Autor Wątek: Korum Big Water vs Korum Barbel Rod  (Przeczytany 2367 razy)

Offline Kacperw22

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 2
  • Pawel
Korum Big Water vs Korum Barbel Rod
« dnia: 16.10.2022, 18:38 »
Jest moze ktos kto uzytkuje obydwie serie wedek i moglby je troche opisac ? Pamietam ze @Luk jest wielbicielem brzanowek ;) lub Daiwa Powermesh Barbel Fishing Rods ale z tymi moze byc klopot ze sciagnieciem do Norwegii
Potrzebuje dwoch wedeczek z przeznaczeniem na rzeki, glownie na trupka, rasowke ( sandacz,szczupak,mietus). Biore glownie pod uwage te dwie serie Koruma
Problem w tym ze mam dwie ulubione rzeki tutaj gdzie mieszkam i obydwie bardzo sie od siebie roznia. Jedna z uciagiem max 40 gr, druga ma uciag duzo wiekszy, czasami 120 gr jest malo i na tej trzeba rzucic nawet z 80 metrow
Kolowrotki do nich wybralem Kołowrotek Daiwa Emblem BR 25A lub  Daiwa 18 Emblem EM 25 QD
Pozdrawiam

Z prochu powstałeś… to wstań i się otrzep

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Korum Big Water vs Korum Barbel Rod
« Odpowiedź #1 dnia: 17.10.2022, 07:55 »
Główna różnica jest taka, że kije BW mają mniej przelotek, są też one większe, szczytówka nie jest biała. W sumie przypominają bardziej karpiówki, są ich jakby odchudzonymi wersjami. Trudno mówić mi o akcji, gdyż moje BW 2.75 lb są do wód o sporym uciągu i koszyków powyżej 150 gramów. Ale chyba ugięcie jest bardzo podobne.
Lucjan

Offline Przemek s

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #2 dnia: 17.10.2022, 10:10 »
Moje mają biale sztykowki z tym że ja mam 2.5lb

Offline Alleius

• Ekspert
  • Reputacja: 47
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 17.10.2022, 13:39 »
Ja mam BW 2,75 lbs 3,9 m w dwuskładzie i również mają białe fluorescencyjne zakończenia

Offline LUKAPIO

• Ekspert
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 17.10.2022, 13:56 »
Dobrze widzicie na nich brania?
Profil na Instagramie: lukapio_fishing
Profil na Facebooku: Lukapio Fishing

Offline Alleius

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 17.10.2022, 15:42 »
Przy koszyku 100g wypchanym ciężkim towarem krąpie 15-20 cm ładnie gną szczytówkę, więc nie ma problemu.

Offline Kacperw22

• Użytkownik
  • **
  • Pawel
« Odpowiedź #6 dnia: 17.10.2022, 17:42 »
Szkoda ze nie moge ich obejrzec, tak byloby o wiele latwiej podjac decyzje
Ale patrzac na przeznaczenie jakie mam dla tych wedek chyba skusze sie na BW, jedna 2,75 i jedna 2,5. Dadza rade na duzej rzece, a i na malej nie powinno byc problemu :)
Na bialoryb mam federka;),
Pozdrawiam

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #7 dnia: 17.10.2022, 20:05 »
Ja mam BW 2,75 lbs 3,9 m w dwuskładzie i również mają białe fluorescencyjne zakończenia

Poszedłem do garażu sprawdzić, tak, końcówki są białe, coś mi się pomyliło :) Teraz nawet sobie przypomniałem, że to są specjalne końcówki, które powinny świecić w nocy jak się je naświetli.
Lucjan

Offline Kacperw22

• Użytkownik
  • **
  • Pawel
« Odpowiedź #8 dnia: 17.10.2022, 20:48 »
Przez przypadek znalazlem jeszcze takie wedeczki od Koruma
Zna je ktos?
https://www.brownsangling.co.uk/product/korum-x-calibre-rods/

Offline Alleius

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 17.10.2022, 21:45 »

Poszedłem do garażu sprawdzić, tak, końcówki są białe, coś mi się pomyliło :) Teraz nawet sobie przypomniałem, że to są specjalne końcówki, które powinny świecić w nocy jak się je naświetli.

Z tym swieceniem to różnie bywa. Moje po kilku godzinach w mocnym słońcu dają radę przez 2-3 godziny, nie trzeba dodatkowych swietlików. Ale wystarczy lekko pochmurny dzień i po zmroku nic nie widać. Może to cecha osobnicza moich egzemplarzy, a może ta farba tak po prostu ma.

Offline Boreasz

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
« Odpowiedź #10 dnia: 18.10.2022, 15:50 »
Moje dwuczęściowe BW 12ft 2,75lb mają fluorescencyjne końcówki szczytowek.

Z tym swieceniem to różnie bywa. Moje po kilku godzinach w mocnym słońcu dają radę przez 2-3 godziny, nie trzeba dodatkowych swietlików. Ale wystarczy lekko pochmurny dzień i po zmroku nic nie widać. Może to cecha osobnicza moich egzemplarzy, a może ta farba tak po prostu ma.
...może coś co oddaje światło UV musi je najpierw pochłonąć?. Jeśli ktoś lubi łowić w ten aktywny sposób, powinien sobie sprawić latarke UV,  i raz na kilka rzutów naświetlić końcówki, będzie to raczej bardziej efektywne od naświetlania zwykłą latarką.

Edyta: sporo też zależy od samej farby grubości warstwy i ich ilości, z tego co kojarzę to lepiej dać kilka cienkich warstw niż jedną grubą. Może komuś się przyda ta wiedza, np. do podrasowania spławików, czy też szczytowek właśnie. ;)

Offline Supertrampek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
« Odpowiedź #11 dnia: 04.11.2022, 15:42 »
....
Kolowrotki do nich wybralem Kołowrotek Daiwa Emblem BR 25A lub  Daiwa 18 Emblem EM 25 QD
Pozdrawiam

Zastanawiałem sie nad kołowrotkiem Shimano Medium Baitrunner 5500 LC XTB do tego kija ale w sumie to nie nie jestem w 100% pewien jak ten zestaw sprawdziłby sie nad wodą.