Autor Wątek: Dzierżno Duże (Rzeczyce) 615 ha C&R  (Przeczytany 149344 razy)

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Maciek

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Dzierżno Duże (Rzeczyce) 615 ha C&R
« Odpowiedź #481 dnia: 15.08.2024, 18:58 »
Czytając tu, na Forum, oglądając na Y-T obrazki z Dzierżna, tylko głupi tekst mi się nasuwa na myśl: Pozazdrościliśmy Jordańczykom i Palestyńczykom Morza Martwego, to teraz mamy Jezioro Martwe :'(
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #482 dnia: 15.08.2024, 22:57 »
https://m.facebook.com/story.php/?story_fbid=336150686257968&id=1648638952

Niestety, to już nie jest ratowanie, a pochówek łowiska. Teraz zostanie już tylko duża dziura zalana wodą zmieszaną z syfem.
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline koperek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 52
« Odpowiedź #483 dnia: 15.08.2024, 23:42 »
Brak słów. Przykro patrzeć. Mam wrażenie, że niestety tylko my wędkarze w tym kraju tak to odbieramy. No bo co obchodzą innych ludzi jakieś tam karpie czy leszcze.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #484 dnia: 16.08.2024, 07:58 »
Być może się mylę... być może czegoś nie rozumiem.
Ale mam wrażenie że jest cisza medialna w tym temacie.
Jakieś delikatnie lakoniczne news w mediach i tyle.
Ciekaw jestem gdzie są te pojęby ekologiczne sponsorowane przez różnych kutasow...
Gdzie są ci ci się przyklejają...
Gdzie są ci osłowie posłowie pro ekologiczni...
Nima...nikogo...
Cisza spokój- jak by się nic działo.
A to PiS ponoć media blokował...

Czyli oczywiście winnymi są ekopojeby i politycy, ale nikt nie wspomina o PZW i o wędkarzach. Sorry, ale to związek ma walczyć tutaj jak lew, pokażcie mi gdzie są ich działania? Konkretne? I nie mówię o katowickim okręgu czy kole nr 29, bo ci wiadomo walczą jak mogą i rozumiem co ci ludzie czują (koło nr 29 zwłaszcza, które tyle 'krwi i potu' wylało tutaj).

Ludzie, rozumiem, ze jesteście sfrustrowani, ja również, ale o wędkarskie sprawy ma walczyć związek do którego należycie. To wy wybieracie ludzi doi jego władz. Więc pretensje miejcie przede wszystkim do nich. Pokażcie mi co robi ZG? Do tego politycy są na urlopach, taki to okres. ALe jakby była wojna lub zamachy, to by wrócili do pracy zapewne. A ja nie za bardzo widzę co robią władze związku. To oni mają reprezentować nasze interesy, po to są. Jest tragiczna sytuacja, do tego Odra jest zagrożona na najbardziej rybnym odcinku jaki pozostał, z olbrzymią ilością ryb jeszcze, a tam jeden artykuł na stronie, informujący. Zero działania opartego o media społecznościowe. Taki Tusk ruszy doopę, jak mu będzie się coś pod nią palić.

I teraz o politykach i ekologach. Co ma zrobić dziś prezydent Gliwic czy wojewoda? Zamknąć kopalnie? Sprawić, aby rozcieńczyć ścieki jakąś olbrzymią ilością wody której nie ma skąd wziąć? Kaman, jest już bardzo późno aby coś uratować. Tu trzeba było zapobiegać. A wszystkim, co atakują ekologów, to zastanówcie się - dlaczego nie ma z nimi sojuszu? Może dlatego, że są wyzywani od pojebów i świrów? I że praktycznie nikt spośród wędkarzy nie chce z nimi rozmawiać? W tym i wy sami, mający o nich złe zdanie i teraz łaskawie ogłaszający, że mogą coś wspólnie zrobić, ale nie z tymi co się przyklejają czy przypinają? Może właśnie takie działanie było by najlepsze, co? NIe popieram tego, ale sam widzę, że to by dało szybszy skutek? 8) 8)

Sorry, ale jeżeli chcemy działania, musi być ono jakoś skanalizowane, i dziś powinno się odbywać pod egidą PZW, bo nie mamy innej organizacji. Aby się liczyć, trzeba mieć siłę przebicia, narzekania mało dadzą.Może więc należy się przeprosić z ekologami, zaś ZG PZW naciskać na to, aby zaczęli wspólnie z organizacjami ekologicznymi wspierać projekt nowej ustawy czy nowelizacji? To tak się osiąga cele a nie marudzeniem i narzekaniem. Można też pogadać z ekologami i podłączyć się pod nich, bez udziału góry PZW, ale to już mniejsza moc rażenia. Jak widzicie sami, wielu z Was co tu wylewa swe żale, sami łowią na Dzierżnie lub łowili. Ale nie jestem pewien, czy tak samo reagowalibyście jakby to był inny zbiornik, gdzieś pod Gdańskiem, o którym mało co wiedzieliście. Pisze to po to, aby pokazać, że reakcja jest wtedy głównie, gdy Was to dotyczy, dlatego odzywają się tu osoby głównie ze Śląska lub co jeździli tam łowić, jak Michał. Dlatego trzeba mieć ochronę większej organizacji, która zareaguje z automatu, brać udział w wyborach, aby tam wybrać odpowiednich ludzi, bez lizania tyłka Olejarzowej, bo pewnie zmieni związek z racji bycia kobietą. Jeżeli jesteście za działaniem, to naciskajcie właśnie na PZW, to jest najkrótsza droga. I nawet jeżeli lokalny poseł czy europarlamentarzysta będzie nam chciał pomóc, to pamiętajcie, że mając za plecami PZW i 600 tysięczną rzeszę, ma bicz w ręku. Bez tego nie wiadomo czy się cokolwiek wydarzy. Mnie rozczarowuje to, że zamiast konkretnego działania tego rządu jest próba zwalenia wszystkiego na PiS i na Moskwę, byłą minister. NIe ma innych zapewnień, przynajmniej ja tego nie widzę. śledztwo w sprawie przewalenia kasy na monitoring to nie to samo co jego budowa, mogą chcieć się wykpić. Ale jak pisałem, gdyby podgrillować Tuska, to by zapewne nakazał coś zrobić konkretniejszego. I tu też jest dobra ścieżka, atakować jego, zrobić jakąś petycję, zebrać podpisy. COś się tu wydarza? Jeżeli tak, wrzucajcie linki aby się podpisywać.
Lucjan

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #485 dnia: 16.08.2024, 08:20 »
Luk - nie odkryję Ameryki stwierdzeniem, że "masz na pieńku" z PZW. Naprawdę, nie dostrzegasz tego problemu, że to spółki skarbu państwa, kierowane przez polityków płacą grosze za zatruwanie? Nie widzisz, że Wody Polskie to twór, który ponoć musiał powstać - zostało nam to narzucone przez UE. I w tym tworze zasiadają politycy?
Wybacz, ale mieszkasz ładnych parę km od Polski i nie widzisz tego, co się dzieje tu na co dzień, nie doświadczasz tego na własnej skórze, a bazujesz jedynie na przekazie medialnym i od znajomych. A to są subiektywne opinie.

Maciek zawarł w swojej wypowiedzi

Ciekaw jestem gdzie są te pojęby ekologiczne sponsorowane przez różnych kutasow...
Nima...nikogo...

dokładnie to, jak to wygląda, tak jak to się dzieje w Polsce. A Ty w dalszym ciągu nic innego, tylko powtarzasz jak mantrę: PZW, PZW, PZW. A prawda jest taka, że to przede wszystkim politycy ponoszą odpowiedzialność, a w zasadzie to grzech zaniechania. Z Odrą było dużo obietnic, wiele szumu, po czym media głównego nurtu dostały "prikaz", że mają wyciszyć sprawę.

[EDIT]
Swoją drogą - może to i fikcja reżyserska, ale na czymś faktycznie musiał bazować Patryk Vega kręcący film "Służby specjalne". Więc niech nawet 50% z tego filmu będzie prawdą, to widać kto i za jakie sznurki pociąga.

[EDIT 2]
Tak na marginesie - Tusk nic nie zrobi poza tym, co ma opanowane do perfekcji. Przekaże do opinii publicznej, że jest wściekły - to jest cała jego praca. W kwestii władz ZG - pani prezes tak szumnie walczyła na Odrze, a teraz cisza? No oczywiście, bo to wszystko wina alg, których obecność "stwierdziły" badania laboratoryjne. Teraz naukowcy walą perhydrol do Kanału Gliwickiego, jako cudowne remedium.
W mojej opinii POLITYCY za pomocą mediów rozgrywają nas jak tylko chcą.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #486 dnia: 16.08.2024, 08:44 »
Wszystko już zdechło? To posprzątajcie resztę grzecznie za darmo i można się rozejść.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #487 dnia: 16.08.2024, 08:57 »
Nima...nikogo...

Czyli oczywiście winnymi są ekopojeby i politycy, ale nikt nie wspomina o PZW i o wędkarzach. Sorry, ale to związek ma walczyć tutaj jak lew, pokażcie mi gdzie są ich działania? Konkretne? I nie mówię o katowickim okręgu czy kole nr 29, bo ci wiadomo walczą jak mogą i rozumiem co ci ludzie czują (koło nr 29 zwłaszcza, które tyle 'krwi i potu' wylało tutaj).

Ludzie, rozumiem, ze jesteście sfrustrowani, ja również, ale o wędkarskie sprawy ma walczyć związek do którego należycie. To wy wybieracie ludzi doi jego władz. Więc pretensje miejcie przede wszystkim do nich. Pokażcie mi co robi ZG? Do tego politycy są na urlopach, taki to okres. ALe jakby była wojna lub zamachy, to by wrócili do pracy zapewne. A ja nie za bardzo widzę co robią władze związku. To oni mają reprezentować nasze interesy, po to są. Jest tragiczna sytuacja, do tego Odra jest zagrożona na najbardziej rybnym odcinku jaki pozostał, z olbrzymią ilością ryb jeszcze, a tam jeden artykuł na stronie, informujący. Zero działania opartego o media społecznościowe. Taki Tusk ruszy doopę, jak mu będzie się coś pod nią palić.

I teraz o politykach i ekologach. Co ma zrobić dziś prezydent Gliwic czy wojewoda? Zamknąć kopalnie? Sprawić, aby rozcieńczyć ścieki jakąś olbrzymią ilością wody której nie ma skąd wziąć? Kaman, jest już bardzo późno aby coś uratować. Tu trzeba było zapobiegać. A wszystkim, co atakują ekologów, to zastanówcie się - dlaczego nie ma z nimi sojuszu? Może dlatego, że są wyzywani od pojebów i świrów? I że praktycznie nikt spośród wędkarzy nie chce z nimi rozmawiać? W tym i wy sami, mający o nich złe zdanie i teraz łaskawie ogłaszający, że mogą coś wspólnie zrobić, ale nie z tymi co się przyklejają czy przypinają? Może właśnie takie działanie było by najlepsze, co? NIe popieram tego, ale sam widzę, że to by dało szybszy skutek? 8) 8)

Sorry, ale jeżeli chcemy działania, musi być ono jakoś skanalizowane, i dziś powinno się odbywać pod egidą PZW, bo nie mamy innej organizacji. Aby się liczyć, trzeba mieć siłę przebicia, narzekania mało dadzą.Może więc należy się przeprosić z ekologami, zaś ZG PZW naciskać na to, aby zaczęli wspólnie z organizacjami ekologicznymi wspierać projekt nowej ustawy czy nowelizacji? To tak się osiąga cele a nie marudzeniem i narzekaniem. Można też pogadać z ekologami i podłączyć się pod nich, bez udziału góry PZW, ale to już mniejsza moc rażenia. Jak widzicie sami, wielu z Was co tu wylewa swe żale, sami łowią na Dzierżnie lub łowili. Ale nie jestem pewien, czy tak samo reagowalibyście jakby to był inny zbiornik, gdzieś pod Gdańskiem, o którym mało co wiedzieliście. Pisze to po to, aby pokazać, że reakcja jest wtedy głównie, gdy Was to dotyczy, dlatego odzywają się tu osoby głównie ze Śląska lub co jeździli tam łowić, jak Michał. Dlatego trzeba mieć ochronę większej organizacji, która zareaguje z automatu, brać udział w wyborach, aby tam wybrać odpowiednich ludzi, bez lizania tyłka Olejarzowej, bo pewnie zmieni związek z racji bycia kobietą. Jeżeli jesteście za działaniem, to naciskajcie właśnie na PZW, to jest najkrótsza droga. I nawet jeżeli lokalny poseł czy europarlamentarzysta będzie nam chciał pomóc, to pamiętajcie, że mając za plecami PZW i 600 tysięczną rzeszę, ma bicz w ręku. Bez tego nie wiadomo czy się cokolwiek wydarzy. Mnie rozczarowuje to, że zamiast konkretnego działania tego rządu jest próba zwalenia wszystkiego na PiS i na Moskwę, byłą minister. NIe ma innych zapewnień, przynajmniej ja tego nie widzę. śledztwo w sprawie przewalenia kasy na monitoring to nie to samo co jego budowa, mogą chcieć się wykpić. Ale jak pisałem, gdyby podgrillować Tuska, to by zapewne nakazał coś zrobić konkretniejszego. I tu też jest dobra ścieżka, atakować jego, zrobić jakąś petycję, zebrać podpisy. COś się tu wydarza? Jeżeli tak, wrzucajcie linki aby się podpisywać.

Pytanie...
Po co ten elaborat dla nierozumiejących.....
Każdy widzi co się stało.
Usprawiedliwianie kogo...Po kolei wszystkich ...którzy mogą coś zrobić a nic nie robią....? :facepalm:

Nic w temacie DD na dziś nie wiadomo.
A oficjalnie pani ministra odpowiedziała...
W poniedziałek coś powiem...
Ja dodam bo jest weekend.

Sory ale jeżeli by była jakolwiek iskra przy której szmaci...e z wiejskiej mogli by się ogrzać....To by ryjki do oczka darli. A tak wiedzą że to gówniany temat i do tego pewnie jest zakaz wypowiedzi ..tylko delegowani mogą rozmawiać.
W TV non toner mordki są....jakie urlopy....
Sory... :-X

Na dziś mamy tragedię największą od dekad ...A tu cisza nic się nie dzieje i gitara.

O pzw ( oprócz koła DD) nie piszę bo to żałosny temat do dyskusji.
Ps. Nie szukaj konfrontacji nawet w tym temacie. Bo to nie ma sensu. Są sprawy które łączą.
Maciek

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #488 dnia: 16.08.2024, 09:26 »
Luk, Ty naprawdę twierdzisz między wierszami, że nie można od Prezydenta Miasta Gliwice wymagać działań w sprawie tak wielkiej tragedii ekologicznej jaka się dzieje na jego terenie?
Pani Budka (żona Borysa) ma w obecnym układzie sił politycznych w kraju chyba wystarczającą siłę przebicia, i nawet jeśli nie ma formalnie aż tak dużo środków prawnych do działania to naciskami na wojewodę czy bezpośrednio ministerstwo środowiska może (a w zasadzie mogła) spróbować pomóc.

Tylko pytanie czy komuś dziś jest na rękę by tak nie wygodny i skandaliczny temat wypłynął na szeroką wodę? Czy Pani Budka wyżej stawia lojalność partyjną czy lokalnie samorządową? Do tego dochodzą pewne nieoficjalne sygnały o udziale kąpieliska miejskiego w Gliwicach (gminna jednostka) do dramatu jaki rozegrał się na kanale gliwickim w przeszłości i na DD obecnie. która poprzez odprowadzanie nie rozcieńczonego chloru z dezynfekcji basenów miała bezpośrednio przyczynić się stanu jaki mamy.

Od ekologów też uważam mamy moralny obowiązek oczekiwać działań, skoro od lat przedstawiają się jako obrońcy życia na ziemi, i na te szczytne cele pobierają darowizny od ludzi im wierzącym (oczywiście datki są na cele statutowe żeby nie było wątpliwości).

To, że związek daje dupy to już znane jest od lat, ale tutaj jest wypiętych więcej dup które skutecznie ktoś rucha za ich zgodą, albo w sposób na tyle sprytny że są nieuchwytni.
Politycy, służby, działacze społeczni (poza wędkarzami oczywiście) pozwalają/mają wywalone na to co się dzieje. Nie wykluczone nawet, że mają w tym swój interes który stawiają wyżej ponad przyrodę.

Nie jestem w stanie sobie wyobrazić, że w każdym innym normalnym kraju dochodzi do takiej tragedii i politycy lokalni i rządowi udają że nic się nie stało, a sytuacja jest pod kontrolą. Co za chichot losu, że PiS dojeżdzany był za Odrę ( i słusznie), a dziś na przykładzie DD czy wcześniej Trzaskowianki w Wiśle widać, że nic się nie zmieniło  :)
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #489 dnia: 16.08.2024, 09:33 »
Azymut - w punkt. :thumbup: :bravo:

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #490 dnia: 16.08.2024, 09:39 »
Azymut :bravo:
Maciek

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #491 dnia: 16.08.2024, 09:42 »
Od ekologów też uważam mamy moralny obowiązek oczekiwać działań, skoro od lat przedstawiają się jako obrońcy życia na ziemi, i na te szczytne cele pobierają darowizny od ludzi im wierzącym (oczywiście datki są na cele statutowe żeby nie było wątpliwości).

Wpłacający mają. Ekolodzy działają w temacie ochrony wód, na pewno bardziej aktywnie, niż wędkarze.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #492 dnia: 16.08.2024, 09:55 »
Masz jakieś info, które organizacje ekologiczne działają obecnie na DD?
Bo ja widzę tylko zrozpaczonych wędkarzy, którzy od dwóch tygodni sprzątają i próbują uratować choć część ryb. I poza czasem inwestują w to własne pieniądze.

Tak z boku na to spojrzeć - to naprawdę jest państwo z kartonu :facepalm:
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #493 dnia: 16.08.2024, 10:05 »
Masz jakieś info, które organizacje ekologiczne działają obecnie na DD?
Bo ja widzę tylko zrozpaczonych wędkarzy, którzy od dwóch tygodni sprzątają i próbują uratować choć część ryb. I poza czasem inwestują w to własne pieniądze.

Tak z boku na to spojrzeć - to naprawdę jest państwo z kartonu :facepalm:

Ściekiem płynące....
Ps. Będą się do truchełek przyklejać.... 8)
Maciek

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #494 dnia: 16.08.2024, 10:24 »
No ile można pisać to samo. Ręce opadają.
Problem z polskimi wodami jest systemowy, chyba się zgodzimy co do tego, prawda? Główne punkty dla przypomnienia:
- można w świetle prawa spuszczać do wody zanieczyszczenia, płacąc jakieś grosze,
- wody jest mało i będzie jeszcze mniej, a sytuacja jest w sporej części wynikiem polityki melioracyjnej,
- zakłócenia stosunków wodnych, powodowane głównie przez kopalnie, zarówno odkrywkowe, jak i głębinowe,
- zrzuty gorącej wody z elektrowni,
- regulacja i powodowane przez nią zniszczenia ekosystemów.
To teraz zapytam, kto z tym przynajmniej próbuje walczyć: ekolodzy czy wędkarze? Kto przedstawia formalne propozycje zmian (linki podałem wcześniej)? Kto zgłaszał uwagi do "specustawy odrzańskiej": ekolodzy czy wędkarze? Kto aktywnie protestował przeciwko pomysłom kaskadyzacji Wisły albo wodnych autostrad? No przecież nie wędkarze - mieliśmy tu temat założony przez Selektora, w którym udzielało się w porywach może z siedem osób: głównie było to wrzucanie linków do obłąkanych pomysłów rządu i cytowanie kontr wychodzących ze środowisk ekologicznych.
Najlepsze kanały o ochronie wód prowadzą ekolodzy (koalicja Ratujmy Rzeki, czy Wolne Rzeki). Ten ostatni koleś spotyka się zresztą z komentarzami typu: "ekoormowiec" czy też "kup sobie własny kawał pola i tam naprawiaj świat".
Systemowo, ekolodzy robią coś (inna sprawa, że efekty marne, bo i presja społeczna mała), a wędkarze? Wędkarzy to rusza dopiero, gdy ryby wypływają do góry brzuchem.
Wydaje mi się, że oczekujecie od ekologów, żeby akurat teraz przykuwali się łańcuchami albo przyklejali - nie wiem, chyba nie do jeziora, ale może mają blokować dojazdy do kopalni czy Bumaru? Z reguły w takich wypadkach mamy kanapowy lincz: co ci debile wyprawiają, gazem i pałą ich. No mają pecha, że nie rozumieją hierarchii zagrożeń: wędkarskie są poważne, inne to wymysły zielonych kretynów. I jeszcze nie pomagają sprzątać.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.