Autor Wątek: Hybrid - podajnik do Metody firmy Guru  (Przeczytany 17896 razy)

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Hybrid - podajnik do Metody firmy Guru
« Odpowiedź #15 dnia: 29.09.2015, 21:12 »
Mateusz skoro w Guru to działa to i u nas też  ;)
Mam tylko nadzieję, że Michała gumka recepturka jest tak mocna jak guma używana w tyczkach do połowu karpi, ale to zapewne wyjdzie w praniu :-\

Robert

Offline s7

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #16 dnia: 29.09.2015, 21:18 »
Ja pierwsze testy robię w piątek ale na Dębinie :-)

Wysłane z Nexus 5
W sobotę moje koło ma zawody w Tucznie to, jeżeli pojadę to może tam spróbuję :)
Robert

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 29.09.2015, 21:22 »
Mateusz skoro w Guru to działa to i u nas też  ;)
Mam tylko nadzieję, że Michała gumka recepturka jest tak mocna jak guma używana w tyczkach do połowu karpi, ale to zapewne wyjdzie w praniu :-
Na sucho jak próbowałem symulować rzut nic się nie ruszyło ale będę sprawdzał. Mam jakieś na zapas ze sobą :-)

Wysłane z Nexus 5

Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline s7

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #18 dnia: 03.10.2015, 21:00 »
Witam
Koledzy dzisiaj, jako że nie pojechałem na zawody mojego koła :( wybrałem się z kolegą na Różany Młyn potestować dalej Hybrydę (Hybrid). Postanowiłem tym razem porównać skuteczność Hybrydy i Helikoptera. Początek rywalizacji zapowiadał porażkę Hybrydy, bo praktycznie po 10 minutach na wędkę z zamontowanym Helikopterem zameldował si ę karaś a na drugiej wędce z Hybrydą nic się nie działo.  W koszyku była zanęta i pellet 50/50 w podajniku pellet, jako że już wcześniej pisałem, że pellet do podajnika powinien być przygotowany „wzorcowo” sprawdziłem, co jest nie tak i uznałem, że pellet jest zbyt suchy i wypada przed dojściem do dna. Leciutko został dowilżony i następny zarzut obok leżącego już koszyka no i pierwsze branie na Hybrid. Mimo zmian przynęt przy koszyku oprócz tego pierwszego karasi nic więcej na Helikopter nie chciało wziąć. Na Hybrydę było znacznie lepiej  pierwsze porównanie, jakie przeprowadzałem w zeszłym tygodniu wygrał nieznacznie, bo jedną rybą  podajnik X-Safe Method Feeder Large . Dziś podajnik GURU Hybrid Feeder Large pokazał swoją klasę :)

Robert

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 03.10.2015, 23:50 »
Robercie! :) Sporo pracy widzę w twoim teście ! Polecam wszystkim poczytać dokładnie! Jak dla mnie wyrastasz na lidera komercji u nas na forum! I mówię to jako łowca wód otwartych I z pełnym szacunkiem dla zaangażowania! Dla mnie to sporo informacji i dziękuję za info! :) :thumbup:
Arek

Offline s7

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #20 dnia: 04.10.2015, 09:08 »
Arku! proszę...  :)
Robert

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #21 dnia: 04.10.2015, 09:47 »
Robert, jak tylko pogoda pozwoli to ruszam do podobnych testów :D Bo czymże byłoby wędkowanie bez kombinowania! ;D

To co pokazałeś to jedno, aczkolwiek w tym roku kilka razy Metoda wcale nie była lepszą u mnie. Ale trzeba teraz wałkować Hybrida... Ja mam jedno spostrzeżenie. Ponieważ ma on burty i mozliwość rozbudowy o 'bezpieczny system', powinien po zamontowaniu gumki świetnie się spisywać, nawet na większych głębokościach. Jedyne co mnie niepokoi to sam PVA, który może odstraszać lekko ryby.
Do siatki nie trzeba wcale dawać pelletów, może to być miks 50/50, moga to być pellety i kukurydza... W ten sposób można uzyskać nęcenie miejscówki grubszymi frakcjami, co spowoduje szybkie budowanie. Metoda tutaj odpada, trzeba by wycinać żeberka - Hybrid jest zaś idealny :D Co do samej Metody ja i tak twierdzę, że Prestonowi nie dorówna - i to też sprawdzać będę :D

Jak możesz to spróbujmy robić podobne doswiadczenia, czyli Metoda Preston vs  Hybrid z PVA lub bez. Koniecznie tutaj trzeba podawać głębokość zbiornika, aby mieć odpowiednie odniesienie do pracy zestawów. Inne to helikopter vs Hybrid (to zrobiłeś ale warto powtórzyć) oraz zestaw koszykowy vs Hybrid.

Jeżeli ktoś chce dołączyć się do naukowej pracy - mile widziane wsparcie! ;D
Lucjan

Offline Shiemano

• Ekspert
  • Reputacja: 124
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #22 dnia: 04.10.2015, 11:34 »
To co mnie dziwi, to zapewnienia producenta, że dostarcza on miks lub pellety na większe głębokości. Nie mam do tego przekonania jakoś, co żeberka to żeberka...

Nie jestem też tego taki pewny, ale i też tego nie sprawdziłem, bo nie jeżdżę obecnie na głębsze wody. Za to uważam, że przy tym podajniku będzie można łatwiej zastosować siatkę na głębsze wody.

Niezłe rozwiązanie! :thumbup:

No to jest ładny patencik!  :thumbup: Będę teżgo testował wkrótce na Old Lake, wygląda przednio... :D

Zapożyczony pewnie  stąd :)

http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1924.0

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #23 dnia: 04.10.2015, 12:01 »
Dokładnie, to już było oczywiście, pamiętam Twój post :thumbup:

Co do samego patentu, to różnica polega na tym, że Hybrid jakby przewidziany jest pod tę gumkę. Bo w tamtym podajniku wycinać trzeba było żebra - to raz, zaś po drugie brak burt sprawiał, że zawartość rozsypywała się zbyt szeroko. No i nie trzeba używać amortyzatora w samym zestawie, ja rzadko z nim łowię, wolę zwykłe łączenie na żyłce.

Tutaj coś mi mówi, że będzie o wiele lepiej, no i zimowy okres może być łatwiejszy. Zamiast pelletowych torebek herbaty i ciężarka, można użyć podajnika. Lepsze maskowanie, pewniejsze dobre prezentowanie się przynęty. Jako, że można użyć mniejszego Hybrida, powinno to dobrze działać, nie trzeba mieszać miksu, można startować na szybko z gotowymi torebkami.

I życie stało się łatwiejsze... :D
Lucjan

Offline RetroX

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Michał z Bytomia
« Odpowiedź #24 dnia: 13.11.2015, 01:32 »
Jedno pytanie, wybaczcie jeżeli odpowiedź jest oczywista, ale mi do głowy nie przychodzi.

Skoro i tak chce się używać pva to dlaczego kombinować z podajnikami do metody, takimi czy innymi?
Dlaczego nie zastosować ciężarka na bezpiecznym klipsie (czy montowanego jakkolwiek inaczej) z krótkim przyponem i doczepioną gumą siatką pva?
Michał z Bytomia

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #25 dnia: 13.11.2015, 11:43 »
Odpowiedź jest prosta. Nie ma splątań, samozacięcie jest pewniejsze, prezentacja  lepsza, zarzuty łatwiejsze. Nie oznacza to wcale, że będziesz łowił z bezpiecznym klipsem mniej, ale jest duże prawdopodobieństwo, że wyniki będą ciut gorsze. No i najważniejsze. Podajnik z gumką możesz też nabić zwykłym miksem do Metody w tradycyjny sposób ;)
Lucjan

Offline RetroX

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Michał z Bytomia
« Odpowiedź #26 dnia: 13.11.2015, 17:26 »
Ok, faktycznie trochę różnic jest, zwłaszcza argumenty o splątaniach i możliwości nabicia podajnika w typowy sposób przekonują, wszechstronność zawsze jest dobra.
Michał z Bytomia

Offline s7

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #27 dnia: 13.11.2015, 17:40 »
Odpowiedź jest prosta. Nie ma splątań, samozacięcie jest pewniejsze, prezentacja  lepsza, zarzuty łatwiejsze. Nie oznacza to wcale, że będziesz łowił z bezpiecznym klipsem mniej, ale jest duże prawdopodobieństwo, że wyniki będą ciut gorsze. No i najważniejsze. Podajnik z gumką możesz też nabić zwykłym miksem do Metody w tradycyjny sposób ;)

Nic dodać nic ująć ;)
Robert

Offline Tench_fan

• Ekspert
  • Reputacja: 476
    • Galeria
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #28 dnia: 17.02.2017, 16:24 »
Odkopuję watek.
W tym roku postanowiłem spróbować połowić z podajnikami i siateczką Pva.
I oto moje przygotowania do zbliżającego się sezonu :)

Moim wyborem stał się koszyk Guru In-Line Hybrid Feeder - Large 28g.
Zaadaptowałem go do tego celu stosując gumę do bata : http://sklepdrapieznik.pl/sklep/amortyzatory-preston/15180-amortyzator-preston-slip-system-fluoro-latex-elastic-8-13mm.html

Użyłem siateczki mikado 23mm - wolno rozpuszczalnej.
Jako wkład do kiełbasek mieszanka :
Lorpio basic, betaina, red halibut, black halibut 4,5mm oraz niewielka ilość basic 2mm
MethodMania - Pellet Krill Low Oil - 4mm
Stare kuleczki Lorpio i Browninga 8-10mm ( mające już 2 sezony).

Zważywszy na wielkość pelletu siateczka 23mm okazała się idealna do tego podajnika.
Przy szerokości 18mm nie dało się zrobić, ukształtować sensownych kiełbasek.
Należałoby użyć drobnego pelletu 2-3 mm, a tego nie chciałem, natomiast chcąc zastosować pellet grubszej frakcji 6-8 mm bez wątpienia lepsza byłaby siateczka np 37mm.

Oto efekt końcowy - zabrakło mi siateczki :) Towaru jeszcze sporo.

Radek

Wędkarstwo - namiastka szczęścia gdy życie nie rozpieszcza.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2219
  • MFT
« Odpowiedź #29 dnia: 17.02.2017, 16:27 »

:thumbup:
Do mnie już kiełbaskowy sprzęt jedzie. Też będę kręcił :)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!