Autor Wątek: Kołowrotek do Armadale 3,3 60gr  (Przeczytany 2822 razy)

Offline Trissot

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Ulubione metody: method feeder
Kołowrotek do Armadale 3,3 60gr
« dnia: 07.09.2022, 08:55 »
Witam
Zwracam się z prośbą o pomoc w wyborze kołowrotka do w/w kijaszka. Docelowo miał go obsługiwać Browning black viper w rozmiarze 5000, ku mojemu zdziwieniu stopka kołowrotka jest ciut za duża względem uchwytu. Co moglibyście polecić w budżecie 400 zł w rozmiarze 4000-5000, tak lubię większe kołowrotki. Generalnie waga nie ma większego znaczenia, bardziej zależy mi na szerszej szpuli oraz okrągłym klipsie. Normalnie brałbym Daiwa nzon lt 5000 ale nigdzie nie jest dostepna
Moje typy to:
Shimano Aero bb 5000 lub 4000
Okuma Custom Black Feeder CLXF 40
Flagman Mantaray Pro Feeder 4000

Z góry dziękuję za pomoc.

Offline mdziam78

• Reputacja: 20
Odp: Kołowrotek do Armadale 3,3 60gr
« Odpowiedź #1 dnia: 07.09.2022, 09:22 »
Moim skromnym zdaniem 4000 Mantaray jest trochę mały. Sam do kija 3.3 60g używam kołowrotka w rozmiarze 5000. Tym kijem już na 50m spokojnie miotasz.

Offline Cobi92

• Ekspert
  • Reputacja: 171
« Odpowiedź #2 dnia: 07.09.2022, 09:30 »
Polecę zaproponowaną przez Ciebie Okumę CBF ale w rozmiarze 55 : posiadam i jestem mega zadowolony, przy okazji to sporo poniżej twojego budżetu ;)
Lepiej 3 razy złowić i wypuścić niż raz zjeść ;)

Offline Lewapiks

• Reputacja: 57
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #3 dnia: 07.09.2022, 11:00 »
Jeśli do 400 zł, to jest teraz okazja. Świetne , bardzo mocne młynki z zapasową szpulą aluminiową w komplecie. W promocji bardzo opłacalny zakup. Polecam, posiadam 3 sztuki. Jedyna drobna wada to delikatny FABRYCZNY luz na składanej korbie, ale Daiwy też tak mają, przynajmniej moje. Te Prestony są niezniszczalne, jest sporo filmów w necie na ich temat. Polecam i z ceną mieścisz się w budżecie. W porównaniu z tymi co zaproponowałeś ten Preston jest lepszy.
https://sklepdrapieznik.pl/z-przednim-hamulcem/29692-kolowrotek-preston-extremity-feeder-520.html

Offline Kamil_BBI

• Ekspert
  • Reputacja: 141
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 07.09.2022, 12:40 »
Za te pieniądze bierz Extremity 520, miałem 3 sztuki i trochę żałuję, że zamienilem je na Daiwy TDR. Różnicy w użytkowaniu nie czuję, a kilka stówek zostaje w kieszeni. Cena mega okazyjna w Drapieżniku.
Z pozdrowieniami,
Kamil

Offline Lewapiks

« Odpowiedź #5 dnia: 07.09.2022, 12:53 »
Za te pieniądze bierz Extremity 520, miałem 3 sztuki i trochę żałuję, że zamienilem je na Daiwy TDR. Różnicy w użytkowaniu nie czuję, a kilka stówek zostaje w kieszeni. Cena mega okazyjna w Drapieżniku.

Ja również żałuję pieniędzy wydanych na przereklamowane Daiwy. Na szczęście części się już pozbyłem. Extremity w tych pieniądzach w promocji - bezkonkurencyjny.

Offline Trissot

« Odpowiedź #6 dnia: 07.09.2022, 12:54 »
Nie wiem dlaczego ale jakoś omijałem ten kołowrotek w poszukiwaniach, popatrzyłem, podumałem i zamówiłem :D
Dziękuję za wsparcie

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Wędkarz uniwersalny...
« Odpowiedź #7 dnia: 10.09.2022, 16:15 »
Czy Prestony Extremity 520 od 620 różnią się tylko rozmiarem szpuli i rotora czy body w modelu 620 jest jednak większe niż w 520? Różnica w wadze między modelami to 28gr wiec obstawiam, ze korpusy i przekładnie mają takie same. Ktoś wie jak z tym jest?

Online Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 159
« Odpowiedź #8 dnia: 10.09.2022, 17:23 »
Jest spora różnica między 520 a 620 jak i w szpuli oraz body ;). Ogólnie kołowrotki nie są złe tylko ten cholerny luz na korbie w miejscu gdzie składa się rączka :facepalm: jest to cholernie denerwujące.
- Arek -

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 12.09.2022, 18:34 »
Mogę polecić do feedera 3,3 kołowrotek Shimano Nasci 4000. Ryobi Ecusima 4000 też powinna dać radę.
Marcin

Offline Trissot

« Odpowiedź #10 dnia: 12.09.2022, 19:06 »
Nie wiem jak w ryobi ale nasci,sahara czy sedona od Shimano do feedera to kiepski pomysł ze względu na brak przełącznika obrotów wstecznych oraz kiepski klips. To kołowrotki skierowane głównie do spinningu. Zakupiłem wcześniej wspomniany exteminity ale debiutu jeszcze się nie doczekał, na sucho całkiem przyjemna maszyna jedynie ten luz na korbie jest wyczuwalny, zobaczymy jak będzie nad wodą.

Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalka

Offline Lewapiks

« Odpowiedź #11 dnia: 12.09.2022, 20:37 »
Nie wiem jak w ryobi ale nasci,sahara czy sedona od Shimano do feedera to kiepski pomysł ze względu na brak przełącznika obrotów wstecznych oraz kiepski klips. To kołowrotki skierowane głównie do spinningu. Zakupiłem wcześniej wspomniany exteminity ale debiutu jeszcze się nie doczekał, na sucho całkiem przyjemna maszyna jedynie ten luz na korbie jest wyczuwalny, zobaczymy jak będzie nad wodą.

Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalka

Używam tych młynków wiele lat i luz się nie pogłębia podczas katowania na rybach. Myślę, że będziesz zadowolony tym bardziej, że cena w Drapieżniku bardzo dobra, o dodatkowej szpuli w zestawie nie wspominając.

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Wędkarz uniwersalny...
« Odpowiedź #12 dnia: 14.09.2022, 08:31 »
Właśnie jestem po pierwszym łowieniu Extermity 520 zakupionym 2 dni temu w Drapieżniku. Na plus moc - to od razu się czuje! Wczoraj połowiłem leszczy na metode z podajnikiem 30gr, największy leszczak ok 1kg - kołowrotek kręci pod obciążeniem bardzo przyjemnie bez żadnych oporów charakterystycznych dla kołowrotków o dużych przełożeniach. Dla porównania kolega łowił Matrixem Aquosem - tu jest przepaść na korzyść Extermity. Żeby nie było jednak tak słodko trzeba pamiętać, że to jednak tania konstrukcja i wyczuwa się różnice in minus w kulturze pracy (np. luz na korbie) w stosunku to np Daiwy TDR, której tez używam już 3-i sezon. Jeden z kolegów w tym wątku napisał, że wymienił TDRki na Extermity (czy jakoś tak ;-) … sorry ale w mojej opinii to jednak błąd bo jednak TDR jest dużo lepiej spasowany i chodzi jak masełko, Extermity jednak ciut mniej kulturalnie. Reasumując Extermity to świetny młynek w bardzo dobrej cenie do jakości - świetne szpule, wzorowy nawój, precyzyjny hamulec - polecam aczkolwiek jeśli jesteście przyzwyczajeni do topowych modeli Daiwy czy Shimano to wyczujecie jednak różnicę w pracy.  Co do trwałości czas pokaże.

Online Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 159
« Odpowiedź #13 dnia: 14.09.2022, 09:45 »
Co do trwałości proszę bardzo extremity 620 używany sporadycznie ostatnio dwa razy na komercji kilka karpi złowił po wypadzie zaczęło było czuć ząbkowanie rozebrałem i główne koło zębate uszczerbione. To już w Browningu takiego zużycia nie zauważyłem którego mam 4 sezony i od 2 jest używany przy wstępnym nęceniu szklanką i spombem.

- Arek -

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Wędkarz uniwersalny...
« Odpowiedź #14 dnia: 14.09.2022, 12:08 »
Grubo! Wydaje mi się, że takie wyszczerbienie wskazuje na wadę materiału - normalnie zęby zużywają się raczej równomiernie. Może to pechowy egzemplarz - tak czy siak nie wygląda to dobrze....
PS. Jaki Browing tak dobrze się Ci sprawdza? Ja używam do cięższego feedera Browninga Black Viper Mk Fd 850 i jestem póki co zadowolony - to czołg!!!