Autor Wątek: Składki 2023  (Przeczytany 36224 razy)

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Składki 2023
« Odpowiedź #90 dnia: 14.10.2022, 12:33 »
Mój, Twój, nasz... :D

Wychodzę z założenia, że jeżeli coś jest "za drogie" i nie widzę odpowiedniego stosunku ceny do jakości, to rezygnuję z takiego zakupu. A zatem problem rozwiązany.

Na pzw łowie rzadko bo rzadko ale jak już to zwyczajnie jadę bez opłaconej składki o czym wspomniałem już rok temu za co wielu kolegów poczuło się oburzonych. Dla mnie to zwykła kalkulacja opłacalności / kosztów - nic więcej. Jak dostane mandat to go opłacę, tym bardziej, że takich wyjazdów w ciągu roku zaliczę może z 3.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Online Cost

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #91 dnia: 14.10.2022, 13:26 »
Trochę sam sobie zaprzeczasz. Raz piszesz, że jak coś za drogie to rezygnujesz a kawałek dalej, że łowisz bez opłacania. Możesz opłacić zezwolenie jednodniowe.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #92 dnia: 14.10.2022, 14:03 »
A ja na PZW łowię zawsze. I co mi polecisz?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline szulmar

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #93 dnia: 14.10.2022, 14:30 »
Mój, Twój, nasz... :D

Wychodzę z założenia, że jeżeli coś jest "za drogie" i nie widzę odpowiedniego stosunku ceny do jakości, to rezygnuję z takiego zakupu. A zatem problem rozwiązany.

Na pzw łowie rzadko bo rzadko ale jak już to zwyczajnie jadę bez opłaconej składki o czym wspomniałem już rok temu za co wielu kolegów poczuło się oburzonych. Dla mnie to zwykła kalkulacja opłacalności / kosztów - nic więcej. Jak dostane mandat to go opłacę, tym bardziej, że takich wyjazdów w ciągu roku zaliczę może z 3.
Tym postem straciłeś kolego cały szacunek, który miałem do Twojej osoby.

Offline ledi12

• Ekspert
« Odpowiedź #94 dnia: 14.10.2022, 14:38 »
No cóż jakoś przeżyje. Szczerość to moja mocna cecha, kto rozumie ten wie :D Mosteque, jeśli łowisz regularnie + Twój okręg jest zadbany i regularnie kontrolowany to odpowiedź nasuwa się sama. Oczywiście jeśli chcesz połowić w 2023, bo wpływu na kwotę raczej nie masz.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #95 dnia: 14.10.2022, 14:52 »
+ Twój okręg jest zadbany i regularnie kontrolowany

Koło może i jest, ale okręg ???
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #96 dnia: 14.10.2022, 15:51 »
Jeżeli okręg kaliski traci wody, bo ich nie zarybiał latami, to należy się zastanowić jak do tego dopuszczono. Kto za to odpowiada, gdzie komisja rewizyjna, czy ukarano winnych? To samo w okręgu bielskim, dlaczego zarybiano w fatalny sposób, co stało się powodem do odebrania wód związkowi? To tylko przykłady, gdzie wędkarze nie działając pozwalają aby komuś się upiekło. Tu należy działać.

Gdzie podziały się pieniądze ze składek na ochronę i zagospodarowanie. Przywłaszczone czy wydane na coś innego? Mam przeczucie, że prokuratura będzie miała mnóstwo powiadomień w sprawach o niegospodarność.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #97 dnia: 14.10.2022, 16:17 »
Jeżeli okręg kaliski traci wody, bo ich nie zarybiał latami, to należy się zastanowić jak do tego dopuszczono. Kto za to odpowiada, gdzie komisja rewizyjna, czy ukarano winnych? To samo w okręgu bielskim, dlaczego zarybiano w fatalny sposób, co stało się powodem do odebrania wód związkowi? To tylko przykłady, gdzie wędkarze nie działając pozwalają aby komuś się upiekło. Tu należy działać.

Gdzie podziały się pieniądze ze składek na ochronę i zagospodarowanie. Przywłaszczone czy wydane na coś innego? Mam przeczucie, że prokuratura będzie miała mnóstwo powiadomień w sprawach o niegospodarność.
Dlatego chciałbym powtórzyć  moje pytanie...

Krwawy Michał

Offline szulmar

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #98 dnia: 14.10.2022, 17:26 »
No cóż jakoś przeżyje. Szczerość to moja mocna cecha, kto rozumie ten wie :D Mosteque, jeśli łowisz regularnie + Twój okręg jest zadbany i regularnie kontrolowany to odpowiedź nasuwa się sama. Oczywiście jeśli chcesz połowić w 2023, bo wpływu na kwotę raczej nie masz.
Nie wycieraj sobie twarzy Mosteque, mój okręg nie jest zarybiany regularnie, miałem 1 kontrole na 100 wypraw i to nie uprawnia mnie żeby kłusować, tzn łowić bez opłaconej składki, a Ty się tym chwalisz publicznie na forum. Tyle w temacie.

Online Cost

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #99 dnia: 14.10.2022, 17:37 »
Jest to częste podejście w Polsce. Połowiłem bez zezwolenia - jestem cwaniak, pojechałem bez biletu - jestem kozak. Reszta to frajerzy bo płacą. Zrozumiałbym gdyby to mówił nastolatek ale że dorosły facet chwali się takim postępowaniem. Słabe to jest.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #100 dnia: 14.10.2022, 17:50 »
Nie wycieraj sobie twarzy Mosteque, mój okręg nie jest zarybiany regularnie, miałem 1 kontrole na 100 wypraw i to nie uprawnia mnie żeby kłusować, tzn łowić bez opłaconej składki, a Ty się tym chwalisz publicznie na forum. Tyle w temacie.

Yyy... atakujesz mnie tutaj za coś, czy o co chodzi?
Krwawy Michał

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #101 dnia: 14.10.2022, 18:18 »
Jest to częste podejście w Polsce. Połowiłem bez zezwolenia - jestem cwaniak, pojechałem bez biletu - jestem kozak. Reszta to frajerzy bo płacą. Zrozumiałbym gdyby to mówił nastolatek ale że dorosły facet chwali się takim postępowaniem. Słabe to jest.
:thumbup:
Panowie, policzmy głosy:

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #102 dnia: 14.10.2022, 18:27 »
:thumbup:
Ledi poruszył ciekawy temat, bo wyobraźcie sobie jaki PZW by miało problem, gdyby nad wodą rzeczywiście były ryby i ludzie by je zabierali.
A tak nie ma ryb to i nie ma problemu, bo nie są potrzebne kontrole :)
Ja przez 20 lat byłem tylko raz kontrolowany przez Państwową straż rybacką i to jeszcze w innym okręgu niż należę, a u mnie nad wodą to już z przyzwyczajenia wiem, że kontrole są tylko przez społeczną straż w weekend po obiedzie :)

Offline ledi12

• Ekspert
« Odpowiedź #103 dnia: 14.10.2022, 18:33 »
Pisząc ten post wiedziałem, że większość bywalców podejdzie do tego zero-jedynkowo. Czekałem na komentarz porównawczy z kradzieżą w sklepie od tych szczególnie "bystrych" :D Niemniej wiem również, że są tutaj ludzie którzy rozumieją mój punkt widzenia, stąd dalsza dyskusja nie ma sensu.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #104 dnia: 14.10.2022, 18:35 »
Ciekawe to co piszecie o kontroli.
Jestem 1-2 razy w tygodniu nad wodą i co tydzień,albo co dwa tygodnie,jestem kontrolowany. Fakt,u mnie cwaniaczki liczą na mandacik za brak wpisu itp.