Autor Wątek: Tragedia nad Odrą. Zatruta rzeka i masa martwych ryb  (Przeczytany 117734 razy)

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
Odp: Tragedia nad Odrą. Zatruta rzeka i masa martwych ryb
« Odpowiedź #75 dnia: 11.08.2022, 22:10 »
I petycja (za kanałem Wolne Rzeki): https://naszademokracja.pl/petitions/apel-o-natychmiastowe-odwolanie-prezesa-wod-polskich
W sumie do odwołania to by wielu kandydatów jeszcze się znalazło...
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 904
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #76 dnia: 11.08.2022, 22:14 »
Nawet Donald u Krwawego był i nadmienił temat Odry (od 17:20min):

Tylko coś niebieskowłosego nie widać na sali, pewnie przypony wiązał w ostatnim rzędzie... ;)
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline TOmaSZ93

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
C&R

Online cthulhu

• Ekspert
  • Reputacja: 216
« Odpowiedź #78 dnia: 11.08.2022, 22:26 »
W radiu rano dzisiaj słyszałem wypowiedź prezesa  Wód Polskich, który powiedział, że przyczyną był czynnik zewnętrzny, który dostał się do wody, a przyczyną śmierci ryb było wysokie natlenienie wody. Troche mnie to zdziwiło, bo myślałem, po przy niskim stanie wody to raczej duchota i niedotlenienie, a tu wprost przeciwnie.

Mnie również to zdziwiło, ciekawi mnie ta teoria o wysokim natlenieniu, tego jeszcze nie grali, ale może wydarzyła się jakaś rewolucja od czasu kiedy mnie nie uczyli? Czy ryby mogą ginąć od nadmiaru tlenu i czy to, że pieką ręce tych co usuwają martwe ryby nie oznacza innej substancji, jakieś mega syfiastej? :P Co ciekawe Daca też studiował ochronę środowiska, więc powinien coś wiedzieć ale... Polecam zapoznać się z tym jajcarskim artykułem odnośnie ambitnego programu budowy rzecznych autostrad, który reklamował właśnie Daca z pięć lat temu :)
http://eko.org.pl/n_2016

https://oderwelle.de/fischsterben-in-der-oder-umweltminister-kritisiert-polnische-behoerden/ 
Z tym podwyższonym tlenem to chyba jest coś na rzeczy skoro Niemcy o tym też mówią. Pewnie jakaś reakcja zaszła w wodzie, która zwiększyła jego poziom, ale był to efekt uboczny. Też mi się to kłóci by podwyższony poziom tlenu odpowiadał za śmierć ryb, innych zwierząt i poparzenia.

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #79 dnia: 11.08.2022, 23:23 »
Niemcy wykryli w odrze rteńć.

A polskie służby potzebuja tygodnia na wynik badania...
Elegancko ???
Maciek

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #80 dnia: 11.08.2022, 23:54 »
Oznaczanie samej rtęci nie zajmie aż tyle bo metoda jest dość szybka i nie pozostawia wątpliwości. Nie wiem czy rtęć mogłaby doprowadzić do takiej katastrofy w krótkim czasie. Moim zdaniem nie.

Zanieczyszczenie dotyczy raczej związku lub grupy związków organicznych i dokładna charakterystyka musi potrwać.

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #81 dnia: 12.08.2022, 00:05 »
Niemcy wykryli w odrze rteńć.

A polskie służby potzebuja tygodnia na wynik badania...
Elegancko ???
Na opis rezonansu z kontrastem dostałem termin 6 tygodni. Mam płytkę, sam sobie opisałem.
Marcin

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #82 dnia: 12.08.2022, 07:26 »
To ciekawe, że Niemcy wykryli bardzo duże stężenie rtęci, a Polacy nie. NIe wiem też jak badany jest ten tlen w wodzie, ale wydaje mi się, że  chodzi tu u jakiś tlenek metalu, raczej nie rtęci jednak. Jeśli jednak są związki rtęci, to może ruszono jakieś osady denne? Tylko skąd, skoro Odra ma ostatni stopień wodny w Brzegu Dolnym?

Ogólnie widać jakim jesteśmy państwem z kartonu. Normalnie lokalny IOŚ pokazałby, że nie wykryto niczego trującego i sprawę by zamieciono pod dywan, tutaj jednak już zginęły nie tylko ryby, padają i raki, i bobry a teraz mówi się o ptakach :facepalm: Wędkarze i okoliczni mieszkańcy wskazują na masakryczne zatrucie i tym razem zatuszować się tego nie da.

Oczywiście mamy też polityczne wojenki, aczkolwiek PiS jechał po Trzaskowskim za awarię Czajki, co nie było jego winą (bo niby jak?), tutaj kto ponosi odpowiedzialność? Wychodzi że rządzący :) I dobrze, im większa zadyma opozycji z rządem, tym większe prawdopodobieństwo doprowadzenia sprawy do końca. Bo zarówno Morawiecki jak i Daca z Polskich Wód są pod ścianą i muszą się wykazać. Może doprowadzi to do odpowiednich wniosków, z których główne są takie, że sprawy ochrony wód rozdysponowano pomiędzy różne ministerstwa i instytucje rządowe i całość jako taka nie działa. Mamy przyzwolenie na trucie, zaś sam rząd zareagował dopiero po tym jak rozpętała się medialna burza, zaś Daca ogólnie uspokajał, że nic takiego się nie wydarzyło...
Lucjan

Offline Zembro

• Ekspert
  • Reputacja: 66
« Odpowiedź #83 dnia: 12.08.2022, 07:38 »
Konferencja rządu w temacie skażenia Odry. Przeraża fakt, że wiceminister polskiego rządu nie potrafi się wysłowić, o samej treści wypowiedzi nie wspominając.
https://polsatnews.page.link/7BZSeNkqfCdw8qxu5

---------------
Paweł
-Paweł-

Online cthulhu

• Ekspert
  • Reputacja: 216
« Odpowiedź #84 dnia: 12.08.2022, 07:48 »
Przerażające to również będzie to co rząd wymyśli by odwrócić uwagę od tego tematu. Bo temat inflacji, złej UE, kosztów energii, i ..Tuska w ogóle to już za słaby będzie.
Wydaje mi się, że nie zamiotą sprawy pod dywan i o ile z powyższymi tematami mogliby sobie poradzić, tak ten wpłynie istotnie na wyniki przyszłych wyborów.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #85 dnia: 12.08.2022, 08:05 »
Według wiceministra 'rozzuchwalono samorządy', które jak rozumiem trują na potęgę. Stało się po awariach oczyszczalni w Warszawie i Gdańsku, i odpowiedzialni tam byli politycy PO. Tak więc to wina Po, zapewne i Tuska. Ja nie rozumiem jak można wygadywać takie bzdury!

Nie ma to jak robić polityczne zagrywki i prowadzić kampanię wyborczą, zamiast działać. Tu winne są rządy od wielu lat, łącznie z SLD, PO-PSL jak i PiS, bo trwa cały czas pantomima polegająca na udawaniu, że pilnujemy stanu wód. Truciciele nie są ścigani, i sprawom ukręca się łeb już na samym początku, począwszy od działania policji, która nie ma chęci działania, a która powinna być aktywnie wspierana tutaj przez WIOŚ.

Co gorsza, rząd od lat leje beton na rzekach, udając, ze walczy z suszą, podczas gdy ją tylko wzmacnia. Nie ma wciąż mowy o naturalnej retencji, tak aby piętrzyć rzeki i budować zaporówki, bo rząd potrzebuje inwestycji na siłę, bo w słupkach źle to wygląda w porównaniu z poprzednikami. Ogłupia się społeczeństwo, wskazując na działania które są co najwyżej walką ze skutkami a nie przyczynami. Realizujemy wciąż jakieś programy ochrony przeciwpowodziowej które powiększają suszę, ważne aby mielić kasę...

Czy widzicie, że w Polsce podporządkowano sprawy ochrony środowiska politykom, którzy mają o tym blade pojęcie? Mieszkając w UK widzę to szczególnie dobrze bo mam skalę porównawczą. Tutaj nie ma mowy aby politycy ingerowali w działanie ministerstw i instytucji, mści się polityczne obsadzanie stanowisk swojakami. I wtedy właśnie można usłyszeć takie bzdury zamiast konkretów. Nie liczę więc bardzo na jakieś konkretne wnioski i działanie, raczej na szukanie haków na przeciwników politycznych, podobnie będzie robić opozycja. Może jednak ktoś będzie miał odwagę pokazać jaka jest prawda?
Lucjan

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #86 dnia: 12.08.2022, 08:20 »
Zerknijcie na ten artykuł z linka:
https://natemat.pl/430684,kto-winny-katastrofy-na-odrze-niemcy-oburzeni-na-polske-i-wskazuja-trop

Niemcy mówią o podniesieniu się wody o 30 cm, sugerują, że mogło dojść do wypłukania osadów dennych na jednej z zaporówek. Ale gdzie? Jeśli to takie Dzierżno i Kanał Gliwicki, a tam syfu jest kupa, to dlaczego w Opolu nie padły ryby, tylko w Kędzierzynie a potem w Oławie? Może spadł wtedy deszcz, który spowodował rozcieńczenie ścieków?

Jak nic kłania się brak działającego spójnego systemu. Miałem znajomą pracującą w Thames Water, czyli firmie odpowiedzialnej za dostarczanie wody jak i ścieki, i jej zadaniem było pobieranie próbek z różnych ujęć, w tym w firmach. Oni tam więc teoretycznie monitorują rzeczy i wiedzą gdzie nastąpił zrzut, i nas jak się okazuje jest wielka niewiadoma, być może ktoś coś ukrywa?

A może były silne opady, jakieś burze, i po prostu do rzeki dostał się syf wymyty przez wodę kolektorem burzowym? Jeśli się wyleje jakiś syf i wymyje go woda, to trafi on oczywiście do rzeki. Może więc to jest powodem? Zadziwia mnie ten brak konkretów ukazujący bezradność służb, które dopiero po fakcie próbują pokazać, że działają. Nie pomaga też brak współpracy z Niemcami, wręcz wstyd, że nie informujemy ich o takim problemie.
Lucjan

Offline Mariusz Wu

• Reputacja: 43
« Odpowiedź #87 dnia: 12.08.2022, 08:40 »
Wątpię żeby to były osady z zaporówki typu Dzierżno. Faktycznie jest tam syf ale przecież karpie i leszcze nieustanie ryją w dnie zatem gdyby osady denne mogły powodować takie spustoszenie to Dzierżno byłoby martwe. Wczoraj przed deszczem była taka fala że woda zrobiła się prawie czarna i jakoś nie słychać by ryby padły. Ludzie zbierający martwe ryby z Odry mają poparzone ręce a tymczasem na Dzierżnie całe stada miłośników darmowej kąpieli taplają się beztrosko w wodzie (łącznie z małymi dziećmi)

Z innej beczki to trzeba się zastanowić jak jest poprawnie politycznie " na Dzierżnie" czy " w Dzierżnie" bo nie wiem czy ryby i ptaki nie mogą się poczuć urażone :D
Nie wypada śmiać się z Ukraińców że mają prezydenta komika w sytuacji gdy ma się prezydenta klauna

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline Mariusz Wu

• Reputacja: 43
« Odpowiedź #89 dnia: 12.08.2022, 08:47 »
A może by tak zrobić test czy w Odrze przeżyje Kaczka? Wrzucić do Odry i niech pływa. A potem dla pewności zanurzyć na 15 minut.
Nie wypada śmiać się z Ukraińców że mają prezydenta komika w sytuacji gdy ma się prezydenta klauna