Autor Wątek: Tragedia nad Odrą. Zatruta rzeka i masa martwych ryb  (Przeczytany 117932 razy)

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 303
  • SiG
Odp: Tragedia nad Odrą. Zatruta rzeka i masa martwych ryb
« Odpowiedź #600 dnia: 31.08.2022, 19:11 »

"...Podkreślę Ci temat polityczny, którego tak kurczowo się trzymasz, PiS i PO to jest to samo! Nawet się ludźmi od czasu do czasu wymieniają :)... "

"...Co do źródeł energii już kiedyś rozmawialiśmy w tym temacie, wtedy już mówiłem, że jeżeli na własnym podwórku mamy dużo węgla, powinno to być nasze główne i rozwijane źródło energii. Technikę wydobycia i oczyszczanie węgla w chwili obecnej powinniśmy mieć jedną z lepszych w Europie, ale poszliśmy za dyktatem Eurokratów i nie mamy nic ;) ..."
[/quote]

Wyrwane z całego wpisu... Zgadzam się z tą wypowiedzią. Układ, Niemcy - Rosja, dla zysków i polityki nadal aktualny.
Polska (ciężko to pisać) to marionetka, źródło zbytu, dojenia obywateli. To dalej "Czerwoni" na stołkach i nadal stara gra.
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #601 dnia: 31.08.2022, 20:06 »
Bezkarność PiSu i pewność ich działań bierze się z tego, że opozycja jest niezwykle nieudolna i nie potrafi nic z tym zrobić

Nasuwają się dwa pytania: co mianowicie opozycja powinna zrobić w kontekście odrzańskiej katastrofy oraz czy opozycja to rownież skonfederowana prawica "antysystemowa", której kolega Azga jest zapewne sekretnym entuzjastą, a może i wyborcą? ;)

Prosta sprawa, opozycja partyjne pieniądze powinna wykorzystywać do zwiększania sobie poparcia prawda? A zdyskredytowanie w dużej aferze partii rządzącej poprzez przeprowadzenie samodzielnych badań przez jakąś niezależną od Państwa jednostkę akredytowaną byłoby takim ruchem po zauważonym zdarzeniu? Raczej tak, żeby "na świeżo" pokazać co w wodzie nie zagrało. Powiem więcej, nawet jakby badania za wiele nie wykazały, a wszystko doszłoby do tematu złotych alg to i tak zebrałaby poparcie wśród części wędkarzy za szybkie i skuteczne działanie. Niby tylko tyle, ale patrząc na naszą opozycję to "aż tyle".

Ja jestem entuzjastą niskich podatków i tego, że każdy zarabia na swoje pieniądze, a nie dostaje je w prezencie.
Plum

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1272
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #602 dnia: 31.08.2022, 21:28 »
Witamy wyborcę opozycji "antysystemowej" w odmianie korwinowsko-mentzenowskiej. Ufam, że Konfederacja/KORWiN zleciły "samodzielne badania", ale nie nalegam, by kolega Azga przedstawił ich wyniki ;)

Dlaczego sam fakt "samodzielnych badań" miałby zdyskredytować władzę, skoro państwowe instytucje (np. GIOŚ) szybko zaczęły informować o rozmaitych badaniach, a nawet renomowany IGB potrzebował trochę czasu, by przeprowadzić wszechstronne badania i sformułować solidną hipotezę? Pomijam już kwestię deficytu odpowiednio wyposażonych laboratoriów, na co wskazywała m. in. szefowa Instytutu Ochrony Przyrody PAN.

Do pokazania władzy w niekorzystnym świetle wystarczyło eksponowanie ewidentnej niespójności oficjalnego przekazu (wygibasy Dacy, Morawieckiego etc.), arogancji, niekompetencji i błazenady rozmaitych urzędników, którzy np. ogłaszali gotowość do publicznej kąpieli w Odrze, a także kontrastu między rządowymi wizjami regulacyjno-kanalizacyjnymi a stanowiskiem ekspertów. Wszystko to lepiej lub gorzej robiono, wykorzystując rozmaite spędy i media.

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 303
  • SiG
« Odpowiedź #603 dnia: 31.08.2022, 21:36 »

... arogancji, niekompetencji i błazenady rozmaitych urzędników, którzy np. ogłaszali gotowość do publicznej kąpieli w Odrze...
To mnie zirytowało, arogancja i brak odpowiedzialności, wyśmianie ludzi publicznie...tylko w.....l ! na miejscu, licząc się z konsekwencjami prawnymi. Jak ludzie, za jakiś czas się nie podniosą to jesteśmy straceni.
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #604 dnia: 31.08.2022, 21:49 »
Szef Instytutu Rybołówstwa Śródlądowego w Olsztynie dr Grzegorz Dietrich przekazał PAP, że w Odrze zginęły jesiotry, które eksperci od 30 lat próbują przywrócić w polskich rzekach.

https://gospodarka.dziennik.pl/news/artykuly/8527698,jesiotry-odra-katastrofa.html

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #605 dnia: 31.08.2022, 21:57 »
Oczekiwanie, że opozycja będzie reagowała na zanieczyszczenia rzek szybciej niż instytucje do tego powołane, finansowane i (w teorii) przygotowane narzędziowo i merytorycznie, jest mocno przesadzone. Musiałaby utrzymywać "drugie państwo", bo nigdy nie wiadomo co i gdzie akurat pierdolnie, ciekawe tylko z czego. A propaganda i tak zakrzyczy, że to antypolskie sypanie piasku w tryby rozwijających się inwestycji i niszczenie kluczowych graczy naszego przemysłu, gdy oczywistym jest, że to katastrofa naturalna spowodowana jednakowoż przez Niemców. I spora część ludu to kupi.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #606 dnia: 31.08.2022, 23:03 »
Witamy wyborcę opozycji "antysystemowej" w odmianie korwinowsko-mentzenowskiej. Ufam, że Konfederacja/KORWiN zleciły "samodzielne badania", ale nie nalegam, by kolega Azga przedstawił ich wyniki ;)

Dlaczego sam fakt "samodzielnych badań" miałby zdyskredytować władzę, skoro państwowe instytucje (np. GIOŚ) szybko zaczęły informować o rozmaitych badaniach, a nawet renomowany IGB potrzebował trochę czasu, by przeprowadzić wszechstronne badania i sformułować solidną hipotezę? Pomijam już kwestię deficytu odpowiednio wyposażonych laboratoriów, na co wskazywała m. in. szefowa Instytutu Ochrony Przyrody PAN.

Do pokazania władzy w niekorzystnym świetle wystarczyło eksponowanie ewidentnej niespójności oficjalnego przekazu (wygibasy Dacy, Morawieckiego etc.), arogancji, niekompetencji i błazenady rozmaitych urzędników, którzy np. ogłaszali gotowość do publicznej kąpieli w Odrze, a także kontrastu między rządowymi wizjami regulacyjno-kanalizacyjnymi a stanowiskiem ekspertów. Wszystko to lepiej lub gorzej robiono, wykorzystując rozmaite spędy i media.

Bardzo dziękuje, miłe słowa od nadwornego przyklaskiwacza :) Głupich zaczepek nie chce mi się ripostować, później znowu będzie trzeba czyścić posty. Dobrze wiedzieć, że w Twojej obecności niskimi podatkami i pracą należy się brzydzić, a ludzi odpowiednio posegregować, bo uważają podobnie jak czyjaś partia ;) Muszę pamiętać, że jak prezes Kaczyński powie "że papierówki są zielone", a ja gdzieś powiem podobnie to automatycznie awansuję na socjalistę z PiSu, a jak powtórzę po prezesie Tusku "że koń to ssak" będę platfusem obywatelskim :) Logika myślenia powala - ale za dużo nie oczekiwałem od zagorzałych fanów opozycji "systemowej", coś tak sam w raz na tym poziomie :)

Poniżej miała być merytoryczna wypowiedź, ale nie ma to sensu, a jak zacznę zjeżdżać do Waszego poziomu to mnie w nim pobijecie.

Poddaje się ;)

Dobrej nocy! :beer:

Plum

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #607 dnia: 31.08.2022, 23:44 »
Kolega Azga jest antysystemowy do tego stopnia, że nie głosuje nawet na antysystemowe ugrupowania postulujące minimalizację podatków, bo brzydzi się systemowymi wyborami?

A może kolega Azga stawia na antysystemową i niskopodatkową ofertę, ale nie w wydaniu KORWiN, lecz innej składowej Konfederacji?

Wtedy jednak nieuchronnie powraca pytanie o "samodzielne badania", których kolega Azga oczekiwałby od poważnej opozycji (zwłaszcza antysystemowej, bo systemowa z natury rzeczy powagą nie grzeszy). Gdyby się okazało, że również antysystemowa opozycja jest niepoważna przez wzgląd na brak "samodzielnych badań", byłoby doprawdy smutno, a nawet beznadziejnie :)

Offline Cygnus

• Ekspert
  • Reputacja: 65
« Odpowiedź #608 dnia: 01.09.2022, 05:49 »

Bardzo dziękuje, miłe słowa od nadwornego przyklaskiwacza :)

A jednak 8)
Myślałem że tylko ja to tak jakoś widzę ;)
 :thumbup: :beer: :thumbup:
"Nie można więc głosować za demokracją i wiecznie przeciwstawiać się gustom większości. To jest zakłamanie. Grzeszyć na ziemi i zgłaszać jednocześnie pretensje do nieba?!
Ale ja osobiście jestem szczery: zawsze głosowałem za kontrrewolucją"

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 577
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #609 dnia: 01.09.2022, 07:07 »
Azga daj spokój. Polityka to rak trawiący to forum od dawna. :beer:

Kiedyś zrobiłem ankietę na forum, gdzie o ile dobrze pamiętam około 90% użytkowników głosowało, by nie wciągać polityki w forum... Nie udało się jak widać a szkoda.

Leci :thumbup: za fajna wypowiedź.
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 391
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #610 dnia: 01.09.2022, 08:15 »
Z tematu o zatruciu Odry zrobiliście wyrzyg polityczny, takie forumowe TVP Info i obrzucacie się nawzjem gównem.
Dzierżno uzależnia

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #611 dnia: 01.09.2022, 09:35 »
Czy plany pogłębiania i kaskadyzacji Odry są apolityczne - tak jak ich obecny główny orędownik Gróbarczyk? Czy to przedsięwzięcie ma związek z zagrożeniami dla Odry, czy jest kompletnie obojętne i jako wędkarze powinniśmy to olewać z apolityczną obojętnością?
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #612 dnia: 01.09.2022, 09:49 »
Z wywiadu który wkleił Modus wynika, że nic dobrego z tego nie będzie. Moja interpretacja jest taka, że jako wędkarze powinniśmy protestować. Można skorzystać z rozwiązań sprawdzonych w innych krajach i potwierdzonych jako skuteczne. Polacy mają jednak potrzebę wynalezienia koła od nowa.

Słyszę z jednej strony, że plan odbudowy ekosystemu Odry zakłada system refugiów dla ryb i utworzenie banku genów. A z drugiej - że Odra ma być wodną autostradą. To co w końcu?

- Nie da się pogodzić odbudowy ekosystemu Odry z planem jej kaskadyzacji. To są po prostu zbyt skrajne koncepcje, z których jedna musi zostać wybrana, a druga odrzucona. Kompromis jest niemożliwy.

https://wyborcza.pl/7,177851,28848270,zatruta-odra-albo-odbudujemy-ekosystem-rzeki-albo-ja-dobijemy.html

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #613 dnia: 01.09.2022, 10:17 »
Faktycznie, robi się polityczny ring, niestety. Więc ja zakończę może z innej mańki. Nie uważam, że PO i PiS to samo, ponieważ niszczenie państwa i jego mega rozkradanie zaczęło się od 2015 roku. Za pierwszej kadencji PiS nie działał w ten sposób i miał inne postulaty, od dwóch kadencji dąży zaś do orbanizacji państwa, nie czarujmy się, bierze przykład z Orbana, stosując jego metody podporządkowania sobie wszystkiego i zapewnienia długich rządów. NIe mamy działających służb jak trzeba, pomimo, że powinny być mocniejsze a nie słabsze, mamy mega tuszowanie rzeczy, propagandę. Afery za PO jak Amber Gold, pomimo że poważne, dzisiaj są niczym przy tym co robi PiS. Wtedy jednak tamci przerżnęli wybory (PO-PSL), tamta afera w pewien sposób się do tego przyczyniła. A teraz? Mamy taką kumulację, że głowa boli, jest ich...ponad 700!

Czy jestem fanem PO? Nigdy w życiu. Ale dla wielu tak brzmię, ponieważ...krytykuję PiS. A nawet Mentzen, gość od Korwina, mówi, ze syf zaczął się od 2015 roku. Dlatego uważam właśnie, że jeśli pozwalać będziemy na rzeczy niedopuszczalne, to tylko będziemy grzebać samych siebie. Zagrabienie mediów jest niedopuszczalne, bo to są media wszystkich Polaków a nie tych z PiS. Kupowanie mediów przez Orlen to też katastrofa, bo wcale nie jest lepiej, do tego topi się w ten sposób publiczną kasę, widać też dlaczego Kaczyński tak dąży do nacjonalizowania. Aby móc poprzez spółki skarbu państwa załatwiać sobie rzeczy i realizować postulaty rządu. I tak dalej i dalej. I mamy koniec końców tuszowanie dzisiaj zatrucia Odry, gdzie ma to miejsce już od marca, gdzie prawdopodobnie Bumar ostro przytruł. I nic się nie działo aż wreszcie się 'obudzili' ministrowie i premier.

Co do Trzaskowskiego. Chciałbym usłyszeć dlaczego on był winny. Ktoś kto wie dlaczego nastąþiła awaria, ma pojęcie, że popełniono błąd na etapie projektu, umiejscawiając rury doprowadzające ścieki do oczyszczalni na niestabilnym podłożu, co doprowadziło do ich rozszczelnienia. Chodziło prawdopodobnie o zmniejszenie kosztów. On nie miał z tym nic wspólnego tak naprawdę. Więc jeśli ktoś robi z niego przestępcę, to jest nieuczciwy. Jak już, to należy winić za to ludzi poprzedniej prezydent lub samego Kaczyńskiego Lecha. Bo równie dobrze można obarczać garbatego, że ma garba. Mógł się nie garbić, tak?

I tak, za PO też była masa syfu, ale to co mamy dziś to całkiem co innego, i stawianie znaku równości świadczy albo o podstawowym braku wiedzy (niestety, nazywajmy rzeczy po imieniu, masa Polaków nie interesuje się polityką i nie wie co jest cięte) albo mamy do czynienia z politycznym antagonizmem jak w przypadku azgi właśnie. Którego nie posądzam o brak wiedzy ale o niechęć do PO, która byłaby jak najbardziej do przyjęcia, gdyby nie próbował tuszować tego co robi PiS. I szanuję poglądy innych, gorzej jak mamy ściemę. Ja nie jestem blokersem, dl  którego politycy kłamią i PO i PiS to taki sam syf. Bo ci drudzy zdemolowali Polskę na maksa więc nie można dawać im takich samych ocen.

Dzisiaj nie da się naprawić sprawy polskich wód, to znaczy rzek i jezior, nie mieszając do tego polityki. Bo IOŚ jak i Polskie Wody są upolitycznione i działają na zlecenie partii rządzącej (tak nie było!), nie wykonując tego co powinny, jest upolityczniony nawet NIK, który nie kontroluje jak powinien. Wszystko jest w sumie do rzyci. Dlatego trzeba to zmienić. I jeśli mamy zmienić tylko szyld z PiS na PO czy innego Hołownię, to będzie to jeszcze większą zbrodnią. Tutaj należy właśnie wszystko odpolitycznić, sprawić aby wykonywało swoje zadania. Media publiczne jak mówi ustawa mają rzetelnie informować obywateli chociażby. Dlatego nie jestem żadnym fanem PO, który chce aby jego partia wygrała i zgarnęła pulę jaką dziś dysponuje PiS. Ja chcę normalnej Polski, kraju, który jest taki jak inne silne kraje UE. Nie życzę sobie (i innym), aby inna partia opanowała media teraz i zaczęłą sączyć swoją propagandę, chcę aby to były media niezależne od polityków, na wzór chociażby BBC.

I to co mnie przeraża, to właśnie myślenie wielu moich rodaków, którzy mówią, że PO i PiS to to samo, i sugerują, że nie będą głosować. Dla mnie to oznacza, ze poddają się i chcą właśnie aby ten syf trwał, aby spółkami skarbu państwa nie zarządzali fachowcy dbający o interes kraju i zarabiający pieniądze dla państwa i obywateli, ale realizujący cele partii rządzącej, nie licząc się z kosztami jakie poniosą wszyscy. Możemy też liczyć na to, zę się wszystko samo uzdrowi, ale jak dla mnie to podobne myślenie jak takie, że ktoś chorujący na zapalenie płuc uzdrowi się samoistnie, nie idąc do lekarza. Szanse są bardzo podobne tutaj, czyli minimalne.

Jak wrócę z urlopu, czyli dziś wieczorem, to posprzątam wątek przesuwając polityczne rzeczy do innego wątku.
Lucjan

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 340
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #614 dnia: 01.09.2022, 11:01 »
.