Autor Wątek: Tragedia nad Odrą. Zatruta rzeka i masa martwych ryb  (Przeczytany 117806 razy)

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Tragedia nad Odrą. Zatruta rzeka i masa martwych ryb
« Odpowiedź #300 dnia: 17.08.2022, 13:09 »
@zwykly_michal ja właśnie z Tobą się zgadzam, dokładnie ta jak piszesz, dlatego wypowiedzi tego Prof. są dla mnie przykładem naginania faktów, bo on właśnie mówił o tym w przytoczonym materiale że to się robi w byle laboratorium w przysłowiowe 5 min.

To może być byle laboratorium (tzn nie musi być instytut światowej sławy a może być mała rodzinna firma) ale musi być wyspecjalizowane w takim rodzaju analiz. Nie znam metodologii ale na podstawie mojej wiedzy mogę powiedzieć, że to nie powinno zając dłużej niż 3 dni robocze i powinny być znane przynajmniej częściowe wyniki wykluczające zawartość jednych i potwierdzające innych. Szczegółowe i kompletne wyniki to pytanie do laboratorium :)

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1272
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #301 dnia: 17.08.2022, 13:09 »
Prof. Marcin Drąg z Zakładu Chemii Bioorganicznej Politechniki Wrocławskiej jest fachowcem to jaki problem był dla niego zbadać co to za substancja ? Sam napisał że to jest banalnie proste.
Z jakiej gazety to przytoczyłeś ? Możesz podesłać linka ?
Możecie podesłać wynik w których jest "duże stężenie tlenu w wodzie" ? Nie trafiłem na ten raport.

Nie sądzę, by Ministerstwo Klimatu i Środowiska, GIOŚ, Wody Polskie itp. przejęły się wynikami prywatnego śledztwa prof. Drąga lub któregoś z przywoływanych wcześniej hydrobiologów - zwłaszcza gdyby były one niezgodne z wersją oficjalną, wizerunkowo niekorzystne dla państwowych instytucji etc. Usłyszelibyśmy wtedy, że wiarygodne i wiążące są wyłącznie oficjalne ustalenia przewidzianych ośrodków ze stosownymi akredytacjami oraz odpowiednim umocowaniem prawno-instytucjonalnym.

Link został wcześniej podany na samym dole (paywall).

Offline Tomek90

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #302 dnia: 17.08.2022, 13:39 »
Jakie śledztwo, przeczytałem te artykuły opieraj się na wypowiedzi jednego Prof. który ma możliwości do zbadania zanieczyszczeni pracując na wydzielę chemii. To on twierdzi że takie badania robi się w 5min.
W tych wypowiedziach są luźne stwierdzenia bez żadnych konkretów, ja dalej nie wiem co to spowodowało tą katastrofę.
Nie chodzi mi o to aby kogoś obrażać czy trolować ale o to aby odsiać opinie od rzeczywistości.
Badania są prowadzone przez Niemcy i Polskę wiec to nie jest takie proste skoro trzeba badać po kolei na różne związki. Więc badanie w 5 min nie przejdzie.

Offline Tomek90

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #303 dnia: 17.08.2022, 13:42 »
Śnięcie ryb w Nerze. Znamy prawdopodobną przyczynę.
Za śnięcie ryb w rzece Ner, prawym dopływie Warty, odpowiada najprawdopodobniej tzw. przyducha. W pobranych próbkach nie stwierdzono podwyższonych norm rtęci, innych metali ciężkich, pestycydów lub substancji ropopochodnych.
 To samo dzieje się w innych częściach Europy. Jest teraz tego sporo. Niski stan wody zwiększa stężenie substancji.

Offline zwykly_michal

• Ekspert
« Odpowiedź #304 dnia: 17.08.2022, 13:50 »
Prof. Marcin Drąg z Zakładu Chemii Bioorganicznej Politechniki Wrocławskiej jest fachowcem to jaki problem był dla niego zbadać co to za substancja ? Sam napisał że to jest banalnie proste.
Z jakiej gazety to przytoczyłeś ? Możesz podesłać linka ?
Możecie podesłać wynik w których jest "duże stężenie tlenu w wodzie" ? Nie trafiłem na ten raport.

Nie sądzę, by Ministerstwo Klimatu i Środowiska, GIOŚ, Wody Polskie itp. przejęły się wynikami prywatnego śledztwa prof. Drąga lub któregoś z przywoływanych wcześniej hydrobiologów - zwłaszcza gdyby były one niezgodne z wersją oficjalną, wizerunkowo niekorzystne dla państwowych instytucji etc. Usłyszelibyśmy wtedy, że wiarygodne i wiążące są wyłącznie oficjalne ustalenia przewidzianych ośrodków ze stosownymi akredytacjami oraz odpowiednim umocowaniem prawno-instytucjonalnym.

Link został wcześniej podany na samym dole (paywall).

W pierwszej kolejności będą pytać o akredytacje dla laboratorium i metody analizy. Jeżeli nie ma jakieś formy potwierdzenia kompetencji to raport ma wartość papieru toaletowego.

Jakie śledztwo, przeczytałem te artykuły opieraj się na wypowiedzi jednego Prof. który ma możliwości do zbadania zanieczyszczeni pracując na wydzielę chemii. To on twierdzi że takie badania robi się w 5min.
W tych wypowiedziach są luźne stwierdzenia bez żadnych konkretów, ja dalej nie wiem co to spowodowało tą katastrofę.
Nie chodzi mi o to aby kogoś obrażać czy trolować ale o to aby odsiać opinie od rzeczywistości.
Badania są prowadzone przez Niemcy i Polskę wiec to nie jest takie proste skoro trzeba badać po kolei na różne związki. Więc badanie w 5 min nie przejdzie.

Pisałem Ci już jak to wygląda i co jest potrzebne do analizy. Sama praca na wydziale chemii i wiedza w tym temacie to za mało. Poza tym 5 min w laboratorium trwa trochę dłużej niż 60s :) Użył przenośni bo komplikowane testy mogą trwać nawet kilka tygodni.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2235
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #305 dnia: 17.08.2022, 13:54 »
Taka parafraza:
Jak Działa Wielki zderzacz Hadronów:
- Oh, it's really quite easy. We just take a couple of electrons, speed them up and crash them into each other. Then we analyse what's left of them.

Może to tego typu "łatwość" miał na myśli pan profesor :D Michał siedzi w tych tematach i nie trzeba się z nim kłócić na temat, o którym ma 100x większe pojęcie od reszty towarzystwa tutaj.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #306 dnia: 17.08.2022, 13:55 »
Jakie śledztwo, przeczytałem te artykuły opieraj się na wypowiedzi jednego...

Nie bardzo rozumiem, co kolega usiłuje nam przekazać ani do czego przekonać, ale życzliwie zakładam, że chodzi o coś ważnego. Prof. Drąg nie przesądza pochopnie o przyczynach katastrofy - co najwyżej odnosi się krytycznie względem niektórych wersji/hipotez, do czego (zwłaszcza biorąc pod uwagę jego zaawansowane kompetencje naukowe) ma pełne prawo.

Offline zwykly_michal

• Ekspert
« Odpowiedź #307 dnia: 17.08.2022, 14:04 »
Taka parafraza:
Jak Działa Wielki zderzacz Hadronów:
- Oh, it's really quite easy. We just take a couple of electrons, speed them up and crash them into each other. Then we analyse what's left of them.

Może to tego typu "łatwość" miał na myśli pan profesor :D Michał siedzi w tych tematach i nie trzeba się z nim kłócić na temat, o którym ma 100x większe pojęcie od reszty towarzystwa tutaj.

To jest proste dla kogoś kto ma trochę praktyki w chromatografii (a to będzie trudna cześć badań). Nie trzeba nawet rozumieć jak coś działa ale wystarczy postępować według instrukcji do przygotowania próbek, analizę robi komputer i interpretacja wyniku to kwestia praktyki a jeżeli niczego nie wykrywa to trzeba wydrukować raport.

Każdego z Was można tego nauczyć :)

Offline trolu

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 391
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #309 dnia: 17.08.2022, 14:41 »
"PILNE‼️‼️‼️
INFORMUJEMY, IŻ DECYZJĄ PREZESA ZARZĄDU OKRĘGU PZW W KATOWICACH
OBWÓD RYBACKI RZEKI ODRA NR. 1 OD DZIŚ JEST ODCINKIEM❗️ NO KILL❗️
Szczegóły podamy wkrótce"

Obwód rybacki rzeki Odra – nr 1
Obwód obejmuje wody rzeki Odra na odcinku od granicy Rzeczypospolitej Polskiej m. Chałupki w km 20+000 do granicy regionów wodnych Górna Odra i Środkowa Odra w km 98+600 w m. Kędzierzyn Koźle wraz z wodami jej dopływów, starorzeczy i innych zbiorników wodnych o ciągłym dopływie lub odpływie do wód tego odcinka z wyłączeniem wód rzeki Opawa, Olza, Psina, Ruda, Bierawka i Kłodnica.
Rzeka Odra w granicach obwodu długość - 94,9 km

dopływy (nazwa rzeki/potoku): Bełk, Łęgoń I, Łęgoń II, Łęgoń III, Syrynka, Pilarka, Ciek K-2, Ciek K-1, Kanał ulgi Odry, Plęśnica, Księżok, Kanał Rybacki, Łęgoń, Ciechowicki I, Bodek, Dzielnica/Dzielniczka, Cisek, Ligocki, Rudnik

Tylko dla czego trzeba było katastrofy ekologicznej aby to wprowadzić, aczkolwiek zdaje sobie sprawę, że to nie na zawsze :facepalm:
Dzierżno uzależnia

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #310 dnia: 17.08.2022, 14:42 »
"PILNE‼️‼️‼️
INFORMUJEMY, IŻ DECYZJĄ PREZESA ZARZĄDU OKRĘGU PZW W KATOWICACH
OBWÓD RYBACKI RZEKI ODRA NR. 1 OD DZIŚ JEST ODCINKIEM❗️ NO KILL❗️
Szczegóły podamy wkrótce"

Obwód rybacki rzeki Odra – nr 1
Obwód obejmuje wody rzeki Odra na odcinku od granicy Rzeczypospolitej Polskiej m. Chałupki w km 20+000 do granicy regionów wodnych Górna Odra i Środkowa Odra w km 98+600 w m. Kędzierzyn Koźle wraz z wodami jej dopływów, starorzeczy i innych zbiorników wodnych o ciągłym dopływie lub odpływie do wód tego odcinka z wyłączeniem wód rzeki Opawa, Olza, Psina, Ruda, Bierawka i Kłodnica.
Rzeka Odra w granicach obwodu długość - 94,9 km

dopływy (nazwa rzeki/potoku): Bełk, Łęgoń I, Łęgoń II, Łęgoń III, Syrynka, Pilarka, Ciek K-2, Ciek K-1, Kanał ulgi Odry, Plęśnica, Księżok, Kanał Rybacki, Łęgoń, Ciechowicki I, Bodek, Dzielnica/Dzielniczka, Cisek, Ligocki, Rudnik

Tylko dla czego trzeba było katastrofy ekologicznej aby to wprowadzić, aczkolwiek zdaje sobie sprawę, że to nie na zawsze :facepalm:

Doskonała wiadomość w tej całej tragedii. Bardzo się bałem, że decyzję podejmą ludzie, którzy nie mają pojęcia o tym, że ryby można po prostu wypuszczać i cieszyć się samym wędkowaniem.
Krwawy Michał

Offline Mariusz Wu

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 43
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #311 dnia: 17.08.2022, 14:48 »
Jakoś od samego początku tej tragedii mam wewnętrzne przekonanie że źródła należy szukać w Gliwicach. Owszem Januszexy typu papiernia dołożyły swoje ale to poszło z Gliwic. Stan kanału ( wg relacji wędkarzy martwa woda) na Dzierżnie też kilka razy woda miała dziwny zapach i się podejrzanie pieniła wskazują że Gliwice są po raz kolejny źródłem zatrucia. 
Nie wypada śmiać się z Ukraińców że mają prezydenta komika w sytuacji gdy ma się prezydenta klauna

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #312 dnia: 17.08.2022, 16:05 »
Najnowsze oświadczenie PZW, czyli oficjalne wypowiedzenie wojny Wodom Polskim:

https://twitter.com/pzworgpl/status/1559865856158572544

Opinia związkowego ichtiologa/ekohydrologa:

https://tvn24.pl/polska/katastrofa-ekologiczna-na-odrze-ichtiolog-o-planie-dzialania-6072925

Dr hab. Adam Tański z Katedry Hydrobiologii, Ichtiologii i Biotechnologii Rozrodu ZUT w Szczecinie:

W ostatnich próbkach wody, które były badane, wykryto zmniejszoną ilość tlenu, co najprawdopodobniej prowadzi obecnie do śnięcia ryb. Trzeba jednak przypuszczać, że mamy tu do czynienia z reakcją łańcuchową. Zmniejszona ilość tlenu nie jest przyczyną pierwotną, a wtórną. Na dnie Odry dochodzi do rozkładu ryb i bezkręgowców, co w konsekwencji powoduje zmniejszenie się ilości tlenu i powstawanie substancji toksycznych dla żywych organizmów. Stąd tzw. przyducha.

https://www.onet.pl/informacje/onetszczecin/ponizej-tego-poziomu-tlenu-w-odrze-wlasciwie-nie-ma-bedzie-jeszcze-gorzej/pq6jjpn,79cfc278

Offline Mariusz Wu

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 43
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #313 dnia: 17.08.2022, 16:18 »
Na TVN24 transmisja z komisji w sprawie zatrucia Odry. Popapraniec z PiS bredzi coś o granicy białoruskiej a w wyniku kontroli poselskiej w Wodach Polskich wyszło że odwołany prezes Daca wcale nie jest odwołany i od 15 sierpnia jest na 2 tygodniowym urlopie.
Nie wypada śmiać się z Ukraińców że mają prezydenta komika w sytuacji gdy ma się prezydenta klauna

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #314 dnia: 17.08.2022, 16:23 »
Ja jebe... :facepalm:
Krwawy Michał