Autor Wątek: Pleciona  (Przeczytany 4455 razy)

Offline ProDario

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 0
Pleciona
« dnia: 11.09.2022, 18:14 »
Witajcie
Pisze bo mam problem z plecionkami od mikado...
Mianowicie kupiłem 0.08 i 0,16 4 splotowe oraz 0.12 8 splotową w jednym sklepie i każda z nich pęka na węźle, robię zwykle oczko na mokro, sucho, z przyrządem do pętelek i nadal to samo. Więc tu pytanko czy to może być oznaką że plecionki są stare i nadają się tylko do kosza? Próbowałem tez innych węzłów i po lekim pociągnięciem strzela, jestem mega zły za utopiony hajs, proszę kolegów wedkarzy o pomoc w temacie

Online Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 413
Odp: Pleciona
« Odpowiedź #1 dnia: 11.09.2022, 18:52 »
Mam plecionki po kilka lat i nie widzę żadnego spadku wytrzymałości. W jaki sposób testujesz wytrzymałość tej plecionki?

Offline ProDario

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 11.09.2022, 18:58 »
Na początku zabezpieczyłem szmatką uchwyt wiadra i podnosilem z cegłą w środku wiadra drugi koniec na kawałki drewna też że szmatką, nie było możliwości przetarcia, teraz ubieram rękawicę spawalnicze że skóry i po prostu ciągne lekko i pęka na węźle

Offline Miwol

• Ekspert
  • Reputacja: 136
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 11.09.2022, 20:36 »
Najlepiej weź wagę i sprawdź, przy jakim obciążeniu pękają. Bez tego ciężko będzie nam cokolwiek powiedzieć. Ja używam 0.10 octa i o ile dobrze pamiętam, to wytrzymywała ok 4 kg.

Pamiętaj też, że przy szybkim zrywaniu waga nie zarejestruje pełnego obciążenia, tylko mocno zaniżone. Również nasze odczucia będą zaburzone i będzie nam się wydawać, że linka pęka przy bardzo małym obciążeniu.
Pozdrawiam,
Michał

Złów i wypuść

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #4 dnia: 11.09.2022, 21:00 »
Waga i reklamówka z kamieniami jako obciążenie. Łatwo dołożyć i zważyć zawartość.

Offline ProDario

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 11.09.2022, 22:04 »
Ok mam wagę to dokonam tego pomiaru jutro, w moim wiadrze z cegłą było około 8 kg, producent podaje 11,pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie ;)

Online Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 11.09.2022, 22:17 »
Ok mam wagę to dokonam tego pomiaru jutro, w moim wiadrze z cegłą było około 8 kg, producent podaje 11,pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie ;)
I według ciebie jest to słaby rezultat? A czy producent podał w jaki sposób mierzy wytrzymałość linki? Wytrzymałość liniowa a na węźle to dwie różne bajki 🙂. Kup sobie japońska linkę to się dopiero "rozczarujesz".

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #7 dnia: 11.09.2022, 22:22 »
Do tego pęka na węźle tak jak powinna :)

Offline Miwol

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 11.09.2022, 23:06 »
Bardzo często na opakowaniach żyłek i plecionek firm Mikado, Jaxon, Robinson oraz wielu innych, można spotkać bajki dla dzieci - średnica (żyłki są pogrubione najczęściej o 0.02) oraz wytrzymałość (nawet 4 razy wyższe od realnych). Nie wierz w to. Liderem jest Jaxon, który podaje, że na daną żyłkę można złowić rybę do xx kg.

Najbliższe prawdy dane to te, które są podawane w funtach.
Pozdrawiam,
Michał

Złów i wypuść

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #9 dnia: 11.09.2022, 23:38 »
Plecionki na węźle średnio wytrzymują PE?x5= kg, czyli np. plecionka PE1.5 wytrzyma 1.5x5=7.5 kg.
Plecionka, żeby wytrzymała liniowo tyle co pisze na opakowaniu to trzeba użyć agrafki bezwęzłowej.
Plecionki japońskie są najbardziej dokładnie opisane ze względu na przyjęty standard oznaczania wytrzymałości plecionek.

Offline Cobi92

• Ekspert
  • Reputacja: 171
« Odpowiedź #10 dnia: 12.09.2022, 07:31 »
Ja tylko delikatnie zasugeruje zmianę nazwy tematu, bo po tytule myślałem że temat będzie o sklepie Pleciona :P

Jeśli chodzi o testy wytrzymałości to polecam wagę i zawieszone na niej wiadro. Powoli dolewamy wodę i patrzymy co się dzieje. Oczywiście wysokość między podłożem a wiadrem minimalna by nie było z tego wszystkiego powodzi ;)
Lepiej 3 razy złowić i wypuścić niż raz zjeść ;)

Offline Miwol

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 12.09.2022, 09:15 »
Ja tylko delikatnie zasugeruje zmianę nazwy tematu, bo po tytule myślałem że temat będzie o sklepie Pleciona :P

Miałem dokładnie to samo skojarzenie :D
Pozdrawiam,
Michał

Złów i wypuść

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #12 dnia: 12.09.2022, 09:42 »
Pękająca na węźle plecionka to błogosławieństwo.
Panowie, policzmy głosy:

Offline ProDario

• Użytkownik
  • **
Odp: Pleciona-nie chodzi o sklep
« Odpowiedź #13 dnia: 12.09.2022, 16:23 »
Nazwę zmieniłem ;)

Test na wadze 3.1 kg, więc wnioskuje że już nigdy nie kupie mikado,pomiar pomiarem, ale taka prawda że nawet kilowy karp by agresywnie odjechał i by  pękła, plecionka 0
,14 czy 0
16 nie do wiary. Zraziłem się do mikado strasznie .pojechałem dziś do wędkarskiego kupiłem żyłke 0,28 , taka grubą bo każda która sprzedawca podawał to pękała. Tej jestem pewny. Myślę że skoro linke ja mogę przerwać ręką to karp tym bardziej, także nie wiem jaką średnice bym musiał wziosc plecionki żeby spełnia moje wymagania, dzięki z odpowiedzi, wniosek jeden, nigdy więcej mikado

Online Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 12.09.2022, 17:55 »
Panie, jak wszytko ci pęka to jesteś chyba drugim pudzianem. A tak serio to żyłka 0,30 o wytrzymałości około 6-7kg pozwala w dobrych warunkach wyholować każdego karpia czy amura z naszych wód 🙂. A co do plecionki raz ci pęka przy 8kg a pózniej przy 3kg?