Na takich łowiskach jak opisujesz wystarczy kij 3-3,3 m, i cw 60-70 gram, napisałeś ze masz Selektora i jest za miękki , tę mam te Selektory 3,6/75 i 3,6/90, tymi kijami spokojnie łowię na łowiskach komercyjnych i to duże ryby , mam nadzieję że jeszcze w tym doku przekroczę +15, mówisz że są za miękkie no ale taki ich urok to są typowe paraboliki i akurat ja takie lubię, pewno szukasz coś o akcji bardziej progresywnej podobnie jak Trabucco Sygnum . Mam też taki 3,6/90 i podejrzewam że ten kij by ci bardziej odpowiadał niż Selektor , jednak nie produkują takiego kija w krótszej wersji, a szkoda. Wśród kijów Prestona lud Drennana na pewno znajdzie coś bardziej odpowiedniego, nie mam tu wiele do powiedzenie bo tylko okazjonalnie łowiłem na te kije i to niewielkie rybki, wiem że są wśród forumowiczów koledzy którzy je znają więc mogą coś więcej doradzić, odemnie mogę podpowiedzieć że z pewności pasowała by ci akcja Trabucco Sygnum, więc ci którzy mieli ten kij w ręce i kije Prestona lub Drennana podpowiedzą co kupić.