Autor Wątek: Jaki kij spinningowy na okonie do 300 zł.  (Przeczytany 4941 razy)

Offline Mikon

• Ekspert
  • Reputacja: 119
Jaki kij spinningowy na okonie do 300 zł.
« dnia: 06.11.2022, 18:11 »
Witam. Co prawda było coś już na ten temat na forum , ale nie dokładnie to czego potrzebuje. A mianowicie:
1) Kij musi obsłużyć w dolnym zakresie główkę jigową lub czeburaszkę 2g + przynęta 0,5g. Góra tak powiedzmy 10g.
2)Dolnik dzielony oraz maksymalnie krótki. 30cm to max , ale wolałbym krótszy. Fajnie gdyby był z pianki eva.
3) Długość 235-250 cm.
4) Budżet do 300zł.
Obecnie posiadam Effzett Perch Special 2,3m 3-12g. Te 3g to jak dla mnie nie jest rzeczywiste - to bardziej 4g. Dlatego szuka czegoś z mniejszym wyrzutem. Fajnie się prezentuje Black Crystal od Mikado , ale to powyżej budżetu.

Offline Gnat

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 12
Odp: Jaki kij spinningowy na okonie do 300 zł.
« Odpowiedź #1 dnia: 06.11.2022, 18:32 »
Może KATSUDO SLIM 229 1-9G, producent twierdzi, że to wędka pod okonie. Miałem wersje do 5g, łowiłem z 6miesięcy, sprzedałem ale żałuje. Przerobiłem po niej z 5 innych i trochę tęsknię. Krótki dolnik, dobre wykończenie, duże przelotki, okonie 20+ dawały frajdę, że kolega z boku myślał że Halibuta podpiełem. Pisze ciągle o wersji do 5g. Ta może być podobna. Używałem na pstrągi, do 30-35cm max bo takie mam w rzece. Mega cienki blank, jak ołówek córki z piórnika. Nie był to jakiś fast, ale z perspektywy czasu mam wrażenie, że z fastów więcej ryb mi spadło niż z tej Katsudo.

Offline Mikon

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 06.11.2022, 19:41 »
Kijek wygląda nieźle. Co prawda jest krótszy niż zakładałem , ale biorąc pod uwagę krótki  dolnik to może i będzie wystarczająca długość. Wyślę zapytanie do sklepu i zobaczym ile ma cm.

Offline a_men

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #3 dnia: 06.11.2022, 20:16 »
Zobacz sobie Robinsona Toshido 2-8g. Ja posiadam 2,55, ale jest też 2,40.

Offline Tadek

• Ekspert
  • Reputacja: 194
    • kanał YT
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #4 dnia: 07.11.2022, 22:27 »
Mam Konger Dynamix Jig UL 2,32m/1-8g.
Patyk przeleżał 2 lata w szafie nieużywany, ale ostatnio sięgnąłem po niego i okazał mega-fajną wędką na okonie. Jest to wklejka, którą najlepiej łowi mi się główką/czeburaszką 3-5 g i np. tantą 1-2 cale. Do kijka podpięty jest malutki młynek Okuma Ceymar CXT 20, z pletką 0,08 mm. Całość waży około 300 g. Główka/czeburaszka 2 g też dobrze ładuje kijek, ale jest dla mnie zbyt lekkim zestawem na moje wody. Bardzo czuła wędka - zacinam nawet otarcia główki o rośliny ;). Pod okoniami 25-30 cm fajnie pracuje, ale bez wysiłku. Pod krótkimi sandaczami 30-40 cm wędka ma już nad czym pracować, ale ma jeszcze zapas. Nadaje się też do lekkiego drop-shota, pałeczka około 5 g.
Myślę, że jeśli chcesz używać główek/czeburaszek 2-2,5 g to powinieneś poszukać wędki od 0,5 g c.w.
Polecam tego Kongera, choć to nieco krótszy patyk niż zakładałeś.
Polecę też kołowrotek Jaxon Neox Carbon 200 lub 300 Match. Leciutki, dobrze nawija, dobra praca. Chyba jest to kolejna perełka (podobnie jak wędka Jaxon Genesis Pro Method Feeder) spod znaku Jaxon.
"Nie zna życia ten, kto nie zjadł zimnego bigosu i nie popił go maślanką." - Piekło Dantego.

Kanał YT https://www.youtube.com/@czlowiek-z-wedka/videos

Offline Mikon

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 08.11.2022, 17:56 »
Dzięki wszystkim za doradztwo. :thumbup: :beer:

Jak oceniasz realnie dolny i górny wyrzut ? Znalazłem opinie że to mocniejszy kij , tak bardziej 3-12. Jaka jest długość dolnika od stopki kołowrotka ?

Offline Mikon

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 08.11.2022, 18:03 »
Myślę, że jeśli chcesz używać główek/czeburaszek 2-2,5 g to powinieneś poszukać wędki od 0,5 g c.w.
Polecam tego Kongera, choć to nieco krótszy patyk niż zakładałeś.
Polecę też kołowrotek Jaxon Neox Carbon 200 lub 300 Match. Leciutki, dobrze nawija, dobra praca. Chyba jest to kolejna perełka (podobnie jak wędka Jaxon Genesis Pro Method Feeder) spod znaku Jaxon.
Te 2g to będą od wielkiego święta i nie chcę czegoś aż tak bardzo UL. Oczywiście dolne cw. może być i 0,5g ale górne musi dać radę zestawowi 10g. Ciekawa oferta z kołowrotkiem. Knob jest z pianki ?

Offline Gnat

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 12
« Odpowiedź #7 dnia: 08.11.2022, 18:36 »
Właśnie mi kurier dostarczył Black Crystal 1-6g. W czwartek będę nad wodą, jeśli Cię interesuje jak to się sprawuje i jaka realna gramatura to daj znać a opiszę tutaj. Na sucho dolnik od stopki 27cm, nawet szybka akcja muszę przyznać. Dwie dolne przelotki na górnym elemencie na wyższej stopce, trzecia na średnim i dopiero idą do blanku. Spasowanie wygląda na poprawne, nie ujawniłem jakiś niedoróbek. Czytałem i pisałem z innymi userami że 10g ma to pociągnąc. Jeden z userow na jerku pisali mi nawet o 15g ale już bez szału. No sprawdzę.

Offline a_men

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #8 dnia: 08.11.2022, 19:27 »
Dzięki wszystkim za doradztwo. :thumbup: :beer:

Jak oceniasz realnie dolny i górny wyrzut ? Znalazłem opinie że to mocniejszy kij , tak bardziej 3-12. Jaka jest długość dolnika od stopki kołowrotka ?

Moim zdaniem nie jest to prawdą. Jest też wersja 3-12 z mocniejszą szczytówką, dolnik jest ponoć ten sam.
Uważam, że wędka opisana jest poprawnie. Czucie przynęty dla mnie zaczyna się od główki 2g plus 2 calowy Keitech lub 4 cm twisterek, niżej bym nie schodził, natomiast górą najwięcej próbowałem główek 6g plus cannibal 6,8cm - razem 9g. Pewnie wytrzyma nieco więcej, ale chyba to nie będzie dobry pomysł.
Długość dolnika od stopki kołowrotka wersji 2,55m to 29cm. Ogólnie bardzo fajny, czuły blank za niewielką kasę.
Widzę, że jesteś z Lublina. Podjedź do Rybki i pomacaj. Mają kilka wersji.

Offline Mikon

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 08.11.2022, 19:44 »
Właśnie mi kurier dostarczył Black Crystal 1-6g. W czwartek będę nad wodą, jeśli Cię interesuje jak to się sprawuje i jaka realna gramatura to daj znać a opiszę tutaj. Na sucho dolnik od stopki 27cm, nawet szybka akcja muszę przyznać. Dwie dolne przelotki na górnym elemencie na wyższej stopce, trzecia na średnim i dopiero idą do blanku. Spasowanie wygląda na poprawne, nie ujawniłem jakiś niedoróbek. Czytałem i pisałem z innymi userami że 10g ma to pociągnąc. Jeden z userow na jerku pisali mi nawet o 15g ale już bez szału. No sprawdzę.
Na chwilę obecną Black Crystal jest powyżej budżetu. Oczywiście jak możesz to opisz wrażenia , bo kto wie - może trafi się coś w promocji i będzie w zasięgu.

Offline Mikon

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 08.11.2022, 19:48 »
Moim zdaniem nie jest to prawdą. Jest też wersja 3-12 z mocniejszą szczytówką, dolnik jest ponoć ten sam.
Uważam, że wędka opisana jest poprawnie. Czucie przynęty dla mnie zaczyna się od główki 2g plus 2 calowy Keitech lub 4 cm twisterek, niżej bym nie schodził, natomiast górą najwięcej próbowałem główek 6g plus cannibal 6,8cm - razem 9g. Pewnie wytrzyma nieco więcej, ale chyba to nie będzie dobry pomysł.
Długość dolnika od stopki kołowrotka wersji 2,55m to 29cm. Ogólnie bardzo fajny, czuły blank za niewielką kasę.
Widzę, że jesteś z Lublina. Podjedź do Rybki i pomacaj. Mają kilka wersji.
Czyli dolny zakres by mi pasował. Cannibal 6,8cm waży 3g ? Dzięki za namiary na Rybkę.

Offline a_men

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #11 dnia: 08.11.2022, 20:04 »
Tak podaje producent, ale sprawdziłem i to jednak był 8cm (5g wagi) na główce 4g. Na 6g główce miałem jakąś inną gumę no name. Tak czy siak waga przynęty to było ok. 9g.

Ale przede wszystkim lubię łowić tym kijkiem na obrotówki (daje radę do nr 2 w nurcie Bystrzycy) i woblerki do ok 6cm.

Offline Tadek

• Ekspert
  • Reputacja: 194
    • kanał YT
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #12 dnia: 09.11.2022, 06:44 »
Te 2g to będą od wielkiego święta i nie chcę czegoś aż tak bardzo UL. Oczywiście dolne cw. może być i 0,5g ale górne musi dać radę zestawowi 10g. Ciekawa oferta z kołowrotkiem. Knob jest z pianki ?

Tak, kołowrotek ma knob z pianki EVA.
Na tego Kongera 10g to już za dużo - za delikatna szczytówka.
"Nie zna życia ten, kto nie zjadł zimnego bigosu i nie popił go maślanką." - Piekło Dantego.

Kanał YT https://www.youtube.com/@czlowiek-z-wedka/videos