-w-odrze-trujace-algi-brane-pod-uwage-jako-przyczyna.html

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/katastrofa-ekologiczna-odry-co-zabilo-ryby-to-mogly-byc-zlote-algi/lyrsyx2,79cfc278

Ale autorytety, od niemieckiego axel springer, przez telewizję założoną przez SB aż po gazetę brata stalinowskiego kata. Polscy naukowcy wcześniej o tym informowali, to ktoś tu się z tego śmiał!
GDZIE JEST RTĘĆ! GDZIE SĄ DZIECI Z MICHAŁOWA?! PINIĘDZY NIE MA I NIE BĘDZIE! JA WAM WÓJTA NIE WYBIERAŁEM.

Offline key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 68
« Odpowiedź #377 dnia: 18.08.2022, 15:26 »
Nie czytam tego wątku  ale chyba można powiedzieć  wprost  PZW  czy Wody Polskie  jako właściciel jest zajebisty.. wybór między dżumą a cholerą ....

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2235
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #378 dnia: 18.08.2022, 15:26 »

A Ty się dobrze zastanów, jaki wpływ ma narodowość na wartość merytoryczną hipotezy naukowej. Już abstrahując od faktu, że w Polsce odrę zatruto, nie w Niemczech. Chyba że dałeś się przekonać od razu Swoim idolom światopoglądowym i nawet na mapę nie spojrzałeś, gdzie doszło do zatrucia, a gdzie Odra graniczy z Niemcami.

Kolego, Ty naprawdę chcesz komuś powiedzieć, żeby wiedzę czerpać z TVP? Gdyby nie było wymienionych przez Ciebie mniej lub bardziej opozycyjnych stacji, to ewentualnie byśmy wiedzieli... W sumie mniej niż i tak prawie nic, co na początku TVP o tym podawało. Bo ogólny rozgłos zmusił ich do tego, żeby w ogóle dalej to komentować. A nie udawać, że nic się nie stało. Jak na początku próbowali.

Przeraża mnie, jak ludzie potrafią przekręcać fakty, by nie dostrzegać nepotyzmu i układów, które zatruły całą tkankę tego państwa. Siedzą krewni i znajomi we wszystkich instytucjach i jeden drugiemu dupę kryje. Wszystko zamiatane pod dywan. I jak te wstrętne gazety/telewizje pokazują Ci czarno na białym, kto, gdzie i często za ile zasiada na stołku, to plują wg Ciebie na Polskę.

Rządzący od lat układ doprowadza do upadku wszystko, do czego się dotknie. Zaczęli od koni w Janowie. To jest niby głupi przykład, ale niestety doskonale pokazujący, jak ludzie z partyjnego nadania niszczą coś, na czym się nie znają. Zostają mianowani na kierowników/prezesów/zarządców... instytucji zawiadujących rzeczami, o których nie mają bladego pojęcia. Ważne, że słuchają, kogo trzeba i przeklepują, co trzeba.

I teraz masz np. betonowanie rzek, gdy specjaliści mówią, że powinno się robić odwrotnie.  Gdy cały zachód popełniał te błędy, zobaczył, że to były błędy, i robi teraz odwrotnie. A u nas mimo tego  głowy różnych instytucji przyklepują to szaleństwo, bo tylko od tego są. By przyklepywać, co im góra każę. I kręci się ten folwark, ci ludzie zarabiają krocie, ustawiają siebie i całe rodziny na pokolenie do przodu. A oficjalnie zarabiają po 6-10k miesięcznie. Przejedź się kiedyś do miejsca, w którym "elity" polityczne swoje domy stawiają...

Ta jest mechanizm typowy dla republik bananowych i państw z tektury, jakim stała się Polska. Między innymi dlatego, że nie jesteś w stanie w swym zindoktrynowanym mózgu tego pojąć. I choć wszystko się wali, to Ty dalej dajesz się za nos wodzić słowami "patriotyzm", "prawdziwy Polak", "oni to dopiero kradli"...

To właśnie doskonale widać po artykule, który wcześniej zamieściłeś. Który mnie tak rozśmieszył. Do takich ludzi adresowane są słowa: "znany polski lekarz", "polski naukowiec" i tak dalej. Gdyby Ci nie napisali, że znany, to byś nie wiedział, kto to, taki on/ona znany.

W telewizji swojej masz ciągle jakichś ekspertów od ekonomii, którzy chwalą poczynania rządu. Tylko z coraz dziwniejszych uczelni pochodzą, bo ci z tych normalnych by stracili szacunek, na który całe życie pracowali, popierając dążenie do upadku państwa.

Się rozpisałem. A przecież jestem tylko zdrajcą i rząd polskich patriotów opluwam. Zaraz nie będziesz miał w domu grzania w zimę, bo ci patrioci rezerwy strategiczne węgla sprzedali, żeby mieć za co kupić głos takich jak Ty.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline vckat

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #379 dnia: 18.08.2022, 15:33 »

bo ci patrioci rezerwy strategiczne węgla sprzedali, żeby mieć za co kupić głos takich jak Ty.

Rezerwy strategiczne, dobre! Coś ciekawego w kropce nad "i" TW stokrotka jeszcze mówi?
GDZIE JEST RTĘĆ! GDZIE SĄ DZIECI Z MICHAŁOWA?! PINIĘDZY NIE MA I NIE BĘDZIE! JA WAM WÓJTA NIE WYBIERAŁEM.

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #380 dnia: 18.08.2022, 15:37 »
Rezerwy strategiczne, dobre! Coś ciekawego w kropce nad "i" TW stokrotka jeszcze mówi?

Nic Ci się nie stanie jak obejrzysz i posłuchasz. Ślepe przekonanie, że jedne media są te dobre a inne te złe nie wychodzi na zdrowie. Od lat czytam wszystko co znajdę, tv nie oglądam, i jakoś daję radę.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2235
  • MFT
« Odpowiedź #381 dnia: 18.08.2022, 15:40 »
Co, pewnie dopiero się dowiedziałeś, że istnieje taka instytucja jak Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych. I to ona odpowiada za prosty fakt, że wcześniej rezerwy były, a teraz ich nie ma :D
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline zwykly_michal

• Ekspert
« Odpowiedź #382 dnia: 18.08.2022, 15:44 »
Co, pewnie dopiero się dowiedziałeś, że istnieje taka instytucja jak Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych. I to ona odpowiada za prosty fakt, że wcześniej rezerwy były, a teraz ich nie ma :D

Jeżeli rząd mówi, że są, to mówi :D

https://www.rars.gov.pl/

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1272
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #383 dnia: 18.08.2022, 15:45 »
Polscy naukowcy wcześniej o tym informowali, to ktoś tu się z tego śmiał!

Którzy mianowicie "polscy naukowcy" ogłosili wcześniej hipotezę dotyczącą złotych alg? Polska lekarka Magdalena Cubała-Kucharska oznajmiła niedawno, że może chodzić o bruzdnice, które jej zdaniem są niebezpieczne także dla ludzi (w przeciwieństwie do złotych alg - przynajmniej w świetle obwieszczenia minister Moskwy).

Złota alga (Prymnesium parvum) to mikroskopijny gatunek alg, żyjących w szerokim zakresie temperatur wody i zasolenia. Zdaniem dr Cubały z kolei to inne mikroorganizmy, a mianowicie bruzdnice (Dinoflagellata) mogą odpowiadać za skażenie. O tej hipotezie poinformowała policję, chcąc, by badania zostały zakrojone na szerszą skalę. Przyznała, że już zdawkowe informacje o oparzeniach skóry czy śmierci ryb, a także innych zwierząt były dla niej alarmujące.

O zdanie zapytaliśmy też Adama Tańskiego, prof. ZUT z Katedry Hydrobiologii, Ichtiologii i Biotechnologii Rozrodu Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, który zwraca uwagę, że nawet jeżeli w wodach Odry są obecne bruzdnice, to nie są one jedyną przyczyną obecnej katastrofy.

https://portal.abczdrowie.pl/co-skazilo-odre-lekarka-sklada-zawiadomienie-na-policje-ministerstwo-odpowiada

Patriotycznie wzmożony kolega spróbuje jeszcze raz :)

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1272
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #384 dnia: 18.08.2022, 16:19 »
Niemieccy naukowcy z Instytutu Leibniza ogłaszając swoje odkrycie zastrzegli, że trwają aktualnie badania DNA, które mają wnieść dodatkową wiedzę na temat rodzaju i stężenia toksyn. Zauważyli jednak, że na Odrze został wytworzony specyficzny bioreaktor do hodowli alg:

Po pierwsze: nienaturalne zasolenie wody (co każe skierować uwagę na zrzuty przemysłowe do rzeki) stworzyło warunki do produkcji toksyny.

Po drugie: niski stan wody i progi na rzece stworzyły swoisty "inkubator" dla tego gatunku.

Jeśli więc potwierdzi się, że przyczyną masowego śnięcia ryb w Odrze jest prymnezyna, podstawowym pytaniem, na które będą musiały odpowiedzieć polskie służby ochrony środowiska jest: jak doszło do podwyższonego zasolenia Odry? Możliwe, że przyczyn takiego stanu rzeczy jest kilka, trudno sobie jednak wyobrazić, by można je było nazwać "naturalnymi".

https://wyborcza.pl/7,177851,28804999,zlote-algi-zabily-ryby-w-odrze-nie-mamy-powodow-by-odetchnac.html#S.MT-K.C-B.1-L.1.duzy

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #385 dnia: 18.08.2022, 16:20 »
Czyli blisko był cytowany dziś rano dr Weber:
https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/hipoteza-polskiego-naukowca-dotyczaca-odry-wielka-glodna-fala-fitoplanktonu/9f52sqh,79cfc278
Bruzdnice odpadały, bo ich toksyny podobno nie działają na małże, a u nas małże padały.
Sinice też nie, bo akurat w ich wykrywaniu mamy wielkie doświadczenia - co roku parę kąpielisk się zamyka z ich powodu.
Już kolega z kanału Wolne Rzeki wskazywał, przedstawiając wyniki z Frankfurtu, że wysoki tlen i niski azot sugerują masową fotosyntezę, czyli glony jak najbardziej. Sporo osób dobrze kombinowało. Oczywiście wciąż nie wiemy, czy to jedyny czynnik trujący i co go tak naprawdę aktywowało. Hipoteza zastoisk (nasza retencja i regulacja) i zasolonej wody wygląda obiecująco, ale czy to wszystko?
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline zwykly_michal

• Ekspert

Offline Papi_feeder

• Ekspert
  • Reputacja: 60
« Odpowiedź #387 dnia: 18.08.2022, 17:02 »
Moje zdanie jest takie, że będziemy mieli do czynienia niestety z hybrydą. Piszę niestety ponieważ patrząc na to co się dzieje z rzekami w Europie, obawiam się, że to początek czegoś naprawdę złego. Trzeba by mocno postawić na kontrolę zrzutów ścieków z zakładów, i stacje monitorowania. Czy tak się stanie? Szczerze wątpię (choć innego wyjścia nie widzę) a woda już jest dobrem luksusowym...

Ps.

Mam nieodparte wrażenie, że mimo tak wielu podlinkowanych informacji z RÓŻNYCH źródeł, Kolegi to nie przekona.
Natomiast jeśli w JEDYNEJ SŁUSZNEJ TVP powiedzą, że te ryby po prostu się potopiły... to Kolega jest w stanie w to uwierzyć. A jeśli towarzysz Morawiecki powie, że te śnięte za chwilę się obudzą... to tylko patrzeć jak wstaną. Ale ja Kolegę jestem w stanie zrozumieć. Mam w rodzinie osobę, której NIKT nie jest w stanie przekonać, że nasza Polska z tym nieRZĄDEM i takimi osobami jak Danuta Holecka (odpowiednio Ri Chun Hi, Władimir Sołowjow... itd.) zmierza ku dyktaturze totalitarnej... Odnoszę wrażenie, że w TVP idzie cały czas jakiś przekaz podprogowy...
Vckat i żeby nie było nie mam nic do Ciebie :beer: 
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #388 dnia: 18.08.2022, 17:54 »
@Vckat

Wczoraj obejrzałem wiadomości w TVP. Parę minut o tym co się dzieje w Polsce i na świecie, zacznie z informacjami o Odrze. I z 15 minut o Tusku i opozycji. Nie dziwię się, że ludzie którzy są w stanie to oglądać po pewnym czasie nie są w stanie uwierzyć w cokolwiek innego.

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #389 dnia: 18.08.2022, 18:50 »
@Vckat

Wczoraj obejrzałem wiadomości w TVP. Parę minut o tym co się dzieje w Polsce i na świecie, zacznie z informacjami o Odrze. I z 15 minut o Tusku i opozycji. Nie dziwię się, że ludzie którzy są w stanie to oglądać po pewnym czasie nie są w stanie uwierzyć w cokolwiek innego.
Jak założysz biała koszulę i wszyscy mijani w drodze do pracy i w niej będą chwalić jaka to masz ładna czarną koszulę, to po pewnym czasie też stwierdzisz, że to czarny kolor.
Marcin