Autor Wątek: Tragedia nad Odrą. Zatruta rzeka i masa martwych ryb  (Przeczytany 117634 razy)

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Tragedia nad Odrą. Zatruta rzeka i masa martwych ryb
« Odpowiedź #285 dnia: 17.08.2022, 12:08 »
Myślę, że bez żadnej spiny złożylibyśmy się na takie badania jako forum*. Ale teraz to chyba trochę za późno.

Nawet gdyby to był żaden dowód, to wyniki byśmy znali i nie słuchalibyśmy bezsensownego pieprzenia jakiś gadających głów.

* Ale trudno było przewidzieć, że takie badania nie będą przeprowadzane oficjalnie...

Przede wszystkim próbki powinny być pobrane według jakiejś metody. Być może laboratorium wysyła ludzi do pobierania, tego nie wiem. Nie mam wątpliwości, że na tym etapie można wszystko zepsuć bo laboratorium testuje to co wysyłasz.

Offline Tomek90

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #286 dnia: 17.08.2022, 12:11 »
Prof. Marcin Drąg z Zakładu Chemii Bioorganicznej Politechniki Wrocławskiej jest fachowcem to jaki problem był dla niego zbadać co to za substancja ? Sam napisał że to jest banalnie proste.
Z jakiej gazety to przytoczyłeś ? Możesz podesłać linka ?

Możecie podesłać wynik w których jest "duże stężenie tlenu w wodzie" ? Nie trafiłem na ten raport.

Offline paparoach

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 62
« Odpowiedź #287 dnia: 17.08.2022, 12:19 »
Tu masz chłopie wszystkie wyniki . Książę wrócił i ogłosił że wszystko jest ok
https://www.tuwroclaw.com/wiadomosci,wojewoda-wrocil-z-urlopu-i-oglosil-odra-wrocila-do-normy-czy-na-pewno,wia5-3315-66585.html

Zapomniał tylko zakazu wędkowania odwołać które nadal obowiązuje do 30 września .

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2235
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline demios

• Reputacja: 22
« Odpowiedź #289 dnia: 17.08.2022, 12:22 »
Pozwolę sobie wkleić fragment znalezionego w sieci przemyślenia jednego z internautów, wklejam bez oceny poprawności zawartych tu tez  - analiza ma konotację polityczną:

Cyt. "1. Skąd szły pierwsze zgłoszenia o śniętych rybach? odp. z Kędzierzyna nad Odrą.
2. Kto może być największym potencjalnym trucicielem i dokonywać potajemnych zrzutów ścieków przemysłowych? odp. Zakłady Azotowe Kętrzyn.
3. Jaka to firma? odp. Państwowa.
4. Kto jest szefem? odp. Paweł Stańczyk.
5. Kim jest ów Stańczyk? odp. byłym prezydentem Ostrołęki z nadania PiS.
6. Jak trafił do Azotów? To kolega Obajtka, który wcześniej obsadził go w PGNiG.
Może stąd woda w ustach, milczenie, zamiatanie pod dywan, a od wczoraj pokazówka z szukaniem "przestępcy", który zatruł Odrę. Niemcy odkryli w wodzie związki rtęci, rtęć nie rozpuszcza się w wodzie, ani w kwasie siarkowym, ani w solnym, ale w azotowym tak! Partyjni aparatczycy podają, ze wykryto (w końcu) duże stężenie soli. większość wyborców PiS i nie tylko, zna tylko sól kuchenną i myśli, że nie jest to takie straszne. Gdyby chodziło o NaCl to tak. Ale Morawiecki przemilcza o jakie sole chodzi. Wiec przypomnę, ze solami nazywamy związki kwasów z metalami. W tym konkretnym związek kwasu azotowego z rtęcią. Uwolnione w wodzie kationy rtęci Hg+ to jedna z największych znanych trucizn. To te sole zabiły Odrę, a nie sól kuchenna)..."

Offline zwykly_michal

• Ekspert
« Odpowiedź #290 dnia: 17.08.2022, 12:23 »
Prof. Marcin Drąg z Zakładu Chemii Bioorganicznej Politechniki Wrocławskiej jest fachowcem to jaki problem był dla niego zbadać co to za substancja ? Sam napisał że to jest banalnie proste.
Z jakiej gazety to przytoczyłeś ? Możesz podesłać linka ?

Możecie podesłać wynik w których jest "duże stężenie tlenu w wodzie" ? Nie trafiłem na ten raport.

Może zwyczajnie nie ma dostepu do sprzętu i metodologii o potwierdzonej skuteczności (w danym laboratorium). Badanie jest banalnie proste i sam mógłbym zrobić a nie mam nawet doktoratu ;) Bez chromatografu gazowego, cieczowego i spektrometru masowego nie można zrobić szczegółowej analizy substacji organicznych. Sama aparatura to za mało bo trzeba jeszcze kolumny, odczynniki i standardy które mogą być drogie.
Metale to jeszcze inna technologia i potrzebny byłby spektrometr emisyjny albo absorpcyjny a najlepiej spektrometr masowy ze wzbudzaniem plazmowym.

Wyposażenie takiego laboratorium to miliony złotych.

Offline Tomek90

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #291 dnia: 17.08.2022, 12:30 »
Jasne: Prof. Marcin Drąg z Zakładu Chemii Bioorganicznej Politechniki Wrocławskiej nie ma dostępu do sprzętu, czy Politechnika Wrocławska pracuje na garczkach ? Przecież maja mnóstwo sprzętu do badania.

@demios Wycieczki osobiste takie typowe dla polityków to przekonują mnie że ma to napuszczać jednych na drugich, ale nikt do tej pory nie rozwiązał zagadki. Żenada.

Podesłaliście mi wypowiedzi, ale nie zobaczyłem opublikowanych badań przez jakąś instytucję. To jest ciekawe.

Może być jeszcze jeden powód, może ktoś specjalnie zatruł taką substancją która się albo szybko rozkłada, albo jest ciężka do wykrycia. Bo znane substancje powszechnie stosowane już dawno zostały by wykryte.
Jeżeli tak było, że ktoś specjalnie zatruł taką substancją to oznaczało by że zna się na tym.

Offline demios

« Odpowiedź #292 dnia: 17.08.2022, 12:35 »
@demios Wycieczki osobiste takie typowe dla polityków to przekonują mnie że ma to napuszczać jednych na drugich, ale nikt do tej pory nie rozwiązał zagadki. Żenada.
Przeczytaj kolego moje pierwsze zdanie. Żenadą, jest nierozumienie tekstu pisanego na poziomie pierwszych klas szkoły podstawowej. :facepalm: 

Offline Tomek90

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #293 dnia: 17.08.2022, 12:45 »
Tak napisałeś że to jest czyjaś ocena, ale ja właśnie odnoszę się do wypowiedzi przytoczonej osoby, nie do Ciebie osobiście. Właśnie to napisałem że to walka polityczna.

Offline zwykly_michal

• Ekspert
« Odpowiedź #294 dnia: 17.08.2022, 12:46 »
Jasne: Prof. Marcin Drąg z Zakładu Chemii Bioorganicznej Politechniki Wrocławskiej nie ma dostępu do sprzętu, czy Politechnika Wrocławska pracuje na garczkach ? Przecież maja mnóstwo sprzętu do badania.

Próbuje wyjaśnić jak to wygląda z analitycznego punktu widzenia. Możesz sobie mieć najbardziej zaawansowany sprzęt na świecie, wykwalifikowany personel, wiedzę i wyposażenie którego zazroszczą Ci wszyscy w branży ale jeżeli nie masz metod analizy o potwierdzonej skuteczności to wynik jest nieważny i nikt tego nie opublikuje. Metody analityczne muszą być walidowane w laboratorium które przeprowadza badania a to długotrwały i kosztowny proces.

Dalsze tłumaczenie nie ma sensu a Ty nie musisz mi wierzyć.

Offline demios

« Odpowiedź #295 dnia: 17.08.2022, 12:48 »
Tak napisałeś że to jest czyjaś ocena, ale ja właśnie odnoszę się do wypowiedzi przytoczonej osoby, nie do Ciebie osobiście. Właśnie to napisałem że to walka polityczna.
A to zwracam honor  :beer:

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #296 dnia: 17.08.2022, 12:50 »
Profesor Drąg ma zapewne dużo innych projektów i trudno wymagać od niego zajmowania się czymś, za co inni biorą pieniądze.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline Tomek90

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #297 dnia: 17.08.2022, 12:55 »
@zwykly_michal ja właśnie z Tobą się zgadzam, dokładnie ta jak piszesz, dlatego wypowiedzi tego Prof. są dla mnie przykładem naginania faktów, bo on właśnie mówił o tym w przytoczonym materiale że to się robi w byle laboratorium w przysłowiowe 5 min.

Poczekajmy a nie srajmy, jak to mówią górale.

@robson Prof. Drąg może już ma demencję i zapomniał albo nie wie jak się takie rzeczy bada albo wie i mówi co mu każą. Ps. nie przysłałeś mi linka do tej wypowiedzi.

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #298 dnia: 17.08.2022, 13:05 »
@robson Prof. Drąg może już ma demencję i zapomniał albo nie wie jak się takie rzeczy bada. Ps. nie przysłałeś mi linka do tej wypowiedzi.

Nie lubię tego robić, ale proponuję, żebyś dał sobie na wstrzymanie, jeśli nie masz do powiedzenia nic mądrego, poza obrażaniem osób o osiągnięciach i umyśle dalece przekraczających twoje. Przyszedłeś tu z wyraźną misją i grasz jakiegoś matoła, co nie umie znaleźć w internecie wypowiedzi (google: profersor Drąg Odra). Zwyczajnie sobie trollujesz.

https://wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/7,35771,28796996,prof-marcin-drag-szkody-sa-nieodwracalne-odra-jest-praktycznie.html
https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/katastrofy-na-odrze-mozna-bylo-uniknac-albo-minimalizowac-jej-skutki/7pbpkrr,79cfc278
https://www.rp.pl/ekologia/art36875571-badacz-z-wroclawia-odra-jest-calkowicie-martwa-pozwolono-ja-zabic
https://www.tokfm.pl/Tokfm/7,103085,28790093,ekspert-o-niedowladzie-wladzy-katastrofy-na-odrze-mozna-bylo.html

Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2235
  • MFT
« Odpowiedź #299 dnia: 17.08.2022, 13:08 »

Podesłaliście mi wypowiedzi, ale nie zobaczyłem opublikowanych badań przez jakąś instytucję. To jest ciekawe.

Możesz też zadać sobie odrobinę trudu i dotrzeć do wyników, o których mówią w tym materiale. Dlaczego czekasz, aż ktoś zrobi to za Ciebie, aby potem podkręcając wąsa z mądrym pomrukiem stawiać następne pytania i wyznaczać zadania?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!